Je nieuwe telefoon instellen: zo doe je dat!

Sim only Telefoons & Tech

De hele dag wacht je al vol verwachting. Waarop? Op het moment dat je nieuwe smartphone wordt gezorgd? Zodra hij is bezorgd haal je ‘m natuurlijk meteen uit het doosje. Haal je de folie al van het scherm, of wacht je tóch nog even? Daarna is hét moment daar: je nieuwe telefoon voor de eerste keer opstarten. Je kunt hem dan niet meteen gebruiken. Je moet de smartphone namelijk eerst nog instellen. Contacten overzetten, apps installeren. Van ‘unboxen’ tot bellen: langs welke stappen kom je voor jouw telefoon écht klaar is voor gebruik?

Inhoudsopgave

Stap 1: Internet even uitzetten
Stap 2: Het opstartmenu doorlopen
Stap 3: Gegevens en contacten overzetten
Stap 4: Foto’s overzetten met Google Foto’s
Stap 5: Ook best belangrijk: WhatsApp-gesprekken overzetten
Stap 6: Je telefoon zuinig maken
Stap 7: Mobiel internet weer aanzetten

Stap 1: Internet even uitzetten

Simyo nieuwe telefoon instellen internetHet is een goed idee om mobiel internet tijdelijk uit te zetten. Waarom? Dan weet je tijdens het instellen van je nieuwe telefoon zeker dat hij niet veel MB’s van je Sim Only internetbundel verbruikt. Dit kan per ongeluk gebeuren als je bijvoorbeeld gegevens synchroniseert. Of als er op de achtergrond apps automatisch worden geüpdatet. Op Mijn Simyo kun je mobiel internet tijdelijk uitzetten

 • Ga naar Mijn Simyo.
 • Log in met je telefoonnummer en wachtwoord.
 • Druk boven in beeld op ‘Instellingen’.
 • Druk op het tabblad ‘Netwerkinstellingen’.
 • Schuif de slider naast ‘Internet op je mobiel in Nederland’ naar links.

Je kunt nu nog wel internetten via wifi, maar niet meer via mobiel internet. Zo hoef je je dus geen zorgen meer te maken dat je per ongeluk veel MB’s van je bundel verbruikt! Je kunt mobiel internet via Mijn Simyo op elk moment weer aanzetten.

Stap 2: Het opstartmenu doorlopen

Ja, nu is het magische moment toch écht daar: je telefoon voor de eerste keer aanzetten! Plaats de simkaart in de telefoon en start ‘m vervolgens op. Met zowel een Android-smartphone als een iPhone doorloop je nu een opstartmenu.

Een nieuwe Android-telefoon instellen in 15 stappen

 1. Stel de taal in die je op jouw smartphone wil gebruiken en druk op ‘Start’.
 2. Maak verbinding met je wifi-netwerk en druk op ‘Volgende’.

Simyo nieuwe telefoon instellen AndroidJe belandt nu in het menu van de algemene voorwaarden. Je kunt pas verder zodra je akkoord bent met de algemene voorwaarden en het privacybeleid. Ter aanvulling kun je ook akkoord gaan met het doorsturen van diagnostische gegevens en marketinginformatie. Maar dat hoeft niet. Met Diagnostische gegevens stuurt de smartphone anoniem gemaakte informatie door naar Google zodat het besturingssysteem en apps verder verbeterd kunnen worden. Met het doorsturen van marketinginformatie help je Google om zijn reclamediensten voor gebruikers relevanter te maken.

 1. Zet een vinkje bij ‘Licentieovereenkomst eindgebruiker’ en ‘Privacybeleid’ en druk op ‘Volgende’.
 2. Is je vorige telefoon een Android-telefoon? Dan kun je jouw accounts, apps en gegevens van deze telefoon nu kopiëren naar je nieuwe Android-telefoon, maar je kunt je telefoon ook instellen zonder dit te doen.
 3. Voeg nu het e-mailadres van je Google-account in of maak deze aan. Druk daarna op ‘Volgende’.
 4. Voer je wachtwoord in en druk op ‘Volgende’.
 5. Druk daarna op ‘Accepteren’.

Je bent nu ingelogd met je Google-account. In dit scherm heb je de keuze om vier dingen in te schakelen:

 • Back-up van apparaatgegevens: je telefoon maakt dan automatisch via wifi een back-up van belangrijke gegevens op je telefoon. Dat is handig voor als je in de toekomst een nieuwe telefoon neemt en gegevens gemakkelijk wil overzetten.
 • Locatieservice instellen: apps kunnen dan via het gps-systeem in je smartphone je locatie bepalen. Met deze mogelijkheid kan bijvoorbeeld de weer-app jou de weersvoorspelling van je woonplaats laten zien.
 • Locatienauwkeurigheid inschakelen: hiermee geef je toestemming dat Google jouw locatie via wifi en Bluetooth nauwkeuriger kan bepalen dan met gps mogelijk is.
 • Android helpen te verbeteren: hiermee geef je toestemming dat Android anonieme informatie doorstuurt die Google kan gebruiken om zijn diensten te verbeteren.
 1. Bepaal welke van de vier dingen je inschakelt en druk op ‘Volgende’.
 2. Controleer nu of datum en tijd op je telefoon kloppen en pas deze zo nodig aan.
 3. Je bent nu klaar met het instellen van je Google-account. Gebruik je naast jouw Gmail-adres nog andere e-mailadressen? Dan kun je die e-mails ook laten binnenkomen op je smartphone. Hoeft dat niet? Druk dan op ‘Niet nu’.
 4. Selecteer nu de manier waarop je jouw smartphone wil ontgrendelen. Vaak kan dit in ieder geval door middel van een pincode, wachtwoord en veegpatroon en soms ook met een vingerafdruk of door middel van gezichtsherkenning.
 5. Bepaal nu of je binnengekomen meldingen, zoals WhatsApp-berichtjes en pushberichten van nieuwssites, ook op het vergrendelscherm van je telefoon kan zien. Dus of je het goed vindt dat een deel van de inhoud van berichten, e-mails en andere meldingen ook zichtbaar zijn als jouw smartphone nog niet is ontgrendeld. Druk daarna op ‘Volgende’.
 6. Eventueel kun je nu een Samsung-account aanmaken, maar dit hoeft niet. Dit is nodig om bepaalde Samsung-apps te gebruiken en om apps te downloaden in de Galaxy App Store. Wil je het overslaan? Scroll dan naar beneden en druk op ‘Overslaan’.
 7. Tot slot kun je drie instellingen bepalen:

 

 • Veilige map aanzetten: hierin worden je persoonlijke gegevens beveiligd opgeslagen
 • Tekstgrootte instellen: heb je moeite om de tekst op het scherm te lezen? Je kunt dan nu instellen dat tekst groter wordt weergegeven
 • Weerbericht aanzetten: hiermee geef je aan of je het weerbericht wil ontvangen
 1. Druk op ‘Voltooien’.

Je hebt nu jouw nieuwe Android-smartphone ingesteld!

Een nieuwe iPhone instellen in 10 stappen

 1. Stel de taal in die je op jouw smartphone wil gebruiken.
 2. Kies het land waar je woont.
 3. Maak verbinding met jouw wifi-netwerk.

Simyo nieuwe telefoon instellen iPhoneJe bepaalt nu of je ‘Locatievoorzieningen’ aan of uit zet. Met ‘Locatievoorzieningen’ kunnen apps op basis van je locatie gegevens verzamelen, zodat je bijvoorbeeld relevant nieuws krijgt te zien voor jouw locatie.

 1. Druk op ‘Zet ‘Locatievoorzieningen’ aan’ of ‘Zet ‘Locatievoorzieningen’ uit’ om verder te gaan.
 2. Je kunt nu de vingerafdruksensor instellen, maar dat hoeft niet. Druk op ‘Ga door’ om de vingerafdruk in te stellen of op ‘Configureer Touch ID later’ als je dat niet wil doen.
 3. Maak een zescijferige beveiligingscode aan waarmee je de telefoon kunt ontgrendelen.
 4. Je belandt nu in het ‘Apps en gegevens’-scherm. Hier kun je de gegevens van je vorige smartphone op je nieuwe iPhone installeren door ze over te zetten.
  1. Wil je dit en was je vorige telefoon ook een iPhone? Druk dan, als je toen een reservekopie hebt gemaakt, op ‘Zet iCloud-reservekopie terug’ of ‘Zet iTunes-reservekopie terug’. Was je vorige telefoon een Android-smartphone? Druk dan op ‘Zet gegevens over van Android’. Je zet dan gegevens over via de Move to iOS-app op je Android-telefoon.
  2. Druk op ‘Configureer als nieuwe iPhone’ als je data van je vorige telefoon niet op je nieuwe iPhone wil.
 5. Maak je keuze en log in met je Apple ID. Heb je deze nog niet, dan kun je die nu aanmaken.
 6. Je kunt nu Siri, de spraakassistent van je iPhone, instellen, maar dat hoeft niet.
 7. Druk op ‘Aan de slag’.

Je hebt nu jouw nieuwe iPhone ingesteld!

Heb je het opstartmenu doorlopen? Mooi! Je krijgt nu voor de eerste keer het startscherm van jouw nieuwe telefoon te zien. Officieel is de telefoon nu klaar voor gebruik, maar eigenlijk begint nu pas ‘het echte werk’. Nu is het namelijk tijd om gegevens over te zetten die tijdens het instellen en installeren van je telefoon nog niet zijn meegenomen. Ook ga je jouw telefoon zuinig maken.

Stap 3: Gegevens en contacten overzetten

Simyo nieuwe telefoon instellen contacten overzettenBij veel telefoons worden de contacten van je oude smartphone niet automatisch overgezet. Je moet dan handmatig contacten overzetten. In dit blogartikel zie je precies hoe je alle contacten van je oude smartphone overzet naar je nieuwe telefoon. Of je nou overstapt van Android naar Android, Android naar iOS, iOS naar iOS of iOS naar Android! Zodra je dit hebt gedaan, staan op je nieuwe smartphone precies dezelfde contacten als op je vorige telefoon.

Stap 4: Foto’s overzetten met Google Foto’s

Simyo nieuwe telefoon instellen contacten foto's overzettenOp je oude smartphone staan vast foto’s die je niet wil kwijtraken. Wist je dat je deze makkelijk mee kunt nemen naar je nieuwe telefoon? Dit doe je met Google Foto’s, een app die zowel beschikbaar is voor Android als iOS. In dit blogartikel lees je precies hoe je hiermee via de cloud onbeperkt foto’s overzet van de ene naar de andere telefoon.

Stap 5: Ook best belangrijk: WhatsApp-gesprekken overzetten

Simyo nieuwe telefoon instellen contacten WhatsApp gesprekken overzettenWhatsApp, als je deze app op je oude smartphone hebt, wil je ‘m vast ook op je nieuwe telefoon gebruiken. Kun je de WhatsApp-gesprekken ook meenemen? Ja, als je overstapt van een iPhone naar een iPhone of van de ene naar de andere Android-telefoon. Hiervoor heb je wél je oude smartphone nog even nodig. Je kunt je WhatsApp-gesprekken echter niet meenemen als je van een iPhone overstapt naar een Android-smartphone of omgekeerd. Waarom? Een raadsel.

WhatsApp-gesprekken overzetten voor Android

Dit moet je doen op je oude Android-smartphoneSimyo nieuwe telefoon instellen contacten WhatsApp gesprekken overzetten Android

 • Open WhatsApp.
 • Druk rechtsboven op de drie puntjes.
 • Druk op ‘Instellingen’.
 • Druk op ‘Chats’.
 • Druk op ‘Chat back-up’.
 • Druk op ‘Back Up’.

Dit moet je doen op je nieuwe Android-smartphone

 • Download WhatsApp in de Google Play Store.
 • Open WhatsApp.
 • WhatsApp helpt je nu jouw account in te stellen. Doorloop dit opstartmenu.
 • Als het goed is, is er een back-up beschikbaar. Druk op ‘Herstellen’ om deze op je nieuwe smartphone te zetten.
 • Druk op ‘Volgende’.
 • Je hebt nu de gesprekken overgezet. Doorloop de rest van het WhatsApp-installatiemenu en je kunt weer berichtjes sturen!

WhatsApp-gesprekken overzetten voor de iPhone

Dit moet je doen op je oude iPhoneSimyo nieuwe telefoon instellen contacten WhatsApp gesprekken overzetten iPhone

 • Open WhatsApp.
 • Druk rechtsonder op ‘Instellingen’.
 • Druk op ‘Chats’.
 • Druk op ‘Reservekopie’.
 • Druk op ‘Maak nu reservekopie’.

Dit moet je doen op je nieuwe iPhone

 • Download WhatsApp in de Apple App Store.
 • Open WhatsApp.
 • WhatsApp helpt je nu jouw account in te stellen. Doorloop dit opstartmenu.
 • Als het goed is, is er een back-up beschikbaar. Zo ja? Druk dan op ‘Zet chatgeschiedenis terug’.
 • Druk op ‘Volgende’.
 • Je hebt nu de gesprekken overgezet. Doorloop de rest van het WhatsApp-installatiemenu en je kunt weer berichtjes sturen!

Stap 6: Je telefoon zuinig maken

Simyo nieuwe telefoon instellen telefoon zuinig makenNu je jouw contacten, foto’s en gesprekken hebt overgezet, ben je bijna klaar. Wat nu? De puntjes op de ‘i’ zetten! Met een paar handelingen maak je jouw smartphone zuinig, waardoor hij niet onnodig veel MB’s van jouw Sim Only internetbundel verbruikt.

App Store en Play Store slim instellen

Met de appstore van jouw smartphone kan je apps installeren en zorg je ervoor dat je van jouw apps altijd de nieuwste versie hebt. Hierdoor blijft je telefoon beveiligd. Je kunt de appstore van je smartphone zo instellen dat hij apps alleen updatet als hij verbonden is met een wifi-netwerk.

Google Play Store voor je Android-smartphone instellen

 • Open de ‘Play Store’ app.
 • Druk linksboven op de drie streepjes.
 • Druk op ‘Instellingen’.
 • Druk op ‘Apps automatisch updaten’.
 • Selecteer ’Apps alleen via wifi automatisch updaten’.

Apple App Store voor de iPhone instellen

 • Open de ‘Instellingen’-app.
 • Druk op ‘iTunes en App Store’.
 • Schuif de slider naast ‘Updates’ naar rechts zodat apps voortaan automatisch geüpdatet worden.
 • Schuif de slider naast ‘mobiele data’ naar links. De App Store verbruikt zo geen MB’s van je internetbundel. Apps worden op deze manier alleen automatisch geüpdatet als je iPhone verbonden is met wifi.

Facebook ‘MB-vriendelijk’ maken

Omdat het voor velen één van de meest gebruikte apps is, installeren veel mensen Facebook op hun smartphone. Dit is één van de apps die de meeste MB’s verbruikt. Dit komt onder andere omdat de app video’s automatisch afspeelt, terwijl je deze video’s misschien niet kijkt. Het automatisch afspelen van video’s kun je uitschakelen.

Automatisch afspelen video’s voor Facebook uitzetten op een Android-smartphone

 • Open de ‘Facebook’-app.
 • Druk rechtsboven op de drie streepjes.
 • Scroll naar beneden en druk op ‘Appinstellingen’.
 • Druk op ‘Automatisch afspelen’.
 • Druk op ‘Alleen bij Wi-Fi-verbindingen’ of ‘Video’s nooit automatisch afspelen’ zodat Facebook-video’s via mobiel internet nooit automatisch worden afgespeeld.

Automatisch afspelen video’s voor Facebook uitzetten op een iPhone

 • Open de ‘Facebook’-app.
 • Druk rechtsonder op de drie streepjes.
 • Scroll naar beneden en druk op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Accountinstellingen’.
 • Druk op ‘Video’s en foto’s’.
 • Druk op ‘Automatisch afspelen’.
 • Druk op ‘Alleen bij Wi-Fi-verbindingen’ of ‘Video’s nooit automatisch afspelen’ zodat Facebook-video’s via mobiel internet nooit automatisch worden afgespeeld.

Stap 7: Mobiel internet weer aanzetten

Simyo nieuwe telefoon instellen mobiel internet aanzettenNu jij je telefoon zuinig hebt gemaakt, is hij écht klaar voor gebruik. Er is nu nog één laatste stap bij het installeren van je nieuwe telefoon, en dat is mobiel internet op Mijn Simyo weer aanzetten. Als je dit tenminste bij stap 1 had uitgezet.

 • Ga naar Mijn Simyo.
 • Log in met je telefoonnummer en wachtwoord.
 • Druk boven in beeld op ‘Instellingen’.
 • Druk op het tabblad ‘Netwerkinstellingen’.
 • Schuif de slider naast ‘Internet op je mobiel in Nederland’ naar rechts.

Klaar is kees. Je hebt jouw smartphone nu helemaal klaar voor gebruik voor gemaakt. Nu kun je ‘m zonder zorgen met veel plezier gaan gebruiken! Wat is de eerste app die je nu gaat downloaden? Veel plezier met je nieuwe smartphone. 🙂