Simyo Back-up Cloud

Alles wat je moet weten over het maken van een back-up

Slimme tips

Neem jij je smartphone overal mee naartoe? Dan barst hij waarschijnlijk van de dierbare momenten. Belangrijke contactgegevens en mooie foto’s en video’s wil je natuurlijk niet kwijtraken. In dit artikel lees je hoe je dat voorkomt. We leggen uit hoe je in een cloud een back-up maakt van de belangrijkste informatie en bestanden die op je smartphone staan.

Wat is een back-up?

Simyo onderzoektEen back-up is een reservekopie van bestanden die op je smartphone staan. Deze reservekopie staat niet op je smartphone, maar is opgeslagen op een andere locatie. Je kunt in principe van elk bestand een back-up maken. Dit komt van pas als je smartphone stuk is, als je hem kwijt bent, als hij is gestolen of als je een nieuwe neemt. De back-up kopieer je dan ‘terug’ naar de nieuwe of gerepareerde smartphone. Handig, want dan ben je bijvoorbeeld niet al je foto’s of contactgegevens kwijt. Het was al mogelijk een reservekopie van bestanden te maken op een computer, cd of USB-stick, maar ‘de cloud’ wordt als back-uplocatie steeds populairder.

Wat is een cloud?

Cloud SimyoEen cloud is een persoonlijke opslagruimte op internet waar alleen jij bij kunt. Je kunt hier van alles in opslaan: van foto’s tot telefoonnummers en van tekstbestanden tot spreadsheets. Er zijn twee manieren om een back-up te maken in een cloud. Zo zijn er apps die voor jou een back-up maken en die uploaden. Deze apps gebruik je ook weer om die reservekopie terug te zetten als je een nieuwe smartphone neemt. De andere manier is het handmatig uploaden van bestanden naar een cloud.

Automatische back-up: al je instellingen en bestanden op dezelfde plaats

Voorbeelden van apps die voor jou automatisch een back-up maken zijn Apple iCloud en de standaard back-up-apps voor Android en Windows Phone. Het voordeel van deze apps is dat ze voor jou de reservekopie up to date houden. Dit kan niet met een back-up die op een cd of USB-stick staat. De app vernieuwt de back-up automatisch als je smartphone verbonden is met een wifi-netwerk en als er nieuwe bestanden op je smartphone staan. Het kost je dus geen MB’s. Voeg je een nieuw telefoonnummer toe aan je contacten? Vaak staat deze dan binnen een dag ook in de back-up.

Handmatige back-up: altijd en overal toegang tot je favoriete bestanden

Back-up altijd toegangHet handmatig uploaden van je bestanden naar een cloud heeft een voordeel. Je kunt ze overal waar internet is openen. Thuis op een tablet, in de trein op je smartphone en op kantoor op je computer. Dit is niet zo met een automatische back-up. Die kun je alleen gebruiken om bestanden over te zetten naar een gerepareerde of andere smartphone. Je vindt de bestanden terug in de app van de cloud.

Voorbeelden van cloud-diensten waar je bestanden handmatig naar kunt uploaden zijn Dropbox, Apple iCloud, Google Drive en Microsoft OneDrive. Tip: dit kun je ook doen als de opslagruimte van je smartphone vol is. Je uploadt bestanden dan eerst naar de cloud en verwijdert ze vervolgens van je smartphone. Zo bespaar je weer wat ruimte! Dit is vooral handig als bestanden veel ruimte innemen en je ze niet elke dag nodig hebt.

Beveiliging: is mijn cloud goed beveiligd?

Bestanden die je uploadt naar de cloud worden versleuteld opgeslagen. Dit betekent dat je er alleen bij kunt met een wachtwoord. Zorg ervoor dat dit wachtwoord bestaat uit kleine letters, hoofdletters, getallen en leestekens. Zo is je cloud het beste beveiligd.

Een back-up maken met iOS, Android en Windows Phone

Simyo lekker bezigMet een aantal handelingen laat je een iPhone, Android-smartphone of Windows Phone automatisch een back-up maken. Er wordt dan sowieso een reservekopie gemaakt van telefoonnummers, persoonlijke instellingen en smartphone-apps. Je bepaalt zelf of je ook van andere bestanden, zoals foto’s en video’s, automatisch een back-up laat maken.

Voor een automatische back-up heb je, afhankelijk van of je een iPhone, Android-smartphone of Windows Phone hebt, een Apple-, Google- of Microsoft-account nodig. Heb je deze nog niet? Dan kun je deze gratis aanmaken. Alleen met zo’n account krijg je daarna toegang tot je reservekopie.

Een back-up maken met de iPhone

Met iCloud van Apple maak je van je iPhone een reservekopie. Heb je een nieuwe iPhone? Download dan de reservekopie van je oude iPhone. Je hoeft hiermee telefoonnummers niet zelf toe te voegen en de nieuwe iPhone heeft dankzij de reservekopie precies dezelfde instellingen als je oude iPhone. Dat scheelt een boel tijd! Je iPhone maakt automatisch een reservekopie als hij verbonden is met wifi en tegelijkertijd wordt opgeladen.

Je maakt als volgt een reservekopie van de iPhone:

 • Open de ‘Instellingen’-app;
 • Druk op ‘iCloud’;
 • Druk op ‘Reservekopie’;
 • Druk op ‘Maak nu reservekopie’.

Automatische Back-up - iOS

Als je in het menu bij ‘Reservekopie’ bent, stel je in van welke gegevens je een back-up wil maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een back-up te maken van foto’s, video’s en instellingen van apps die je zelf hebt gedownload. Een iPhone maakt automatisch een back-up als je smartphone vergrendeld is, wordt opgeladen en verbonden is met een wifi-netwerk.

Zo maak je een back-up met Android

Met Android maak je als volgt een back-up van contacten en instellingen. Deze wordt opgeslagen in Google Drive.

 • Open het instellingenmenu;
 • Druk op ‘Back-up maken en resetten’;
 • Schuif de slider naast ‘Back-up maken van mijn gegevens’, je smartphone wordt niet gereset.

Android - Back-up

Je Android-smartphone maakt dan op de achtergrond een back-up van de gegevens op je toestel. Foto’s en video’s worden niet in deze back-up meegenomen. Je leest verderop in dit artikel hoe je zelf een back-up maakt van alle foto’s en video’s op je smartphone. Fabrikanten van Android-smartphones leveren vaak ook hun eigen back-up-app mee. Deze kun je ook gebruiken. Een Android-smartphone maakt automatisch een back-up als je smartphone is verbonden met een wifi-netwerk.

Met Windows Phone maak je zo een back-up

Een Windows Phone maakt een back-up van onder andere contactgegevens, persoonlijke instellingen, je gespreksgeschiedenis en foto’s en video’s. Je Windows Phone uploadt de back-up van je telefoon naar Microsoft OneDrive.

 • Open het instellingenmenu;
 • Druk op ‘Back-up’;
 • Ga naar ‘apps & instellingen’;
 • Schuif de schakelaar naast ‘Back-up maken’ naar rechts zodat je Windows Phone een back-up maakt. Je smartphone zorgt dat de back-up actueel blijft.

Windows - Back-up

Je Windows Phone maakt automatisch een back-up als je smartphone is verbonden met een wifi-netwerk en wordt opgeladen.

Met Google Foto’s raak je geen enkele foto kwijt

Google FotosMet de Google Foto’s-app maak je zelf gratis een back-up van alle foto’s op je smartphone. Hiervoor heb je een Google-account nodig. Google heeft één voorwaarde om onbeperkt foto’s te uploaden: de foto’s worden verkleind geüpload. Dit betekent dat ze in een lagere resolutie in de cloud komen te staan. Je kunt de foto’s vanuit de app dus niet downloaden in hun originele resolutie. Een nadeel hoeft dat niet te zijn. De foto’s zijn ook verkleind nog scherp genoeg om op je telefoon te bekijken of om uit te printen voor in een fotoalbum. Google Foto’s is de enige app waarmee je gratis een back-up kunt maken van een onbeperkt aantal foto’s. Je downloadt de app in de Apple App Store en Google Play Store.

Om te voorkomen dat Google Foto’s MB’s van je Sim Only internetbundel verbruikt, pas je een aantal instellingen aan. Dit doe je als volgt:

 • Open ‘Google Foto’s’;
 • Druk linksboven op de drie streepjes;
 • Druk op ‘Instellingen’;
 • Ga naar ‘Back-up en synchronisatie’;
 • Schuif de twee balkjes voor het automatisch maken van een back-up van foto’s en video’s naar links. Zo wordt er alleen een back-up gemaakt als je smartphone is verbonden met een wifi-netwerk en je tegelijkertijd de app open hebt staan. Het maken van een back-up stopt als je de app sluit of de telefoon vergrendelt.

Google Foto's - iOS

Zo bewaar je WhatsApp-gesprekken

WhatsApp is de populairste berichtendienst. De app maakt niet automatisch een back-up van je gesprekken in de cloud. Dit activeer je zelf.

Voor iOS doe je dat zo

 • Open WhatsApp;
 • Ga naar het instellingenmenu van de app;
 • Druk op ‘Chats’;
 • Druk op ‘Reservekopie’;
 • Druk op ‘Reservekopie maken’;
 • In iCloud wordt er vervolgens een back-up geüpload van alle WhatsApp-gesprekken. Je bepaalt zelf of je ook van video’s een back-up wil maken. Daarnaast kun je ervoor kiezen om nooit, maandelijks, wekelijks of dagelijks een back-up te laten maken.

iOS - WhatsApp

Met Android werkt het als volgt

 • Open WhatsApp;
 • Druk rechtsboven op de drie puntjes;
 • Klik vervolgens op ‘Instellingen’;
 • Ga naar ‘Chats en oproepen’;
 • Druk op ‘Chat back-up’;
 • Druk op ‘Back-up maken naar Google Drive’. Hier bepaal je ook hoe vaak je een back-up van je WhatsApp-gesprekken wil laten maken. Bij ‘Back-up maken via’ stel je in dat je smartphone alleen via wifi een back-up maakt. Zo bespaar je MB’s.

Android - WhatsApp

Zo doe je dat met Windows Phone

Met de Windows Phone-app van WhatsApp kun je geen back-up maken in de cloud. Wel kun je een gespreksgeschiedenis naar jezelf mailen. Dat doe je zo:

 • Open de chat die je wil exporteren;
 • Druk op de drie streepjes;
 • Ga naar ‘informatie’ of ‘groepsinformatie’;
 • Druk op de drie streepjes;
 • Ga naar ‘chatgeschiedenis e-mailen’;

WhatsApp - Windows Phone

Dit gesprek kun je op je nieuwe smartphone importeren in WhatsApp. Het nadeel aan het versturen van een gespreksgeschiedenis, is dat je niet alle WhatsApp-gesprekken tegelijk naar jezelf kunt mailen. Je bent hierdoor meer tijd kwijt aan het maken van een back-up van je gesprekken in WhatsApp voor Windows Phone.

Een back-up maken is niet altijd nodig

extra kostenVan sommige apps kan én hoef je geen back-up te maken. Voorbeelden hiervan zijn Facebook en Gmail. Alle informatie die je in deze apps ziet, staat op internet en niet op je smartphone. Je kunt deze informatie dus ook niet kwijtraken als je telefoon stuk is of als je een nieuwe smartphone neemt. Ook van muziek die je koopt via iTunes of de Google Play Store hoef je geen back-up te maken. Op een nieuwe smartphone log je in met het account waarmee je de nummers kocht. Je kunt de nummers dan gratis opnieuw downloaden.

Zijn back-ups binnenkort verleden tijd?

Simyo lekker bezigNu komt het nog vaak voor dat bepaalde informatie alleen op je smartphone staat. Dit is steeds minder vaak zo. Zeker omdat cloud-diensten sneller worden, meer opslagcapaciteit aanbieden en beter zijn beveiligd. Het voordeel is dat je hierdoor straks niets meer hoeft te doen, omdat bestanden automatisch al in een cloud zijn opgeslagen. Fijn!

Discussie