Vaarmodus: roaming op internationale wateren
Terug
Slimme tips

Vaarmodus: roaming op internationale wateren

De meeste mensen kennen het wel: de vliegtuigmodus van je telefoon. Deze kun je aanzetten als je in het vliegtuig stapt. Onder andere je mobiele data en bluetooth schakel je op die manier in één keer uit, om te voorkomen dat jouw verbindingen de systemen van het vliegtuig storen.

De vliegtuigmodus is ook handig om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk verbinding maakt met mobiele data wanneer je dat niet wil. Bijvoorbeeld in grensgebieden, waarbij je voor een paar MB al een hoge rekening kan betalen door buitenbundelkosten. Tijdens het varen ben je daar natuurlijk extra gevoelig voor. Op internationale wateren ga je al snel een grens over die buiten je bundel valt. In dit blog leggen we je uit hoe de vliegtuigmodus je als ‘vaarmodus’ veel kosten kan schelen!

Buiten de EU, zonder dat je het merkt

Stel, je bent heerlijk aan het varen richting Noorwegen. Een prachtige reis, met uitzicht op de eindeloze horizon. Maar wat je misschien niet weet, is dat je onderweg over internationale wateren vaart. En dat heeft helaas ook gevolgen voor je telefoonrekening.

Wanneer je op internationale wateren vaart, kom je soms buiten de grenzen van de EU (of zone 1), en daar gelden je Nederlandse bundels niet meer. Je kunt dan – zonder dat je het merkt – verbinding maken met een buitenlands netwerk buiten zone 1. Het resultaat? Onverwacht hoge buitenbundelkosten van wel € 5 per MB.

Meer weten over je bundels in het buitenland? Bekijk onze roamingpagina .

Roaming: een complexe puzzel

Voor veel mensen blijft roaming een ingewikkeld onderwerp. Waar in het buitenland gebruik je dezelfde bundel? Zijn er speciale buitenlandbundels? Of betaal je altijd hoge buitenbundelkosten?

Binnen de EU kun je in principe je bundels gebruiken zoals je dat in Nederland gewend bent. Maar let op: vooral in grensgebieden aan de rand van de EU en op internationale wateren, is het belangrijk om extra op te letten met roaming. In die gebieden kun je namelijk gebruikmaken van verbindingen buiten Zone 1, waardoor je buitenbundelkosten kunt maken.

Vaarmodus: een must op internationale wateren

Op het moment dat je langs grenzen of op open wateren vaart, wil je eigenlijk hetzelfde doen als in een vliegtuig: je telefoon op vliegmodus zetten. Of zoals wij het liever noemen: vaarmodus! Zet je telefoon op vliegtuigmodus zodra je de territoriale wateren verlaat en internationale wateren opgaat. Zo voorkom je dat je telefoon automatisch verbinding maakt met netwerken buiten jouw bundel.

Handmatig je netwerk selecteren

Behalve je telefoon in de vlieg- of ‘vaarmodus’ zetten, kun je ook handmatig je netwerk selecteren om kosten te voorkomen. Veel mensen laten hun telefoon op automatisch netwerkselectie staan. Dat is meestal handig: je toestel kiest vanzelf het netwerk met de beste dekking.

Maar op zee, of in grensgebieden (denk aan Cyprus met een Grieks en Turks gedeelte), kan dat tegen je werken. Je telefoon kiest dan misschien een netwerk in een land dat niet onder je bundel valt. Voor je het weet, maak je buitenbundelkosten omdat je op een Turks netwerk zit. Dat kan ook terwijl je gewoon aan de Griekse kant van het eiland zit – dit ligt puur aan de sterkte van de mast. Door handmatig een netwerk te selecteren, in dit geval een Griekse, voorkom je buitenbundelkosten.

Handige tips voor op het water en in grensgebieden

  1. Check je instellingen vooraf
    Ga voordat je op reis gaat naar je Mijn Simyo-omgeving en controleer of roaming aanstaat. Heb je dit ooit uitgeschakeld? Dan moet je dit eerst handmatig weer activeren.
  2. Zet roaming uit als je op zee bent
    Vaar je een stuk over internationale wateren? Zet je telefoon op vliegtuigstand zodra je merkt dat je de EU-grens nadert. Zo verbruik je niet per ongeluk data buiten je bundel.
  3. Handmatig je netwerk selecteren
    Ben je in een grensgebied? Dan is het verstandig om handmatig je netwerk te kiezen zodat je niet per ongeluk contact maakt met een mast over de grens.
  4. Let op de grens-sms’jes
    Zodra je telefoon verbinding maakt met een nieuw netwerk, krijg je een sms met informatie over de tarieven. Lees deze goed en wees alert op netwerken buiten zone 1. Wacht echter niet op deze sms-berichten, want het kan soms even duren voordat je ze ontvangt!

Internetten via het maritieme netwerk

Als je de zee op gaat, dan heb je meestal nog zo’n 10 kilometer bereik via zendmasten aan de kust. Als je de vaarmodus niet aanzet, dan zul je daarna overgaan op het maritieme netwerk . Dit netwerk wordt uitgezonden vanaf een zendmast op de boot en maakt contact met een satelliet. Schakelt jouw telefoon over op zo’n zendmast? Dan maak je niet meer verbinding met het KPN-netwerk , maar zit je op een satellietnetwerk. Dit netwerk valt niet binnen je bundel, want dit netwerk valt buiten zone 1. Op internationale wateren zit je bijvoorbeeld op zone 2 en betaal je de buitenbundelkosten die voor zone 2 gelden. 

Flexibele bundels van Simyo

Vaar slim en zet je telefoon op ‘vaarmodus’ wanneer je op zee bent, en voorkom zo vervelende verrassingen op je volgende telefoonrekening. Want een mooie reis hoort niet afgesloten te worden met een torenhoge factuur. 

Is je gebruik netjes binnen zone 1 (EU) gebleven, maar kom je er toch achter dat je databundel niet meer bij je verbruik past? Bij Simyo kun je kosteloos de bundels van je Sim Only abonnement of telefoonabonnement maandelijks aanpassen, ook omlaag! Zo heb je altijd een databundel die past bij jouw situatie!

Sinds kort kun je bij Simyo voor tien regio’s voordelige databundels bijkopen via onze buitenlandbundels :

  1. Het Caribisch deel van het Koninkrijk (Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint- Eustatius en Saba).
  2. Egypte
  3. Indonesië 
  4. Marokko 
  5. Servië
  6. Singapore
  7. Thailand 
  8. Turkije
  9. Verenigde Staten & Canada
  10. Zuid-Afrika

Ook interessant

Probleemloos beeldbellen? Wel met onze tips voor videobellen via WhatsApp. Lees nu alles over instellingen, groepsgesprekken en videobellen via je computer!
Deze zomer eropuit gaan zonder de hoofdprijs te betalen? Of zelfs helemaal gratis? In dit blog zetten we leuke uitjes voor je op een rijtje.
Door je iPhone over te zetten neem je automatisch apps en instellingen mee. In dit blog leggen we alle opties en de nodige stappen uit.
Autocorrect uitzetten? Dat kan! In dit blog vind je waar je precies de autocorrectie uit kunt zetten op je iPhone of Android-toestel.