Foto's overzetten

Foto’s verplaatsen van Android naar iOS en omgekeerd

Telefoons & Tech

Stap je over van een iPhone naar een Android-smartphone en ben je bang dat je al je foto’s kwijtraakt? Wees gerust: je kunt makkelijk foto’s overzetten van Android naar iOS en omgekeerd. Je leest hier hoe je dat doet.

Foto’s overzetten naar een andere telefoon, zo zit dat!

Foto's verplaatsenFoto’s die je met je smartphone maakt staan óf op het opslaggeheugen van de telefoon, óf op je Micro SD-kaart. Staan de foto’s op dit kaartje en biedt je nieuwe telefoon ook plaats voor een Micro SD-kaart? Dan is het overzetten van foto’s naar een andere telefoon simpel: je haalt het kaartje uit je oude smartphone en stopt ‘m in je nieuwe. Past er in je nieuwe telefoon geen Micro SD-kaart? Dan moet je ze op een andere manier overzetten.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om de foto’s van je oude telefoon naar je computer te verplaatsen, met een USB-kabel, om ze van daaruit weer op je nieuwe smartphone te zetten. Ook kun je foto’s via Bluetooth uitwisselen. Omdat er meestal veel foto’s op je telefoon staan, duurt het overzetten van alle foto’s op deze manieren nogal lang. Daarom geven we in dit artikel een aantal andere tips om het overzetten van foto’s gemakkelijk via de cloud voor elkaar te krijgen.

Wat is het overzetten van foto’s via de cloud?

Foto's verplaatsen in de cloudAls je foto’s via de cloud verplaatst, upload je de foto’s naar een afgesloten opslagruimte op het internet. Belangrijk om te weten is dat alleen jij toegang hebt tot jouw foto’s in de cloud. Iemand anders kan deze foto’s dus niet bekijken. Als het uploaden van de foto’s naar de cloud klaar is, kun je ze op je nieuwe telefoon downloaden. Je hebt de foto’s dan succesvol overgezet. Verderop in dit artikel lees je hoe je dit precies doet.

Met het overzetten van foto’s via de cloud sla je twee vliegen in één klap. Niet alleen verplaats je de foto’s naar je nieuwe smartphone, ook maak je een back-up van deze foto’s. Ze blijven namelijk ook in de cloud staan. Eigenlijk verplaats je je foto’s dus niet: je maakt er een kopie van. Eenmaal geüpload hou je controle over je foto’s. Na het overzetten van de foto’s kun je de kiekjes, als je wil, ook weer verwijderen uit de cloud. Ze staan dan alleen op je oude en nieuwe smartphone. Zet je oude telefoon terug naar de fabrieksinstellingen als je ze daar ook wil verwijderen.

Er zijn verschillende clouddiensten waarmee je foto’s kunt overzetten van de ene naar de andere smartphone. Hiervoor hebben we één algemene tip: upload en download foto’s alleen als je smartphone is verbonden met een wifi-netwerk. Zo kost het verplaatsen geen MB’s van je Sim Only internetbundel. Overigens kun je de meeste cloud-apps ook gebruiken om andere bestandstypes te verplaatsen. Meer over weten? Lees dan dit blog over het maken van een back-up.

Foto’s overzetten van iOS naar Android

Foto's verplaatsen van iOS naar AndroidEen app die je voor het overzetten van foto’s kunt gebruiken is Google Foto’s. Download de app en log vervolgens in met je Google-account. Dit is hetzelfde als je Gmail-adres. Heb je die nog niet? Dan kun je deze gratis aanmaken via de website van Google door rechtsboven op ‘inloggen’ te drukken. Nadat je bent ingelogd, kun je foto’s uploaden naar Google Drive, de clouddienst van Google. In het instellingenmenu van de app bepaal je in welke resolutie je dat doet.

Via Google Foto’s kun je op twee manieren je foto’s uploaden: in hoge kwaliteit of in originele kwaliteit. Bij het uploaden in hoge kwaliteit, worden de foto’s iets verkleind, maar je krijgt er onbeperkte opslagruimte voor terug. Kies je voor het uploaden in originele kwaliteit? Dan heb je 15 GB opslagruimte.

Als je een keuze hebt gemaakt, ga je naar het hoofdmenu en druk je links onder op ‘Assistent’. Hier start je het uploaden van de foto’s. Vergrendel je smartphone niet, want dan stopt het uploaden.

Als de foto’s zijn geüpload, download je op je Android-smartphone ook de app Google Foto’s. Log in met hetzelfde Google-account. Daarna zet je de foto’s op je nieuwe telefoon. Je hebt dan met succes foto’s overgezet.

Foto’s overzetten van Android naar iOS

Foto's verplaatsen van Android naar iOSApple heeft hier een Android-app voor gemaakt: Move to iOS. Dit gaat niet via de cloud, maar via wifi. Dit gaat sneller, want het tussenstation, de cloud, wordt overgeslagen. Je stuurt de foto’s direct van de ene naar de andere telefoon.

Om de bestanden over te zetten, moeten de Android-telefoon en iPhone opgeladen worden en met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn. Voer op de Android-telefoon je toegangscode van je iPhone in. Vervolgens bepaal je welke gegevens je wil overzetten. Naast foto’s kunnen dit ook bijvoorbeeld mails en contacten zijn. Daarna worden de bestanden overgezet van je oude Android-telefoon naar je iPhone.

Foto’s overzetten van iPhone naar iPhone

Foto's verplaatsen van iPhone naar iPhoneStap je over van iPhone naar iPhone? Dan zet je foto’s over via iCloud. Om dit te regelen, open je de ‘Instellingen’-app op je oude telefoon. Ga daarin naar ‘iCloud’, druk op ‘Foto’s’ en schuif de slider naast ‘iCloud-fotobibliotheek’ naar rechts. Start, als het uploaden gelukt is, je nieuwe iPhone op. Log in met hetzelfde Apple-account als dat je voor je oude iPhone gebruikte. Je kunt er dan voor kiezen om de foto’s op je nieuwe telefoon te zetten. Waar je wél rekening mee moet houden: je iCloud-opslagruimte is 5 GB. Google Foto’s is een alternatief, want het werkt ook van iPhone naar iPhone. Onder ‘Foto’s overzetten van de iPhone naar Android’ lees je hoe.

Foto’s overzetten van Android naar Android

Foto's verplaatsen van Android naar AndroidHet overzetten van foto’s van de ene Android-telefoon naar de andere kun je ook doen met Google Foto’s. Onder het kopje ‘Foto’s overzetten van iOS naar Android’ lees je hoe je dat doet.

Topfoto’s maken met je nieuwe telefoon

Foto's verplaatsen foto's makenWil je je fotocollectie met je nieuwe telefoon uitbreiden? Omdat smartphonecamera’s steeds beter worden, kun je ze met een paar tips gebruiken als een pro. Ook hebben we nog wat tips voor je om de mooiste vakantiefoto’s te maken.

Veel plezier met je nieuwe telefoon!