.

Dit is hoe je foto's verplaatst van iOS naar Android of andersom
Terug naar overzicht
149,565x gelezen

Stap je over van een iPhone naar een Android-smartphone (of omgekeerd) en ben je bang dat je al je foto’s kwijtraakt? Wees gerust: je kunt makkelijk foto’s overzetten van bijvoorbeeld een Samsung naar een iPhone. Met deze stappen is dat zo gebeurd.

Foto’s overzetten naar een nieuwe telefoon, zo zit dat!

Foto’s die je met je smartphone maakt staan óf op het opslaggeheugen van de telefoon, óf op je Micro SD-kaart. Staan de foto’s op dit kaartje en heeft je nieuwe telefoon ook zo’n ingang? Je hoeft dan alleen het kaartje van de ene in de andere telefoon te plaatsen om je foto’s over te zetten. Past er in je nieuwe telefoon geen Micro SD-kaart? Dan moet je ze op een andere manier overzetten.

Je kunt bijvoorbeeld foto’s overzetten naar een nieuwe telefoon via de computer. Via een USB-kabel zet je de foto’s eerst op je computer, om ze vanuit daar te verplaatsen naar je nieuwe telefoon. Wil je foto's overzetten van samsung naar iphone via Bluetooth

Dat kan ook, maar vergt wel engelengeduld. Want Bluetooth mag in de loop der jaren dan wel een stuk sneller zijn geworden, het overdragen van grote hoeveelheden gegevens gaat nog steeds erg traag. Omdat er vaak tóch wel veel foto’s op je telefoon staan, hebben deze manieren niet onze voorkeur. Het kan simpeler én sneller. Daarom lees je in dit blog hoe je foto’s gemakkelijk verplaatst via de cloud.

Wat is het verplaatsen van foto’s via de cloud?

Met het verplaatsen van foto’s via de cloud upload je foto’s van je smartphone naar een clouddienst. Vervolgens log je met je nieuwe telefoon in op dezelfde clouddienst om de foto’s op je nieuwe toestel te zetten. Jouw cloud is een afgesloten opslagruimte op het internet. Alleen jij hebt toegang, dus niemand anders kan deze foto’s bekijken.

Met het overzetten van foto’s via de cloud sla je twee vliegen in één klap. Niet alleen zijn je foto’s nu beschikbaar vanaf je nieuwe telefoon, ook maak je een back-up van deze foto’s. Ze blijven namelijk ook in de cloud staan. Eigenlijk verplaats je je foto’s dus niet: je maakt er een kopie van. 

Eenmaal geüpload hou je controle over je foto’s. Na het verplaatsen van de foto’s kun je de kiekjes, als je wil, ook weer verwijderen uit de cloud. Ze staan dan alleen op je oude en nieuwe smartphone. Zet je oude telefoon terug naar de fabrieksinstellingen als je ze daar ook wil verwijderen. 

Er zijn verschillende clouddiensten waarmee je foto’s kunt overzetten van de ene naar de andere smartphone, zoals Google Foto’s en Dropbox. En iCloud voor foto’s overzetten van iPhone naar iPhone. Hiervoor hebben we één algemene tip: upload en download foto’s alleen als je telefoon is verbonden met een wifi-netwerk. Zo kost het verplaatsen geen MB’s van je internetbundel.

Foto’s overzetten van iPhone naar Android

Met Google Foto’s kun je makkelijk foto’s verplaatsen van Android naar iOS en omgekeerd. Deze app is namelijk beschikbaar voor zowel iOS als Android en je gebruikt hiervoor je Google/Gmail-account. 

Heb je die nog niet? Dan kun je deze gratis aanmaken. Nadat je bent ingelogd, kun je foto’s uploaden naar Google Drive, de clouddienst van Google. In het instellingenmenu van de app bepaal je in welke kwaliteit je dat doet. 

Hoe dat zit? Via Google Foto’s kun je op twee manieren je foto’s en video’s uploaden: in oorspronkelijke kwaliteit of in iets lagere, opslagbesparende kwaliteit. In oorspronkelijke kwaliteit upload je het exacte bestand en krijg je van Google 15 GB opslagruimte. In de opslagbesparende kwaliteit worden foto’s en video’s iets gecomprimeerd, waardoor ze minder ruimte innemen in je Google Drive. Goed om te weten: de fotokwaliteit is ook in opslagbesparende stand  nog heel goed.

Zo selecteer je in welke kwaliteit je foto’s wilt uploaden:

 • Open Google Foto’s.
 • Druk rechtsboven op het rondje met je profielfoto.
 • Druk op naar ‘Instellingen voor Google Foto’s’. 
 • Druk op ‘Back-up’.
 • Druk op ‘Back-upkwaliteit’ en kies je voorkeur.

Foto’s overzetten van Android naar Android

Het overzetten van foto’s van de ene Android-telefoon naar de andere kun je ook doen met Google Foto’s. In de alinea hierboven leggen we uit hoe dit werkt.

Als je een keuze hebt gemaakt, kun je foto’s gaan verplaatsen. De app doet dit automatisch zolang de app aan staat én je bent verbonden met wifi. Ontgrendel je telefoon dus niet, anders worden foto’s niet geüpload.

Als de foto’s zijn geüpload, installeer je op je nieuwe telefoon ook de app Google Foto’s. Log in met hetzelfde Google-account. Op de meeste Android-telefoons staat Google Foto’s al voorgeïnstalleerd en waarschijnlijk ben je al met je Google-account ingelogd tijdens het instellen van je telefoon. Nu kun je al je foto’s ook vanaf je nieuwe telefoon benaderen en downloaden, indien nodig. 

Foto’s overzetten van Samsung naar iPhone

Stap je over van Android naar iOS? En wil je bijvoorbeeld foto’s overzetten van een Samsung naar een iPhone? Naast Google Foto’s kun je dan ook de Move to iOS-app gebruiken. Op deze manier verplaats je foto’s nóg sneller, want dit werkt direct via wifi. Het tussenstation, de cloud, wordt overgeslagen. Je stuurt de foto’s direct van de ene naar de andere telefoon.

Om de bestanden over te zetten van Android naar iPhone, moeten beide toestellen opgeladen worden en met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn. Voer op de Android-telefoon je toegangscode van je iPhone in. Vervolgens bepaal je welke gegevens je wil overzetten. Naast foto’s kunnen dit ook bijvoorbeeld mails en contacten zijn. Daarna worden de bestanden overgezet van je oude Android-telefoon naar je iPhone.

Foto’s overzetten van iPhone naar iPhone

Stap je over van iPhone naar iPhone? Dan kun je ook foto’s overzetten van iPhone naar iPhone via iCloud. Dit is de clouddienst van Apple waarop je met je iPhone standaard bent ingelogd als je bent ingelogd met je Apple ID. 

Het nadeel is dat je iCloud-opslagruimte standaard 5 GB is. Misschien dat je hier niet genoeg aan hebt. In dat geval is Google Foto’s een alternatief. Ook kun je tijdelijk extra opslagruimte kopen. 50 GB opslag kost bij Apple 99 cent per maand. Na het foto’s verplaatsen kun je dit op elk moment ‘downgraden’ naar de gratis 5 GB.

Foto’s overzetten van iPhone naar iPhone doe je zo:

 • Open de ‘Instellingen’-app op je oude telefoon.
 • Druk bovenaan op je naam.
 • Druk op ‘iCloud’.
 • Druk op ‘Foto’s’ en zet ‘Synchroniseer deze iPhone’ aan.
 • Ga terug naar het vorige scherm en druk op ‘iCloud-reservekopie’.
 • Druk op ‘Maak nu reservekopie’.

Je oude iPhone maakt nu een reservekopie van je iPhone, inclusief foto’s, en uploadt deze naar je iCloud. Het kan even duren voordat je oude iPhone hiermee klaar is. Pak zodra hij klaar is je nieuwe iPhone erbij. De foto’s worden dan automatisch op je nieuwe telefoon gezet.

Topfoto’s maken met je nieuwe telefoon

Wil je je fotocollectie met je nieuwe telefoon uitbreiden? Of je nu voor Android of iOS gaat, in onze telefoonshop vind je meerdere toestellen met een topcamera. Ga je nog op vakantie, dan heb je hier een ideaal reismaatje aan. Helemaal als je ook de beste vertaalapps op je toestel zet. Bon voyage, buen viaje, oftewel: goede reis!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.