Wat is Bluetooth en waarom heet het zo?
Bluetooth is een techniek die wordt gebruikt in meer dan drie miljard apparaten wereldwijd. En drie keer raden waar de uitvinder van Bluetooth vandaan komt? Uit ons eigen kleine kikkerland. Hoogste tijd dus om iets dieper in te gaan op deze techniek!
1997: draadloos communiceren
De Nederlandse wetenschapper Jaap Haartsen kwam in 1994 terecht in Zweden, bij het technologie bedrijf Ericsson (weet je nog, van dat gele mobieltje met klepje). Hier kreeg hij een heldere opdracht: vind iets uit waarmee je mobiele telefoons draadloos met andere apparaten kunt laten communiceren. Jaap en zijn team gingen aan de slag en ontdekten een radiofrequentie, de 2,4 GHz-band, die door niemand werd beheerd. Deze frequentie toverde Jaap, na veel gedegen wetenschappelijk onderzoek, om in een wereldwijde snelweg voor het draadloos uitwisselen van data. Ericsson wilde dat deze techniek overal de standaard werd voor computers, laptops en mobiele telefoons, en het bedrijf ging om de tafel met technologie giganten zoals Nokia en Toshiba. Ondertussen kneep Jaap ‘m een beetje; zijn techniek werkte in het laboratorium, maar wereldwijd?
Patent
Om te zorgen dat miljoenen apparaten tegelijk van Bluetooth gebruik konden maken, deed Jaap nog een aantal aanpassingen aan zijn ‘snelweg’, zodat alle signalen beter verspreid werden over de frequentie. Hij kreeg goedkeuring van de Amerikaanse Federal Communications Commission, kon opgelucht ademhalen en vroeg in 1997 patent aan. Toch was Bluetooth niet meteen een doorslaand succes. Pas in 2005 kwam er schot in de zaak, mede doordat Apple en Samsung de techniek omarmden. Inmiddels gebruiken meer dan drie miljard apparaten Bluetooth - denk ook aan draadloze speakers of de Nintendo Wii. Jaap blijft er echter heel gewoon onder.
En dan die naam…
Bluetooth: heb je je weleens afgevraagd of het iets te maken heeft met blauwe tanden? Het antwoord is nee. De naam staat volkomen los van je gebit en van de techniek; de frequentiesignalen zijn niet blauwkleurig. Tijdens een bijeenkomst over Bluetooth (toen heette het nog MC Link - iets minder flitsend) vertelde een Zweedse werknemer van Ericsson aan een Amerikaan van Intel hoe de Scandinavische landen ooit gevormd zijn; hierin was een belangrijke rol weggelegd voor koning Harald Blåtand. Voel je ‘m al aankomen? Blåtand zorgde er ooit voor dat de landen Zweden en Noorwegen weer met elkaar in gesprek gingen: een perfecte metafoor voor de draadloze communicatietechniek van Jaap. Blåtand vertaalde als Bluetooth in het Engels en voilà: een mysterieuze, doch makkelijk te onthouden naam was geboren!
Hou ons blog in de gaten voor meer leuke artikelen als deze. Zo hebben we bijvoorbeeld ook uitgezocht wat de enkele populaire emoji betekenen.