.

Wat is Bluetooth
Terug naar overzicht
18,878x gelezen

Of je nu je smartphone met een draadloze koptelefoon verbindt, je laptop met een draadloze muis of je auto met je telefoon voor handsfree bellen; Bluetooth is je man. Maar wat is Bluetooth nou precies, en hoe werkt het? In dit blog beantwoorden we al je vragen.

Wat is Bluetooth?

Om maar meteen met de meest prangende vraag te beginnen: wat is Bluetooth? Dit is een draadloze communicatietechnologie. Ontworpen om gegevens en signalen tussen verschillende apparaten, zoals smartphones en speakers, uit te wisselen over korte afstanden. Het gaat dan om een afstand binnen een straal van ongeveer 10 meter. Deze afstand is sinds de komst van Bluetooth 5 overigens wel wat groter geworden: een bereik tot wel een meter of 40 is nu mogelijk.

Bluetooth is genoemd naar Harald Gormsson, een Deense koning uit de 10e eeuw die bekend stond om zijn inspanningen om Noorwegen en Denemarken te verenigen. Zijn bijnaam? Blauwtand, oftewel: Bluetooth! De koning had eigenlijk hetzelfde doel als de technologie Bluetooth: verenigen en verbinden. Vandaar dat voor deze naam is gekozen, én voor het logo. Het Bluetooth-logo is namelijk een samenvoeging van Harald Blauwtands initialen H en B, maar dan in Noorse runentekens. Mocht je je dus ooit hebben afgevraagd: wat betekent Bluetooth? Je hebt bij deze je antwoord gevonden!

Hoe werkt Bluetooth?

Heel handig dat je apparaten zonder ook maar één kabel kunt verbinden, maar hoe werkt Bluetooth precies? Voor deze technologie wordt een radioverbinding gebruikt. Binnen de bandbreedte waarin de radiogolven opereren (2,4 tot 2,485 GHz), kunnen gegevens perfect worden uitgewisseld. Heel fijn dus dat deze in het grootste deel van de wereld vrij gebruikt kan worden.

Om twee Bluetooth-apparaten met elkaar te verbinden, moeten ze worden gekoppeld. Dit proces wordt ook wel 'paring' genoemd. Tijdens het koppelen wisselen de apparaten unieke identificatiecodes uit om er zeker van te zijn dat de juiste apparaten met elkaar communiceren. Wil je meerdere apparaten met elkaar verbinden? Ook dat kan! Eén apparaat is dan de zender, de andere de ontvangers.

Zijn de apparaten gekoppeld? Dan kan het delen van gegevens beginnen. Dit gebeurt via signalen in kleine pakketjes informatie, die draadloos via de radiofrequenties worden verzonden. Of je nu audio, video, tekst of een heel andere vorm van informatie wilt verzenden, op deze ‘blauwe’ vriend kun je rekenen!

Hoe moet je Bluetooth gebruiken?

Twijfel je hoe je Bluetooth moet gebruiken? Met dit korte stappenplan komt het sowieso goed.

  1. Ga naar ‘Instellingen’ op je telefoon om de Bluetooth-modus in te schakelen
  2. Selecteer de gewenste Bluetooth-accessoire in de lijst met beschikbare apparaten
  3. Voltooi de koppelingsprocedure, en je kunt Bluetooth gebruiken!

Wat zijn de mogelijkheden van Bluetooth?

Wat doet Bluetooth nu precies? Waar kun je het voor gebruiken? We zetten een fijn rijtje voor je onder elkaar.

  • Audiostreaming: Bluetooth maakt draadloze audiostreaming mogelijk tussen apparaten zoals smartphones, koptelefoons, en luidsprekers.
  • Bestandsuitwisseling: Je kunt eenvoudig bestanden, zoals foto's en documenten, delen tussen Bluetooth-apparaten.
  • Handsfree bellen: Bluetooth maakt handsfree bellen in de auto mogelijk door je telefoon draadloos met je auto te verbinden.
  • Draadloze muizen en toetsenborden: Veel computers en laptops gebruiken Bluetooth om draadloze muizen en toetsenborden aan te sluiten.
  • Internetdeling: Je kunt de mobiele data-verbinding van je smartphone delen via Bluetooth met andere apparaten, zoals laptops of tablets.
  • IoT en Smart Home: Bluetooth wordt vaak gebruikt in het Internet of Things (IoT) en bij slimme huistoepassingen. Denk aan: het verbinden van slimme thermostaten, verlichting en apparaten met je smartphone.

Is Bluetooth veilig?

Natuurlijk, aan elke technologie kleven wat risico’s, maar over het algemeen is Bluetooth heel veilig om te gebruiken. Er zijn verschillende beveiligingslagen ingebouwd om te voorkomen dat vreemden mee kunnen kijken in de communicatie tussen jouw apparaten.

Kun je Bluetooth dan altijd aan laten staan? Ja, dat kan. We raden het alleen niet aan. Doordat Bluetooth een open standaard is die iedereen kan gebruiken, is het een interessante technologie voor hackers. Ze moeten wel op een paar meter afstand zijn, speciale apparatuur en een flinke dosis kennis hebben om in te breken, maar er is altijd een kleine kans dat hackers het op je hebben voorzien.

Als je Bluetooth wel aan wilt laten staan, zet de verbinding dan in ieder geval op onzichtbaar. En zorg dat je nooit Bluetooth-uitnodigingen accepteert van afzenders die je niet kent. Wel zo veilig!

En…koppelen maar!

Nu je je antwoorden op ‘Wat is Bluetooth?’ hebt gevonden, kun je vast niet wachten om er optimaal gebruik van te maken. Doe je dit graag op een nieuw toestel, omdat je oude smartphone nodig aan vervanging toe is? In onze telefoonshop vind je sowieso een exemplaar dat aan jouw wensen voldoet.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.