cloud opslag

Cloud opslag: Hoe werkt dat?

Privacy & veiligheid

Niet zo lang geleden schreven we nog over het ordenen van je digitale leven en over back-ups maken in de cloud. Maar wat is cloud opslag nu precies? Hoe werkt het? En is het wel zo slim om je hele hebben en houden daar op te slaan?

Weet jij waar al je bestanden naartoe ‘vliegen’?

Zonder er goed over na te denken, lees en verstuur je dagelijks e-mails. Je downloadt, uploadt, streamt en bewaart. Maar vraag je je wel eens af waar al die digitale data naartoe gaat en hoe het daar komt? Wat gebeurt er als je bestanden, foto’s en video’s op het internet of in de cloud zet? Laten we ons hoofd eens uit de wolken halen en op onderzoek uit gaan.

Waar komt cloud opslag vandaan?

Als je echt wil begrijpen hoe cloud opslag werkt, moet je eerst terug in de tijd. De termen ‘cloud’ en ‘cloud computing’   zijn bij ons pas de laatste jaren ingeburgerd geraakt. Maar het idee erachter bestaat al decennia. In principe draait het om krachtenbundeling. Niet één computer, maar een heel netwerk van computers wordt gebruikt om informatie te verwerken. Een beetje zoals met de allereerste computersystemen. Waarbij er één gigantische centrale computer was – soms zo groot als een huis – en waar je via een aangesloten kleinere computer aan kon werken. Klinkt ouderwets hè? Maar in principe werkt cloud opslag vandaag de dag nog precies zo.

Chris Potter

 

Image: Chris Potter

Tekeningen van wolkjes

Stel je nog een keer die reusachtige computer voor. Alle mensen met hun kleinere computertjes daaromheen, dat zijn wij. Groot verschil: tegenwoordig zijn er overal ter wereld van die immense computers (lees: servers en datacentra) en wij zijn daar via internet mee verbonden. En dat is de basis voor cloud opslag. In de jaren ’90, toen het wereldwijde web een explosieve groei doormaakte, gebruikten techneuten al tekeningen van wolkjes om de eerste netwerken te beschrijven. Het waren technici van het merk Compaq die de term ‘cloud computing’ patenteerden en in 1996 beschreef Steve Jobs ook al een soort iCloud. Je bestanden ‘ergens’ opslaan en ze overal weer kunnen gebruiken, had ineens een naam. De cloud was geboren.

10 miljard gigabyte

Toch is er iets vreemds aan de hand. Eigenlijk bestaat de cloud helemaal niet. Al jouw foto’s, video’s en tekstbestanden zweven niet rond in de wolken. Ze staan op andermans harde schijven in kilometers grote datacenters verspreid over de aardbol. Waarschijnlijk op de harde schijven van Apple, Google, Facebook en Microsoft. Om je een idee te geven: naar schatting bezit alleen Google al meer dan 10 exabyte aan opslagruimte. Dat is 10 miljard gigabyte… Allemaal zodat jij geen cd-roms meer hoeft te branden (herinner je je dat nog?) en grotere harde schijven hoeft te kopen. Je slaat alles gewoon online op zodat jij en je vrienden er altijd en overal bij kunnen. Zelfs je e-mails van tien jaar geleden hoef je niet zelf te bewaren. Handig, maar hoe zit het met de veiligheid en privacy?

Wie is de baas over jouw gegevens?

Stel je uploadt je vakantiefoto’s naar iCloud, Google Drive of Facebook, ideaal want zo kunnen al je reisgenootjes ze ook zien (lees ook dit blog over foto’s delen). Maar je geeft je kiekjes wel een beetje uit handen. Via dikke internetkabels vliegen ze in meerdere kopieën naar de servers van verschillende datacentra. De kopietjes worden gemaakt voor het geval er iets misgaat in één zo’n datacentrum. Maar wat gebeurt er als jij de vakantiefoto’s verwijdert? Worden ze dan overal netjes gewist? En als de politie of overheid voor een onderzoek op die harde schijven wil kijken? Dan hoop je maar dat jouw cloudbedrijf er keurig mee omgaat. Met het uploaden ben je immers al akkoord gegaan met de privacyvoorwaarden…

atos

De cloud opslag is heel veilig

Je hoeft je geen zorgen te maken hoor. Ten eerste omdat alle cloudbedrijven er bij gebaat zijn om je gegevens zo goed mogelijk te beschermen. Al je bestanden in de cloud worden versleuteld opgeslagen (afgeschermd met een wachtwoord) en datacentra worden erg goed beveiligd tegen hackers en andere kwaadwillenden. Natuurlijk is het nóg veiliger om al je bestanden op een eigen harde schijf te zetten en deze in een kluis op te bergen. Maar je vakantiefoto’s delen met reisgenoten kost je dan toch echt een stukkie meer tijd en moeite.

5 x slim om te weten

Abonnementen voor een opslagruimte tussen de 500 GB en 1 TB liggen gemiddeld rond de 10 euro per maand. Maar er is een flinke prijzenoorlog bezig, dus de prijzen zakken regelmatig. Bij Box krijg je bijvoorbeeld onbeperkte opslagruimte voor 12 euro per maand.

Hoe sla jij je gegevens op?

Discussie