.

15 slimme WhatsApp trucjes en instellingen
Terug naar overzicht
209,504x gelezen

WhatsApp is toch wel zo’n beetje de beste uitvinding sinds de mobiele telefoon. En in tijden van corona heb je deze app harder nodig dan ooit. Je kunt dus maar beter zorgen dat je alle, maar dan ook álle goeie WhatsApp instellingen kent. We zetten het beste en het nieuwste van WhatsApp daarom voor je op een rijtje. Zodat WhatsApp voor jou nóg beter wordt dan het al was.

WhatsApp truc #1 - Personaliseer je privacy-instellingen

WhatsApp trucjesEr valt nogal wat in te stellen bij die privacy-instellingen op WhatsApp. Zo kun je per persoon of groep aangeven of ze jouw foto mogen zien, wanneer je voor het laatst online was, je status en andere info. Handig nu door thuiswerken, werk en privé steeds meer door elkaar lopen. WhatsApp extra beschermen met een schermvergrendeling kan ook. Zo kan alleen jij met je Face ID of pincode bij je chats. 

De privacy-instellingen van WhatsApp aanpassen op je iPhone doe je zo:

 • Open WhatsApp.
 • Druk op ‘Instellingen’.
 • Druk op ‘Account’.
 • Je kunt hier privacy-instellingen aanpassen.
 • Wil je dat niet iedereen je profielfoto ziet?
 • Klik op ‘Profielfoto’.
 • Selecteer wie je profielfoto mag zien: iedereen, je contacten of niemand.

En op een Android-smartphone pas je de privacy-instellingen van WhatsApp als volgt zo aan:

 • Open WhatsApp.
 • Druk rechtsboven op de drie puntjes.
 • Druk op ‘Instellingen’.
 • Druk op ‘Account’.
 • Druk op ‘Privacy’.
 • Wil je dat niet iedereen je profielfoto ziet?
 • Klik op ‘Profielfoto’ 
 • Bepaal wie ‘m wél mag zien.

In ons blog over WhatsApp en privacy lees je trouwens hoe het zit met de veiligheid van jouw eigen gegevens.

WhatsApp truc #2 - Voer groepsvideogesprekken via WhatsApp

Hard nodig in tijden van corona, videogesprekken. En die kun je in WhatsApp nu met meerdere contacten tegelijk voeren, een groepsvideogesprek dus. Het maximaal aantal deelnemers aan een groepsvideogesprek is acht. Je kunt zo’n gesprek op drie manieren beginnen.

 1. Vanuit een bestaande WhatsApp-groep: Ga naar de groep en druk op Videogesprek.
 2. Vanuit de tab Gesprekken: Tik op Nieuw gesprek > Nieuw groepsgesprek > Voeg contacten toe en tik op Videogesprek.
 3. Vanuit een individuele chat: Tik op Videogesprek en voeg deelnemers toe zodra je contact heeft geaccepteerd.

WhatsApp truc #3 - Lekker snel chatten met Web WhatsApp

WhatsApp Web

Web WhatsApp, dat wil je, zowel op kantoor als thuis. Scheelt je enorm veel typen met twee duimen. En als je wat ouder bent, met je wijsvinger. Al die berichten tik je gewoon met tien vingers (of wat voor typsysteem jij jezelf dan ook aangeleerd hebt) op je laptop of toetsenbord. Dat gaat echt een stuk sneller en zo loop je niet het risico op een WhatsApp-duim, je weet wel, zo’n overbelaste duimspier door overmatig appen. Bovendien ziet het er op kantoor een stuk professioneler uit als je niet steeds voorovergebogen op je smartphone zit. Terwijl jij met je vrienden aan het appen bent, denken je collega’s dat je een beleidsplan aan het uitwerken bent. 

Je kunt Web WhatsApp in je browser gebruiken of als applicatie downloaden. Het werkt alleen als je telefoon in de buurt is en aan staat. 

 • Ga naar web.whatsapp.com.
 • Open WhatsApp op je smartphone.
 • Ga naar Instellingen in de app. 
 • Tik op WhatsApp Web/Desktop.
 • De app opent nu de camera van je telefoon.
 • Richt de camera op de QR-code op het computerscherm.
 • Typen maar!

Check ook even onze tips over razendsnel appen.

WhatsApp truc #4 - Laat WhatsApp lekker typen

Nog eentje in de categorie: je bent het typen met twee duimen zat. Je kunt natuurlijk spraakberichten achterlaten, maar je kunt ook WhatsApp het tikwerk laten doen. Met de dictafoon van je toetsenbord dicteer jij de berichten en typt WhatsApp ze voor je uit. Geef daarvoor WhatsApp en je toetsenbord wel even toestemming je microfoon te gebruiken. En nog een tip: articuleer duidelijk en lees je berichten even na voor je ze verstuurt. Wil je een punt, komma of uitroepteken achter je zin, spreek die dan ook letterlijk uit: “Ik kom nu naar huis, punt. Wat eten we, vraagteken.”

WhatsApp truc #5: Gifjes en stickers versturen met WhatsApp 

Zeg je het liever helemaal niet met woorden, dan heeft WhatsApp een mooie collectie GIF’s voor je waarmee je je mood over de bühne brengt. Die gifjes weten je gevoel soms beter te verwoorden dan jijzelf. Daarnaast wordt je stickercollectie ook steeds leuker en uitgebreider, check maar eens. Ben jij meer iemand van de plaatjes dan de woorden, zorg dan wel dat je genoeg data hebt. Een gifje of filmpje sturen kost nou eenmaal meer MB’s dan een tekstje. Bij Simyo neem je nu een Sim Only met 15 GB per maand voor maar 11 euro. 

WhatsApp truc #6 - Groepen en verzendlijsten aanmaken

Dat je in WhatsApp groepen kunt aanmaken, weet je oma inmiddels ook. Maar binnen zo’n groep kun je allerlei slimme trucjes uithalen en dat wist je misschien nog niet. We hebben zelfs een heel blog aan WhatsApp-groep tips gewijd. Wat je misschien nog meer niet wist, is dat je naast groepen ook verzendlijsten kunt maken. Dat is handig, als je naar meerdere mensen hetzelfde bericht wilt versturen maar niet in een groep. 

Een verzendlijst maak je op een Android-toestel als volgt:
Open WhatsApp > Klik op de drie puntjes rechtsboven > Nieuwe verzendlijst > Selecteer de personen. 

En op een iPhone werkt dat zo:
Open WhatsApp > Ga naar Chats > Tik op Verzendlijsten > Tik op Nieuwe lijst > Voeg contactpersonen toe.

WhatsApp truc #7 - Makkelijk terugzoeken

Opzoeken gesprekken WhatsAppOp zoek naar dat ene gesprek van twee jaar geleden? Vroeger moest je dan heel lang scrollen en liep uiteindelijk je telefoon vast. Nu kun je gewoon zoeken op woord, zowel in al je gesprekken als binnen één chat. Je weet vast de strekking van het gesprek nog wel. Wil je een linkje terugzoeken dat een vriend je ooit stuurde, ga dan naar Media, links en docs in de betreffende chat en kijk tussen de linkjes. Waarschijnlijk kom je tijdens je zoektocht van alles tegen dat je spontaan opnieuw wilt bekijken.

WhatsApp truc #8 - Voeg snel contacten toe met QR-code

Nummers handmatig invoeren hoeft niet meer. Door de QR-code ondersteuning in WhatsApp hoef je alleen de QR-code van iemand te scannen en alle gegevens staan in je WhatsApp. Je vindt je eigen WhatsApp QR-code bij Instellingen achter je naam. De rest spreekt voor zich.

WhatsApp truc #9 - Verwijder verstuurde berichten

Naar de verkeerde geappt, oops! Grote kans dat je inmiddels al weet dat je verstuurde berichten weer kunt verwijderen. Maar waar dat eerder tot 7 minuten na verzenden kon,heb je nu 1 uur en 8 minuten de tijd  (oftewel 4096 seconden, waar je uiteindelijk op uitkomt als je 2 maar met 2 blijft vermenigvuldigen, een leuk nerd-grapje van WhatsApp) om je bericht te verwijderen. Zowel voor jezelf als de ander(en).  Dit kan handig zijn bij nachtelijk verstuurde berichten waar je later spijt van krijgt. Met een beetje mazzel lag de ontvanger te slapen en merkt ie ‘s ochtends niks. Hoewel, helaas staat er nog altijd ‘bericht verwijderd’.  Jammer joh. Na 1 uur en 8 minuten kun je het bericht alleen nog voor jezelf verwijderen.

WhatsApp truc #10 - Geef je chatgesprekken een eigen achtergrond

Misschien heb jij al jaren je eigen achtergrond in WhatsApp en wissel je die met grote regelmaat. Maar wist je eigenlijk wel dat je iedere chat een eigen achtergrond kunt geven? Je moeder, je lief, je beste vriend, je vriendengroep; die verdienen toch allemaal een privé-achtergrond?! Tik op de naam of groep binnen je chats en kies een foto, of gebruik een van de standaard achtergronden uit WhatsApp.

WhatsApp truc #11 - Voeg voor 24 uur iets toe aan je status

Ook binnen WhatsApp kun je stories plaatsen. De foto, video of tekst die je aan je status koppelt, is 24 uur zichtbaar voor anderen. Even goed nadenken dus, voordat je dit doet. Ga in het menu naar Status > Mijn status. Een foto maken spreekt voor zich, wil je een video delen, houd dan de camera-button lang ingedrukt. Met de blauwe verzendknop maak je je status wereldkundig.

WhatsApp truc #12 - Bespaar data

WhatsApp data besparenMet alles wat je de hele dag door deelt met vrienden en collega’s, heeft WhatsApp nogal een aandeel in je dataverbruik. Kijk maar eens bij Datagebruik (iPhone) of netwerkgebruik (Android). Met een beetje boerenslimheid kun je dit voorkomen en maak je je WhatsApp een stuk zuiniger. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen of mediabestanden automatisch gedownload mogen worden via mobiel internet.

Zo verbruikt WhatsApp minder MB’s op een iPhone:

 • Open WhatsApp.
 • Tik op ‘Instellingen’.
 • Tik op ‘Data- en opslaggebruik’.
 • Stel in dat foto’s, video’s en bestanden alleen via wifi worden gedownload.
 • Schuif de slider naast ‘Beperkt datagebruik’ naar rechts om het datagebruik verder te verlagen.

Zo verbruikt WhatsApp minder MB’s op een Android-smartphone:

 • Open WhatsApp.
 • Tik rechtsboven op de drie puntjes.
 • Tik op ‘Instellingen’.
 • Tik op ‘Data- en opslaggebruik’.
 • Pas je verbruiksinstellingen aan.
 • Stel bijvoorbeeld in dat video’s alleen via wifi automatisch gedownload mogen worden.

WhatsApp truc #13 - Belangrijke gesprekken vastzetten, markeren of mailen

Gesprekken die je niet kwijt wilt of die je later nog nodig hebt, kun je op drie manieren behandelen.

Gesprek vastzetten

Op een dag met veel sociaal verkeer kan het gebeuren dat een chat binnen no-time onderaan je lijstje bungelt en je vergeet te antwoorden. Om dat te voorkomen kun je belangrijke personen of groepen vastzetten. Dit doe je op een Android-toestel door het gesprek ingedrukt te houden en daarna op de punaise te drukken. Voor een iPhone schuif je over een chat heen en tik op ‘maak vast’.

Gesprekken markeren

Net iets anders is het als iemand je via WhatsApp info stuurt die je later nog nodig hebt. In een groepschat kan zo’n bericht makkelijk ondersneeuwen. Maar niet als je het bericht markeert. Dat doe je door het bericht langer ingedrukt te houden en op de ster te drukken. Op een iPhone vindt je berichten met ster terug op het tabblad Instellingen. Op Android onder de drie puntjes > Berichten met ster.

Gesprekken naar jezelf mailen

Een manier om je WhatsApp een beetje overzichtelijk te houden en MB’s te besparen, is door chats naar jezelf te mailen. Da’s ook leuk voor later. Misschien kun je op een dag samen met je lief teruglezen wat jullie naar elkaar schreven na de eerste date. Ga hiervoor op een iPhone naar Instellingen > Chats > Chatgeschiedenis > en kies vervolgens voor ‘email chat’. Hierna selecteer je welke chat je wilt versturen en of de media erbij mag. Op een Android doe je dit door naar de drie puntjes te gaan > Chats > Chatgeschiedenis > Chat exporteren > Selecteer de chat die je wilt versturen.

WhatsApp truc #14 - Neem je WhatsAppjes mee naar een nieuw toestel

Back-up van WhatsApp makenTijd voor een nieuwe telefoon, met abonnement of Sim Only? Dan moet je je telefoon opnieuw instellen. Gelukkig gaat dat tegenwoordig vrij easy, ook als je voor eSIM kiest trouwens. Het liefst wil je de WhatsApp gesprekken die je dierbaar zijn natuurlijk mee verhuizen naar je nieuwe toestel. Weet dat dit alleen kan als je binnen hetzelfde besturingssysteem blijft. Of althans, het kan wel maar beperkt en je hebt er speciale software voor nodig. Gedoe dus. 

Een back-up van WhatsApp op je iPhone maken gaat zo:

 • Open WhatsApp.
 • Tik op ‘Instellingen’.
 • Tik op ‘Chats’.
 • Tik op ‘Reservekopie’ (bij een iPhone).
 • Je kunt nu aangeven of je ook van video’s een back-up wil maken.
 • Tik op ‘Maak nu reservekopie’.

Zo maak je een back-up op een Android-telefoon:

 • Open WhatsApp.
 • Tik rechtsboven op de drie puntjes.
 • Tik op ‘Instellingen’.
 • Tik op ‘Chats’.
 • Tik op ‘Chat back-up’.
 • Tik op ‘Back-up maken’.

Zodra je op je nieuwe toestel WhatsApp instelt, krijg je de melding dat er een back-up beschikbaar is. Zet deze terug en al je oude gesprekken zijn weer bij je.

WhatsApp truc #15 - Neem je WhatsAppjes mee naar een nieuw nummer

Nieuw telefoonnummer, zelfde smartphone? Er is een handig WhatsApp trucje waardoor je je gesprekken niet kwijtraakt. Zo kun je al die hilarische gesprekken, foto’s en andere gedeelde dingen nog eens terugkijken:

 • Open WhatsApp.
 • Tik op ‘Instellingen’.
 • Tik op ‘Account’.
 • Tik op ‘Wijzig nummer’.
 • Tik op ‘Volgende’.
 • Voer nu je oude en nieuwe telefoonnummer in om je account over te zetten op het nieuwe nummer.

Zo, onze trukendoos is leeg. Maar als het goed is kun je hier wel even mee vooruit. 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.