.

Simyo boofproof
Terug naar overzicht
30,873x gelezen

Op je smartphone staat persoonlijke informatie waarvan je waarschijnlijk niet wil dat een ander dat kan bekijken. Daarom bespreken we in dit artikel de beste én handigste manieren waarop jij je smartphone kunt beveiligen. Zo is je smartphone beter beschermd tegen dieven en hackers.

Het is verstandig je smartphone voor zowel hackers en dieven te beveiligen. Hackers zijn mensen die via internet toegang tot je smartphone proberen te krijgen zonder dat je dit zelf in de gaten hebt. Dieven zijn mensen die je smartphone stelen en die vervolgens willen doorverkopen. Met de maatregelen die we in dit artikel bespreken hou je zowel hackers als dieven op afstand.

Update altijd je besturingssysteem

Simyo prepaid sim onlyHet besturingssysteem regelt de beveiliging van je smartphone. Zorg er daarom altijd voor dat je de nieuwste versie van het besturingssysteem hebt geïnstalleerd. Hackers zijn continu bezig met het vinden van gaatjes in het beveiligingssysteem. Tegelijkertijd zijn Apple, Google en Microsoft continu bezig iOS, Android en Windows Phone te verbeteren. Het is vrij gemakkelijk om na te gaan of je de nieuwste versie van het besturingssysteem hebt. Dat controleer je in een minuutje.

Android

 • Android telefoonOpen het instellingenmenu;
 • Ga onder het kopje ‘Systeem’ naar ‘Telefooninfo’;
 • Druk op ‘controleren op updates’;
 • Je Android-smartphone zoekt dan uit of je de nieuwste Android-versie hebt.

iOS

 • iPhoneOpen de ‘Instellingen’-app;
 • Ga naar ‘Algemeen’;
 • Druk op ‘Software-update’;
 • Je iPhone zoekt dan uit of er een nieuwe versie van iOS beschikbaar is.

Windows Phone

 • Windows Phone telefoonOpen het instellingenmenu;
 • Ga onder het kopje ‘updates & back-ups’ naar ‘telefoonupdates’;
 • Druk op ‘controleren op updates’
 • Je Windows Phone kijkt dan of je de nieuwste versie van het besturingssysteem op je smartphone staat.

Ontgrendelingsmethoden voor je smartphone

Wachtwoord_blogMet het up-to-date houden van je besturingssysteem tref je de belangrijkste handeling om hackers buiten de deur te houden. Maar wat te denken van dieven? Je smartphone bevat apps die persoonlijke informatie bevatten. In de mobiel bankieren-app staan je bankgegevens, in WhatsApp staan je persoonlijke gesprekken en in de e-mail-app staan vertrouwelijke gegevens. Als je smartphone gestolen wordt, wil je natuurlijk niet dat iemand kan rondsnuffelen in deze gegevens. Vergrendel daarom je smartphone. Je kunt kiezen uit verschillende mogelijkheden om je smartphone te ontgrendelen.

Pincode (voor Android, iOS en Windows Phone)

Wachtwoord instellen iPhone.De pincode is een snelle manier om je smartphone te ontgrendelen. Je bepaalt zelf de cijfercode, die bestaat uit minimaal vier cijfers. Een pincode heeft als nadeel dat hij voorspelbaar kan zijn. Sommige mensen gebruiken bijvoorbeeld hun geboortejaar of vier keer hetzelfde cijfer. Voor een dief is het zo relatief eenvoudig om de smartphone alsnog te ontgrendelen.

Wachtwoord (Voor Android)

Met een wachtwoord kun je een smartphone al beter beveiligen. Het nadeel van een goed wachtwoord is dat het tijd kost om deze in te typen. Hierdoor duurt het langer voordat je smartphone is ontgrendeld. Met een wachtwoord geldt, net als bij een pincode, dat je zelf invloed hebt op de voorspelbaarheid ervan. Gebruik dus geen wachtwoord als ‘welkom’ of je eigen naam. Een sterk wachtwoord heeft normale letters, hoofdletters, leestekens en getallen.

Veegpatroon (voor Android)

Met een veegpatroon maak je een patroon  aan op je scherm dat  makkelijk te onthouden is. Door over het scherm te vegen, ontstaat er een lijntje die van punt naar punt gaat. Je stelt zelf de volgorde van een veegpatroon in en bepaalt ook hoe lang hij is. Dit is een redelijk snelle en veilige manier om je smartphone te beveiligen. Ook een veegpatroon heeft als minpunt dat hij voorspelbaar kan zijn. Zo beginnen de veegpatronen van de meeste mensen in één van de hoeken.

Vingerafdruk (voor Android en iOS)

Dit is momenteel de beste manier om je smartphone te beveiligen, maar nog niet veel smartphones hebben een vingerafdruksensor. Omdat je vingerafdruk uniek is, kan alleen jij je smartphone ontgrendelen. Bijkomend voordeel is dat de meeste vingerafdrukken heel snel werken. Een nadeel is dat vingerafdruksensors minder goed werken als je vinger vies of nat is. Je vingerafdruk wordt versleuteld opgeslagen op de server van de smartphonefabrikant. Dit betekent dat alleen jouw smartphone toegang tot de vingerafdruk heeft.

Gezichtsherkenning (voor Android)

Dit beveiligingstype staat nog in zijn kinderschoenen en is daarmee nog niet heel veilig. Met gezichtsherkenning scant de smartphone via de camera je gezicht. Zo wordt de smartphone alleen ontgrendeld als hij jouw hoofd ziet. De beveiliging is voor een dief te omzeilen als hij beschikt over een foto van jou.

Irisscanner (in ontwikkeling)

Een irisscanner lijkt dé beveiligingsmethode van de toekomst te zijn. Dit is een sensor die je ogen scant. Net als je vingerafdruk zijn je ogen uniek. Alleen jij kan dan je smartphone ontgrendelen. Handig, want als je je smartphone gebruikt richt je altijd je ogen erop. In China heeft fabrikant Fujitsu al een smartphone met irisscanner uitgebracht en ook Samsung is bezig met de ontwikkeling van zo’n telefoon.

Spraakherkenning (in ontwikkeling)

Smartphones hebben de techniek in huis om je stem te herkennen. Dus waarom kun je dat niet inzetten om je smartphone te beveiligen? Het is namelijk gemakkelijk om je smartphone met een spraakcommando te ontgrendelen. ‘Telefoon, ik ben het’, waarop hij inderdaad herkent dat jij het bent. Het nadeel is dat een stem die op de jouwe lijkt momenteel de smartphone dan ook kan ontgrendelen. Deze techniek moet dus nog verder worden verfijnd.

Hoe stel je de vergrendeling van je smartphone in?

Bij elke smartphone moet je zelf de vergrendeling instellen. Dit doet de smartphone niet automatisch. Het verschilt per besturingssysteem hoe je dit instelt.

Android

Android telefoonDe meeste Android-smartphones hebben veel verschillende vergrendelmethoden. Sommige hebben meerdere opties mee gekregen om je smartphone te vergrendel zoals gezichtsherkenning, een irisscanner of spraakherkenning.

 • Ga naar het instellingenmenu;
 • Ga onder het kopje ‘Persoonlijk’ naar ‘Beveiliging’;
 • Bij ‘Schermvergrendeling’ bepaal je zelf de vergrendelingsmethode die je wil gebruiken.

iOS

iPhoneMet de iPhone kun je de smartphone alleen vergrendelen met een pincode of vingerafdruksensor. Alleen de iPhone 5S en nieuwere iPhones hebben een vingerafdruksensor.

 • Open de ‘Instellingen’-app;
 • Ga naar ‘Touch ID en toegangscode;
 • Hier stel je de toegangscode in en kun je je vingerafdruk laten scannen;
 • Onderaan de pagina kun je instellen dat alle gegevens van je iPhone worden gewist als er tien keer achter elkaar een foute toegangscode is ingevoerd.

Windows Phone

Windows Phone telefoonMet Windows Phones kun je je smartphone vergrendelen met een pincode.

 • Ga naar het instellingenmenu;
 • Druk onder ‘persoonlijke instellingen’ op ‘vergrendelingsscherm’;
 • Voer hier de pincode in die je wil gebruiken om je smartphone te ontgrendelen.

Extra beveiligingsmogelijkheden

Met het instellen van een vergrendelingsmethode is je smartphone al goed beveiligd tegen dieven. Het is mogelijk om de beveiliging nóg verder aan te scherpen.

Tweestapsverificatie

Veel persoonlijke informatie staat niet alleen opgeslagen op je smartphone, maar ook in een cloud. Deze informatie is vanaf je smartphone toegankelijk als je smartphone is ontgrendeld en het juiste wachtwoord invoert. Je kunt de beveiliging van je cloud zelf aanscherpen door middel van tweestapsverificatie. Dit betekent dat je twee verschillende wachtwoorden nodig hebt om toegang tot de cloud te krijgen. Het ene wachtwoord bepaal je zelf, het andere wachtwoord krijg je in een sms’je. Op die manier kan alleen jij inloggen in je cloud.

Apple two step verification

Smart AppLock (voor Android)

Voor Android is er een handige app waarmee je jouw smartphone nóg beter beveiligt. Met Smart AppLock kun je individuele apps namelijk ook voorzien van een veegpatroon. Je moet dan naast het ontgrendelen van je smartphone een ander veegpatroon invoeren als je bijvoorbeeld de mobiel bankieren-app wil openen. Met Windows Phone en iOS is dat niet mogelijk. Android heeft wat dat betreft een voordeel ten opzichte van deze twee besturingssystemen.

De Android-app Smart AppLock is hier te downloaden.

Beveiliging op basis van je locatie

Android smart unlockHet telkens ontgrendelen van je smartphone kan, afhankelijk van de methode die je zelf kiest, soms best lastig zijn. Gelukkig worden smartphones steeds slimmer. Het is namelijk vaker mogelijk om per locatie te bepalen hoe goed je smartphone is beveiligd. Zo kun je bij de meeste Android-smartphones al instellen dat je smartphone niet met een pincode, wachtwoord, veegpatroon of vingerafdruk ontgrendeld hoeft te worden als je thuis bent. Je smartphone ziet dankzij GPS en wifi dat je thuis bent. Deze mogelijkheid verbruikt geen data. Je moet wel zelf de locatie van je huis instellen als ‘veilige locatie’. Je bepaalt deze locaties zelf en kunt dus ook je kantoor instellen als veilige locatie.

Zo ben je nóg beter boefproof!

Ben je je smartphone kwijtgeraakt op een openbare locatie of denk je dat hij gestolen is? Dan kun je het op afstand extra vergrendelen. Dit doe je via je computer.

Android

 • Android telefoonGa in je browser naar Android Device Manager;
 • Hier zie je de locatie van je smartphone;
 • Druk op ‘Vergrendelen’ om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Op die manier kan ook iemand die je wachtwoord weet de smartphone niet gebruiken. Daarnaast is het mogelijk om een bericht naar je smartphone te sturen die op het scherm wordt getoond. Zo kan een eerlijke vinder contact met je opnemen.

iOS

 • iPhoneGa in je browser naar iCloud;
 • Druk op ‘Zoek mijn iPhone’;
 • Op deze pagina zie je de locatie van je smartphone;
 • Druk naast de naam van je iPhone op ‘i’;
 • Hier is het mogelijk om alle gegevens van je iPhone te wissen of om ‘m op afstand te vergrendelen.

Het is niet mogelijk om een iPhone op afstand te voorzien van een nieuwe pincode. Wel kun je een bericht naar je iPhone sturen. Een eerlijke vinder weet zo hoe hij met jou in contact komt om de iPhone terug te geven.

Windows Phone

 • Windows Phone telefoonGa in je browser naar de Devices-pagina van Microsoft;
 • Druk op ‘Mijn telefoon zoeken’;
 • Op deze pagina zie je de locatie van je smartphone;
 • Hier kun je de smartphone vergrendelen of de inhoud van je telefoon wissen.

Extra tips vind je hier

BoefproofWil je nog meer tips voor het beter beveiligen van je smartphone? Ga dan naar Boefproof. Dit is een website die is gemaakt door het Ministerie van Veiligheid en Justitie en grote fabrikanten, zoals Apple, Google, Samsung en Microsoft. Zij onderzoeken hoe smartphones zo goed mogelijk te beveiligen zijn. Deze website houdt in de gaten of je smartphone nóg beter te beveiligen is. Ook geven ze handige tips en advies om te voorkomen dat er iemand met je gegevens er vandoor gaat. Is je smartphone toch gestolen? Dan geven ze ook handige tips over hoe je misschien toch weer je telefoon terug kunt vinden! Hiervoor is het handig om in ieder geval alvast het IMEI-nummer van je telefoon bij de hand te hebben.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.