Telefoonphishing, hoe voorkom je dit?

Privacy & veiligheid

Telefoonoplichting is tegenwoordig meer dan alleen onbekende oproepen uit het buitenland. Criminelen deinzen voor niks terug en de manieren waarop ze frauderen worden steeds uitgebreider en professioneler. Niemand wil opgelicht worden, maar hoe voorkom je dan phishing?

Waar moet je op letten?

Fraudeurs proberen je op elke manier die ze maar bedenken op te lichten. Wordt er in een bericht vermeld dat je snel moet reageren? Laat je niet onder druk zetten en neem de tijd om de opdracht te bekijken. Twijfel je? Doe het dan vooral niet. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat in de meeste gevallen ook het geval. Je kunt altijd het bedrijf, mailadres of naam opzoeken via Google, mocht je het niet zeker weten. Staan er daarnaast veel spelfouten in een appje of e-mail, dan wijst dit al snel op phishing. Dit soort berichten kun je dan ook beter negeren. 

Hoge telefoonrekening door terugbelfraudehoe koop je mobiele spelletjes

Zoals we al aangegeven is belfraude een veel voorkomende oplichting. Bij deze “Wangiri fraude”, heb je een gemiste oproep van een buitenlands nummer. Meestal gaat je telefoon maar één keer over, in de hoop dat jij terugbelt. Dit is nu juist wat je niet moet doen. Zodra je terugbelt word je namelijk verbonden met een duur servicenummer. Vaak proberen ze je extra lang aan de lijn te houden door een bandje af te spelen waardoor het lijkt alsof de telefoon nog overgaat. En die kosten, die vliegen al snel de pan uit! Ken je het nummer niet? Ook dan kun je nagaan of Google je meer kan vertellen.

WhatsApp-fraude door “vrienden”

WhatsApp-fraude komt steeds vaker voor in Nederland en is moeilijker te herkennen dan terugbelfraude. Criminelen vangen hier geld door zich bijvoorbeeld voor te doen als vriend of familielid. Met deze tips voorkom je dat je wordt opgelicht via WhatsApp:

  1. Geef nooit een verificatiecode van WhatsApp

Je WhatsApp-account is gekoppeld aan je telefoonnummer. Als je deze wilt veranderen, moet je dat bevestigen met een verificatiecode die je per sms krijgt. Als je deze code naar anderen doorstuurt, verlies je toegang tot je account. Stuur daarom nooit zomaar een code via WhatsApp naar derden als ze hier om vragen.

  1. Bekende met onbekend nummer

Je hoort er steeds vaker over: oplichters die zich voordoen als familielid of vriend. Ze gebruiken dezelfde foto, het enige wat anders is, is het telefoonnummer. Vaak sturen ze daarom een bericht dat ze een nieuw nummer hebben. Deze zogenaamd bekende vraagt vervolgens, bijvoorbeeld wegens geldnood, of je iets voor kan schieten. Vertrouw je het niet? Probeer dan het nummer eerst op te zoeken via Google en eventueel te bellen, zo weet je meteen of er iets niet klopt. Maak vooral geen geld over, totdat je diegene hebt kunnen bereiken.

Wil je zelf voorkomen dat jouw account gebruikt wordt voor WhatsApp-fraude? Veel oplichters verzamelen telefoonnummers via Marktplaats en plukken profielfoto’s van social media. Zorg er dus voor dat je nummer niet openbaar staat en dat je socialmedia-accounts zo veel mogelijk zijn afgeschermd.

wat is het voordeel van prepaid 4gMicrosoft phishing

Dit is een variant op de terugbelfraude. Microsoftbellers zijn criminelen die zich via een buitenlands nummer voordoen als medewerkers van Microsoft. Ze bieden je aan om je te helpen met computerproblemen en proberen op deze manier toegang te krijgen tot je computer en alle wachtwoorden en gebruikersnamen die hierop te vinden zijn. Microsoft belt nooit zomaar klanten op. Verbreek daarom de verbinding als iemand beweert van Microsoft te zijn.

Gewonnen prijzen bij Loterijfraude

Bij loterijfraude beloven telefoonoplichters je een prijs of aanbieding, maar hier moet je vooraf wel eerst een geldbedrag voor betalen. Dit soort berichten komen niet alleen op de mail binnen, maar ook via een sms. Vaak lijkt het alsof je voor grote bedrijven als Ikea, Bol.com of Albert Heijn iets hebt gewonnen, maar niets is minder waar. Het beste wat je kunt doen is niet op deze mails of sms’jes reageren. Zo weten de fraudeurs ook niet of het nummer of mailadres in gebruik is. 

Fraude via sms

Sms, we gebruiken het tegenwoordig steeds minder, maar toch wordt er via sms veel gefraudeerd.  Er worden namelijk op grote schaal phishing-sms’jes verstuurd. Dit zijn vaak sms’jes die verstuurd worden uit naam van grote banken en telefoonproviders. De sms’jes bevatten een smoes dat je bijvoorbeeld een nieuwe pas moet aanvragen, een betaling moet tegengaan, etcetera. Hierbij wordt een link meegeleverd naar een bijna identieke website als de echte website, waardoor het moeilijk te onderscheiden is of het nep is. Ontvang je dergelijke sms’jes en vertrouw je het niet? Neem dan contact op met het desbetreffende bedrijf.

Je telefoon kun je boefproef maken. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

Ben jij wel eens de dupe geweest van telefoonphishing?