.

Face ID: instellen en oplossen
Terug naar overzicht
5,050x gelezen

De opvolger van Touch ID, Face ID, scant jouw gezicht zodat jij je telefoon nog beter kunt beschermen. Dit technische snufje werkt superhandig en snel. Benieuwd hoe het werkt, hoe je het weer aan de praat krijgt of hoe je het kunt instellen? Wij helpen je graag op weg.

De opvolger van Touch ID

Apple lanceerde met de komst van de iPhone X in 2017 ook Face ID. De iPhone hoefde je niet langer te ontgrendelen met je homeknop, maar met de frontcamera. Door de gloednieuwe sensoren maakt de camera een 3D-scan van jouw gezicht (gezichtsherkenning op je iPhone). Nadat je Face ID hebt ingesteld, kun je je telefoon handig en snel ontgrendelen door alleen maar naar de frontcamera te kijken. Je kunt je mooiste selfie-gezicht bewaren voor later, want de camera leest je gezicht op basis van je gezichtscontouren. En jawel, ook in het donker werkt Face ID prima.

Hoe veilig is Face ID?

Toen Apple in 2017 met Face ID op de proppen kwam, waren de belangrijkste twee argumenten gemak en veiligheid. Want zelfs wanneer je een bril of hoed draagt herkent Face ID jouw gezicht. Maar is het ook echt veiliger dan Touch ID? Een vingerafdruk is natuurlijk hartstikke veilig, want jouw vingerafdruk bevat veel unieke kenmerken. Maar je gezicht heeft nog véél meer unieke kenmerken, dat betekent dat de kans vele malen kleiner is dat iemand alsnog in jouw telefoon kan komen met Face ID. Face ID maakt een 3D-scan van je gezicht, dus ook met een foto van jou kunnen anderen niet met Face ID in je telefoon komen. Daarnaast is er met de nieuwste iOS 15 update nóg een extra beveiliging gekomen, zodat spoofing voorkomen kan worden.

Face ID instellen

Nu je iets meer weet over Face ID, helpen we je graag op weg om Face ID in te stellen. Volg de onderstaande stappen stap voor stap.

Stap 1: Ga naar de ‘Instellingen’-app.
Stap 2: Zoek in de lijst naar ‘Face ID en toegangscode’.
Stap 3: Voer je toegangscode in om de instellingen te kunnen wijzigen.
Stap 4: Selecteer ‘Face ID’ en houd je gezicht recht voor de selfiecamera.
Stap 5: In het scherm verschijnt een cirkel, plaats je hoofd in de cirkel.
Stap 6: Beweeg je hoofd heen en weer in de cirkel, totdat de cirkel groen kleurt.
Stap 7: Druk op ‘Volgende’.
Stap 8: Draai weer een rondje met hoofd om de cirkel op te vullen.
Stap 9: De scan is nu klaar! Je kunt Face ID gaan gebruiken.

Zo gebruik je Face ID met mondkapje

Anno 2021 zitten we (voorlopig nog) met een mondkapje opgescheept. Dat betekent ook dat je met mondkapje op flink aan het stoeien bent met je Face ID. Want je Face ID herkent je gezicht niet met je kapje op, dus moet je je kapje af doen. Maar er is nog een methode, mocht je een Apple Watch hebben. Zo werkt het:

Stap 1: Ga naar de ‘Instellingen’-app.
Stap 2: Zoek in de lijst naar ‘Face ID en toegangscode’.
Stap 3: Voer je toegangscode in om de instellingen te kunnen wijzigen.
Stap 4: Zoek naar ‘Zet code uit’ en ‘Wijzig toegangscode’ voor ‘Ontgrendel met Apple Watch’.
Stap 5: Vink ‘Apple Watch’ aan en je kunt nu zonder Face ID je Apple Watch gebruiken als ontgrendelaar.

Face ID werkt niet meer, wat nu?

Oeps, ben je aan het worstelen met je Face ID? Je kunt altijd je telefoon ontgrendelen met je toegangscode (mits je deze instelt). Maar het kan zijn dat je Face ID even niet meer werkt. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar je lost het hoe dan ook weer op. Hoe werkt mijn Face ID weer? Probeer de volgende oplossingen.

Start je telefoon opnieuw op

Het is de meest simpele methode om te kijken of je Face ID weer aan de praat kunt krijgen. Maar soms heeft de techniek slechts een old skool steuntje in de rug nodig om weer te kunnen werken. Zet je telefoon uit en start hem opnieuw op, kijk vervolgens of je Face ID weer werkt.

Check je updates

Het kan zijn dat je je iPhone moet updaten, en dat daardoor Face ID niet meer werkt zoals je gewend bent. Ga naar je App Store om te zien of er een software update beschikbaar is. Zo ja? Installeer de update en probeer het opnieuw. Ga naar ‘Instellingen’, ‘Algemeen’ en ‘Software-updates’.

Check je camera

Zit er geen vuiltje voor je selfiecamera? Of heb je toevallig een grote muts op, zonnebril op of mondkapje op? Het kan een simpele reden zijn waarom je Face ID niet werkt.

Voeg een extra ‘face’ toe

Ben jij voor je beroep vaak met maskers, brillen of hoofddeksels in de weer? Of draag je lenzen en de andere keer een bril? Helaas kan je Face ID nog wel eens haperen door deze zaken. Maar je lost het ook zo weer op! Je kunt namelijk een extra ‘face’ aanmaken binnen Face ID.

Stap 1: Ga naar ‘Instellingen’.
Stap 2: Selecteer ‘Face ID en toegangscode’ in de lijst en vul je code in.
Stap 3: Druk op ‘Configureer een ander uiterlijk’.
Stap 4: Kijk recht in de camera en plaats je gezicht in de cirkel.
Stap 5: Beweeg je hoofd langzaam heen en weer.
Stap 6: Is de scan klaar? Dan kun je op ‘Ga door’ klikken.
Stap 7: Beweeg je hoofd heen en weer in de cirkel en je bent klaar!

Opnieuw instellen

Lijkt niets jou te helpen om het probleem tussen jou en Face ID op te lossen? Tijd voor het zware geschut: stel je Face ID opnieuw in. Herhaal alle stappen die je ziet bij de alinea ‘Face ID instellen’ bovenaan dit artikel.

Apps met Face ID gebruiken

Maar er is meer! Want naast het ontgrendelen van je telefoon, kun je ook in apps je Face ID gebruiken in plaats van Touch ID of je toegangscode. Welke apps dat zoal zijn? We lepelen er een aantal voor je op.

Mijn Simyo app

Wanneer je de Mijn Simyo app installeert, vraagt deze app automatisch om jouw Face ID (wanneer je deze hebt ingesteld op telefoon). Dankzij deze functie in de Simyo app zijn al jouw Simyo-gegevens veilig opgeslagen en kun je gemakkelijk en snel de app openen.

Apple Pay Face ID

Apple Pay kun je ook gebruiken met Face ID. Zo sta je nooit meer te klungelen met je pasjes bij de kassa, maar houd je enkel je telefoon voor je gezicht en vervolgens in de buurt van de pinautomaat. Hoe je dat moet gebruiken? Zo dus:

  • Druk twee keer op de knop aan de zijkant om je standaard bankpas te gebruiken.
  • Kijk naar de selfiecamera om je te identificeren met Face ID.
  • Houd de bovenkant van je iPhone in de buurt van de pinautomaat.
  • Zie je ‘Gereed’ op je beeldscherm verschijnen samen met een groen vinkje? Dan is je aankoop gelukt.

Face ID op WhatsApp

Wil jij niet dat nieuwsgierige aagjes op je home-scherm de voorvertoning van je berichtjes zien binnenkomen en direct kunnen meelezen? Logisch, jouw privacy! Met Face ID kun je ervoor zorgen dat alleen jij de berichtjes in voorvertoning kunt lezen, zonder dat je direct je WhatsApp hoeft te openen.

  • Open de WhatsApp app en ga naar ‘Instellingen’ onderin.
  • Selecteer ‘Account’ en vervolgens ‘Privacy’.
  • Selecteer ‘Schermbeveiliging’.
  • Schakel vervolgens ‘Vraag om gezichtsherkenning/Touch ID’ in.
  • Krijg je een berichtje binnen? Kijk in de camera en de volledige voorvertoning verschijnt.

iCloud sleutelhanger

Wil jij al je wachtwoorden handig én veilig bewaren in een digitale kluis? Dan kun je gebruikmaken van een wachtwoordmanager. Apple heeft er zelf een: iCloud Sleutelhanger. Deze app vult automatisch je wachtwoorden in en genereert sterke wachtwoorden. Om deze kluis te ontgrendelen kun je jouw Face ID gebruiken. Maar ook apps als Bitwarden en Lastpass werken op dezelfde manier, en kun je ontgrendelen met je iCloud sleutelhanger. Veiligheid boven alles!

Handig: zelf aanpassen wanneer je wilt

Nu je weet hoe je je telefoon kunt ontgrendelen met Face ID en hoe je Face ID opnieuw kunt instellen, wil je vast ook weten hoe je je Sim Only abonnement kunt aanpassen naar jouw wensen? Ga naar Mijn Simyo of de Mijn Simyo app koop extra MB’s, schaf extra (bel)minuten aan of pas je bundels aan.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.