.

face id instellen
Terug naar overzicht
5,568x gelezen

Face ID is ondertussen al best wat jaren de vaste opvolger van Touch ID. Met Face ID kun je via gezichtsherkenning jouw iPhone nog beter beschermen, maar ook supersnel weer ontgrendelen en gebruiken. Benieuwd hoe Face ID werkt, hoe je het (opnieuw) kunt instellen, of hoe je meerdere uiterlijken aan Face ID kunt toevoegen? Simyo legt het allemaal aan je uit.

Veel meer dan de opvolger van Touch ID

Apple lanceerde met de komst van de iPhone X in 2017 ook Face ID. Door Face ID in te stellen hoefde je niet langer je iPhone te ontgrendelen met je homeknop (weet je nog?), maar met de frontcamera. Door de gloednieuwe sensoren kon de camera een 3D-scan van jouw gezicht maken – en zo werd gezichtsherkenning voor de iPhone een feit: de camera leest je gezicht op basis van je gezichtscontouren en kan hierdoor ook gewoon in het donker werken. Wel zo handig.

Door Face ID in te stellen heb je trouwens meer dan een extra manier om je iPhone te ontgrendelen. Dat betekent overigens niet dat het handig is om je toegangscode te vergeten. De gezichtsherkenning van Face ID kun je ook gebruiken om aankopen te doen op je iPhone, in te loggen bij apps of apps te ontgrendelen. Zo kun je bijvoorbeeld Whatsapp ontgrendelen, maar ook bankapps en de Mijn Simyo app.

Toen Apple in 2017 Face ID introduceerde voor de iPhone X, waren de belangrijkste twee argumenten gemak en veiligheid. Face ID is makkelijk te gebruiken: zelfs wanneer je een bril of hoed draagt of wanneer het donker is, herkent Face ID jouw gezicht. Je ogen moeten wel te zien zijn.

De vraag was natuurlijk of het ook echt veiliger dan Touch ID was. Daar was natuurlijk goed over nagedacht bij Apple. Een vingerafdruk is natuurlijk al hartstikke veilig, want jouw vingerafdruk bevat veel unieke kenmerken. Maar je gezicht heeft nog véél meer unieke kenmerken, dat betekent dat de kans vele malen kleiner is dat iemand alsnog in jouw telefoon kan komen met Face ID. Daarnaast werkt Face ID met een 3D-scan en niet alleen maar een 2D foto. Dat maakt het ook nog een stuk veiliger dan de gezichtsherkenning op andere telefoons. Laten we eens even kijken hoe dat zit.

Hoe werkt Face ID?

Laten we het niet te technisch maken: Face ID maakt een 3D-scan van je gezicht en kijkt of dit matcht met het ‘gezicht’ dat is geregistreerd (de jouwe, als het goed is). Als het overeenkomt kun je je iPhone en verschillende apps ontgrendelen. Je iPhone gebruikt hiervoor de TrueDepth-camera op je iPhone. De TrueDepth-camera zit aan de voorkant van je iPhone en is niet een normale camera. Het bestaat uit een infraroodcamera en -belichter (flood illuminator) en een zogeheten dot projector die kleine puntjes infrarood projecteert op je gezicht, wel 30.000 stuks. Daar merk je zelf niks van, maar door gebruik te maken van infrarood kan jouw gezicht ook in het donker herkend worden.

Dankzij de sterke beveiligingen die verschillende iOS-updates met zich meebrachten, wordt spoofing trouwens gewoon voorkomen: met een foto van jou kunnen anderen niet via Face ID in je telefoon komen. Wanneer Face ID is ingesteld wordt de TrueDepth-camera automatisch geactiveerd wanneer je bijvoorbeeld je scherm activeert door erop te tikken, of omdat je je iPhone optilt.

Face ID instellen

Zo, je weet nu het een en ander over Face ID. Tijd om Face ID in te stellen. Je kunt de stappen hieronder volgen om Face ID te configureren – en daarna te gebruiken.

 • Stap 1: Ga naar de ‘Instellingen’-app.
 • Stap 2: Zoek in de lijst naar ‘Face ID en toegangscode’.
 • Stap 3: Voer je toegangscode in om de instellingen te kunnen wijzigen.
 • Stap 4: Selecteer ‘Configureer Face ID’
 • Stap 5: Hou je gezicht voor je iPhone, recht voor de selfiecamera.
 • Stap 6: In het scherm verschijnt een kader; plaats je hoofd in de cirkel en tik op ‘Aan de slag’.
 • Stap 7: Beweeg je hoofd heen en weer in de cirkel, totdat de cirkel groen kleurt.
 • Stap 8: Druk op ‘Ga door’.
 • Stap 9: Beweeg je hoofd nog een keer rustig om de cirkel op te vullen.
 • Stap 10: De scan is nu klaar! Klik op ‘Gereed’ en je kunt Face ID gebruiken.

Na het configureren van Face ID is het klaar om te gebruiken. Je hoeft Face ID niet apart aan te zetten op je iPhone.

Face ID uitzetten

Als je Face ID wilt uitzetten kun je de volgende stappen volgen:

 • Ga naar Instellingen
 • Tik op 'Face ID en toegangscode'.
 • Je hebt vervolgende de keuze uit één van de volgende stappen:
  • Face ID uitschakelen voor bepaalde onderdelen. Je kunt hier een of meerdere opties selecteren.
  • Face ID uitschakelen voor mondkapjes door de optie ‘Face ID met een mondkapje' te deselecteren.
  • Je kunt Face ID volledig uitschakelen door 'Stel Face ID opnieuw in' te selecteren. Als je Face ID weer wilt gebruiken zul je Face ID opnieuw moeten instellen.

Face ID werkt niet meer, wat nu?

Ben je aan het worstelen met je Face ID? Je kunt altijd je telefoon ontgrendelen met je toegangscode (mits je deze instelt), maar het kan alsnog zijn dat je Face ID even niet meer werkt. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar je lost het hoe dan ook weer op. Je hebt meerdere opties, dus probeer een van de volgende oplossingen om Face ID weer aan de praat te krijgen.

Start je telefoon opnieuw op

Het is de simpelste methode om te kijken of je Face ID weer aan de praat kunt krijgen. Maar soms heeft de techniek slechts een old school steuntje in de rug nodig om weer te kunnen werken. Zet je telefoon uit en start hem opnieuw op, kijk vervolgens of je Face ID weer werkt.

Check je updates

Het kan zijn dat je je iPhone moet updaten en dat daardoor Face ID niet meer werkt zoals je gewend bent. Ga naar de App Store om te zien of er een software-update beschikbaar is. Zo ja? Installeer de update en probeer het opnieuw. Ga hiervoor naar ‘Instellingen’, ‘Algemeen’ en ‘Software-updates’.

Check je camera

Zit er geen vuiltje voor je selfiecamera? Of heb je toevallig een grote muts op, zonnebril op of mondkapje op? Het kan een simpele reden zijn waarom je Face ID niet werkt als normaal.

Voeg een extra ‘face’ toe

Ben jij voor je beroep vaak met maskers, brillen of hoofddeksels in de weer? Of draag je lenzen en de andere keer een bril? Helaas kan je Face ID nog weleens haperen door deze zaken. Maar je lost het ook zo weer op! Je kunt namelijk een extra ‘gezicht’ toevoegen aan Face ID. Dat proces is vergelijkbaar met Face ID opnieuw instellen:

 • Stap 1: Ga naar ‘Instellingen’.
 • Stap 2: Selecteer ‘Face ID en toegangscode’ in de lijst en vul je code in.
 • Stap 3: Druk op ‘Configureer een ander uiterlijk’.
 • Stap 4: Kijk recht in de camera en plaats je gezicht in het kader.
 • Stap 5: Beweeg je hoofd langzaam heen en weer.
 • Stap 6: Is de scan klaar? Dan kun je op ‘Ga door’ klikken.
 • Stap 7: Beweeg je hoofd heen en weer in de cirkel en je bent klaar!

Face ID opnieuw instellen

Lijkt niets jou te helpen om het probleem tussen jou en Face ID op te lossen? Tijd voor het zware geschut: stel je Face ID opnieuw in. Herhaal alle stappen die je eerder in dit artikel onder ‘Face ID instellen’ bent tegengekomen.

Apps met Face ID gebruiken

Naast het ontgrendelen van je telefoon, kun je ook in apps je Face ID gebruiken in plaats van Touch ID of je toegangscode. Zo kun je bijvoorbeeld de gezichtsherkenning van je iPhone gebruiken om een betaling te bevestigen, maar ook andere apps extra te beveiligen. Welke apps dat zoal zijn? Hieronder vind je een aantal apps waarbij je Face ID kunt instellen.

Mijn Simyo app

Wanneer je de Mijn Simyo app installeert, vraagt deze app automatisch om jouw Face ID – als je deze hebt ingesteld. Dankzij deze functie in de Simyo app zijn al jouw Simyo-gegevens veilig opgeslagen en kun je ook weer makkelijk en snel de app openen.

Apple Pay Face ID

Apple Pay kun je ook gebruiken met Face ID. Zo sta je nooit meer te klungelen met je pasjes bij de kassa, maar houd je enkel je telefoon voor je gezicht en vervolgens in de buurt van de pinautomaat. Hoe je dat moet gebruiken? Zo dus:

 • Druk twee keer op de knop aan de zijkant om je standaard bankpas te gebruiken.
 • Kijk naar de selfiecamera om je te identificeren met Face ID.
 • Houd de bovenkant van je iPhone in de buurt van de pinautomaat.
 • Zie je ‘Gereed’ op je beeldscherm verschijnen samen met een groen vinkje? Dan is je aankoop gelukt.

Face ID op WhatsApp

Wil jij niet dat nieuwsgierige ogen de voorvertoning van je berichtjes zien binnenkomen en kunnen meelezen? Da’s logisch, het gaat daarbij immers om je privacy! Met Face ID kun je ervoor zorgen dat alleen jij de berichtjes in voorvertoning kunt lezen, zonder dat je direct je WhatsApp hoeft te openen.

 • Open de WhatsApp app.
 • Ga onderin naar ‘Instellingen’.
 • Selecteer ‘Account’ en vervolgens ‘Privacy’.
 • Selecteer ‘Schermbeveiliging’.
 • Schakel vervolgens ‘Vraag om gezichtsherkenning/Touch ID’ in.
 • Krijg je een berichtje binnen? Kijk in de camera en de volledige voorvertoning verschijnt.

iCloud sleutelhanger

Wil jij al je wachtwoorden handig én veilig bewaren in een digitale kluis? Dan kun je gebruikmaken van een wachtwoordmanager. Apple heeft er zelf een: iCloud Sleutelhanger. Deze app vult automatisch je wachtwoorden in en genereert sterke wachtwoorden. Om deze kluis te ontgrendelen kun je jouw Face ID gebruiken. Veiligheid boven alles!

Stel via Simyo je perfecte abonnement samen

Nu je weet hoe je Face ID kunt instellen op je iPhone, wil je vast ook weten hoe je je Sim Only abonnement kunt aanpassen naar jouw wensen? Ook dat is heel simpel: ga naar Mijn Simyo of de Mijn Simyo app om je bundel aan te passen!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.