.

Telefoon gehackt: zo herken en fix je het
Terug naar overzicht
11,816x gelezen

Het is bepaald geen feestje wanneer je vermoedt dat je telefoon gehackt is. Los van het idee dat een internetcrimineel toegang heeft tot jouw geliefde smartphone, je mail en je andere gegevens, is het een grijs gebied hoe je je gehackte telefoon kunt herstellen. Is je telefoon gehackt en wil je dit fixen? Of vermoed je dat je telefoon gehackt is? Dit zijn de signalen en zo verhelp je het.

Kan ik zomaar gehackt worden?

In principe kan iedereen gehackt worden, want een slimme internetcrimineel weet precies hoe hij jou kan verleiden, zodat hij kan binnendringen in de krochten van je smartphone. Dit doen cybercriminelen bijvoorbeeld door spoofing en phishing of Flubot malware. De meest actuele varianten van cybercriminaliteit. Een nepmailtje, een gek smsje of een fake appje waarbij je op een link moet klikken; het kunnen allemaal methodes zijn om via één klik in het hart van jouw smartphone te komen. Maar daarbij is ‘zomaar’ een breed begrip. Want je kunt die methodes vaak snel herkennen en linken aan internetcriminelen, en het daarmee voorkomen.

Hoe gaan hackers te werk?

Hackers (criminelen die inbreken in jouw telefoon, tablet of computer) verzinnen continu nieuwe manieren om jou voor het lapje te houden, en zo je telefoon, tablet of laptop binnen te dringen en je data, gegevens en soms ook geld te ontfutselen. Zo kan het soms voorkomen dat je gebeld wordt door een 06-nummer waarbij de persoon aan de andere lijn zich voordoet als een bepaalde instantie van de overheid, waarbij het doel is jouw gegevens of inlogcodes te krijgen.

De meest actuele methodes zijn de bovengenoemde spoofing, phishing en Flubots. Daarom leggen we hieronder kort uit wat deze termen inhouden, want ja, voorkomen is beter dan genezen.4

Spoofing

Spoofing valt eigenlijk onder phishing. Want bij spoofing nemen criminelen een andere identiteit aan om jouw gegevens te kunnen lospeuteren. Deze gegevens kunnen ze verkopen om er geld mee te verdienen, hetzelfde als bij phishing. Op dit moment wordt er fanatiek gespooft. Criminelen doen zich voor als de Belastingdienst, je bank of zelfs een familielid. Dit kan via de mail, telefoon, Instagram, maar ook post en WhatsApp. Zo kunnen ze je een mailtje sturen met een betaalverzoek namens de Belastingdienst of je krijgt een smsje van je bank dat je moet inloggen bij je bank. Hartstikke nep!

Phishing

Criminelen kunnen gebruikmaken van phishing. Dit is een vorm van internetfraude waarbij oplichters mensen proberen te lokken naar valse websites. De websites lijken op de echte sites, zodat jij nietsvermoedend je inlognaam, wachtwoord of creditcardnummer achterlaat. Hierdoor kan de oplichter aan de haal met jouw gegevens. Want jouw gegevens zijn geld waard, en hier verdienen oplichters geld mee. Phishing gebeurt vooral via de mail of telefoon.

Flubots

Flubots, de naam klinkt schattig, maar niets is minder waar binnen deze context. Want met ‘Flubot malware’ wordt een virus(app) genesteld op je telefoon. Vaak komt dit virus op jouw telefoon terecht via een link uit een Whatsappje of sms’je. In dat appje of smsje staat een link waarmee criminelen zich voordoen als iemand anders (een familielid, bekende of bedrijf). Wanneer jij op de nep-link klikt uit een smsje of appje, wordt er malware (in de vorm van een app) op je telefoon geïnstalleerd. Hiermee krijgen internetcriminelen toegang tot de apps op jouw telefoon en kunnen ze nep-apps installeren.

Is mijn telefoon gehackt? Dit zijn de symptomen

Je vraagt je vast af: is mijn telefoon gehackt? Of heb je zojuist iPhone gehackt’ of ‘telefoon gehackt wat moet ik doen’ gegoogled, om te checken of je vermoedens kloppen? Hoe weet je of je telefoon gehackt is? Er bestaat een kans dat je inderdaad gehackt bent of in Spoofing, Phishing of Flubots getrapt bent. Er zijn verschillende kwaaltjes waaraan je dit kunt herkennen, we serveren je de meest voorkomende symptomen.

Je smartphone is traag

Was je telefoon hiervoor nooit traag, maar merk je de laatste tijd dat je smartphone aanzienlijk trager is geworden? Duurt het lang voordat websites laden of vallen apps halverwege het laden uit? Het kan zijn dat je telefoon door bijvoorbeeld malware (lees: kwaadaardige software) wordt belast en daardoor extreem traag reageert.

Je telefoon is warm

Ligt je telefoon niet aan de oplader en voelt hij toch behoorlijk warm, terwijl je hem niet gebruikt? Had je deze klachten eerder nooit? Het kan zijn dat een internetcrimineel verantwoordelijk is voor die hete smartphone, door van een afstandje aan de software van jouw smartphone te peuteren.

Je batterij raakt sneller leeg

Valt je op dat je batterij de laatste tijd sneller leeg is dan normaal? Dan ben je natuurlijk benieuwd naar de oorzaak. Apps op de achtergrond kunnen giga veel energie verbruiken, zonder dat je ze daadwerkelijk gebruikt. Maar als je aan al deze instellingen niets hebt veranderd, maar toch een groot verschil merkt, bestaat de kans dat je telefoon gehackt is.

Je ontvangt gekke pop-ups

Krijg je naast je gebruikelijke pop-ups ook vreemde pop-advertenties te zien? Dan kan het zijn dat je telefoon besmet is met adware, een software die besmette advertenties weergeeft. Verdenk je een advertentie? Klik er niet op, want deze kunnen zeer schadelijk zijn voor je telefoon.

Je favoriete websites zien er anders uit

Het gros van de websites heeft vaak een andere banner of een kleine wijziging in het design. Maar valt het je op dat je favoriete websites in een wel heel ander jasje zijn gestoken? Dan kan het erop duiden dat je telefoon gehackt is, en malware tussen je telefoon en het internet zit, waardoor je naar andere websites wordt geleid.

Je spot nieuwe apps op je telefoon

Jouw app-bibliotheek is een plek waar je meestgebruikte apps en de apps die je eigenlijk vergeten was samenkomen. In dit digitale app-clubhuis kan het weleens voorkomen
dat je niet helemaal helder op je netvlies hebt welke apps je allemaal hebt. Dan is de kans ook groter dat je het niet doorhebt wanneer er een fake app met malware op je telefoon geïnstalleerd is. Kortom: zorg dat je je apps netjes gegroepeerd zijn (tip: apps opruimen) zodat je nooit het overzicht verliest. Wil je een nieuwe app downloaden op je Android-smartphone? Ga dan eerst na of deze app veilig is of niet. Bij Apple worden alle apps eerst goedgekeurd voordat ze in de App Store terecht komen, dus daar heb je geen kans om onveilige apps te installeren.

Je apps werken minder goed

Haperen je apps, vallen ze uit tijdens het gebruik of starten ze amper op? Dat kan erop duiden dat je telefoon is gehackt en malware de kracht van jouw telefoon aan het opslurpen is. Maar het kan ook een simpele oorzaak hebben: dat je al lange tijd je updates hebt uitgesteld. Deze zijn niet alleen belangrijk voor de prestaties maar ook voor de veiligheid van je apps, en dus telefoon. Dus: updaten maar!

Gehackte telefoon herstellen

Dat is effe slikken: je weet zeker dat je telefoon gehackt is. Gelukkig zijn er manieren om dit varkentje te wassen en te zorgen dat je smartphone weer helemaal de oude wordt.

Antivirussoftware installeren

Om je telefoon helemaal hackvrij te maken, kan antivirussoftware direct de angel uit het probleem halen. Deze slimme software is zo ingesteld dat het het probleem op jouw smartphone lokaliseert en verwijdert. Is het probleem daarmee niet verholpen? Dan kun je het beste je telefoon terugzetten naar fabrieksinstellingen. Wel moet je hierna alle wachtwoorden van je belangrijkste accounts en apps veranderen. Een voorbeeld van een betrouwbare virusscanner is Bitdefender.

Resetten (terug naar fabrieksinstellingen)

Heeft de antivirussoftware niet geholpen? Da’s een tegenvaller, maar gelukkig is er nog een optie om je telefoon hackvrij te maken: terug naar fabrieksinstellingen. Voordat je je telefoon wist, is het belangrijk dat je een back-up maakt, zodat je geen gegevens, foto’s en instellingen verliest. Verwijder voordat je de back-up maakt eerst de schadelijke app (mits je weet welke het is).

Zo zet je je telefoon terug naar fabrieksinstellingen:

iPhone: Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen > Wis nu
Android: Instellingen > Back-up en reset > Reset > Fabrieksinstellingen herstellen

6 tips om je telefoon te beschermen tegen hackers

Na het lezen van dit blog ben je natuurlijk al een stuk wijzer geworden over de risico’s en gevolgen van een telefoonhack. Maar hacken voorkomen is natuurlijk de beste uitkomst. Daarom lepelen we ook wat slimme tips op, zodat jij jezelf én je smartphone kunt beschermen tegen hackers.

  1. Download geen onbetrouwbare apps
  2. Gebruik altijd een (sterk) wachtwoord
  3. Update altijd je apps zodat ze beschermd blijven
  4. Gebruik geen openbare wifi zonder VPN
  5. Klik niet op onbetrouwbare links in e-mails, appjes of smsjes
  6. Sla geen wachtwoorden op in je telefoon maar in een wachtwoordmanager

Safe swipen en scrollen

Nu je tot in de fijne puntjes weet hoe je jezelf kunt pantseren tegen of genezen van telefoonhackers, wil je natuurlijk lekker kunnen internetten. Gelukkig heb je bij Simyo vrij spel op het gebied van je Sim Only of telefoonabonnement. Jij kiest elke maand helemaal zelf hoeveel data je wilt gebruiken en hoeveel je wilt sms'en en bellen.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.