.

Terug naar overzicht
232,278x gelezen

“Opslag telefoon vol”. Een onhandige melding die de meeste mensen helaas maar al te goed kennen. Maar de tijd van even snel wat foto’s deleten, zodat jij een nieuwjaarsselfie naar een vriend kunt sturen, is voorbij. Begin het nieuwe jaar fris met een digitale poetsbeurt voor jouw telefoon. Je mobiel opschonen was nog nooit zo makkelijk, met onze schoonmaaktips ben jij in een paar stappen weer klaar voor actie!

De grote schoonmaak in drie stappen

Vroeg of laat moet je er toch aan geloven, een schoonmaaksessie voor je telefoon. Dus, begin dit jaar goed met een clean mind en een clean phone. Met het opschonen van je toestel komt er meer geheugen vrij, doordat je onnodige zaken verwijdert. Bekijk hieronder hoe je dit stap voor stap het beste aanpakt. Ben je klaar? Vergeet dan de finishing touch niet.

Stap 1: Schoon je media op

We beginnen bij je foto’s en mediabestanden. Het merendeel van de opslagruimte op jouw telefoon zal in bestanden zoals foto’s en video’s zitten. Denk aan de lollige filmpjes die jouw ouders dagelijks naar je sturen, de schattige kattenfoto’s van je beste vriend(in) en zelfs de veel te foute memes van je baas. Tijd om eens goed de bezem door al je opgeslagen kiekjes te halen. Blijf kritisch en bepaal welke foto’s en video’s je echt wilt bewaren. Besloten wat je wilt houden, maar niet op je telefoon? Verplaats deze pareltjes naar een cloudopslagdienst, zoals iCloud of Google Foto’s. Ook kun je mediabestanden die je niet kwijt wilt opslaan op je computer of externe harde schijf. Zo bewaar je al die vastgelegde herinneringen toch nog op een handige plek.

Extra tip: zorg voor orde in de chaos, voorkomen is namelijk beter dan genezen. Probeer daarom je foto’s netjes te sorteren. Weten hoe je dat slim aanpakt? Hier vind je een uitgebreid plan om je foto’s te ordenen en op te slaan.

Stap 2: Verwijder ongebruikte apps

We gaan door naar een hele makkelijke, namelijk het verwijderen van apps. Het klinkt definitief, maar denk er eens goed over na. Hoeveel apps heb jij op je telefoon staan die je ook werkelijk gebruikt? Denk bijvoorbeeld aan die ene fotocollage app die je impulsief hebt gedownload, maar stiekem nog nooit hebt geopend. Of dat ene spelletje dat je al een jaar niet hebt gespeeld. Gebruik je het niet? Dan mis je het ook niet.

Als je toch bezig bent, zorg dan ook dat jouw apps er overzichtelijk en netjes uit zien. Apps horen je leven makkelijker en efficiënter te maken. Maar om ze terug te vinden in die enorme waslijst aan kleurrijke icoontjes? Dat kan behoorlijk tijdrovend zijn. Of je nou een dol bent op sorteren of niet, het ordenen van je apps is handig en daarnaast ook nog eens super bevredigend.

Stap 3: Wis je cache

Je telefoon slaat bekeken filmpjes, cookies en zoekgeschiedenis automatisch op. Deze opgeslagen informatie heet het cachegeheugen. Je hebt vast en zeker wel eens

 ergens voorbij horen komen dat het belangrijk is om af en toe de cache van je browser op te schonen, maar op je telefoon heb je dit waarschijnlijk nog nooit gedaan. Het is een makkelijke manier om opslagcapaciteit vrij te maken en met een schone lei te starten. Hoe doe je dit? Ga naar de geavanceerde instellingen van jouw browser app en geef hier de periode aan waarvan je de gegevens wilt verwijderen. Gebruik je Chrome als browser? Dan vind je de cache onder je geschiedenis. Kies ‘’browsergegevens wissen’’ en je bent er! 

Extra tip: Er zijn ook een aantal apps die gegevens bewaren op je telefoon, zoals Instagram en Facebook. In de instellingen van deze apps kun je de data verwijderen. Dat ruimt lekker op!

Tips voor iPhone en Android

Telefoon opschonen, je bent al een heel eind! Maar we zijn niet vergeten dat er per besturingssysteem natuurlijk ook wat verschillen zijn. Lees hieronder welke aanvullende tips we hebben voor zowel iPhone als Android.

iPhone tips

Heb jij een iPhone? Deze geeft je namelijk tips die je helpen om ruimte te besparen. Een hele handige is de optie  “Ruim apps op’’. Hiermee verwijder je tijdelijk apps die je minder gebruikt zonder je inloggegevens te verliezen. 

 • Navigeer via jouw instellingen naar ‘’'Algemeen’’. 
 • Tik op ‘’iPhone opslag’’, hier selecteer je de apps die je wilt opruimen. 
 • Kies dan voor ‘’Ruim op’’' en opgeruimd staat netjes! 
 • Heb je de app hierna toch nog nodig? Even downloaden en voilà, terug in gebruik!  

Android tips

Met een Android telefoon kun jij snel en overzichtelijk jouw mobiel opschonen door overbodige bestanden te verwijderen via de instelling ‘’Apparaatonderhoud’’. Jouw telefoon maakt dan een scan van het hele systeem en zoekt naar overbodige bestanden die onnodige ruimte innemen. Hierna kun je zelf kiezen wat je wilt verwijderen en meteen voor opschonen kiezen. Opgeruimd staat netjes! 

Grote kans dat er jouw Android-telefoon een MicroSD-kaartje past, tenzij je een van de meest luxe modellen hebt. Zo breid je de opslagcapaciteit uit, waar je lekker veel foto’s en video’s op kwijt kunt. Wat je misschien niet wist, is dat je zelf kunt kiezen welke apps gegevens op je telefoon opslaan en welke op je MicroSD-kaart.

The finishing touch

Een schoonmaak is nooit compleet zonder de finishing touch. Nog drie extra tips op een rij die nog wel eens over het hoofd worden gezien. Dit is de kers op de taart die nodig is om jouw mobiel opschonen compleet te maken!

WhatsApp foto's niet automatisch opslaan

Bij het verwijderen van je foto’s is je waarschijnlijk opgevallen dat er aardig wat kiekjes tussen zaten waarvan je dacht ‘’waar komt dit vandaan?’’ Het antwoord is WhatsApp. Zoals we eerder al even noemden, nemen veel van deze foto’s onnodige ruimte in op jouw telefoon. Gelukkig kun je ook dit wijzigen in de instellingen van WhatsApp. Zo zorg je ervoor dat de bestanden die je ontvangt niet automatisch  worden opgeslagen.

Je opslag beheren in WhatsApp

Omdat we steeds meer mediabestanden versturen via chat, heeft WhatsApp een hele handige functie uitgerold: opslag beheren. Daarmee zie je snel hoeveel van je opslaggeheugen wordt ingenomen door WhatsApp-media. En nog beter: je verwijder je met één druk op de knop bestanden uit een bepaald gesprek of als het bestand groter is dan 5 MB. De optie “beheer opslag” vind je in je WhatsApp-instellingen onder “Opslag en data”. Het zal je nog verbazen hoeveel oude video’s er nog op je telefoon staan.

Verwijder oude WhatsApp-gesprekken

Als je het geheugen hebt gecontroleerd, kom je er waarschijnlijk al snel achter dat de gespreksgeschiedenis van WhatsApp een deel van je ruimte opsnoept. Via de instellingen van WhatsApp kun je precies per gesprek zien hoeveel data dit inneemt. Klik op het betreffende gesprek, vink aan wat je wilt wissen en klaar is Kees. Voelt gelijk een stuk lichter, toch? Bovendien vind je zo sneller de gesprekken terug die je belangrijk vindt.

Offline Spotify afspeellijsten

Gebruik je Spotify? Dan is is de kans erg groot dat jij regelmatig een playlist downloadt om offline te beluisteren. Heerlijk, want dat scheelt MB’s! Maar je raadt het al, deze offline lijsten nemen best wat ruimte in beslag. Wees dus kritisch en verwijder de offline playlists die je nooit luistert.

Je mobiel opschonen en het hele jaar opgeruimd houden

Goed, opruimen is één ding, maar het zou natuurlijk nog fijner zijn als je dit niet steeds opnieuw hoeft te doen. Met deze tips blijft je telefoon lekker netjes en hoef je de melding ‘’opslag telefoon vol’’ hopelijk nooit meer te zien.

Check je opslagruimte

Hoe komt het dat je telefoongeheugen steeds vol zit?  Dit zal voor iedereen verschillend zijn, maar zoals eerder genoemd zijn het meestal de mediabestanden die veel ruimte innemen. In onze video’s leggen we precies uit waar jij jouw opslag kan vinden en ontdek je  welke bestanden bij jou de boosdoeners zijn. 

Zo zie je op je iPhone hoeveel opslaggeheugen je gebruikt:

 • Open de ‘Instellingen’-app.
 • Druk op ‘Algemeen’.
 • Klik op ‘iPhone-opslag’.
 • Je ziet nu hoeveel ruimte elke app inneemt.

Zo bekijk je op een Android telefoon hoeveel opslagruimte er over is:

 • Open de ‘Instellingen’-app
 • Druk op ‘Apparaatbeheer’
 • Klik op ‘Opslag’
 • Je ziet nu hoeveel ruimte er beschikbaar is

Opslaan in de cloud

We noemden het eerder al: er zijn genoeg mogelijkheden om je bestanden en foto’s automatisch in de cloud op te slaan. Afhankelijk van de cloudservice die je gebruikt, kun je instellen dat dit automatisch gebeurt. Wil je MB’s besparen? Doe dit dan altijd als je bent verbonden met wifi. 

Extra tip: zorg ervoor dat je cloud-dienst alleen bestanden via wifi kan uploaden, dat scheelt een hoop MB’s van je Sim Only internetbundel. Neem hiervoor  eens een kijkje in je cloud app instellingen.

Wees kritisch

Last but not least: blijf kritisch en sla alleen op wat je wilt houden. Lang niet alle apps of foto’s op jouw mobiel zijn van belang, zoals mislukte screenshots of wazige foto’s. Deze kan je ook  meteen verwijderen. Als je regelmatig tussendoor je mediabestanden opruimt, zal je merken dat jouw opslagruimte niet zo snel volloopt.

Na dit stappenplan is jouw telefoon weer helemaal opgeschoond en klaar voor voor het nieuwe jaar. Er zit nog maar één ding op: even je handen wassen, haal dan gelijk even een doekje over je scherm en je bent klaar met je telefoon schoonmaken!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.