smartphone schoonmaken

Je smartphone schoonmaken? Dat doe je zo!

Slimme tips

Je smartphone wijkt tegenwoordig niet meer van je zijde. Ook tijdens het eten of – laten we eerlijk zijn – op het toilet is je smartphone erbij. Hoe kan je jouw smartphone schoonmaken zonder iets te beschadigen? Met deze tips! (En we hebben dé tip voor een blinkend, krasvrij scherm.)

Broeinest van bacteriën

Je bent verknocht aan je smartphone en hij mag overal mee naartoe. Je pakt ‘m niet alleen de hele dag met je handen, je legt je telefoon ook op allerlei publieke plekken neer. Schoonmaakbedrijf Essity deed in oktober 2017 onderzoek naar de hygiëne van je smartphone en de uitslag was niet al te best. 67% van de Nederlanders neemt hun telefoon mee naar het toilet, en helaas maakt 31% hun telefoon hooguit één keer per halfjaar schoon. En dan alleen als hij zichtbaar vies is.

Omdat je smartphone zo’n vertrouwde metgezel is, wil je misschien niks weten van bacteriën op je lievelingsapparaat. Toch bevatten smartphones zo’n 18% meer bacteriën dan deuren en doorspoelknoppen van openbare toiletten. En na het aanraken daarvan wil je normaal wel graag je handen wassen toch? Laat staan dat je ze tegen je oor of dichtbij je mond zou houden…

Wat kun je doen tegen een vieze smartphone?

Als jij ook een beetje gruwelt van bovenstaande informatie – zo niet, dan kun je onderstaande tips met een gerust hart overslaan – dan is het hoog tijd voor de Grote Smartphone Schoonmaak. Hoe ga je te werk?

Stap 1: verwijder eerst stofjes, zand en kruimels

In het gat van je oplader- of koptelefoonaansluiting hopen stofjes, zand en kruimels zich makkelijk op. Verwijder deze eerst, zodat ze geen krassen kunnen maken op je telefoon zodra je verder gaat met schoonmaken. Hoe? Als er niet al te veel vuil zit, kun je een paar keer heel hard blazen in de gaten. Wil je het grondiger aanpakken? Dan maak je zelf makkelijk een schoonmaak-tool. Namelijk zo: pak een paperclip en buig deze recht. Rol om het uiteinde een aantal laagjes plakband, met de plakkende kant naar buiten. En voilà: je hebt een mini stoffer voor je smartphone. Wel voorzichtig te werk gaan, zodat je niks beschadigt.

Stap 2: kies het juiste doekje en schoonmaakmiddel

Pak hierna een doekje dat geen krassen achterlaat op je smartphone, zoals een microvezeldoek (en dus geen ruwe theedoek, handdoek of papieren tissue). Deze kun je meestal vinden tussen de andere schoonmaakspullen in de supermarkt of huishoudwinkel. Gebruik géén hygiënische doekjes met alcohol of ammoniak. De bacteriën gaan dan wel dood, maar je loopt ook het risico dat je het touchscreen van je telefoon beschadigt. Om vette vingers te verwijderen, of etensresten, kun je het doekje een kleín beetje vochtig maken. Verder is het een kwestie van flink boenen, met ronde bewegingen. Om je smartphone echt hygiënisch schoon te krijgen kun je daarna het beste een speciale spray pakken. Zoals deze alcoholvrije spray voor smart-TV’s. Spray niet rechtstreeks op je telefoon, maar eerst op het doekje. Je kunt je telefoon ook schoonmaken met een brillendoekje.

Stap 3: een schone smartphone begint bij jezelf…

Truttig maar waar: een schone smartphone begint met schone handen. Regelmatig je handen wassen helpt om je telefoon, en andere apparaten, schoon te houden. Dus na een toiletbezoek, een reisje met het openbaar vervoer of een flinke niesaanval is het een goed idee om éven je handen te wassen. Een hoesje om je smartphone is ook nooit weg, zo voorkom je dat er veel stofjes in je telefoon komen.

Wacht, dit is dé tip voor een blinkend scherm

Om een krasvrij en blinkend scherm te krijgen, moet je even in je badkamerkastje duiken. Pardon? Ja, want daarvoor ga je namelijk tandpasta gebruiken! Doe een kleine beetje tandpasta (ter grootte van een boon) op je scherm, pak een zacht doekje en wrijf zachtjes uit terwijl je ronde bewegingen maakt. Veeg na met een licht vochtig microvezeldoekje en je scherm ziet er weer uit als nieuw.

Een lapje voor je laptop

Nu je weet hoe vies een smartphone kan zijn, kijk je misschien ook bedenkelijk naar je laptop, toetsenbord, muis of tablet. Juist, ook deze apparaten zijn een broeinest voor bacteriën. Geef daarom andere elektronische apparaten waar je veel mee werkt ook wekelijks een lapje. Je kunt voor bijna alle apparaten handige tips online vinden.

Maak jij je smartphone weleens schoon? Of denk je daar nooit aan?

Discussie