Hoe maak ik mijn smartphone scherm weer schoon?

Slimme tips

Je kent het wel, je pakt je telefoon en denkt bij jezelf, wat heb ik gedaan dat mijn scherm zo vies is geworden? We bespreken in deze blog verschillende schoonmaaktips om het scherm van je smartphone weer zo goed als nieuw te krijgen.

Hoe komt mijn scherm zo vies?

Het is normaal dat je scherm niet altijd mooi en schoon blijft. Je stopt je smartphone immers in je jas, tas of broekzak. Het is wel erg vervelend als je scherm op den duur niet meer goed leesbaar is door krasjes of vette vingers. Stof, vlekken en viezigheid kun je makkelijk van je scherm verwijderen. Krasjes zijn daarentegen iets moeilijker te verwijderen, maar ook hier zijn gelukkig oplossingen voor.

Wees voorzichtig

Een vies scherm is erg vervelend, maar nog niet zo vervelend als een smartphone die het niet meer doet. Daarom is het verstandig om bij het schoonmaken altijd voorzichtig te zijn.

Begin je aan de grote schoonmaak? Schakel dan eerst je smartphone uit. Dit voorkomt dat je scherm kapot kan gaan. Daarnaast raden we je af om chemicaliën zoals een allesreiniger of antibacteriële middelen te gebruiken. Deze middelen kunnen de beschermlaag (Oleophobic) verwijderen. Dat is natuurlijk erg zonde, want zo gaat je scherm minder lang mee.

Water en smartphones zijn geen goede combinatie. Hiermee loop je niet alleen de kans dat je scherm kapot gaat, maar ook dat je smartphone aan de binnenkant beschadigt. Mocht jouw smartphone toch in aanraking zijn gekomen met water, lees dan hier wat je kan doen om je telefoon te redden.

Last van vette vingers?

De meeste smartphones beschikken over een touchscreen. Deze schermen zijn gevoelig voor vettige vingers en krassen. Heb jij een dikke vlek op je scherm? Schrik niet, want deze vlekken zijn relatief eenvoudig te verwijderen. Heb jij wel eens je scherm schoongemaakt door te wrijven met je t-shirt? Niet handig.

Gebruik je t-shirt niet als poetsdoek. We raden je aan om in plaats van je t-shirt een microvezel doekje te gebruiken. Je t-shirt laat namelijk harde stofdeeltjes achter, die op hun beurt weer krasjes achterlaten op het scherm. Microvezel doekjes worden ook wel gebruikt om brillen schoon te maken. Verwijder vettige vingers door met ronde bewegingen over de vlekken te gaan. Zet hierbij niet teveel druk, anders beschadig je de beschermlaag.

Naast de vettige vingers zijn er ook vlekken die moeilijker te verwijderen zijn. Gebruik hiervoor geen ruwe doek. Deze vlekken verwijder je door het microvezel doekje een heel klein beetje vochtig te maken. Hiermee verwijder je de vlekken een stuk makkelijker en beschadig je het scherm niet.

Kleine krasjes

Een kras op het scherm kan iedereen overkomen. Ondanks dat veel smartphones een beschermlaag hebben, kunnen er na verloop van tijd krasjes ontstaan op je beeldscherm. Krasjes hebben weinig invloed op het functioneren van je telefoon, maar het is toch een minder mooi gezicht. Er bestaan middelen om kleine krasjes van je smartphone te verwijderen, zoals Displex (polijstmiddel voor je smartphone). Let op: bij polijstmiddelen is er een onderscheid tussen telefoons met en zonder touchscreens.

displex

Er gaan geruchten dat kleine krasjes te verwijderen zijn met tandpasta. Pas hiermee op! Dit is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid en soort tandpasta. Als je het verkeerd doet, loop je het risico dat je de beschermlaag verwijdert.

Voorkomen is beter dan genezen

Om krasjes en vuil te voorkomen, raden we je aan om een screenprotector op je scherm te plakken. Op die manier blijft je scherm vrij van vettige vingers en kleine krasjes. De protector kan van glas of plastic zijn. Let wel er wel op dat er geen luchtbelletjes ontstaan bij het aanbrengen.

 

Discussie