.

Terug naar overzicht
30,219x gelezen

Dagelijks raken we gemiddeld 2617 keer ons telefoonscherm aan, waaronder tientallen keren om een app te openen. Maar hoe vind je in die gigantische trits apps op je smartphone snel dat ene programmaatje? We presenteren 7 slimme manieren om altijd binnen twee tellen een app te kunnen openen.

Schep orde in de chaos en bespaar tijd 

Overdaad schaadt, toch downloaden we apps bij de vleet. Wereldwijd zijn er in 2017 bijna 200 miljard apps gedownload. Tijdens onze AppSchoonweek bleek dat sommige Nederlanders zelfs meer dan 300 apps op hun telefoon hebben! Apps horen je leven makkelijker en efficiënter te maken. Maar ze traceren in die enorme waslijst van kleurrijke icoontjes? Dat kan behoorlijk tijdrovend zijn. Omdat we onze telefoons zoveel gebruiken, loont het om je apps goed te sorteren. En dat kan op deze 7 slimme manieren!

1. Zet apps (in mapjes) op je startscherm

Waarschijnlijk heb jij je veelgebruikte apps – of zelfs mapjes met je meestgebruikte apps – al op je startscherm. Ja? Lees dan verder bij manier 2. Zo niet? Orden je apps dan op verschillende schermen van het startscherm, in de balk onderin of groepsgewijs in mapjes. Lees hoe dit werkt voor iPhones en Android-telefoons.

apps sorteren

2. Werkwoorden werken

Op school, tijdens het ontleden van zinnen, had je vast niks met werkwoorden. Maar bij het sorteren van apps kan het handig zijn om je apps in werkwoordmapjes te stoppen. Maak op je startscherm bijvoorbeeld mapjes aan met namen als:

  • Communiceren (WhatsApp, Skype, Messenger)
  • Opzoeken (Google, Google Maps, weer, contactpersonen)
  • Vastleggen (camera, Snapchat, Instagram)
  • Delen (Facebook, Twitter, Snapchat)
  • Organiseren (agenda, notities)
  • Luisteren (Spotify, SoundCloud)

apps sorteren

3. Beeld het uit met emoji’s

Deze manier sluit aan op de vorige. Je maakt per categorie een mapje, maar dan gebruik je een emoji als naam voor het mapje. Het mapje met Spotify en SoundCloud noem je bijvoorbeeld ?, het mapje met fotogerelateerde apps ? en dat met communicatie-apps ?. Als je denkt dat de emoji’s nog niet duidelijk genoeg zijn, vul ze dan aan met woorden.

apps sorteren

4. Per rij een categorie

Ook deze manier is gebaseerd op appcategorieën. Als je niet houdt van mapjes, dan kun je zorgen dat de apps per categorie op dezelfde rij staan. De eerste rij is bijvoorbeeld voor communicatie, de tweede voor luisterapps, de derde voor planning en organisatie, etc. Houd je nog een stel apps over die je niet kunt categoriseren? Groepeer die dan bijvoorbeeld op kleur of alfabet. Deze opzet is alleen geschikt als je niet zoveel apps per categorie hebt. Heb je dat wel? Dan kun je beter per scherm een categorie nemen.

apps sorteren

5. Kleur bekennen

‘Mijn apps sorteren op kleur? Ik ben toch geen kleuter!’, horen we je denken. Think again. Bedenk maar eens wat de overeenkomst is tussen Skype, Shazam en Facebook. Inderdaad: hun blauwe app-icoontjes – die je uit duizenden herkent. Ben je visueel ingesteld? Of kom je er maar niet uit of Snapchat hoort bij ‘delen’ of ‘vastleggen’? Dan vind je je apps mogelijk sneller wanneer je ze in mapjes stopt die zijn vernoemd naar de kleur van de app-iconen.

apps sorteren

6. Van vaak naar minder vaak

Voor de hand liggend, maar zeker het vermelden waard: orden je apps op basis van hoe vaak je ze gebruikt. Je topapps plaats je in de balk onderin het startscherm. De apps die je het vaakst gebruikt én apps waar je snel bij moet kunnen (zoals je camera) zet je op het eerste startscherm. Op het tweede scherm kun je apps per categorie indelen. En op het derde scherm plaats je apps die je minder vaak (maar nog steeds geregeld) nodig hebt.

In plaats van de apps van linksboven naar rechtsonder te ordenen, kun je ook van buiten naar binnen werken. De populairste apps zet je dichtbij de randen van het scherm, aangezien je daar het makkelijkst bij kunt met je vinger.

7. Van a tot z: niks mis met het alfabet

Beslist niet origineel, wel erg praktisch: orden je apps alfabetisch. In je applijst staan de apps waarschijnlijk ook al op alfabet, maar dat zijn er natuurlijk gigantisch veel. Op je startscherm vind je dat handjevol alfabetisch gerangschikte apps lekker snel terug.

apps sorteren

Succes met ordenen! Komt in orde, toch?

Wat is jouw truc om apps te sorteren?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.