Pas op met openbare Wi-Fi

Wi-Fi: Slim omgaan met risico’s van openbare netwerken

Privacy & veiligheid

‘Hé mooi, er is hier gratis Wi-Fi beschikbaar!’ Geen rare gedachte, tenslotte beperk je zo makkelijk het dataverbruik uit je bundel. Toch kan zo’n gratis dataverbinding wel eens vervelende gevolgen hebben. We hebben enkele tips voor je om ervoor te zorgen dat je de risico’s kan beperken.

Dit artikel is gebaseerd op twee eerder verschenen artikelen uit De Correspondent (1) & (2)

Risico’s openbaar netwerk

Als je inlogt op een openbaar Wi-Fi netwerk, kunnen hackers je telefoon voor de gek houden. Met speciale apparatuur maken hackers een netwerk aan met een voor jou bekende Wi-Fi naam (bv. ‘Wi-Fi in de trein’ van de NS). Als je hierop inlogt verloopt al je Wi-Fi dataverkeer alleen niét zoals je verwacht. Het verkeer loopt via het netwerk van de hacker, in plaats van het netwerk waarvan je dacht gebruik te maken. Ook kan zo’n hacker privacygevoelige websites namaken, zoals DigiD of je bank. Denk je deze websites te bezoeken, surf je eigenlijk op de websites van een hacker. Geen prettig gevoel dat dit kan.

Gegevens op je smartphone kunnen na de inlog op het netwerk uitgelezen worden. Dit kan vergaande gevolgen hebben, wat blijkt uit het feit dat deze gegevens o.a. wachtwoorden en inloggegevens kunnen bevatten. Volgens de Veiligheidsmonitor (2013) van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waren vorig jaar meer dan 850.000 Nederlanders slachtoffer van hacking, variërend van inbraak op een computer of smartphone tot het inloggen op iemands e-mail- of facebookaccount.

Door slimmer om te gaan met de instellingen van je telefoon en openbare Wi-Fi netwerken, kan je de risico’s voor jezelf verkleinen.

Hoe verklein je de risico’s van (openbare) Wi-Fi?

1.    Verzend geen privacygevoelige gegevens via open Wi-Fi verbindingen.

Open Wi-Fi netwerken zijn voor hackers erg makkelijk te kraken en dus adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum, een afdeling van het ministerie van Veiligheid en Justitie het volgende: ‘Het is af te raden in openbare plaatsen van een publiek wifi-netwerk gebruik te maken. Als u dat toch doet, vermijd dan werk of financiële activiteiten. Verzend dus geen wachtwoorden!’Wil je even rondkijken op Marktplaats of iemand Whatsappen, dan kan dat. Online aankopen doen waar je met iDeal of creditcard betaalt is daarentegen af te raden.

2.    Kies voor een verbinding met een wachtwoord.

Mocht er een verbinding met een wachtwoord beschikbaar zijn, dan kan je proberen hier op in te loggen. Wi-Fi gegevens achterhaal je vaak bij medewerkers van de locatie waar je bent. Vraag in dit geval de exacte naam en het wachtwoord het Wi-Fi. Wees ook hier beducht. Een hacker die echt kwaad in de zin heeft, kan nog steeds dergelijke Wi-Fi netwerken binnen dringen.

3.    Zet automatisch zoeken naar Wi-Fi uitzetten op je telefoonWi-Fi netwerken uit.

Vaak zoeken toestellen standaard naar beschikbare Wi-Fi netwerken, waar je eerder op ingelogd bent geweest. Een hacker kan door behendig informatie uit te lezen je doen geloven dat je verbonden bent met bekende netwerken. Je kan je hier tegen weren door, mits je telefoon de mogelijkheid biedt, Wi-Fi netwerken uit je instellingen te verwijderen en de optie(s) om automatisch te zoeken, netwerken op te slaan en verbinding te maken uit te schakelen. Bij bijvoorbeeld de iPhone kan je op de blauwe ‘i’ drukken in het Wi-Fi scherm, en kiezen voor de optie ‘Vergeet netwerk’. Verder kan je zoeken naar netwerken en automatisch verbinding maken aan en uit zetten met de schuifjes in de rode vlakken.

4.    Gebruik een VPN verbinding

Een andere optie zou kunnen zijn om over te gaan tot een VPN verbinding. Dit is een dienst waar je veilig(er) je gegevens kunt versturen via speciale aanbieders. Bij VPN worden de gegevens die je gebruikt versleuteld, waardoor een hacker niet zo maar de informatie die je ontvangt of verstuurt kan gebruiken. Je levert over het algemeen in op het gebruiksgemak van je smartphone bij het gebruik van VPN. Uitgebreide informatie over VPN vind je hier.

Conclusie: pas op met Wi-Fi

Helemaal stoppen met openbare Wi-Fi netwerken hoeft niet. Slim en bedachtzaam omgaan met Wi-Fi kan je wel veel problemen schelen. Wi-Fi is erg vatbaar voor misbruik en hier telt een gewaarschuwd mens voor twee. Waarschijnlijk is jouw Wi-Fi netwerk thuis of op het werk een stuk veiliger. Daar kan je dus prima gebruik van blijven maken. Ook hier geldt dat je de beveiliging voor een groot gedeelte in eigen hand hebt. Als je hier niet voldoende vanaf weet, vraag dan eens een expert of een handige kennis of vriend naar het Wi-Fi netwerk te kijken. Zo kun je met een gerust gevoel gebruik blijven maken van Wi-Fi. Bijvoorbeeld als je onderweg wil kijken waar je naar toe moet navigeren.