Simyo tips om je smartphone te beveiligen

Smartphone beveiligen tegen dieven en hackers

Privacy & veiligheid

Een smartphone staat vol met persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden, e-mails en apps om mee te bankieren. Deze gegevens moet je goed beschermen. Niet alleen tegen mensen die je telefoon willen stelen, maar ook tegen hackers. Je smartphone beveiligen is daarom erg belangrijk, maar hoe doe je dat precies?

Risico’s van een onbeveiligde telefoon

Simyo Simyo betalen met smartphone

Persoonlijke informatie op je smartphone kan op meerdere manieren in handen komen van anderen. Je smartphone kan bijvoorbeeld gestolen worden. Als dan je telefoon niet goed beveiligd is, kunnen de dieven eenvoudig vertrouwelijke informatie bekijken. Hackers pakken het anders aan. Zonder dat je het door hebt, kunnen zij soms misbruik maken van je smartphone.

Een ander gevaar is dat hackers jouw vertrouwelijke e-mails kunnen gebruiken om je te chanteren. Zo kunnen ze in de e-mails wachtwoorden vinden en die veranderen. Daarna vragen ze geld om je wachtwoorden terug te ‘kopen’. Sla wachtwoorden daarom nooit op in een e-mail.

Informatie op je smartphone kan door anderen ook gebruikt worden om in jouw naam online betalingen en aankopen te doen. Dit is identiteitsfraude. Winkels denken dat jij iets hebt gekocht, terwijl je dat niet hebt gedaan. Het product komt niet jouw kant op, maar de rekening wel.

Tips voor smartphone beveiligen

Met een aantal maatregelen zijn je wachtwoorden, e-mails en apps met gevoelige informatie goed beveiligd. Lees hier onze tips.

Tip 1: laat je telefoon niet onbeheerd achter

smartphone beveiligen

Verlies je telefoon nooit uit het oog als er mensen in de buurt zijn die je niet kent of niet vertrouwt. Er is niet veel tijd nodig om een onveilige app te installeren of om vertrouwelijke informatie op je telefoon te vinden. Zorg dat je je smartphone altijd blijft zien en hou je hand op je telefoon als je hem neerlegt. Hou in drukke ruimtes, zoals een station, je telefoon goed vast als je hem gebruikt. Stop je smartphone in de binnenzak van je jas en nooit in de achterzak van je broek.

Tip 2: gebruik verschillende wachtwoorden

Je telefoon is moeilijker te ontgrendelen als hij beveiligd is met een wachtwoord, pincode, veegpatroon of vingerafdruk. Hierdoor is het voor telefoondieven lastiger om persoonlijke gegevens te bekijken en om fabrieksinstellingen te herstellen. Door de telefoon naar de fabrieksinstellingen te herstellen, is deze weer als nieuw te gebruiken. Alle gegevens van de vorige eigenaar zijn dan gewist.

De beveiliging van je telefoon is iets waar je aan moet blijven werken. Pas wachtwoorden regelmatig aan. Een ontgrendelingscode kan eenvoudig worden afgekeken. Het heeft daarom niet veel zin om altijd dezelfde code te gebruiken. Iemand hoeft maar één keer af te kijken om je telefoon te kunnen ontgrendelen.

Tip 3: Beveilig belangrijke apps

Simyo smartphone

Op je iPhone kun je apps eenvoudig ontoegankelijk maken. Ga naar ‘instellingen’ en open dan ‘algemeen’. Bij ‘beperkingen’ kun je de rechten van apps ontnemen. Je moet dan wel eerst je pincode invoeren. Het is bij ‘beperkingen’ ook mogelijk om het installeren van apps uit te zetten. Als deze beperkingen zijn ingeschakeld, kunnen er geen apps worden geïnstalleerd. Zodra je weer veilig thuis bent, kun je de beperkingen met een druk op de knop uitschakelen en is het weer mogelijk om apps te installeren.

Op Androidtelefoons kun je belangrijke apps extra goed beveiligen. Dit kan met AppLock. Deze app kun je gratis downloaden in de Google Play Store. Normaal moet een smartphone eerst worden ontgrendeld met een wachtwoord, pincode, veegpatroon of vingerafdruk. Daarna zijn belangrijke apps, zoals instellingen en mobiel bankieren vaak al te gebruiken. Dankzij AppLock is dat verleden tijd.

De app zorgt ervoor dat je nog een andere pincode moet invoeren om een app te kunnen openen. Hierdoor worden je apps nog beter beveiligd. Dit betekent wel dat je soms twee keer een wachtwoord moet invoeren om een app te kunnen openen. Je kunt met AppLock zelf bepalen welke apps extra beveiligd worden.

Tip 4: sla wachtwoorden niet digitaal op

Je persoonlijke gegevens, e-mails en bank-apps zijn beter beveiligd als je verschillende wachtwoorden gebruikt. Sla wachtwoorden niet op je smartphone op, maar leer ze uit je hoofd. Zet wachtwoorden ook niet in een document in een cloudservice, zoals Drive of Dropbox. Je wachtwoorden en pincodes zijn het best beveiligd als ze alleen in je hoofd zijn opgeslagen. Gebruik hoofdletters, getallen en leestekens door elkaar om je wachtwoorden sterker te maken.

Tip 5: wapen jezelf tegen identiteitsfraude

Digitale identiteitsfraude komt steeds vaker voor. Ongeveer 1 op de 25 Nederlanders is dit weleens overkomen. Criminelen gebruiken bijvoorbeeld een kopie van je ID-kaart om een telefoonabonnement af te sluiten. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft daarom de KopieID-app gelanceerd. Met deze app kun je makkelijk een kopie maken van je ID-kaart of paspoort. Je kunt belangrijke gegevens weghalen, zoals je burgerservicenummer. Het is ook mogelijk om een watermerk over de kopie leggen. Plaats daarin de datum en het doel van de kopie. Zo is de kopie van je ID-kaart of paspoort voor fraudeurs onbruikbaar om voor verkeerde doeleinden te gebruiken.

Identiteitsbewijs kopieren

Tip 6: pas op voor mensen die over je rug meekijken

Als je smartphone en apps beveiligd zijn met verschillende wachtwoorden en pincodes, moet je alsnog goed blijven opletten. Kijk goed om je heen als je mobiel bankiert of vertrouwelijke e-mails bekijkt. Er kan ongemerkt altijd iemand over je rug meekijken naar informatie die alleen voor jou is bedoeld.

Tips voor omgang met internet

Tip 7: pas op met openbare wifi-netwerken

Simyo netwerk

Smartphonegebruikers gebruiken steeds vaker openbare wifi-netwerken. Browsen via openbare wifi-netwerken is alleen niet altijd even veilig. Het is voor hackers via een openbaar wifi-netwerk namelijk eenvoudiger om vertrouwelijke informatie te achterhalen. Lees hier hoe je veilig kunt internetten via een openbaar wifi-netwerk. Ga bijvoorbeeld nooit mobiel bankieren via een onbeveiligd wifi-netwerk. Thuis kun je dat natuurlijk wel doen via je eigen, beveiligde wifi-netwerk.

Tip 8: kijk uit voor ‘phishingmails’

Thuis op de bank moet je ook waakzaam blijven. Via valse e-mails proberen hackers vertrouwelijke informatie te achterhalen. Dit zijn zogenaamde ‘phishingmails’. Deze e-mails lijken afkomstig te zijn van bijvoorbeeld je bank of de overheid. Kijk daarom goed naar de afzender. Een bank vraagt je per e-mail nooit om persoonlijke gegevens of om je wachtwoord te veranderen. Neem bij twijfel altijd contact op met je bank.

Phising mail
Let op de bovenstaande punten bij een belangrijke mail. Zo herken je een phishing mail.

Tip 9: Klik niet zomaar op een link

Simyo post

Er is maar één klik op een verkeerde link nodig om je smartphone kwetsbaarder te maken voor hackers. Pas daarom op voor het klikken op links die je niet vertrouwt of die je niets zeggen. URL’s worden vaak afgekort zodat je pas ziet naar welke website je gaat als je erop hebt geklikt. Wees ook alert wanneer bekenden je een link sturen. Zeker wanneer je uit het niets een Engelstalige mail krijgt van een vriend of vriendin. Het is mogelijk dat zijn of haar e-mailaccount dan is gehackt. Hackers proberen op die manier ook jouw e-mailaccount te hacken.

Tips voor als de telefoon kwijt is

Lost my iPhone

iPhones kun je in veel gevallen terugvinden als je hem kwijt bent. De functie ‘Zoek mijn iPhone’ moet dan wel aanstaan. Open ‘instellingen’ en klik ‘iCloud’ aan. Schakel onderaan de pagina ‘Zoek mijn iPhone’ in. Op iCloud.com/find zie je waar je telefoon is. Tenzij dieven ‘Zoek mijn iPhone’ hebben uitgeschakeld. Zorg er daarom voor dat je iPhone altijd beveiligd is met een wachtwoord, pincode of vingerafdruk. ‘Zoek mijn iPhone’ kan dan niet worden uitgezet.

Bij Androidtelefoons kun je op afstand je telefoon vergrendelen. Dit kan via de Android Device Manager. Via die site zie je ook de locatie van je smartphone. Voorwaarde is wel dat je Androidsmartphone gekoppeld is aan een Google-account.

Beveilig je smartphone altijd

Simyo slim bezig

Een telefoon staat meestal vol persoonlijke gegevens. Zorg er dus voor dat je telefoon goed beveiligd is. Dit kun je al snel doen door een wachtwoord in te stellen en updates uit te voeren op je telefoon. Gebruik onze tips om je telefoon zo goed mogelijk te beveiligen.