.

alles over samsung galaxy s10 s10+ s10e
Terug naar overzicht
10,765x gelezen

Drie stuks. Zoveel verschillende versies lanceert Samsung van zijn nieuwe toptelefoon, de Samsung Galaxy S10. De toestellen behoren zowel qua ‘specs’ als prijs tot de top van de markt. Van de release datum tot de eigenschappen én hoe de smartphones zich verhouden tot andere, betaalbaardere mobiele telefoons: je leest er hier alles over. Zo weet jij of een van de drie musketiers past bij je Sim Only abonnement.

Even kennismaken: dit zijn de drie Samsung Galaxy S10 telefoons

Samsung lanceerde op 20 februari de Galaxy S10, S10+ en S10e. De Galaxy S10 is het ‘gewone’ vlaggenschip en inmiddels is het ook traditie dat daar een plusmodel van uitkomt. Nieuw is dat Samsung een derde exemplaar uitbrengt, de iets betaalbaardere Galaxy S10e. De adviesprijzen voor de telefoons zijn als volgt:

  • Samsung Galaxy S10: 899 euro
  • Samsung Galaxy S10+: 999 euro
  • Samsung Galaxy S10e: 749 euro

Samsung Galaxy S10 ‘specs’: alle ins en outs van de drie musketiers

De drie nieuwe Samsungs hebben meer overeenkomsten dan verschillen. Wij zetten de belangrijkste ‘specs’ van de Samsung Galaxy S10 op een rij.

Design van de Galaxy S10 toestellen

samsung galaxy s10 designDe telefoons zijn gemaakt van aluminium en glas. Opvallend zijn de zeer dunne schermranden. De Galaxy S10 en S10+ hebben een aflopend ‘edge’ scherm, zodat de zijkanten zelfs volledig randloos zijn. De drie telefoons hebben ook aan de boven- en onderkant zeer dunne randen. Dit is onder andere mogelijk omdat de selfiecamera in het scherm is verwerkt. Deze vind je in het gaatje in het scherm, rechtsboven. Wordt dit een nieuwe telefoontrend in 2019? De nieuwe Samsungs komen uit in de kleuren zwart, wit, groen en blauw.

Scherm van de Samsung Galaxy S10 telefoons

scherm samsung galaxy s10De schermen van Samsung-toppers krijgen vaak goede recensies. Als het aan de fabrikant zelf ligt, is het scherm in de Galaxy S10 extra bijzonder. Het is namelijk een Dynamic Amoled-display. Volgens de fabrikant is dit schermtype 11 procent helderder dan het Super Amoled van eerdere Samsungs en wordt blauw licht met meer dan 40 procent gedempt. Het voordeel daarvan is dat smartphonegebruik minder invloed heeft op je slaap en je ogen minder snel moe maakt. De drie S10’s hebben stuk voor stuk andere schermafmetingen:

  • Samsung Galaxy S10: 6,1 inch, 3040x1440 pixels
  • Samsung Galaxy S10+: 6,4 inch, 3040x1440 pixels
  • Samsung Galaxy S10e: 5,8 inch, 2280x1080 pixels

Welke hardware zit er in de Samsung Galaxy S10’s?

samsung galaxy s10 specsIn de drie telefoons zit de Exynos 9820 Octa-processor. Hierdoor zijn ze alle drie even snel en zuinig. Technisch verhaal: de processor is gebakken op acht nanometer. Dit is de afstand tussen transistors die het rekenwerk uitvoeren. Hoe lager het getal, hoe effectiever de processor en acht nanometer is op dit moment het laagst mogelijke getal. Daardoor zijn de Samsungs een stukje sneller en zuiniger dan vorige versies. De processor heeft acht kernen die het rekenwerk uitvoeren en de kloksnelheid is met maximaal 2,7 GHz zeer hoog.

In de telefoons zit 8 GB werkgeheugen, wat zeer veel is en meer dan genoeg is om snel tussen apps te schakelen. Hoewel de opslagcapaciteit uitbreidbaar is met een MicroSD-kaart, kun je voor een meerprijs meer opslaggeheugen nemen. De minst dure versies van de drie S10’s hebben 128 GB opslaggeheugen. In principe meer dan genoeg.

Driedubbele camerapret

drie camera's samsung galaxy s10Dure smartphones moeten het vaak van de extra’s hebben en met de Samsung Galaxy S10 is dat niet anders. De S10 en S10+ hebben een driedubbele camera aan de achterkant: een 12-megapixelcamera, een 16-megapixelcamera met groothoek en een telelens van 12 megapixel om zonder kwaliteitsverlies in te zoomen. Die telelens ontbreekt bij de Galaxy S10e. De telefoons hebben dus allemaal een camera met groothoeklens. Deze camera heeft een breder gezichtsveld dan het menselijk oog. Verbreed jij straks ook je blikveld?

Volgens Samsung speelt kunstmatige intelligentie een belangrijke rol in de camera-app. Zo herkennen de nieuwe Samsungs bepaalde situaties en passen ze daar de instellingen op aan. Hierdoor zouden de resultaten beter zijn. Als voorbeeld geeft de fabrikant dat de S10 het ziet wanneer je een portretfoto maakt of een foto van je huisdier.

De selfiecamera kwam net al even langs: die valt zo op omdat ‘ie in een gaatje in het scherm zit. Dit zit in plaats van de gebruikelijke plaats boven het scherm, of in een zogenaamde ‘notch’, de bekende inkeping die je bij veel andere moderne telefoons ziet. De camera maakt foto’s in 10 megapixel en je kunt ermee beeldbellen in 2K. Die beeldkwaliteit is zeer hoog, maar vreet ook MB’s van je Sim Only internetbundel. De resolutie is overigens te verlagen naar bijvoorbeeld Full HD. Overigens heeft de Galaxy S10+ een dubbele selfiecamera. Naast de 10-megapixelcamera zit er ook een camera van 8 megapixel in die diepte ziet.

Aan extraatjes geen gebrek in de nieuwe Samsungs

samsung galaxy s10 veel extra'sDan de andere extra’s. De Samsung Galaxy S10 en S10+ hebben een vingerafdruksensor die in het scherm is verwerkt. Onzichtbaar dus. Bij de S10e zit ‘ie aan de zijkant. Nieuw is dat de vingerafdruksensoren van de S10 en S10+ op geluidsgolven werken. Daarom noemt Samsung deze een ultrasonic fingerprint. Het voordeel is dat ook natte en koude vingers goed worden herkend. Andere vingerafdruksensoren die onzichtbaar in schermen zitten werken op licht en werken minder goed met natte of koude vingers. Vingerafdruksensoren die in een knop zitten, zoals bij de Galaxy S10e, zijn capacitief. Hierbij wordt een vingerafdruk geregistreerd door kleine condensatorcircuits die de details van je vinger registreren.

samsung galaxy s10 ultrasonic fingerprint vingerafdruksensorEen ander extraatje is Wireless PowerShare. Met deze functie kun je de batterij van je telefoon gebruiken om andere apparaten draadloos op te laden, mits die dat ondersteunen. Over de batterij gesproken: ook daarin speelt kunstmatige intelligentie volgens Samsung een belangrijke rol. Zo weet de zelflerende telefoon na een tijd wanneer je welke apps gebruikt. Andere apps zet ‘ie op dat moment in een slaapstand zodat ze minder energie verbruiken.

Wat zijn de verschillen tussen de drie Samsung Galaxy S10’s?

verschillen galaxy s10 s10+ s10e samsungVeel overeenkomsten, maar ook zeker verschillen: dat is wat we kunnen concluderen over de Samsung Galaxy S10, S10+ en S10e. De Galaxy S10e is wat betreft extra’s een uitgeklede variant van de andere twee, maar daardoor is ‘ie ook minder duur. Bovendien zijn belangrijke onderdelen, zoals de processor en het scherm, hetzelfde. Hieronder staan de belangrijkste verschillen tussen de drie nieuwe Samsungs.

Galaxy S10 Galaxy S10+ Galaxy S10e
Gewicht 157 gram 175 gram 150 gram
Schermformaat 6,1 inch 6,4 inch 5,8 inch
Opslagcapaciteit Maximaal 512 GB Maximaal 1 TB Maximaal 256 GB
Camera 12 + 12 + 16 megapixel 12 + 12 + 16 megapixel 12 + 16 megapixel
Frontcamera 10 megapixel 10 + 8 megapixel 10 megapixel
Batterij 3400 mAh 4100 mAh 3100 mAh
Vingerafdruksensor Scherm Scherm Zijkant
Prijs Vanaf 899 euro Vanaf 999 euro Vanaf 749 euro

Samsung Galaxy S10 prijs: het mag wat kosten

samsung galaxy s10 prijsDe Galaxy S10, S10+ en S10e kosten respectievelijk minimaal 899, 999 en 749 euro. Het mag dus wat kosten, zo’n nieuwe toptelefoon. Vaak daalt de prijs na een paar maanden overigens wél. Overweeg je zo’n smartphone te kopen, dan loont het vaak om nog even te wachten. Sluit je een Galaxy S10 in combinatie met een abonnement af? Waarbij je de telefoon in termijnen afbetaalt? Mogelijk krijg je dan te maken met een BKR-registratie op de telefoon.

Je kunt de Samsung Galaxy S10 ook in combinatie met een Sim Only-abonnement afsluiten. Je betaalt het toestelbedrag dan in één keer, krijgt dan niet te maken met een BKR-registratie én je houdt een lage maandelijkse telefoonrekening. Bij Sim Only betaal je namelijk alleen voor je bundels: het afbetalen van het toestel zit immers niet bij het abonnement inbegrepen.

Vind je de Galaxy S10 toch echt te duur om te kopen, maar wil je wel graag een nieuwe Samsung? Tip: nu de Galaxy S10 is gepresenteerd, daalt de Galaxy S9 mogelijk in prijs. Wellicht is die smartphone ook het overwegen waard!

Samsung Galaxy S10 releasedatum

samsung galaxy s10 release datumDe Samsung Galaxy S10 is op 20 februari gepresenteerd en sindsdien kun je ‘m voorbestellen. Vanaf 8 maart 2019 is de Samsung Galaxy S10 te koop in Nederland. Dan wordt ‘ie ook geleverd als je het toestel eerder hebt voorbesteld.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.