Stuur een chatbericht

Met een chatgesprek heb je snel antwoord op je vraag. Doordeweeks zitten wij van 09:00-20:00 klaar om direct te reageren op jouw berichtjes. En in het weekend van 10:00-17:00.

Bel ons als je er echt niet uit komt

Wij spreken je graag! Daarom zijn we doordeweeks telefonisch bereikbaar tussen 09:00-17:30. Hieronder vind je het juiste nummer:

 • Als je Simyo klant bent: bel 1200 (gratis met je Simyo nummer)
 • Als je geen klant bent: bel 0800-8007 (gratis voor iedereen)
 • Als je in het buitenland bent: bel +31 20 2003007 (lokaal tarief en kosten van je abonnement)

Stel je vraag via WhatsApp

Snel antwoord op je vraag? Stuur ons een appje en we helpen je binnen 15 minuten! Op werkdagen zitten we van 9:00 tot 20:00 voor je klaar. In het weekend van 10:00 tot 17:00.

Hoe werkt het?

Voeg ons nummer 0651000054 toe aan je contacten op je telefoon Stuur ons een berichtje. Vermeld daarin meteen je naam, adres en geboortedatum, dan kunnen we je nog sneller helpen.

Goed om te weten

Wanneer je ons berichten via WhatsApp stuurt, gelden de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid van WhatsApp.

Let op: om je privacy te beschermen kan je via WhatsApp geen vragen stellen over je factuur of een betaling.

Je wil je oude vertrouwde telefoonnummer meenemen naar Simyo. Dat snappen wij maar al te goed. We regelen het graag voor je. En helemaal gratis.

Als de aanvraag voor nummerbehoud is goedgekeurd, wordt je aansluiting bij je vorige provider automatisch opgezegd.


Je kunt altijd nummerbehoud aanvragen. Nummerbehoud zelf is gratis. Als je je abonnement al opzegt voordat je contract is afgelopen, dan kan de provider een afkoopsom in rekening brengen voor de resterende maanden. Vanaf 120 dagen voor het einde van het contract zorgen we er automatisch voor dat we het nummerbehoud aan het einde van het contract en je opzegtermijn aanvragen.

Dat kan! Met ons Sim Only abonnement kan je maandelijks gratis je bundels wijzigen, zowel naar boven als naar beneden. Je wijzigt je bundels op Mijn Simyo of in de Mijn Simyo App. Ga naar het kopje Overzicht, klik op ´bundels aanpassen´ en kies de bundels die het beste bij je passen. Van student tot ouders en kinderen, die flexibiliteit is ideaal voor iedereen!

Zowel je bel- als je internetbundel is geldig in de EU en een aantal andere landen (zone 1). Je kan dus bellen, sms’en en internetten vanuit je bundel, precies zoals je thuis gewend bent. Zijn je bundels op? Dan kan je extra minuten of MB’s bijkopen. Zo kan je weer zorgeloos vanuit je bundel bellen, sms’en en internetten. En voorkom je kosten buiten je bundel.

Let op: Bellen vanuit Nederland naar een buitenlands nummer in de EU valt niet binnen de bundel. Bijvoorbeeld: je belt vanuit Nederland een restaurant in Spanje om een tafel te reserveren. Je betaalt hiervoor het buitenbundeltarief van € 0,23 per minuut. Zie onze tarievenpagina voor meer informatie.

Downloaden doe je maximaal met 256 Mbps, uploaden met maximaal 150 Mbps. Is je telefoon niet 4G ready? Geen zorgen, je maakt dan automatisch gebruik van 3G. De snelheid in de praktijk is afhankelijk van het type telefoon, de drukte op een zendmast en van de dekking in het gebied.

Simyo maakt gebruik van het netwerk van KPN. Zo profiteer jij van het betrouwbare KPN netwerk, waar je ook bent. Dit geldt voor bellen, sms'en en internetten. Er is geen verschil in netwerkdekking voor klanten van KPN en klanten van Simyo. Controleer hier de dekking in jouw regio.

eSIM is een digitale simkaart. Je hebt dus geen plastic kaartje meer nodig om te kunnen bellen, internetten of sms’en. Handig en slim! eSIM doet hetzelfde als een plastic simkaart, maar deze zit al ingebouwd in je telefoon. Als je telefoon eSIM ondersteunt kan je gebruikmaken van deze functie.

De voordelen van eSIM

eSIM heb je snel geïnstalleerd op je telefoon. Je hoeft niet meer te wachten tot je simkaart in je brievenbus valt, want je kan het gewoon installeren via de Mijn Simyo app. Dit betekent ook dat je ruimte hebt voor een extra simkaart in je telefoon. Zo kan je er dus voor kiezen om twee nummers op één telefoon te hebben: je Simyo eSIM nummer én een nummer met een fysieke simkaart. Dat is handig voor het schakelen tussen werk- en privénummers, of voor als je een lokale simkaart in het buitenland wil gebruiken. En natuurlijk: eSIM kan je niet kwijtraken. Het is snel, makkelijk en handig!

Hoe werkt het?

Je activeert eSIM eenvoudig met de Mijn Simyo app. Nieuw bij Simyo? Je krijgt je inloggegevens vlak nadat je je bestelling geplaatst hebt. Als je ingelogd bent in de Mijn Simyo app, hoef je alleen nog maar de stappen te volgen die je ziet verschijnen. Wij helpen je stap voor stap met de installatie van eSIM.

Heb je al een Simyo nummer? Dan log je in op de Mijn Simyo app. Je gaat naar je Instellingen en klikt dan op het tabblad Simkaart. Klik dan op ‘Activeer eSIM’ en je kan beginnen met de installatie!

Wordt eSIM op mijn telefoon ondersteund?

Welke telefoons Simyo eSIM ondersteunen kan je vinden op eSIM pagina. Er komen steeds meer toestellen bij, dus hou het goed in de gaten!

Hoeveel kost eSIM?

Helemaal niets! Je betaalt geen extra kosten voor het gebruiken van eSIM. Dat is dus mooi meegenomen!

Kan ik eSIM gebruiken op mijn smartwatch?

Op dit moment ondersteunen we deze functie nog niet. Wij zorgen ervoor dat deze informatie bijgewerkt wordt zodra dit verandert.

Wil je nog meer weten?

Op eSIM pagina vind je alles over eSIM.

De actie is geldig van 1 april tot en met 31 juli 2021.

 • Als je tijdens de actieperiode (van 1 april tot en met 31 juli) kiest voor een internetbundel van 6 of 10 GB, krijg je gratis extra gigabytes (2 GB bij 6 GB en 5 GB bij 10 GB), tot je zelf van bundels wisselt. Als je na de actieperiode van bundels wisselt, kies je uit de bundels die we op dat moment aanbieden.
 • Als je tijdens de actieperiode een nieuwe bestelling plaatst, betaal je geen aansluitkosten.
 • De actieprijzen zijn beschikbaar voor alle nieuwe en bestaande Simyo klanten. Als bestaande Simyo klant kan je de actiebundels kiezen via Mijn Simyo of de Mijn Simyo app.
 • Simyo behoudt het recht om deze actievoorwaarden en actietarieven tussentijds te wijzigen.

Met Simyo Prepaid kan je je beltegoed op verschillende manieren opwaarderen. Je kan gebruik maken van onze snelle opwaardeerpagina. Je kan ook inloggen op Mijn Simyo of de Mijn Simyo app en opwaarderen via het tabblad Overzicht.

Het minimumbedrag waarmee je op kan waarderen is € 10, -. Na betaling waarderen we je tegoed binnen 5 minuten op. Je beltegoed is onbeperkt geldig, zolang je simkaart actief is. Lees hier hoe je jouw simkaart actief houdt.

Je beltegoed kan je 24 uur per dag online controleren. Dat doe je eenvoudig op Mijn Simyo of via de Mijn Simyo app. Nog geen Mijn Simyo app? Download ‘m in de App Store of de Google Play Store. Let op: het is niet mogelijk om via een telefoonnummer je beltegoed op te vragen.

Met je Prepaid simkaart kan je overal ter wereld bellen. Binnen de EU en een aantal andere landen (zone 1) bel en sms je voor hetzelfde tarief als in Nederland. Buiten zone 1 betaal je het tarief dat voor bijhorende zone geldt.

Internetten met je Prepaid simkaart kan overal ter wereld. Daarvoor moet je wel een internetbundel activeren op Mijn Simyo of in de Mijn Simyo app. Deze bundels zijn altijd 30 dagen geldig.

Binnen de EU kan je de internetbundel gebruiken, precies zoals in Nederland. Meer informatie over internetten in het buitenland vind je hier.

eSIM is beschikbaar voor iedereen met een Sim Only abonnement. Of je al jaren gebruikmaakt van Sim Only of juist net aanschuift: eSIM is een optie voor jou. Als je al een Prepaid simkaart hebt, kan je ook kiezen voor eSIM. Daarover lees je hieronder meer. Alleen de allernieuwste smartphones ondersteunen eSIM. Het is daarom slim om eerst te checken of jouw telefoon geschikt is. Is je smartphone geschikt? Dan kan je aan de slag!

Ondersteunt je smartphone nog geen eSIM? Er worden steeds meer toestellen aan de lijst toegevoegd waarop je eSIM wel kan gebruiken. Hou deze pagina dus in de gaten. Hieronder vind je een lijst met de toestellen die we ondersteunen:

Apple:
iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr, iPhone 11, iPhone 11 Pro.

Ja, je kan je plastic simkaart verwisselen voor eSIM! Als je smartphone geschikt is voor eSIM, kan je op de Mijn Simyo app via Instellingen - Simkaart klikken op ‘Activeer eSIM’. Je activeert dan direct je digitale simkaart door de stappen te volgen. Als je klaar bent kan je je plastic simkaart uit je telefoon halen. Die heb je dan niet meer nodig.

Je betaalt niets extra voor eSIM! Bestel je een nieuw Sim Only abonnement? Je betaalt geen extra kosten voor eSIM. Ook voor onze bestaande klanten geldt dat je kosteloos je plastic simkaartje om kan ruilen voor eSIM.

Op dit moment ondersteunen we die functie van de Apple Watch nog niet. Wij zorgen ervoor dat deze pagina up to date blijft. Hou deze pagina in de gaten voor nieuws voor eSIM op je Apple Watch.

.

Zijn virussen een bedreiging voor je telefoon?
Terug naar overzicht
8,182x gelezen
+0
+0
Terug naar overzicht
Privacy & veiligheid |

Zijn virussen een bedreiging op mijn telefoon?

Virussen kennen we vooral van computers. Klopt het dat je, zoals wordt gezegd, op een iPhone nooit een virus kunt krijgen? En zijn virusscanners voor je Android-telefoon echt nodig, zoals virusscannerfabrikanten als McAfee en AVG beweren? We zochten het voor je uit. Alvast een geruststelling: met onze vijf tips is de kans dat je een virus of andere malware binnenhaalt op je telefoon (zo goed als) nihil.

Virussen: ziekelijk vervelende programmaatjes

Allereerst: wat is een virus eigenlijk? Een virus is een doorgaans schadelijk softwareprogrammaatje dat zich nestelt op je apparaat en zich vervolgens vermenigvuldigt naar andere apparaten. We kennen virussen vooral van de pc-wereld, waar ze in korte tijd voor een hoop schade kunnen zorgen.

Virus op telefoon, een serieuze bedreiging?

Om maar meteen antwoord te geven op de hamvraag: virussen komen niet voor op telefoons. Tot nu toe is er geen enkel geval bekend van mobiele applicaties die zich hebben verspreid naar andere toestellen.

Malware: eigenlijk toch virussen op smartphones

Virussen komen in de strikte definitie niet voor op telefoons. Maar tegenwoordig verstaan veel mensen onder de term virus ook andere vormen van malware (=schadelijke software). Zoals spyware waarbij je gegevens worden ontfutseld, ransomware waarbij je data wordt gegijzeld voor losgeld en adware waarbij je ongewild reclame krijgt te zien. Met virussen doelen wij in dit artikel op de ruime definitie, die dus ook malware omvat. En malware komt wel degelijk voor op telefoons.

Zo herken je malware op je telefoon

Signaleer je meer datagebruik, apps die vaak crashen, pop-upmeldingen van adware, een hogere telefoonrekening, onbekende apps op je telefoon, een sneller leeg gaande batterij en/of oververhitting? Dan is de kans aanwezig dat je malware hebt binnengehaald.

Hoe kan een virus (of malware) op je telefoon komen?

De voornaamste bron van malware op smartphones is apps downloaden buiten de App Store en Google Play Store om. Bij Android is dit niet zo moeilijk, maar een iPhone moet je eerst ‘jailbreaken’ voordat je een niet-officiële app kunt installeren. Of het nu makkelijk is of moeilijk: we raden het installeren van apps die niet uit de appwinkels komen sowieso af.

Schadelijke websites vormen een andere bron van infecties met malware. Door zo’n site alleen te bezoeken haal je nog geen malware binnen. Dat kan wel gebeuren als je op pop-upvensters klikt. Die stellen bijvoorbeeld dat je telefoon besmet is en dat je op OK moet klikken om een antivirusprogramma te installeren. Blijf rustig, klik zo’n venster weg of – als dat niet lukt – druk op vorige tot het venster uit beeld is.

Zijn Android-telefoons vatbaarder voor virussen?

Ja. Dat komt vooral doordat dit besturingssysteem open source is: iedereen kan meekijken met de broncode, oftewel het werk van de programmeurs waarop het programma draait. Handig voor fabrikanten die aanpassingen willen doen, maar ook voor hackers en andere ongure lieden die beveiligingslekken opsporen en misbruiken.

De lekken worden gedicht via maandelijkse beveiligingsupdates van het besturingssysteem. Niet alle fabrikanten van Android-telefoons zijn even snel met het uitrollen van beveiligingsupdates en goedkopere toestellen ontvangen bovendien minder lang updates. Dat is nog een reden waarom Android-telefoons vatbaarder zijn voor malware dan iPhones.

Android heeft ook ingebouwde malwarebescherming: Google Play Protect. Dit is standaard ingeschakeld op je telefoon. Het controleert apps bij installatie en scant regelmatig je apparaat. In de Chrome-browser is bovendien Safe Browsing ingebouwd, dat waarschuwingen geeft voor potentieel gevaarlijke websites.

virus op telefoon

Malware bij iPhones

Met een iPhone hoef je je wat minder zorgen te maken. Allereerst omdat de broncode is afgeschermd (closed source). Daarnaast screent Apple de apps in de App Store beter dan Google. Op iPhones met een jailbreak na, komt malware praktisch niet voor op iPhones.

De eeuwige discussie: wel of geen virusscanner?

Het is de eeuwige discussie in smartphoneland: heb je wel of geen virusscanner nodig op je Android-telefoon? Bij iPhones hóéf je daar niet over te discussiëren, want Apple laat überhaupt geen virusscanners toe in de App Store.

virus op telefoon

Argumenten om een virusscanner op je Android-telefoon te gebruiken:

 • Uit een test van de Consumentenblond bleek dat de ingebouwde bescherming van Android flink tegenvalt. Android hield maar 56% van de malafide apps tegen, terwijl de betere virusscanner-apps ongeveer 90% weren. Hier valt tegenin te brengen dat de malafide apps eigenlijk nooit in Google Play Store staan, waardoor er in principe ook geen kans bestaat dat je ze binnenhaalt als je tip 2 hierna in acht neemt.
 • Op het gebied van phishing, waarbij persoonsgegevens worden gestolen via nagemaakte websites in de mobiele webbrowser, wist Google Chrome op Android zelfs geen enkele van de 250 websites te blokkeren. Ook hier houden de betere (betaalde) antivirusapps het grootste deel wel tegen. Telefoonphishing voorkomen? Lees dan ons artikel.

virus op telefoon

Geen https, URL is niet amazon.com: tekenen dat dit een phishing-website is.

Argumenten tegen:

 • Google en Apple nemen de rol van virusscanner voor rekening. Beide bedrijven hebben zoveel barrières opgeworpen dat de kans op besmetting via de Google Play Store of App Store bijzonder klein is.
 • Een virusscanner loopt eigenlijk achter de feiten aan. De fabrikant moet virussen eerst op het spoor komen en dan nog inbouwen in de scanner.
 • Een virusscanner kost geld, want volgens de Consumentenbond zijn alleen de betaalde antivirusapps goed.
 • Een virusscanner draait de hele tijd op de achtergrond van je telefoon en kost dus batterij.

Onze conclusie: als je onderstaande vijf tips in acht neemt, heb je geen virusscanner nodig op je Android-telefoon. Dit scheelt geld én batterij.

Vijf tips als vaccin tegen virussen

Met deze vijf tips is de kans nihil dat je malware binnenhaalt op je telefoon.

 1. Houd je telefoon up-to-date door software-updates meteen te installeren (zie ook ons artikel over software-updates).
 2. Download alleen apps uit de Google Play Store of App Store.
 3. Check het aantal en de inhoud van de reviews in de appwinkel.
 4. Wees op je hoede met de machtigingen die een app vraagt. Lees ons artikel Waarom vraagt een app toegang tot mijn gegevens? voor meer informatie.
 5. Gebruik je gezonde verstand. Download geen apps met verdachte namen, weinig reviews of verdachte machtigingen. Check af en toe je telefoonrekening op onverklaarbare uitgaven. En wees op je hoede bij verdachte berichten via sms, WhatsApp of sociale media.

Meer weten over het beveiligen van je telefoon? Lees dan ook Smartphone beveiligen tegen dieven en hackers en Beveiliging smartphone, zo pak je het serieus aan!

Wat is jouw beste tip om malware of phishing te voorkomen?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.