.

software update Simyo
Terug naar overzicht
50,525x gelezen

Een snelle telefoon die goed beveiligd is, óók als je ‘m al een tijdje hebt. Dat wil jij toch ook? Een software update voor je telefoon zorgt hiervoor. Maar wat is dit precies? En hoe kan het dat je telefoon op een gegeven moment niet meer wordt geüpdatet? Tijd om deze vragen te beantwoorden!

Wat is dat eigenlijk, een software update voor je smartphone?

Simyo onderzoekt software updateLaten we bij het begin beginnen. Wat is dat eigenlijk, een software update? Dit is een verzameling aan verbeteringen voor het besturingssysteem van je smartphone. Grofweg zijn er twee verschillende type software updates: kleine en grote.

Een grote software update installeert de nieuwste versie van een besturingssysteem op je telefoon. Zo’n update is vaak groter dan 100 MB. Een kleine update bevat kleine verbeteringen aan het besturingssysteem. In de software zitten namelijk altijd foutjes. Die staan ook wel bekend als ‘bugs’. Een kleine software update lost dit soort foutjes op. Vaak heb je het niet eens door dat je smartphone bugs heeft. Deze foutjes zorgen er meestal voor dat bijvoorbeeld een bepaalde app meer energie dan nodig verbruikt. Een software update lost dit probleem dan op zodat de batterij van je smartphone weer minder snel leeg gaat. Een kleine software update is vaak kleiner dan 100 MB.

Wie houdt je telefoon up to date?

Simyo telefoon updateDe fabrikant van je mobiele telefoon ontwikkelt de software update. Het is dus niet zo dat de ontwikkelaar van het besturingssysteem de update voor jouw mobiele telefoon ontwikkelt.

Voorbeeldje: Google, de ontwikkelaar van Android, maakt de nieuwe versie van Android. Telefoonfabrikanten zorgen er vervolgens voor dat deze versie geschikt is voor een specifieke telefoon. De fabrikant maakt hiervoor een op maat gemaakte update voor deze telefoon. Vervolgens plaatst de fabrikant deze update op zijn server. De telefoon kan deze update dan downloaden en installeren. Het is dus aan de telefoonfabrikant, en niet aan de ontwikkelaar, of de update beschikbaar is voor jouw telefoon.

Aan alles komt een eind, maar waarom?

Het kan gebeuren dat je telefoon op een gegeven moment geen updates meer krijgt. Dit komt omdat de fabrikant dan is gestopt met de technische ondersteuning voor dit apparaat. Fabrikanten stoppen hiermee omdat een telefoon dan relatief oud is. Andere redenen kunnen zijn dat relatief weinig mensen de telefoon nog gebruiken en dat de hardware van de telefoon niet goed genoeg is voor de eisen van de update.

Het verschilt per fabrikant hoe lang een telefoon updates ontvangt. Apple updatet zijn iPhones meestal minimaal twee jaar. Veel fabrikanten van Android-telefoons voorzien hun duurdere telefoons ook twee jaar van updates. Betaalbaardere smartphones worden meestal minder lang technisch ondersteund. Een budgetsmartphone van 150 euro krijgt bijvoorbeeld soms na een jaar geen updates meer. In de regel geldt: hoe duurder de telefoon, hoe langer hij updates krijgt.

Opkikkertje voor je telefoon: de voordelen van een software update

opkikkertje software updateWij raden aan dat je jouw smartphone updatet zodra er een update beschikbaar is. Hierdoor blijft je telefoon beter beschermd tegen bijvoorbeeld virussen en hackers. Ook zorgt een update er voor dat een telefoon goed blijft werken en beter presteert. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de Huawei Nexus 6. Nadat deze telefoon een update kreeg, maakte de camera – die al goed presteerde – nóg mooiere foto’s. Tot slot kan een update ervoor zorgen dat je telefoon extra functies of apps krijgt.

Altijd doen, of soms toch niet?

software update altijd of nietEen software update zorgt ervoor dat je telefoon goed beveiligd blijft. Toch zijn er ook nadelen. Zo bestaat er een kans dat een oudere telefoon langzamer wordt door een software update. Dit kan omdat de nieuwe software van het besturingssysteem dan meer rekenkracht van de hardware vereist. Er is dan minder rekenkracht beschikbaar voor het aansturen van apps. Apps die veel rekenkracht nodig hebben om zonder haperen te werken, zoals de Facebook-app, werken dan minder snel. Daarnaast kan het updaten van je telefoon eventjes duren. Je kunt de telefoon dan niet gebruiken. Het is verstandig om de telefoon alleen te updaten als hij verbonden is met wifi, anders verbruikt het updaten veel MB’s van je Sim Only internetbundel. Schakel ook  'slimme netwerkwissel'/'wifi-assistentie' uit, zodat je telefoon niet overschakelt naar het mobiele netwerk.

Is er een software update voor jouw telefoon beschikbaar?

Je komt er zo achter of er een software update voor jouw smartphone beschikbaar is.

Android

 • Open het instellingenmenu.
 • Scroll naar beneden en druk op ‘Software-update’.
 • Druk op ‘Updates handmatig downloaden’.
 • Je Android-telefoon controleert nu of er een update beschikbaar is.
 • Is er een update beschikbaar? Druk dan op ‘Nu installeren’.
 • De update wordt nu gedownload en geïnstalleerd.

iOS

 • Open de ‘Instellingen’-app.
 • Druk op ‘Algemeen’.
 • Druk op ‘Software-update’.
 • Je iPhone controleert nu of er een update beschikbaar is.
 • Is er een update beschikbaar? Druk dan op ‘Download en installeer’.
 • Voer vervolgens je ontgrendelcode in.
 • De update wordt nu gedownload en geïnstalleerd.

 

Gegarandeerde updategarantie van twee jaar met Android One

Android One software updateGoed, het is van tevoren dus niet altijd duidelijk hoe lang je updates voor je telefoon kunt verwachten. Daar valt dus nog wel wat winst te behalen voor fabrikanten. Android One van Google is wat dat betreft een stap in de goede richting. Dit is een smartphonelijn voor betaalbare telefoons. In ruil voor gratis promotie en hulp bij de ontwikkeling, moet de fabrikant van de Android One-telefoon aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén daarvan is dat de betaalbare Android One-telefoons minimaal twee jaar lang software updates ontvangen. Met de meeste andere betaalbare telefoons heb je deze garantie niet. Met Android One weet je dus hoe lang jouw smartphone minimaal updates ontvangt.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.