Mobiele telefoons

Kiezen tussen Android, iOS en Windows Phone

Telefoons & Tech

De keuze aan smartphones is tegenwoordig groot. Er zijn veel mogelijkheden in formaat en prijsklasse. Sommige mensen kiezen een telefoon omdat ze die er leuk uit vinden zien. Anderen nemen een smartphone op advies van vrienden of kennissen. Voordat voor een smartphone wordt gekozen, moet eerst een andere vraag worden gesteld: welk besturingssysteem wil je op het toestel? Wij bespreken drie systemen: Android, iOS (iPhone) en Windows Phone. In dit artikel gaan we in op voor- en nadelen van deze drie mobiele besturingssystemen. 

Besturingssysteem iOS

iOS is het besturingssysteem van de de iPhone van Apple die de hele mobieletelecomwereld op zijn kop zette in 2007. Kenmerkend zijn het scherm, één bedieningsknop, en een erg simpel ogend besturingssysteem dat onder de motorkap goed in elkaar steekt. Een iPhone loopt bijna nooit vast. Die eenvoud is dus bedrieglijk. Eenvoudig is de bediening, maar de iPhone kan veel. Dat blijkt ook uit de meer dan 1 miljoen apps dat er voor iOS beschikbaar is. Die apps zijn te koop via iTunes,besturingssystemen-smartphone-iOS dat via een computer synchroniseert met de iPhone. De apps zijn altijd van tevoren beoordeeld door Apple. Hackers komen het toestel daardoor niet binnen. Alle apps uit de App Store zijn ‘veilig’. Dat wordt door critici wel eens de ‘sandbox’ genoemd – de beschermde zandbak bij de kleuterschool, waar niets fout kan gaan.- Het besturingssysteem is niet gemaakt om aan te passen. Technisch vaardige gebruikers noemen dit vaak een beperking en hebben manieren ontwikkeld om dit toch mogelijk te maken. De beveiliging van iOS is dus wel dik in orde. Dat is voor sommigen een reden om iPhone te kiezen. Er kan erg weinig fout gaan.

Nadeel van iOS is dat er maar één soort telefoon voor te krijgen is: de iPhone. Er zijn wel varianten, waarvan Apple er momenteel drie verkoopt. De iPhone 4S is de goedkoopste (€399). De middelste telefoon in het aanbod van Apple is de iets grotere iPhone 5C (€599-€699), met een gekleurde plastic achterkant en toegang tot 4G. De duurste is de iPhone 5S (€699-€899), die eveneens toegang tot 4G biedt. Technisch gezien is dit toestel beter.

Daarnaast heeft de 5S een metalen achterkant en een metalen rand rondom het toestel. Het toestel biedt ook als eerste telefoon ter wereld een vingerafdrukscanner. Daarmee kan de vingerafdruk van de gebruiker worden benut om het toestel te ontsluiten in plaats van een cijfercode.

Foto’s en documenten die op een iPhone staan of ermee worden gemaakt, kunnen automatisch worden gesynchroniseerd met andere Apple-apparaten, zoals een Mac-computer of een Apple TV. Via de clouddienst iCloud worden je foto’s automatisch beschikbaar gesteld aan je andere Apple-apparaten.

besturingssystemen-smartphone-iphone-5c

iPhone 5C

Besturingssysteem Android

Android is het mobiele besturingssysteem van Google. Het heeft overeenkomsten met iOS van de iPhone. Naast icoontjes, biedt Android de gebruiker ook de mogelijkheid om het opstartscherm helemaal naar eigen wens aan te passen met ‘widgets’. besturingssystemen-smartphone-androidDit zijn kleine programmaatjes die op het homescreen draaien, zoals bijvoorbeeld het lokale weer. Daarnaast geeft Android fabrikanten de ruimte om zelf te bepalen hoe het besturingssysteem er op het toestel uit ziet. Daardoor is er verschil tussen bijvoorbeeld een Samsungtoestel en een HTC-toestel.

De software werkt wel overal hetzelfde en dus kan je op alle Androidtoestellen apps downloaden vanuit de Google Play-store. Naast apps kan je er ook muziek en een beperkt aanbod aan e-books vinden. Het aanbod breidt zich voortdurend uit.

besturingssystemen-acer-liquid-e2Acer Liquid E2 & Huawei Ascend P6

De Google Play-store wordt niet strak bewaakt zoals bij Apple. Iedereen kan zijn app zonder toezicht vooraf in de Play Store zetten. Blijkt achteraf dat de app de regels van Google overtreedt, dan wordt de app verwijderd. De veiligheidsrisico’s van Android zijn hierdoor groter dan bij iOS, hoewel het relatief weinig voorkomt dat Androidgebruikers het slachtoffer van malafide apps zijn.

Door de verschillende software op Androidtelefoons is de bediening ook verschillend. Ook worden niet alle Android-updates van Google direct op alle telefoons toegepast. Het ligt helemaal aan de fabrikanten zelf of ze een update van Google op het toestel zetten, en wanneer.

Er zijn voor Android minder apps beschikbaar dan voor iOS, maar het aantal apps voor Android groeit harder dan voor iOS. Veel apps die eerst op iOS of Android zijn verschenen, kan je nu ook vinden voor het andere besturingssysteem. Verder laat Android zijn apparaten foto’s, e-mail en documenten delen met Google Drive. Dit gebeurt door het gebruik van dezelfde Googleaccount voor verschillende apparaten.

Android biedt gebruikers keuze. Er zijn toestellen van € 80,- en € 800,-. Er zijn toestellen met kleine en grote schermen, goede en slechte camera’s en meer. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit en de opties die het toestel biedt. Over het algemeen geldt: hoe hoger de prijs, hoe beter de prestaties van het toestel.

 

 Besturingssysteem Windows Phone

Windows Phone is door Microsoft ontwikkeld. Het kenmerkt zich qua uiterlijk door tegels, die aangeven wat er aan o.a. mails, berichten en Facebookmeldingen binnenkomt. Er is ruimte voor enkele tegels op het hoofdscherm, waarvan de gebruiker kan bepalen wat de grootte van de tegel is. Apps waar geen ruimte meer voor is op tegels staan in een alfabetische lijst die je met een vingerbeweging raadpleegt. besturingssystemen-smartphone-windows-phoneWindows Phone werkt net iets anders dan iOS of Android. Heb je met de concurrenten nog nooit gewerkt, dan heb je er weinig last van. Wie overstapt moet vaak wennen. De bediening is intuïtief, maar instellingen staan op andere plaatsen dan bij andere besturingssystemen.

De meeste Windows Phone-toestellen worden door Nokia uitgegeven. Ook andere fabrikanten maken Windows Phone-toestellen. Samsung, HTC en Huawei proberen af en toe een telefoon met dit besturingssysteem op de markt te brengen, maar zijn daarmee nog niet succesvol. Dat geldt eigenlijk ook voor Nokia. Het marktaandeel krabbelt de laatste tijd in sommige landen voorzichtig naar de tien procent, waarmee het nog niet aan iOS en Android tipt.

besturingssystemen-smartphones-nokia-520

Nokia 520

Toch heeft Windows Phone wel de potentie om een groter marktaandeel te verkrijgen. Microsoft is namelijk bezig om sterke troeven uit te spelen. Microsoft Office, Xbox, en Skydrive – de clouddienst van Microsoft – kunnen integreren met Windows Phone. Microsoft is in de toekomst ook van plan om Windows voor computer, tablet en telefoon om te zetten naar één besturingssysteem. Door het kleine marktaandeel van Windows Phone, zijn er minder apps verkrijgbaar. Sommige populaire apps werken ook slecht. WhatsApp, berichtendienst die op Android en iOS werkt, werkt niet (goed) op Windows Phone.
Windows Phone is een beetje een buitenbeentje. Makkelijk in het gebruik, maar beperkt in mogelijkheden. Windows Phone is wel succesvol aan de onderkant van de markt.

besturingssystemen-smartphone-taart

Bron: Comscore

Conclusie

Eind 2013 hadden in de Verenigde Staten de meeste mensen een Android-toestel. Dit komt met name doordat voor dit besturingssysteem de meeste keuze bestaat. Verder zien we iOS op de tweede plaats, wat geen verrassing is aangezien het een zeer degelijk product is. Windows Phone weet nog maar een kleine plek binnen de markt te overtuigen en valt daardoor onder de kleintjes.

Wie geen risico wil lopen, gebruiksgemak vooropstelt en bereid is daarvoor te betalen, komt bij de iPhone uit. Mensen die gebruiksgemak willen maar een groter of goedkoper toestel wensen, of een telefoon met meer mogelijkheden, kunnen het beste kiezen voor een Androidtelefoon. Windows Phone is vooral interessant voor mensen die minder apps gebruiken en iets ‘anders’ willen hebben, dat toch behoorlijk voldoet aan de eisen die aan een smartphone gesteld mogen worden.

De volgende keuze

Na de keuze voor een besturingssysteem sta je voor de volgende keuze. Kies je voor een sim only abonnement of een prepaid simkaart. Met een sim only abonnement kan je altijd en overal blijven bellen. Als je kiest voor prepaid kaart dan kan het zijn dat je op een gegeven moment door je beltegoed heen bent.