Besturingssysteem kiezen Simyo main visual

Kiezen tussen Android, iOS en Windows Phone

Telefoons & Tech

De keuze aan smartphones is tegenwoordig groot. Er zijn veel mogelijkheden in formaat en prijsklasse. Eén van de belangrijkste vragen die jezelf kunt stellen is misschien: welk besturingssysteem wil ik? Wij bespreken er drie: Android, iOS (iPhone) en Windows Phone. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van deze drie mobiele besturingssystemen.

Wat is een besturingssysteem?

wat is een besturingssysteem kiezenHet besturingssysteem van je smartphone stuurt de hardware van je smartphone aan. Je kunt hierdoor met een smartphone bellen, sms’en, internetten, foto’s maken en apps gebruiken. Het doel van een besturingssysteem is dat het voor jou zo makkelijk mogelijk is om een smartphone te gebruiken. Elk besturingssysteem werkt anders en heeft zijn eigen voor- en nadelen.

iOS: grondlegger gebruiksvriendelijke smartphones

iOS is het besturingssysteem van de iPhone, dat in 2007 de hele smartphonewereld op zijn kop zette. Kenmerkend zijn de éénbedieningsknop en een simpel ogend besturingssysteem dat onder de motorkap goed in elkaar steekt. Hoewel iOS eenvoudig in gebruik is, heeft het veel mogelijkheden. Dat blijkt ook wel uit de meer dan 1 miljoen apps die voor iOS beschikbaar zijn. Deze kun je downloaden via de App Store. Via de iCloud kun je gemakkelijk contactgegevens, mails en foto’s op een veilige manier opslaan in de cloud en deze ook bekijken via je Mac.

Wat zijn de voordelen van iOS?

voordelen iOS besturingssysteem kiezeniOS is makkelijk in gebruik. De interface van het Apple besturingssysteem is overzichtelijk en het is duidelijk hoe je iOS bedient. De eerste versie van iOS kwam uit in 2007 en sindsdien is het besturingssysteem een voorloper op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Ook de beveiliging van iOS is dik in orde. Dat is voor sommigen een reden om iPhone te kiezen. Daarnaast zijn iOS en de iPhone goed op elkaar afgestemd. Wat je hiervan merkt is dat iPhones tot de snelste smartphones behoren. Apps starten in no-time op en je schakelt snel tussen de ene en andere app.

Wat zijn de nadelen van iOS?

iOS biedt minder personalisatiemogelijkheden dan Android en Windows Phone. Met andere woorden: je kunt minder aanpassingen doen aan bijvoorbeeld het startscherm. De interface oogt hierdoor wat saaier en minder persoonlijk. Een nadeel van iOS is dat er maar één soort telefoon voor te krijgen is: de iPhone. En dat zijn telefoons met een hogere prijs. Je kunt bij de iPhone kiezen uit een paar varianten. De goedkoopste, nieuwe iPhone is de iPhone SE. Deze telefoon kost iets meer dan 400 euro. De iPhone 7 en 7 Plus zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 700 en 850 euro. Weet je niet welke iPhone je wil kiezen? Lees dan dit blog.

Android: flexibel en meest populair

Android is het mobiele besturingssysteem van Google. Android geeft fabrikanten de ruimte om zelf te bepalen hoe het besturingssysteem er op het toestel uit ziet. Daardoor is er verschil tussen bijvoorbeeld een Samsung-toestel en een HTC-toestel. Door de verschillende software op Android-telefoons is de bediening ook verschillend. Ook worden niet alle Android-updates van Google direct op alle telefoons toegepast. Het ligt helemaal aan de fabrikanten zelf of ze een update van Google op het toestel zetten, en wanneer.

Net als bij iOS, download je met het Android besturingssysteem apps via een app store: de Google Play Store. Google controleert tegenwoordig apps zeer zorgvuldig. Hiervoor heeft de fabrikant allerlei programma’s en checks die apps controleren op fouten, virussen en malware. Android is hierdoor inmiddels ongeveer net zo veilig als iOS. Android heeft een iets groter app-aanbod dan iOS, maar veel scheelt het niet. Veel apps die eerst op iOS of Android zijn verschenen, kan je ook vinden voor het andere besturingssysteem. Verder laat Android zijn apparaten foto’s, e-mail en documenten delen met Google Drive. Dit gebeurt door het gebruik van dezelfde Google-account voor verschillende apparaten.

Wat zijn de voordelen van Android?

besturingssysteem kiezen voordelen AndroidMet Android kun je een smartphone aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Zo kun je op het startscherm naast apps ook widgets plaatsen. Widgets zijn mini-apps waarmee je in een oogopslag bijvoorbeeld ziet of je nog nieuwe mailtjes of whatsappjes hebt.

Android is het meest gebruikte besturingssysteem, waardoor het voor ontwikkelaars aantrekkelijk is om hiervoor een app te maken. Mede daardoor heeft Android het grootste app-aanbod. Als er ergens een app voor is, dan is de kans groot dat deze beschikbaar is voor Android.

Verder biedt Android gebruikers keuze. Er zijn toestellen van 80 tot 800 euro. Er zijn toestellen met kleine en grote schermen, goede en slechte camera’s en meer. Hiermee zijn veel Android-telefoons ideaal om te combineren met een Sim Only abonnement.

Wat zijn de nadelen van Android?

Besturingssysteem kiezenZoals gezegd installeren fabrikanten op hun Android-smartphones vaak een eigen interface. Dit doen ze omdat de telefoon zo een uniek uiterlijk krijgt. Het nadeel is dat de smartphone hierdoor vaak wat langzamer in gebruik wordt, omdat de interface van de fabrikant meer van de hardware vraagt dan de originele interface. De hardware en software zijn daardoor minder goed op elkaar afgestemd dan de iPhone en Windows Phones van Microsoft. Hierdoor zijn Android-smartphones vaak minder snel. Dit zorgt er ook voor dat een batterij in een Android-telefoon meestal sneller leeg is. Ook ben je met Android afhankelijk van de telefoonfabrikant of er een update komt.

Windows Phone: snel en uniek uiterlijk

Windows Phone is door Microsoft ontwikkeld. Het kenmerkt zich qua uiterlijk door ‘live tiles’. Dit zijn tegels, die per app aangeven wat er bijvoorbeeld aan mails, berichten en Facebook-meldingen binnenkomt. Er is ruimte voor enkele tegels op het hoofdscherm, waarvan de gebruiker kan bepalen wat de grootte van de tegel is. Daarnaast staan alle apps in een ander scherm op alfabetische volgorde. Windows Phone werkt net iets anders dan iOS of Android. Heb je met de concurrenten nog nooit gewerkt, dan heb je er weinig last van. Wie overstapt moet vaak wennen. De bediening is intuïtief, maar instellingen staan op andere plaatsen dan bij andere besturingssystemen.

De meeste Windows Phone-toestellen worden door Microsoft zelf uitgegeven. Samsung, HTC en Huawei proberen af en toe ook een telefoon met dit besturingssysteem op de markt te brengen, maar zijn daarmee nog niet succesvol. Wereldwijd is het marktaandeel van Windows Phone minder dan 1 procent.

Wat zijn de voordelen van Windows Phone?

Besturingssysteem kiezen voordelen Windows PhoneWindows Phone is geen zwaar besturingssysteem. Dit betekent dat ook de goedkoopste Windows Phones snel in gebruik zijn. Qua uiterlijk ziet het besturingssysteem er totaal anders uit dan Android en iOS, die zo hun overeenkomsten hebben. Dit maakt het besturingssysteem uniek en opvallend.

Wat zijn de nadelen van Windows Phone?

Ten opzichte van de andere twee besturingssystemen heeft het Windows besturingssysteem een beperkt app-aanbod. Populaire apps zijn vaak wél voor Windows Phone beschikbaar, maar bieden meestal niet dezelfde mogelijkheden als de Android- en iOS-app. Voorbeelden hiervan zijn Facebook, WhatsApp en Instagram.

Windows Phone heeft minder mogelijkheden dan Android en iOS. Zo heeft het besturingssysteem geen widgets en ontbreken kleine functionaliteiten die Android en iOS fijner in gebruik maken. Denk hierbij aan het ‘wegvegen’ van meldingen in het notificatiescherm.

Windows Phone is dus een beetje het buitenbeentje. Makkelijk in het gebruik, maar beperkt in mogelijkheden.

Besturingssysteem kiezen: welke past het beste bij mij?

Besturingssysteem kiezenAndroid is ideaal als je veel apps gebruikt en een smartphone naar je eigen voorkeuren wil aanpassen. Wil je een snelle smartphone die makkelijk in gebruik is? Dan is iOS het besturingssysteem dat het beste bij jou past. Windows Phone is een goede keuze als je niet te veel geld aan een smartphone wil uitgeven die wél makkelijk en snel werkt.

Besturingssysteem kiezen tabel voordelen nadelen

Discussie