.

iOS 16: de nieuwste features op een rij
Terug naar overzicht
2,868x gelezen

Apple tovert in september een gloednieuw besturingssysteem uit de hoge hoed: iOS 16. Ook deze update zit boordevol fijne iOS features. Wat je kunt verwachten, de release date en of je telefoon de update krijgt, lees je in dit blog.

iOS 16: dit zijn de nieuwe functies

Het gloednieuwe besturingssysteem van Apple, en de opvolger van iOS 15, staat volledig in het teken van ‘personalisatie’. Apple wil dat jij je iPhone nóg meer naar eigen smaak en voorkeuren kunt indelen, tot in de kleinste knopjes, zoals een iOS 16 wallpaper. Om dat te bewerkstelligen zijn er een aantal apps en thema’s in een nieuw jasje gestoken, die al in de iOS 16 beta-versie te zien zijn. De leukste en handigste verbeteringen vind je hieronder. De iOS 16 release date staat op dit moment voor maandag 19 september in de planning, maar dit kan uiteraard nog veranderen. Wat Apple tot nu toe al wél heeft onthuld over iOS 16 vind je hieronder.

Een gloednieuw toegangsscherm: van thema’s tot kleuren

Met de nieuwste update kun jij lekker creatief aan de gang met je toegangsscherm. Je kunt kiezen uit een gloednieuwe galerij met wallpapers, en kunt zelfs met je favoriete emoji een patroon maken. De klok en de datum op je scherm kun je naar eigen smaak en stijl omzetten in diverse kleuren en lettertypes. En dan de Weer-app, die bij iOS 16 een prominent plekje krijgt op je toegangsscherm. Hetzelfde geldt voor het Astronomie-toegangsscherm, waarbij je een wereldbol te zien krijgt, ingezoomd op je huidige locatie. Maar ook je widgets krijgen een plekje in de spotlights op je toegangsscherm. Deze ‘glanceable’ widgets geven je direct de temperatuur, belangrijke afspraken of HomeKit-accessoires-updates door, waardoor je in één oogopslag op de hoogte bent. Met de WidgetKit kun je nu ook zelf aan de slag om widgets voor je toegangsscherm te ontwerpen. Kortom: genoeg nieuws om uit te proberen.

iMessage 2.0: minder tikfouten, meer mogelijkheden

Oeps, berichtje naar de verkeerde persoon gestuurd? Of staat er een schandalige tikfout in het berichtje aan je baas? iMessage to the rescue! Want met de vernieuwde iMessage kun je je berichten bewerken en verzonden berichten gewoon verwijderen als dit nodig is. Daarnaast kun je chats markeren als ongelezen. Er verschijnt ook een nieuw knopje in je iMessage-scherm: SharePlay. Hiermee kun je makkelijk dingen delen in je gespreksscherm. Te lui om te tikken? Dan kun je ook de voicememo-functie gebruiken.

Nieuwe Apple Kaarten: plan je rit inclusief tussenstops

Op pad met de Apple Kaarten? Dan krijg je er met iOS 16 een handig extraatje bij: tussenstops. Voor of tijdens het navigeren kun je maximaal 15 stops invoeren. Moet je bijvoorbeeld een pakketje afgeven en daarna een vriend ophalen en onderweg nog even tanken? No problem, de Apple Kaarten-app navigeert je moeiteloos van A naar Z.

Vertaal-app: altijd je woordje klaar

Google Translate heeft er met iOS 16 een concurrent bij. Want Apples eigen Vertaal-app werkt vanaf nu ook in het Nederlands. Dat betekent dat je teksten of vanuit je camera direct kunt vertalen. En er is nog iets: dankzij de handige gespreksmodus kun je tijdens het praten een gesprek vertalen. Zo ben jij nooit meer lost in translation en heb je altijd het juiste woordje klaar. Deze functie vind je straks ook in Safari.

Gedeelde fotobieb: sharing is caring

Op pad met de familie? Of iedereen op de hoogte houden van je reis? Met de iCloud Shared Photo Library krijg je een aparte iCloud-bibliotheek waar je samen met 5 anderen (in totaal max. 6 personen) foto’s kunt delen en bewerken. In de camera-app kun je direct je foto’s bewaren in deze aparte bibliotheek. Iedereen kan de foto’s bewerken of uploaden. Zo creëer je samen één groot digitaal fotoboek. Wat dit anders maakt dan het gedeelde album? Dat je automatisch foto’s kunt uploaden als je met een persoon uit de bibliotheek op de foto staat of bij elkaar in de buurt bent. Slim!

Slimmer mailen: mailtjes terughalen en waarschuwingen

Met de komst van iOS 16 krijgt je mail ook een fijne update: je kunt je mailtje binnen tien seconden terughalen. Ben je je bijlage vergeten of gaat hij naar een persoon met dezelfde voornaam maar van een ander bedrijf? Oeps, terughalen maar! Of, wanneer je je bijlage vergeet mee te sturen krijg je een reminder. Wil jij stipt morgenochtend een mail versturen om 09.00 uur? Dan kun je je mail klaarzetten en plannen. Maar ook de look van je mail is nieuw. Zo krijg je een voorvertoning wanneer je een link deelt (net als bij WhatsApp) en een je krijgt een voorvertoning te zien van de bijlagen in het door jou opgestelde mailtje.

Krijgt mijn iPhone iOS 16?

Goede vraag! Want je wilt uiteraard weten of jouw smartphone uitverkoren is. Grote kans dat jouw telefoon gewoon in het lijstje hieronder staat, want Apple gaat ook de wat oudere telefoons (tot 2017) voorzien van deze fijne update. Lees je mee?

Staat je iPhone niet in dit lijstje? Dan krijg je wel beveiligingsupdates, maar geen iOS 16.

iOS 16 downloaden en iOS 16 installeren

Bovenaan het artikel heb je het al kunnen lezen: de iOS 16 release date. Deze staat vooralsnog gepland voor 16 september 2022, de definitieve datum wordt in september bekendgemaakt. Wanneer je telefoon in het lijstje hierboven staat, dan kun je iOS 16 gratis installeren. Je krijgt vanzelf een pushmelding wanneer je iOS 16 kunt downloaden en kunt profiteren van de nieuwe slimme iPhone-instellingen.

Handmatig controleren of iOS 16 klaarstaat?

  • Ontgrendel je iPhone.
  • Ga naar ‘Instellingen’.
  • Navigeer naar ‘Algemeen’.
  • Klik op ‘Software-update’.
  • Staat hier iOS 16 klaar? Dan kun je deze installeren, anders moet je nog even geduld hebben.

Direct profiteren van iOS 16 en supersnel internet?

Nu je ongeveer weet wat je van iOS 16 kunt verwachten, wil je daar natuurlijk ook optimaal profiteren van alle iOS features. Ben je toe aan een nieuwe iPhone zodat je die nieuwe update mee kan pakken? Dan kun je een kijkje nemen in de telefoonshop. Wil je een Sim Only abonnement afsluiten of je internetbundel wijzigen? Ga dan naar de Sim Only-pagina of naar de Mijn Simyo app.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.