.

iphone ai
Terug naar overzicht
8,281x gelezen

AI – Artificial Intelligence of, gewoon, kunstmatige intelligentie – is sinds begin 2023 mainstream gegaan met ChatGPT. Opeens was AI overal en schoten de AI apps als paddenstoelen uit de grond. Ook de grote spelers konden niet achterblijven. Google kwam met Gemini, Samsung heeft Galaxy AI en dus zijn de ogen automatisch ook op Apple gericht. Met de iPhone 16 en iOS 18 op de agenda voor 2024 kan het eigenlijk niet anders dat er ook het een en ander aan AI-ontwikkelingen aan zit te komen voor Apple. Ondertussen is dan ook al Apple Intelligence aangekondigd, Apple’s eigen AI. Dit komt in ieder geval voor de Verenigde Staten mee met de release van iOS 18. Hoe Apple Intelligence er precies uit gaat zien en wat je er mee kunt doen (als het eenmaal in Europa gelanceerd wordt) leggen we uit in dit blog!

Apple en AI

In februari van 2024 heeft Tim Cook al het een en ander over AI gedeeld met aandeelhouders. Dat generative AI “ongelooflijk doorbraakpotentie” heeft en dat ze daarom aanzienlijk investeren in dat gebied. Die ‘Generative AI’ is het type AI dat op basis van trainingen en prompts content als tekst en afbeeldingen creëert, dus wij wachten in spanning af wat Apple daarmee gaat doen!

Het lijkt erop dat Team Tim Cook al heel wat AI heeft staan sudderen, anders zou je niet zo snel zeggen dat Apple “grenzen gaat verleggen” wat betreft AI. Of dat betekent dat AI volledig verweven wordt in de nieuwe iPhone, er alleen een AI assistent voor de iPhone is of iets anders, daar laten ze zich nog niet over uit. Daar krijgen we waarschijnlijk later in 2024 meer over te horen.

Darwin AI: brengt het AI in je iPhone?

Wat wél bekend is, is dat Apple de Canadese start-up Darwin AI in het begin van 2024 heeft overgenomen. Darwin AI creëert specifiek AI-technologie die neurale netwerken efficiënter maken. Die efficiëntie slaat specifiek ook op het feit dat het AI-systeem van Darwin AI kleiner en sneller is. Wel zo handig als je dat soort AI ook op een iPhone zelf wilt laten werken en niet vanuit de cloud.

Ook hierbij geldt weer dat er niet bekend is gemaakt welke rol Darwin AI gaat spelen. Wel is het duidelijk dat Darwin AI een grote rol zal spelen in de ontwikkeling van AI voor de iPhone – maar niet de enige. Apple schijnt ook met Google in gesprek te zijn voor een samenwerking en zou graag het Gemini-model van Google willen gebruiken voor bepaalde AI-functionaliteiten in de nieuwe iPhone. Tot zo ver de geruchten. Wat heeft Apple al bekend gemaakt?

Apple intelligence

Op 10 juni 2024 heeft Apple Apple Intelligence aangekondigd. Met een concrete lijst aan functies en voorbeelden, laat Apple er geen gras over groeien. Wil je weten wat Apple Intelligence introduceert? Hieronder gaan we de belangrijkste toevoegingen langs die Apple alvast heeft gedeeld.

  • Writing Tools: Writing Tools is een ingebouwde schrijfhulp die jou helpt met beter schrijven. Uitgelichte features zijn ‘Rewrite’ (voor verschillende variaties wat je zelf hebt geschreven), ‘Proofread’ (om je tekst op spelling, woordkeuze en zinsopbouw na te laten kijken) en ‘Summarize’ (om andere teksten door te laten samenvatten). Al deze functies zijn trouwens mogelijk via een integratie van Chat GPT!
  • Verbeterde Mail: De Mail app krijgt ook een aantal AI-toevoegingen. ‘Priority Messages’ zorgt bijvoorbeeld voor een beter overzicht van de belangrijkste mails. Je kunt samenvattingen van je mailtjes vinden in je inbox, zodat je met een paar regels gelijk weet waar de e-mail over gaat. ‘Smart Reply’ gaat je helpen via suggesties voor een reactie, inclusief het beantwoorden van vragen die zijn gesteld in de mail.
  • Verbeterde meldingen: Meldingen worden nog duidelijker. ‘Priority Notifications’ gaat ervoor zorgen dat je de écht belangrijke meldingen als eerste te zien krijgt. Lange meldingen worden daarnaast samengevat – bijvoorbeeld bij lange berichten. Met ‘Reduce Interruptions’ krijg je alleen de meldingen te zien waar je waarschijnlijk direct op moet reageren. Zo wordt je minder afgeleid, maar mis je niets belangrijks.
  • Notities: Je kunt nu audio opnemen en dat gelijk laten transcriberen en samenvatten. Handig als je bijvoorbeeld een interview opneemt!
  • Met de nieuwe Image Playground-feature kun je afbeeldingen en emoji’s laten maken of aanpassen. De functie is geïntegreerd in verschillende apps, waaronder Berichten, zodat je je afbeeldingen ook snel kunt delen. Je kunt hierbij kiezen uit drie stijlen, animaties, illustraties of schetsen, en kunt bijvoorbeeld accessoires toevoegen aan een foto van een vriend(in). Binnen Notities zorgt de Image Playground voor extra schetsmogelijkheden.
  • Meer Genmoji’s: Maak makkelijk emoji’s van jezelf. Maak het zo specifiek als je wilt door zelf een beschrijving in te typen.
  • Foto’s zullen makkelijker terug te vinden zijn. Je kunt zoeken naar foto’s op basis van wat er op de foto te zien is. Daarnaast kun je nu zelf via Terugblikken met de foto’s en video’s in een thema dat jij wilt zien.

Een update voor Siri

Ook Siri krijgt een update. En dat is niet gek. Apple was namelijk al bezig met een eigen AI-systeem voor een model waar gesprekken mee gehouden kunnen worden: ReALM (Reference Resolution As Language Modeling). ReALM is dus niet een volledig AI-model voor de iPhone, maar zal waarschijnlijk onderdeel uitmaken van het AI-systeem. Het is ontworpen om woorden ook zonder al te veel context te begrijpen – wat natuurlijk belangrijk is voor een AI-assistent.

Siri vanaf iOS 18

Vanaf iOS 18 zal Siri er iets anders uitzien. Belangrijker is dat Siri taal beter zal begrijpen en ook natuurlijker én relevanter reageren. Dat is mooi, want dat is op dit moment nog weleens een probleem.

Als je bijvoorbeeld iets aan Siri vraagt en je per ongeluk even verspreekt, dan is dat geen probleem meer. Siri kan jou dan alsnog goed volgen. Ook neemt Siri de context van een vraag die je eerder hebt gesteld mee, zodat de antwoorden relevanter blijven en je niet alles opnieuw hoeft uit te leggen. Een andere toevoeging is dat je op elk moment kunt vragen aan Siri om te switchen tussen spreken en typen, zodat je Siri op elk moment makkelijk kunt gebruiken.

Daarnaast zijn er nog een aantal praktische functies:

  • Je kunt Siri direct dingen vragen over je toestel, als je bijvoorbeeld even niet weet hoe je iets moet instellen.
  • Siri snapt wat er op je scherm te zien is en kan zo direct relevant helpen.
  • Er zijn nieuwe acties en je kunt Siri ook aansturen bij niet-standaard apps.
  • Je kunt acties laten uitvoeren die relevant zijn aan de informatie en berichten op je toestel. Heeft een vriendin eerder een podcast gestuurd, dan kun je nu Siri vragen om “de podcast die Kim heeft gestuurd” op te zoeken en af te spelen.

Is jouw iPhone klaar voor AI?

iOS 18 (en daarmee Apple's AI) zal niet beschikbaar zijn op ieder toestel. Meestal voorziet Apple een toestel vijf jaar van updates, wat betekent dat je waarschijnlijk je iPhone 11 nog gewoon kunt updaten. Is jouw iPhone ouder dan dat? Dan staat Simyo voor je klaar. Met een iPhone 13, iPhone 12 of iPhone SE 2022, bijvoorbeeld. Heb je jouw nieuwe toestel geselecteerd? Dan kan je via Mijn Simyo of via de Mijn Simyo-app natuurlijk altijd je bundel naar wens aanpassen.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.