.

iphone ai
Terug naar overzicht
7,979x gelezen

AI – Artificial Intelligence of, gewoon, kunstmatige intelligentie – is sinds begin 2023 mainstream gegaan met ChatGPT. Opeens was AI overal en schoten de AI apps als paddenstoelen uit de grond. Ook de grote spelers konden niet achterblijven. Google kwam met Gemini, Samsung heeft Galaxy AI en dus zijn de ogen automatisch ook op Apple gericht. Met de iPhone 16 en iOS 18 op de agenda voor 2024 kan het eigenlijk niet anders dat er ook het een en ander aan AI-ontwikkelingen aan zit te komen voor Apple. En als we Tim Cook mogen geloven, zal Apples AI flink wat impact maken. Hoe dat eruit kan gaan zien, leggen we in dit blog aan je uit.

Apple en AI

In februari van 2024 heeft Tim Cook al het een en ander over AI gedeeld met aandeelhouders. Dat generative AI “ongelooflijk doorbraakpotentie” heeft en dat ze daarom aanzienlijk investeren in dat gebied. Die ‘Generative AI’ is het type AI dat op basis van trainingen en prompts content als tekst en afbeeldingen creëert, dus wij wachten in spanning af wat Apple daarmee gaat doen!

Het lijkt erop dat Team Tim Cook al heel wat AI heeft staan sudderen, anders zou je niet zo snel zeggen dat Apple “grenzen gaat verleggen” wat betreft AI. Of dat betekent dat AI volledig verweven wordt in de nieuwe iPhone, er alleen een AI assistent voor de iPhone is of iets anders, daar laten ze zich nog niet over uit. Daar krijgen we waarschijnlijk later in 2024 meer over te horen.

Darwin AI: brengt het AI in je iPhone?

Wat wél bekend is, is dat Apple de Canadese start-up Darwin AI in het begin van 2024 heeft overgenomen. Darwin AI creëert specifiek AI-technologie die neurale netwerken efficiënter maken. Die efficiëntie slaat specifiek ook op het feit dat het AI-systeem van Darwin AI kleiner en sneller is. Wel zo handig als je dat soort AI ook op een iPhone zelf wilt laten werken en niet vanuit de cloud.

Ook hierbij geldt weer dat er niet bekend is gemaakt welke rol Darwin AI gaat spelen. Wel is het duidelijk dat Darwin AI een grote rol zal spelen in de ontwikkeling van AI voor de iPhone – maar niet de enige. Apple schijnt ook met Google in gesprek te zijn voor een samenwerking en zou graag het Gemini-model van Google willen gebruiken voor bepaalde AI-functionaliteiten in de nieuwe iPhone.

AI functionaliteiten voor de iPhone

Met Tim Cook die eigenlijk aangeeft dat Apple grenzen wil verleggen met AI, plus de overname van Darwin AI, kan het niet anders dat de iPhone 16 AI volop zal gebruiken. Over de iPhone AI features is eigenlijk nog niets bekend – Apple houdt het graag geheim tot de release. Bij iOS 17 had AI ook een bijrol, met een taalmodel met betere tekstcorrectie, individuele huisdieren die worden herkend in je foto’s en stickers met animatie. Het valt wel te verwachten dat dit soort ‘extra’ functionaliteiten bij iOS 18 nog verder ontwikkeld worden.

Als we kijken naar Samsung Galaxy AI is het bewerken van foto’s bijvoorbeeld een belangrijke functie. Het zou ons niet verbazen als Apple dit ook meeneemt, waardoor je zonder al te veel moeite foto’s beter, preciezer en professioneler kunt bewerken.

De AI-assistant van de iPhone

Er schijnt hard te worden gewerkt aan een slimmere versie van Siri, maar er is nog niet bekend of deze Siri 2.0 al af is. Wij zouden niet gek opkijken als Siri een soort AI assistent wordt. Apple is namelijk al bezig met een eigen AI-systeem dat de basis zal vormen voor een model waar gesprekken mee gehouden kunnen worden: ReALM (Reference Resolution As Language Modeling). ReALM is dus niet een volledig AI-model voor de iPhone, maar zal waarschijnlijk onderdeel uitmaken van het AI-systeem. Het is ontworpen om woorden ook zonder al te veel context te begrijpen – wat natuurlijk belangrijk is voor een AI-assistent. De voordelen van zo’n AI-model als ReALM zijn natuurlijk dat Siri slimmer kan worden en hierdoor betere antwoorden kan geven, maar ook taken beter kan uitvoeren.

Is jouw iPhone klaar voor AI?

iOS 18 (en daarmee Apple's AI) zal niet beschikbaar zijn op ieder toestel. Meestal voorziet Apple een toestel vijf jaar van updates, wat betekent dat je waarschijnlijk je iPhone 11 nog gewoon kunt updaten. Is jouw iPhone ouder dan dat? Dan staat Simyo voor je klaar. Met een iPhone 13, iPhone 12 of iPhone SE 2022, bijvoorbeeld. Heb je jouw nieuwe toestel geselecteerd? Dan kan je via Mijn Simyo of via de Mijn Simyo-app natuurlijk altijd je bundel naar wens aanpassen.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.