.

iOS 15: dit kun je verwachten
Terug naar overzicht
3,574x gelezen

De nieuwste update van Apple is hier! Dat betekent nog meer handige functionaliteiten, nieuwe snufjes én nog meer redenen om alles uit je iPhone te halen. Lees in dit blog alle ins en outs over de iOS 15 onthulling en de functies.

In het kort: iOS 15

Traditiegetrouw heeft Apple heel wat in petto als het aankomt op nieuwe iOS updates. In de aanloop naar de release van iOS 15 zijn ontwikkelaars alvast flink aan de slag gegaan om de software te testen even eventuele fouten uit het systeem te halen. Heel soms wordt er in de testfase besloten om extra functies toe te voegen. IOS 15 gaat het leven van een iPhone-gebruiker nog leuker maken aan de hand van vier thema’s: connectiviteit, meer focus, intelligentie en de wereld ontdekken. Als opvolger van de iOS 14, zal iOS 15 ook beschikbaar zijn voor iPhones vanaf iPhone 6s (uit 2015) en iPhone SE (uit 2016). Hetzelfde geldt voor alle iPad Pro’s, iPad 5, 6, 7 en 8, de iPad Air (2,3 en 4), de iPad Mini (4 en 5) en de Apple Watch Series 3 en de nieuwste Apple Watches.

iOS15 functies en updates

Als het aan Apple ligt wordt het gebruik van onze iPhone nog dynamischer en wereldser. Alle nieuwe slimme iOS updates zijn - uiteraard - helemaal afgestemd op de tijd waarin we nu leven en waar we juist nu behoefte aan hebben. Benieuwd? We zetten de belangrijkste nieuwe features voor je op een rijtje.

FaceTime SharePlay

Het nieuwste paradepaardje van iOS 15 is FaceTime SharePlay. Deze functie staat volledig in het teken van op afstand dingen kunnen delen met vrienden en familie, hoe ver weg je ook bent. Zo kun je je FaceTime-gesprekken gewoon laten doorgaan terwijl je muziek luistert, een serie of film kijkt of je scherm deelt. Zo kun je nog makkelijk een nummer laten horen aan iemand, toch die serie samen bingen of een fotoalbum van je vakantie laten zien. En dat hoeft niet met zijn tweetjes te zijn, want je kunt met SharePlay ook een link delen voor een gesprek in FaceTime (deze link werkt ook op Android- of Windows-telefoons). Je kunt dit gesprek ook in de agenda zetten voor een later moment. Zit je eenmaal in het gesprek? Dan kun je de camera op portretmodus zetten waardoor de achtergrond en je omgeving vervaagt. Zit je in een onrustige omgeving? Geen probleem! Want dankzij de stem isolatie-functie kun je achtergrondgeluid dempen, en komt alleen jouw stem naar voren wanneer je spreekt.

Berichten

Wanneer je een iMessage of sms stuurt, worden met iOS 15 alle links, afbeeldingen en andere content die je deelt in een app ‘Gedeeld met jou’ gezet. Zo kun je net als bij WhatsApp handig al je links en gedeelde media bekijken. Je kunt zelfs in de app ‘Gedeeld met jou’ reageren op de gedeelde foto’s of links, waardoor je niet terug hoeft naar je ‘Berichten’. Handig!

Focus

Houd je focus vast! Apple komt met een nieuwe Focus-modus die je kunt aanzetten voor verschillende categorieën: autorijden, fitness, gamen, lezen of een categorie naar keuze. Zo kun je ongestoord genieten van je avondje bankhangen, etentje of ongestoord de snelweg trotseren in de auto. Heb je je Focus aangezet? Dan wordt in Berichten automatisch je modus weergegeven, zodat mensen zien dat je niet bereikbaar bent.

Meldingen

Je hebt je iPhone even weggelegd en voor je het weet staat je scherm vol met meldingen. Herkenbaar? Deze meldingen krijgen een nieuw jasje. Want je krijgt nu ook een foto van de persoon te zien die jou en sms of iMessage stuurt, de appsymbolen zijn groter en je kunt zelfs een tijdstip instellen waarop je een overzicht krijg van alle meldingen die je hebt ontvangen op basis van prioriteit. Dus wil jij liever in één keer alle meldingen checken? Dat kan!

Kaarten

De wereld ontdekken vanaf je iPhone? Met de nieuwste iOS update, krijgt ook ‘Kaarten’ een lik verf. Want mocht het niet mogelijk zijn om te reizen, dan krijg je toch een sneak preview van de mooiste plekken, wegen, bomen, buurten en gebouwen in de wereld. Bekende bezienswaardigheden kun je zelfs in 3D bewonderen, in een lichte en donkere modus. Gebruik je de app ‘Kaarten’ vaak bij het autorijden? Dan kun je vanaf nu nóg meer details zien, zoals voorsorteerstroken, fietspaden en zebrapaden. Wil je het nog spannender maken? Dan kun je tijdens je wandeltochtje ook de augmented reality-modus aanzetten om helemaal anno 2021 de juiste bestemming te bereiken. Ben jij een fervent ov-gebruiker? Dan kun je vanaf nu volop profiteren van de nieuwe functies zoals vertrektijden, stations in de buurt, alternatieve routes en meer. Kortom: je hebt nooit meer een excuus om te laat te zijn.

Safari

Uiteraard kan internetbrowser Safari niet achterblijven! Ook tijdens het surfen krijg je een aantal fijne nieuwe opties voorgeschoteld, met dank aan iOS 15. Zo is de tabbladbalk verhuisd naar onderaan de pagina, waardoor je nog meer ruimte krijgt op je scherm tijdens het scrollen en internetten. Maar er is meer tab-nieuws. Want je kunt ook verschillende tab-groepen aanmaken en tabs bewaren zodat je ze makkelijk terug kunt vinden. Deze tabs worden automatisch gesynchroniseerd met je Apple-apparaten, waardoor je ze overal kunt terugvinden. Daarnaast kun je op je iPhone verschillende extensies toevoegen aan Safari. Zoals zoeken met je stem. Zo hoef je de zoekbalk niet per se te gebruiken, want je stem doet voor jou het woord. Letterlijk!

De update installeren doe je zo

Wil je de update direct downloaden? Dat kan. Ga dan naar ‘Instellingen’, ‘Algemeen’ en ‘Software-update’. Druk vervolgens op ‘Download en installeer’. Download je de update niet meteen, dan zul je bij je Instellingen-app een rood bolletje zien verschijnen als herinnering. Vanaf 20 september kun je een melding verwachten over de update. Heb je de nieuwste iPhone 13 op je verlanglijstje staan, of is hij toevallig al onderweg? Lucky you! Dan kun je optimaal genieten van de nieuwste software én de nieuwste iPhone.

Optimaal profiteren

En als je helemaal optimaal van je nieuwe Safari- en Berichten-functies wilt profiteren met de iOS 15 release, moet je natuurlijk wel een geschikte Sim Only internetbundel op zak hebben. Past jouw bundel nog bij je huidige internetgedrag? Of wil je hem iets omhoog zetten zodat je meer MB’s per maand hebt? Dat kan! Pas jouw bundel aan in de Mijn Simyo app of in Mijn Simyo.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.