.

Beveiliging smartphone
Terug naar overzicht
83,359x gelezen

Waarschijnlijk heb jij je smartphone met minimaal een pincode beveiligd (en zo niet: dat is wel aan te raden!). Nieuwere smartphones hebben ook de optie om de telefoon met je vingerafdruk of Face ID (van Apple) te beveiligen. Maar let’s face it: wat is de beste beveiliging voor je smartphone? Wij zochten het uit.

Hoe werkt de nieuwste techniek van Apple: Face ID?

Eerst even een misverstand uit de wereld helpen: Face ID op de iPhone X van Apple is níet hetzelfde als de ‘facial recognition’ techniek die al een aantal jaar op Android telefoons zit. De techniek gebruikt in Android telefoons is een stuk simpeler en werkt ook als je een 2D-foto van je gezicht voor je telefoon houdt. Apple daarentegen heeft jaren gewerkt aan 3D Face ID: maar liefst 30.000 infrarood sensoren scannen je gezicht, ook in het donker. De sensoren slaan zelfs kleine veranderingen op, zoals een pukkeltje of langer baardhaar. Het is een bedrijf wel gelukt om de techniek te foppen, maar daarvoor moest er wel eerst een 3D masker gemaakt worden van iemands gezicht. En je tweelingbroer- of zus kan trouwens óók jouw telefoon openen.

Veiligheid voorop: wat is de beste beveiliging voor je smartphone?Muziek apps Mobiele data uitzetten Apple_Simyo_Blog

Als je een iPhone X hebt, is Face ID de veiligste optie: volgens Apple is deze techniek zo’n 20 keer veiliger dan Touch ID (de term van Apple voor de vingerafdrukscanner). Apple legt op hun de website uit dat de kans dat iemand jouw telefoon ontgrendelt via Face ID zo’n 1 op 1 miljoen is. Bij Touch ID was dat 1 op 50.000 – ook een hele kleine kans natuurlijk. Heb je geen Face ID op je iPhone, of een Android telefoon, dan is een ontgrendelingscode de aller-állerveiligste optie. Volgens dit artikel in de NY Timesdit artikelijn de vingerafdrukscanners op onze telefoons namelijk wél te foppen (mits je hier aardig wat tijd insteekt, dat wel). De scanners op onze telefoons nemen een aantal afdrukken van je vinger, maar er is één match nodig om je telefoon te ontgrendelen. Sommige onderzoekers zijn er toch in geslaagd om één ‘meestervingerafdruk’ te maken waarmee verschillende telefoons ontgrendeld kunnen worden. Gelukkig is deze kans erg klein en weegt het niet op tegen het gemak van de vingerafdrukscanner.

Conclusie: Face ID en de vingerafdrukscanner zijn natuurlijk veel veiliger dan helemaal geen slot op je smartphone. Voor apps met gevoelig materiaal, zoals Gmail of WhatsApp, kun je echt op ‘safe’ spelen door tweestapsverificatie in te schakelen. Dit is een extra beveiligingscontrole voor het inloggen op deze diensten. Je kunt er alles over lezen in ons blog over tweestapsverificatie.

Gemak dient de mens: snel ontgrendelen

Snel je telefoon ontgrendelen of inloggen op de Mijn Simyo app (ja, dat kan ook supersnel met je vingerafdruk!): zo’n vingerafdrukscanner of Touch ID is hartstikke makkelijk. Elke keer je pincode intoetsen is namelijk best onhandig. Qua snelheid is de vingerafdruk sneller dan Face ID van Apple, hoewel dit ook nog steeds erg vlug werkt. Gezichtsherkenning van Android werkt minder goed in het donker en kan ook makkelijk vervalst worden met een foto. Wij raden dus Face ID, de vingerafdrukscanner - of Touch ID - aan voor snelle ontgrendeling, en een pincode voor apps met gevoelig materiaal óf tweestapsverificatie voor apps zoals Gmail, WhatsApp en Facebook. En nogmaals: uiteindelijk zijn al deze opties áltijd beter dan helemaal geen beveiliging.

Wil je meer lezen over je telefoon beveiligen? Lees dan ook onze blog over je gegevens beschermen op je mobiele telefoon.

Welke manieren van ontgrendelen vind jij het handigst?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.