.

AirDrop aanzetten: zo gebruik je het
Terug naar overzicht
4,321x gelezen

"Drop je het even naar me?" Die heb je vast weleens voorbij horen komen. Mocht je denken dat dit iets met het gelijknamige snoepje te maken heeft, dan heb je het mis. We hebben het natuurlijk over AirDrop. De handige iOS-tool om snel een document, foto of video te sturen naar iemand naast je. Hoe het werkt, hoe je het aanzet en hoe je het fixt lees je in dit blog.

Hoe werkt AirDrop?

AirDrop is een superhandige functie van Apple om snel en makkelijk een foto (ook een live-foto), filmpje, contact, podcast, link of bestand te verzenden. AirDrop werkt op alle Apple-apparaten onderling én je hebt er geen internetverbinding voor nodig. Zo kun je bijvoorbeeld snel een foto of link naar een vriendin naast je sturen, of een contact van je iPhone naar je MacBook sturen, en vice versa. Wanneer je een foto via AirDrop stuurt blijft de kwaliteit, anders dan bij WhatsApp, gelijk. Je hebt daarnaast geen internet nodig, want de overdracht vindt plaats via een Bluetooth-verbinding - zorg dus dat je Bluetooth aan staat.

AirDrop inschakelen: voordat je begint

Tijd om te gaan droppen! Nu je precies weet wat AirDrop eigenlijk inhoudt en wat je ermee kunt, wil je natuurlijk direct aan de slag. Voordat je echt kunt gaan versturen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om je AirDrop te laten slagen. Zo schakel je Airdrop in:

  • Wanneer je iets gaat versturen naar iemand, moet diegene zich binnen het bereik van jouw Bluetooth-verbinding bevinden.
  • Heeft de andere persoon de ontvangstopties voor AirDrop ingesteld op ‘Alleen contacten’? Dan moet je in de contactenlijst staan (met het e-mailadres en telefoonnummer van je Apple ID) om iets te kunnen versturen en ontvangen.
  • Sta je niet in de contactlijst? Dan moet de ontvanger de verzendopties instellen op ‘Iedereen’.

AirDrop aanzetten op je iPhone? Zo ga je te werk

Daar ga je! AirDrop staat te popelen om gebruikt te worden. We helpen je aan de hand van een handig stappenplan op weg, zodat jij soepeltjes kunt ‘droppen’ en ontvangen waar en wanneer je wilt. Gaat-ie!

Stap 1: Staat je AirDrop eigenlijk wel aan?
Stap 2: Om dit te checken ga je naar ‘Instellingen’ en naar ‘Algemeen’.
Stap 3: Klik vervolgens op ‘AirDrop’ en kies uit ‘Alleen contacten’ of ‘Iedereen’.
Stap 4: Controleer direct of ook je Bluetooth aan staat.
Stap 5: Ga naar ‘Instellingen’ en ‘Bluetooth’ en sleep de slider in het groen.

Verzenden met AirDrop, dat werkt dus zo

Nu je weet of je AirDrop aan staat, en hoe je hem aan moet zetten, kun je gaan versturen en ontvangen.

Stap 1: Open de foto (of iets anders dat je wilt versturen).
Stap 2: Klik op het Deel-icoontje (het vierkantje met het pijltje omhoog) links onderin het scherm.
Stap 3: Klik op AirDrop (het icoontje met de blauwe cirkel met de lijntjes).
Stap 4: Kijk onder ‘Apparaten’ naar de persoon die je zoekt en selecteer.
Stap 5: De ontvanger krijgt nu een voorbeeld van de foto met de naam die je aan jouw iPhone hebt gegeven, en de tekst ‘wil een foto delen’.
Stap 6: De ontvanger kan nu op ‘Weiger’ of ‘Accepteer’ drukken.
Stap 7: Wordt er een foto (of meerdere foto’s en video’s) verstuurd? Dan komt deze automatisch in je filmrol. Is het een link? Dan laadt de webpagina automatisch.

AirDrop-instellingen wijzigen

Wil jij niet dat iedereen kan zien dat jouw AirDrop aan staat? Gelukkig kun jij zelf bepalen wie jouw apparaat mag zien en jouw dingen mag sturen via AirDrop.

Zo stel je dat in:

  • Navigeer naar ‘Instellingen’ en naar ‘Algemeen’.
  • Klik vervolgens op ‘AirDrop’ en kies uit ‘Ontvangen uit’, ‘Alleen contacten’ of ‘Iedereen’.

Goed om te weten: al staan jouw AirDrop-instellingen op ‘Iedereen’, je moet altijd klikken op ‘Accepteer’ of ‘Weiger’, dus er komen nooit ongevraagd bestanden op jouw telefoon te staan.

Airdrop werkt niet, wat nu?

Doet je Airdrop het niet en kun je geen bestanden ontvangen of verzenden? Zie je niemand (die je zoekt) in je AirDrop-scherm verschijnen? Dan is het tijd om kort in de instellingen te duiken.

Op welke optie staat jouw AirDrop?

Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘AirDrop’. Selecteer jouw keuze.

Zie je de persoon naast je niet verschijnen in je AirDrop-scherm?

Grote kans dat de ontvanger zijn/haar AirDrop heeft staan op ‘Ontvangen uit’ of ‘Alleen contacten’.

Staat ‘Alleen contacten’ aan, maar ontvang je niets?

Dan moet je controleren of jij en de verzender elkaars telefoonnummer en e-mailadres in de contactenlijst hebben staan. Je Apple ID-gegevens moeten namelijk ‘matchen’ om contact te kunnen maken. Bij de optie ‘Iedereen’ hoeft dit niet overeen te komen.

Zie je de persoon niet verschijnen in AirDrop?

Het kan zijn dat de persoon in kwestie een andere naam heeft voor zijn telefoon, waardoor je de persoon niet herkent. Je kunt namelijk je AirDrop-naam zelf veranderen. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Info’ en klik op ‘Naam’. Vul je nieuwe naam in en druk op ‘Gereed’.

Zijn je bestanden te groot voor AirDrop waardoor de kwaliteit achteruit gaat? Dan zijn er gelukkig genoeg apps waarmee je online of offline wél je grote bestanden kunt delen.

AirDroppen op je nieuwe iPhone

Wil jij direct aan de slag met AirDrop op een nieuwe iPhone? Bij Simyo scoor je in de telefoonshop diverse Apple-telefoons in combinatie met een abonnement. Zo kun je op dit moment kiezen uit onder andere de iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone SE (2022) of de iPhone 11. Wil je liever een duurzaam exemplaar op de kop tikken? Dan kun je je hart ophalen bij onze selectie refurbished iPhones.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.