.

foto opslag
Terug naar overzicht
38,379x gelezen

Ook een hoop mooie foto’s geschoten tijdens de zomervakantie? Zorg dan voor een goede foto opslag van je smartphone kiekjes. Wij leggen je uit hoe je deze foto’s eenvoudig naar je computer verplaatst. Zo heb je meer ruimte op je telefoon voor nieuwe foto’s.

1. Ga de cloud in

Ga de cloud inPlaats je je foto’s in de cloud, dan kun je er op ieder moment bij. Of je nu gebruikmaakt van iOS, Android, iPhone, Windows of Mac. Het beste doe je dit natuurlijk via een wifiverbinding om je Sim Only-bundel te sparen. Hoe het werkt leggen we hieronder uit.

Google Foto’s

Installeer de app van Google Foto’s (iOS en Android) om eenvoudig foto’s van je telefoon in de cloud te plaatsen. Voordeel van deze clouddienst is dat het helemaal gratis is, maar let wel op dat de schuif van ‘Back-up en Synchronisatie’ standaard openstaat. Dit betekent dat alle foto’s automatisch naar de Google-cloud worden geüpload. Leuk extraatje: de effecten en filters die de app biedt.

 • Bij Google Foto’s heb je gratis onbeperkte schijfruimte tot je beschikking als je de foto’s opslaat in ‘Hoge Kwaliteit’. Dat is alles onder de 16 megapixel, wat voor normaal gebruik meer dan genoeg is.

Dropbox

Foto’s upload je gemakkelijk met de Dropbox app (iOS en Android) van je telefoon naar je computer. De foto’s die geüpload worden naar Dropbox, blijven op je telefoon staan tot dat je ze definitief verwijderd. Als je foto’s uit Dropbox verwijdert, blijven ze wel in je album op je toestel staan. Dit geldt ook andersom.

 • Dropbox geeft je 2GB aan opslagruimte gratis. Je kunt ook kiezen voor het Pro-account, waarbij je maandelijks 9,99 euro betaalt voor 1000GB.

iCloud

Bij iCloud worden foto’s van de iPhone automatisch geüpload naar iCloud, zodra je een wifiverbinding hebt en de batterij is opgeladen. Zo heb je altijd een back-up van je favoriete kiekjes. Bewerk je een foto, dan is dit op al je apparaten terug te zien. Fijn is wel dat alle originele foto’s in iCloud worden bewaard.

 • Meld je aan voor iCloud en je krijgt gratis 5GB aan opslag. Het is mogelijk om meer opslag bij te kopen vanaf 0,99 euro per maand voor 50 GB.

2. Gebruik een USB-kabel

Een heel simpele manier om foto’s op je computer te krijgen is met behulp van een USB-kabel. De ene kant van de kabel gaat in je telefoon, de andere kant gaat in de USB-ingang van je laptop of computer.

iPhone à Macbook of iMac

 • Na het koppelen van je iPhone met je Mac, wordt de Foto’s app automatisch geopend. Het toont je alle foto’s van je toestel.
 • Kies ervoor om al je foto’s of slechts een selectie hiervan over te zetten op je Mac. Dit doe je door rechtsboven in de app te klikken op ‘Importeer foto’s’.
 • Na het importeren verschijnt de vraag of je de foto’s wilt bewaren of verwijderen op je iPhone.

iPhone à Windows

 • Foto’s vanaf een iPhone overzetten naar een Windows computer doe je via Windows Verkenner. De iPhone vind je terug via ‘Mijn computer’ en vervolgens \Internal Storage\DCIM\100APPLE.
 • Selecteer de foto’s die je naar je computer wilt overzetten of verplaats ze allemaal met één muisklik.
 • Ook is het mogelijk vanuit de computermap foto’s te verwijderen die je niet meer nodig hebt.

 Android à Macbook of iMac

 • Voordat je bestanden over kunt zetten van een Android toestel naar een Apple laptop of computer, installeer je eerst Android File Transfer op je Mac. Dit programma van Google installeer je één keer en wordt daarna automatisch geopend als je je Android aansluit.
 • Op je Android toestel veeg je de notificatiebalk omlaag, tik je op de melding ‘USB voor...’ en selecteer je ‘Bestanden overzetten’.
 • Een Android File Transfer venster verschijnt in je scherm, waarin je bestanden kunt selecteren, verplaatsen en verwijderen.

 Android à Windows

 • Op je Android toestel veeg je de notificatiebalk omlaag en tik je op de melding ‘USB voor...’.
 • Selecteer ‘Bestanden overzetten’ en op je computerscherm verschijnt het venster ‘Bestandsoverdracht’.
 • Bij ‘Apparaten en Stations’ vind je het toestel terug en kun je net als bij een USB-stick bestanden verplaatsen, kopiëren, verwijderen en plakken.

3. Bluetooth

Kabeltje kwijt of geen wifi beschikbaar? Gelukkig bestaat er nog een derde optie: bluetooth. Het voordeel van bluetooth is dat je er geen internet voor nodig hebt. Handig voor grote bestanden!

Windows

 • Op een Windows-computer zoek je naar bluetooth voor bluetooth-instellingen.

Binnen de instellingen kun je de optie ‘Bestanden ontvangen’ aanzetten.

 • Vervolgens verschijnt er een scherm met ‘Wachten op verbinding’. Zet de bluetooth op je Android toestel aan en selecteer de foto’s die je wilt overzetten.
 • Hierna verschijnt de optie ‘Delen’ en kun je kiezen met welk apparaat je de foto’s wilt delen. Op je desktop verschijnt de melding ‘Ontvangen bestand opslaan’.

iOS

 • Op apparaten met iOS werkt het bijna hetzelfde. Op je iPhone zet je de bluetooth aan met een veeg van onder en een klik op het bluetooth-icoontje. Op je Macbook of iMac zet je bluetooth aan via het bluetooth-icoontje rechts bovenin je scherm.
 • Als je op het icoontje klikt, kun je vervolgens bestanden sturen naar je iPhone of iPad, maar ook door je bestanden bladeren.

4. AirDrop (iOS)

Als je een iOS toestel en een Mac hebt, is AirDrop ook een goede optie. Met een veeg van onder vind je het controlecentrum met het AirDrop-icoontje. Je kunt 'm met iedereen of contacten alleen delen. Op je Macbook of iMac zet je AirDrop aan via Finder. Selecteer de foto’s op je telefoon en deel ze via AirDrop. Vergeet niet de foto’s te accepteren op je Mac, zodat ze worden opgeslagen in het mapje ‘Downloads’.

5. Grote bestanden verzenden

Aangezien de meeste emaildiensten je een limiet geven van 25MB, zijn gratis online services zoals WeTransfer, Send Anywhere en Kanssfer een uitkomst als je meerdere foto’s in één keer wilt versturen. Groot voordeel: je hoeft je nergens te registeren en het is helemaal gratis. Maak gebruik van een wifiverbinding om je Sim Only bundel te sparen.

WeTransfer

De app van het Nederlandse WeTransfer (iOS en Android) werkt erg handig als je foto’s naar jezelf of een ander wil mailen. Selecteer de foto’s die je wil versturen, tik het emailadres van de ontvanger in en verstuur tot 10GB aan bestanden. Deze blijven zeven dagen op de server staan. Ook kun je bestanden eenvoudig via de website verzenden.

 Send Anywhere

De app van Send Anywhere (iOS en Android) is geschikt om snel foto’s van je smartphone naar je computer te sturen. Wanneer je foto’s verstuurt, wordt er een koppeling met een unieke code aangemaakt. Deze code is 10 minuten geldig. Wanneer de ontvanger de code invult of op het linkje klikt, zal het gekoppelde bestand worden gedownload. Het bestand wordt daarna automatisch verwijderd. Ook kun je bestanden gemakkelijk via de website versturen.

Kanssfer

Hoewel Kanssfer nog geen app heeft, is de WhatsApp functie bij Kanssfer erg handig. Ga op je telefoon naar de website van Kanssfer als je foto’s wilt versturen. Dan zie je dat er een WhatsApp-icoontje verschijnt. Klik hierop en klik vervolgens op ‘Send on WhatsApp’. Je verstuurt dan via WhatsApp een Kanssfer-koppeling waarmee de ontvanger het bestand kan downloaden of inzien.

Zonder mooie foto’s op jouw smartphone kun je natuurlijk niet met deze tips aan de slag. Benieuwd hoe je de prachtigste foto’s met je smartphone maakt? In dit blog deelt Instagramfotograaf Joost Bastmeijer zijn praktische tips in vier video’s. Handig!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.