.

smartphone-fotografie
Terug naar overzicht
105,295x gelezen

Foto’s maken met je smartphone. Wie doet het niet? Maar hoe maak je de mooiste kiekjes waar je trots op kunt zijn? Joost Bastmeijer – Instagramfotograaf met een ‘luttele’ 47.000 volgers – deelt speciaal voor Simyo zijn praktische tips in vier video’s.

Een hectische winkelstraat in India, kano’s in de Amsterdamse grachten, een stelletje hand-in-hand op de fiets - Joost Bastmeijer maakt er prachtige foto’s van. En wij zijn niet de enige die dat vinden: duizenden volgers bewonderen dagelijks zijn foto’s via Instagram. Zijn foto’s lijken gemaakt met een professionele camera, maar niks is minder waar. Hij maakt ze stuk voor stuk met zijn smartphone. Benieuwd naar de tips van deze expert? Bekijk dan onze video’s waarin hij vier veelvoorkomende fotovraagstukken behandelt.

Een simpele aanpassing, een véél betere foto

Je wil een mooi portret van iemand maken, maar het resultaat is telkens nét niet wat je voor ogen had. Of je hebt een prachtig uitzicht op vakantie, alleen op de foto komt het niet over. Herkenbaar? Soms kun je met een paar kleine aanpassingen, een veel betere foto maken, aldus Joost. En deze aanpassingen zijn heel simpel toe te passen. Je moet het alleen net even weten. In vier video’s belicht hij de volgende onderwerpen: gebruik van licht, macrofotografie (dus een foto van héél dichtbij), compositie en portretfotografie.

Goed gebruik van licht: de basis

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van een goede foto: het licht. Als je naar buiten gaat om te fotograferen, hoe maak je dan op een slimme manier gebruik van licht? Neem bijvoorbeeld weerspiegelend licht van gebouwen om je onderwerp beter uit te lichten. Hoe je dat precies doet? Dat legt Joost uit in deze video, samen met nog wat slimme trucs:

Macrofotografie: oog voor detail tijdens een close-up

Een foto van je bordje pasta maken die zó in een culinair tijdschrift kan: hoe doe je dat? Door simpelweg je smartphone 180 graden te draaien. Dan zit de camera aan de onderkant en kun je dichterbij het onderwerp – in dit geval je bord - komen. Slimme truc hè? Joost deelt nog meer tips over fotograferen van dichtbij in deze video:

De juiste beeldverhouding: compositiefotografie

Misschien staat het onderwerp er wel goed op, maar ben je toch nog niet tevreden. Wáár op de foto het onderwerp zich bevindt is ook van belang. Joost deelt in deze video zijn tips als het om een goede compositie gaat. Pas bijvoorbeeld ‘de regel van derden’ toe: verdeel je beeld in negen vlakken en zorg dat het onderwerp altijd op een ‘snijpunt’ staat. Klinkt ingewikkeld? Valt reuze mee, want Joost legt het duidelijk uit in deze video over compositie:

Wat een portret… portretfotografie

Een portret van iemand maken is niet makkelijk. Degene die je op de foto zet is waarschijnlijk behoorlijk kritisch, dus hoe zorg je voor een mooi eindresultaat? Eén van de tips van Joost: fotografeer nooit met tegenlicht. Dan komt degene die je fotografeert niet goed uit. Hij heeft nog meer slimme tips in deze video over portretfotografie:

Nabewerking voor een nog betere foto

Zoals je in de video’s ziet, weet Joost als geen ander met welke app je jouw foto’s nét dat beetje extra geeft. Zo laat je bijvoorbeeld de kleuren van je scherm knallen met de app VSCO-cam, of versterk je het lichteffect van een ondergaande zon met Snapseed. Kortom: met handige apps maak je van een ‘oké kiekje’ een prachtige foto.

Waarvan maak jij het liefst foto’s met je smartphone? En wat zijn jouw favoriete bewerkings-apps? Deel je tips!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.