File apps in Nederland

Dit zijn de beste file apps in Nederland

Favoriete apps

Gemiddeld staan Nederlanders zo’n 50 uur per jaar in de file. Zonde van de tijd natuurlijk! Maar gelukkig zijn er apps. Daarmee kun je files vermijden, fijner maken of zelfs voorkomen. Dit zijn de beste file apps.

ANWB Onderweg: koning van de file apps in Nederland

ANWB Onderweg is de ongekroonde koning van de file apps in Nederland. Je ziet alle files – dus ook die op N-wegen – overzichtelijk op een rijtje, dus kun je omrijden. Of eerder van huis vertrekken, als je er niet omheen kunt. Een handige nieuwe toevoeging is de File Alert. Daarmee krijg je filemeldingen voor door jou ingestelde wegen, op bepaalde dagen van de week en tussen specifieke tijdstippen. Omdat de app ook de weersverwachting laat zien, kun je rekening houden met mogelijk toekomstige files door sneeuw of zware regenval. Ook handig: is je file uiteindelijk opgelost? Dankzij de app weet je waar je het gaspedaal niet te hard moet intrappen, omdat hij ook alle flitsers in kaart brengt. De app werkt overigens alleen in Nederland, op vakantie heb je er dus niets aan.

 • ANWB Onderweg is gratis verkrijgbaar op Android en iOS

 

 

 

 

 

 

 

 

DashDroid: veiliger je apps bedienen in de file

Sta je in de file? Dan wil je na een uur voor je uit staren weleens een andere Spotify-afspeellijst opzetten. Of de ANWB Onderweg-app checken voor de filevoortgang. Is je telefoon bevestigd in een smartphonehouder? Dan kun je hem met de app DashDroid omtoveren tot een soort dashboard. Je vier meest gebruikte apps zie je steeds groot op de voorgrond. Je klikt ze meteen aan, zonder dat je kostbare seconden verliest met scrollen of swipen.

Ook neemt de app een stel andere afleidende taakjes uit handen. DashDroid kan bijvoorbeeld:

 • Detecteren dat je rijdt en de 4 meest gebruikte (of zelfgekozen) apps automatisch groot op de voorgrond tonen;
 • Binnenkomende berichtjes en telefoontjes blokkeren of automatisch beantwoorden;
 • Je schermbeveiliging uitzetten, zodat het niet steeds een paar handbewegingen extra kost om je telefoon te bedienen;
 • Bluetooth automatisch aanzetten, dat is handig voor je headset;
 • WiFi automatisch uitzetten om batterij te besparen.

Het fijne aan de app is dat je alles precies instelt zoals je wilt. Misschien een beetje overbodig om op te merken, maar DashDroid is natuurlijk niet alleen een veiligere manier om je telefoon te bedienen in de file, maar ook als je rijdt. Oh ja, blijven opletten is wel zo handig. Niet alleen op de weg, maar ook op de regelgeving. Nu mag je je telefoon namelijk nog gebruiken in de auto, mits hij in een smartphonehouder zit. Maar het kabinet overweegt om ál het telefoongebruik in de auto te verbieden, houder of geen houder.

 • DashDroid is gratis beschikbaar op Android

 

 

 

 

 

 

 

 

Lekker ‘lezen’ in de file

Na de nodige kilometers fileleed zijn veel mensen de radio wel beu. Luisterboeken zijn een geliefd alternatief. Je hebt het genot van een boek lezen, terwijl je je ogen op de weg kunt houden. De gratis app LuisterBieb is hiervoor het perfecte hulpmiddel. Het is een app van de Openbare Bibliotheek, dus staan alle titels erop die de openbare bibliotheken beschikbaar hebben. Voor mensen die veel filerijden is LuisterBieb een heerlijk geschenk. Aangezien je veel titels helemaal gratis kunt downloaden. Heb je een bibliotheekabonnement, dan kun je nóg veel meer luisterboeken laden. De app is makkelijk in het gebruik. Je kunt er bijvoorbeeld mee vooruit- of terugspoelen en versneld of vertraagd luisteren. En plaats je een bladwijzer, dan kun je bij de volgende file meteen verdergaan waar je was gebleven!

 • LuisterBieb is gratis verkrijgbaar op Androiden iOS

 

 

 

 

 

 

 

 

Podcasts voor onderweg

Wat ook erg leuk is om in de auto te luisteren zijn podcasts. Er zijn veel podcasts te vinden op onder andere YouTube, iTunes, Spotify. Dit zijn een aantal voorbeeld van podcasts: 

Voor de wetenschapper

Is er ergens anders in het universum leven, hoe gezond is sporten en worden we gelukkig van de natuur? Allemaal vragen die aan bod komen in de Wetenschap vandaag podcast van BNR.

Voor de verhalenverteller

In de podcast Echt Gebeurd komen waargebeurde verhalen aan bod. Cabaretiers vertellen in deze podcasts mooie, bijzondere of grappige verhalen van mensen.

Voor de rustzoeker

Als je vaak in de file rijdt, is het voor jezelf fijn om rustig en zen te blijven. Voor minder negatieve gedachtes en meer zelfvertrouwen luister je naar de Meditation Minis podcast.

Lees hier onze beste podcasttips.

Karaoke in de auto

Muziek luisteren in de auto doe je vast al wel, want wat is er fijner dan keihard mee te zingen met je favoriete liedjes. Als je in de file staat, kun je niet eeuwig naar dat ene liedje blijven luisteren. De oplossing? Maak er een karaoke rit van. Op Spotify zijn lijsten te vinden die allemaal bestaan uit populaire liedjes maar dan in karaoke versie. Van 90’s karaoke tot Disney karaoke. Het kan niet gek genoeg. 

BlaBlaCar: minder files met carpoolen

Met de app BlaBlaCar kun je gemakkelijk chauffeurs vinden, of juist medepassagiers die willen bijdragen aan jouw brandstofkosten. Daardoor is het drie keer goedkoper dan reizen per trein. Denk aan 35 euro voor de rit Amsterdam – Parijs, of 11 euro voor Rotterdam – Brussel. Vanwege de veiligheid werkt de app op basis van profielen en reviews. Communiceren met je toekomstige reisgenoot? Dat is eenvoudig dankzij de in-app berichtenservice. Bovendien kun je elkaar met één druk op de knop bellen. Het enige minpuntje is natuurlijk dat jouw rit wel toevallig beschikbaar moet zijn.

 • BlaBlaCar is gratis verkrijgbaar op Androiden iOS

 

 

 

 

 

 

 

 

Met de kinderen op pad

Heb je kinderen mee in de auto? Dan zal het filerijden voor hen ook een lange zit zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg apps te downloaden die speciaal voor kinderen ontworpen zijn.
Leren en spelen
Met Squla worden kinderen spelenderwijs beter in alle vakken. De app biedt veel gevarieerde en leerzame spellen. De behaalde resultaten op de app staan uiteindelijk in een persoonlijk rapport en als ouder heb je hier ook altijd inzicht in.

Kleuren in neon

Vroeger deden we het allemaal: tekenen, krijten, kleuren etcetera. Met de app Doodle: Kid Joy kan je kind tekenen wat hij of zij maar wilt. Er zijn verschillende opties in penselen. Kies tussen regenboog, neon, parel, bloemenborstel en meer.

 • Doodle: Kid Joy is gratis verkrijgbaar op Android

De strijd aangaan

De Beste Vrienden Quiz zie je elke dag op Zapp en kinderen vinden het zo leuk dat er ook een app is ontwikkeld. Dit spel speel je tegen je vrienden, waarbij je allerlei vragen moet beantwoorden en opdrachten moet uitvoeren.

 • De Beste Vrienden Quiz is gratis verkrijgbaar op iOS

Zoet met video’s

Op onder andere Netflix en Videoland zijn genoeg series en televisieprogramma’s te vinden voor kinderen. Weet je van tevoren dat je een lange reis voor de boeg hebt? Download dan een paar afleveringen van een bepaalde serie en je kind is voor lange tijd zoet met zijn of haar favoriete programma. 

Benen strekken

Lang in de file staan betekent logischerwijs dat je lang moet zitten. Niet iedereen heeft te maken met een sterke blaas. Dus er bestaat een kans dat er op een bepaald moment een toiletbezoek nodig is. Met de app Toilet Finder vind je snel het dichtstbijzijnde toilet, zelfs in het buitenland.

 • Toilet Finder is gratis verkrijgbaar op Android en iOS

Filefeitjes

Fileleed in cijfers

 • De eerste Nederlandse file ooit stond op Eerste Pinksterdag 1955 bij knooppunt Oudenrijn bij Utrecht. Hordes Duitsers trokken naar de bollenvelden, terwijl veel mensen uit de Randstad de Veluwe bezochten.
 • Gladheid en een dik pak sneeuw zorgden ervoor dat op maandag 8 februari 1999 de drukste ochtendspits allertijden werd gemeten. Er stond maar liefst 975 kilometer file in Nederland! Om het in perspectief te plaatsen: op een gemiddelde werkdag is het op het hoogtepunt zo’n 200 kilometer.
 • Dit valt echter in het niet bij de ergste file ooit. Die stond in 2010 op snelweg nummer 110 in China. Maar liefst 100 kilometer, telde hij. Het ergste: hij duurde meer dan 10 dagen. Sommige mensen konden slechts 1 kilometer per dag rijden en stonden dagenlang in de file. De reden? Voornamelijk wegwerkzaamheden, waardoor de capaciteit van de weg tijdelijk met de helft was afgenomen.

Wat vind jij de beste app om files te vermijden, door te komen of zelfs te voorkomen?

Discussie