Dit zijn de 5 beste file apps in Nederland

Favoriete apps

Gemiddeld staan Nederlanders zo’n 50 uur per jaar in de file. Zonde van de tijd natuurlijk! Maar gelukkig zijn er apps. Daarmee kun je files vermijden, fijner maken of zelfs voorkomen.

Dit zijn de 5 beste file apps in Nederland.

ANWB Onderweg: koning van de file apps in Nederland

ANWB Onderweg is de ongekroonde koning van de file apps in Nederland. Je ziet alle files – dus ook die op N-wegen – overzichtelijk op een rijtje, dus kun je omrijden. Of eerder van huis vertrekken, als je er niet omheen kunt. Een handige nieuwe toevoeging is de File Alert. Daarmee krijg je filemeldingen voor door jou ingestelde wegen, op bepaalde dagen van de week en tussen specifieke tijdstippen. Omdat de app ook de weersverwachting laat zien, kun je rekening houden met mogelijk toekomstige files door sneeuw of zware regenval. Ook handig: is je file uiteindelijk opgelost? Dankzij de app weet je waar je het gaspedaal niet te hard moet intrappen, omdat hij ook alle flitsers in kaart brengt. De app werkt overigens alleen in Nederland, op vakantie heb je er dus niets aan.

Gratis verkrijgbaar voor Android en Apple

 

 

 

 

 

 

 

 

DashDroid: veiliger je apps bedienen in de file

 Sta je in de file? Dan wil je na een uur voor je uit staren weleens een andere Spotify-afspeellijst opzetten. Of de ANWB Onderweg-app checken voor de filevoortgang. Is je telefoon bevestigd in een smartphonehouder? Dan kun je hem met de app DashDroid omtoveren tot een soort dashboard. Je vier meest gebruikte apps zie je steeds groot op de voorgrond. Je klikt ze meteen aan, zonder dat je kostbare seconden verliest met scrollen of swipen.

Ook neemt de app een stel andere afleidende taakjes uit handen. DashDroid kan bijvoorbeeld:

  • detecteren dat je rijdt en de 4 meest gebruikte (of zelfgekozen) apps automatisch groot op de voorgrond tonen;
  • binnenkomende berichtjes en telefoontjes blokkeren of automatisch beantwoorden;
  • je schermbeveiliging uitzetten, zodat het niet steeds een paar handbewegingen extra kost om je telefoon te bedienen;
  • bluetooth automatisch aanzetten, dat is handig voor je headset;
  • wifi automatisch uitzetten om batterij te besparen.

Het fijne aan de app is dat je alles precies instelt zoals je wilt. Misschien een beetje overbodig om op te merken, maar DashDroid is natuurlijk niet alleen een veiligere manier om je telefoon te bedienen in de file, maar ook als je rijdt. Oh ja, blijven opletten is wel zo handig. Niet alleen op de weg, maar ook op de regelgeving. Nu mag je je telefoon namelijk nog gebruiken in de auto, mits hij in een smartphonehouder zit. Maar het kabinet overweegt om ál het telefoongebruik in de auto te verbieden, houder of geen houder.

Alleen beschikbaar voor Android (gratis)

 

 

 

 

 

 

 

 

LuisterBieb: lekker ‘lezen’ in de file

 Na de nodige kilometers fileleed zijn veel mensen de radio wel beu. Luisterboeken zijn een geliefd alternatief. Je hebt het genot van een boek lezen, terwijl je je ogen op de weg kunt houden. De gratis app LuisterBieb is hiervoor het perfecte hulpmiddel. Het is een app van de Openbare Bibliotheek, dus staan alle titels erop die de openbare bibliotheken beschikbaar hebben. Voor mensen die veel filerijden is LuisterBieb een heerlijk geschenk. Aangezien je veel titels helemaal gratis kunt downloaden. Heb je een bibliotheekabonnement, dan kun je nóg veel meer luisterboeken laden. De app is makkelijk in het gebruik. Je kunt er bijvoorbeeld mee vooruit- of terugspoelen en versneld of vertraagd luisteren. En plaats je een bladwijzer, dan kun je bij de volgende file meteen verdergaan waar je was gebleven! Ook leuk om in de auto te luisteren: podcasts. Lees hier onze beste podcasttips.

Download LuisterBieb gratis voor Android of Apple

 

 

 

 

 

 

 

 

DailyRoads Voyager: achteraf genieten we van de file

 In Nederland zie je ze zelden, maar in veel andere landen zijn dashboardcamera’s heel populair. Maar je hoeft er helemaal geen dure apparatuur voor te kopen, je kunt ook gewoon de app DailyRoads Voyager downloaden. Tijdens het rijden kun je de app gebruiken als een ‘zwarte doos’ voor je auto, die alles opneemt. Naast filmen, kan hij ook foto’s maken met een vaste interval. Optrekken, stilstaan, uitstappende mensen, auto’s die steeds van baan wisselen, veranderende wolkendekken, zwaaiende kinderen: files zijn perfect materiaal voor leuke time-lapse foto’s en video’s (getuige de time-lapse video hieronder van de file in Jakarta). En dat is geweldige content voor de social media. Zo is er tenminste nog íets goed aan al die verkeersophopingen!

Alleen beschikbaar voor Android (gratis)

 

 

 

 

 

 

BlaBlaCar: minder files met carpoolen

 Files voorkomen zou natuurlijk het allermooiste zijn. Carpoolen werd bekend tijdens de oliecrisis van 1973, toen de benzineprijs explosief steeg. Tegenwoordig heeft bijna iedereen internet op zijn telefoon, dus kun je in een handomdraai carpoolgezelschap vinden. Niets staat een echte carpoolrevolutie dus meer in de weg! En die revolutie zou filevorming weleens kunnen tegengaan. Immers: minder auto’s op de weg = minder kans op files. Bovendien is autodelen ook nog eens hartstikke duurzaam.

’s Werelds grootste carpoolapp (met 30 miljoen gebruikers) is BlaBlaCar. Je kunt gemakkelijk chauffeurs vinden, of juist medepassagiers die willen bijdragen aan jouw brandstofkosten. Daardoor is het drie keer goedkoper dan reizen per trein. Denk aan 35 euro voor de rit Amsterdam – Parijs, of 11 euro voor Rotterdam – Brussel. Vanwege de veiligheid werkt de app op basis van profielen en reviews. Communiceren met je toekomstige reisgenoot? Dat is eenvoudig dankzij de in-app berichtenservice. Bovendien kun je elkaar met één druk op de knop bellen. Het enige minpuntje is natuurlijk dat jouw rit wel toevallig beschikbaar moet zijn.

Gratis verkrijgbaar voor Android en Apple

 

 

 

 

 

 

 

 

Filefeitjes!

 Fileleed in cijfers:
 

  • De eerste Nederlandse file ooit stond op Eerste Pinksterdag 1955 bij knooppunt Oudenrijn bij Utrecht. Hordes Duitsers trokken naar de bollenvelden, terwijl veel mensen uit de Randstad de Veluwe bezochten.
  • Gladheid en een dik pak sneeuw zorgden ervoor dat op maandag 8 februari 1999 de drukste ochtendspits allertijden werd gemeten. Er stond maar liefst 975 kilometer file in Nederland! Om het in perspectief te plaatsen: op een gemiddelde werkdag is het op het hoogtepunt zo’n 200 kilometer.
  • Dit valt echter in het niet bij de ergste file ooit. Die stond in 2010 op snelweg nummer 110 in China. Maar liefst 100 kilometer, telde hij. Het ergste: hij duurde meer dan 10 dagen. Sommige mensen konden slechts 1 kilometer per dag rijden en stonden dagenlang in de file. De reden? Voornamelijk wegwerkzaamheden, waardoor de capaciteit van de weg tijdelijk met de helft was afgenomen.

 

Wat vind jij de beste app om files te vermijden, door te komen of zelfs te voorkomen?