.

Apps om files te ontwijken
Terug naar overzicht
141,313x gelezen

Nederlanders zullen komende jaren nog veel langer in de file staan. Zonde van de tijd natuurlijk! Maar gelukkig zijn er apps. Daarmee kun je files vermijden, fijner maken of zelfs voorkomen. Dit zijn de beste file apps.

ANWB Onderweg: koning van de file apps in Nederland

Met ANWB Onderweg zie je alle files – dus ook die op N-wegen – overzichtelijk op een rijtje, dus kun je omrijden. Of eerder van huis vertrekken, als je er niet omheen kunt. Een handige nieuwe toevoeging is de File Alert. Daarmee krijg je filemeldingen voor door jou ingestelde wegen, op bepaalde dagen van de week en tussen specifieke tijdstippen. Omdat de app ook de weersverwachting laat zien, kun je rekening houden met mogelijk toekomstige files door sneeuw of zware regenval. Ook handig: is je file uiteindelijk opgelost? Dankzij de app weet je waar je het gaspedaal niet te hard moet intrappen, omdat hij ook alle flitsers in kaart brengt. De app werkt overigens alleen in Nederland, op vakantie heb je er dus niets aan.

  • ANWB Onderweg is gratis verkrijgbaar op Android en iOS

Waze

Met de app Wave verzamel je niet alleen informatie over files in Nederland, maar krijg je ook eenvoudig informatie over ongelukken op de weg. Deze informatie wordt actief bijgehouden door gebruikers van de app. Ook krijg je locaties van flitspalen en mobiele controles doorgegeven. Je bedient Waze volledig met je eigen stemgeluid, wat wel zo veilig is. Maar ook als je lang in de auto zit, praat Waze tegen jou. Wat het leuk maakt, is dat je je eigen stem kan gebruiken. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is 43 zinnen opnemen en voilà je bent je eigen wegwijzer.

Google Mapsbeste smartwatch sporten gps

Met de app van Google Maps is het plannen van een route heel gemakkelijk. De app geeft actuele verkeersdrukte weer. Zo weet je van tevoren welke wegen je absoluut moet vermijden om vertraging te omzeilen. Groen betekent een normaal tempo, terwijl rood wil zeggen dat het verkeer stilstaat. Google Maps staat standaard al op Androidtoestellen, maar ook op de iPhone kun je de gratis app downloaden.

  • Google Maps is gratis verkrijgbaar op iOS

Flitsmeister

Door Flitsmeister te gebruiken tijdens het autorijden, word je automatisch op de hoogte gesteld van incidenten en flitsers op jouw route. Daarnaast gebruik je de app ook in andere landen, dus weet je altijd waar de flitspalen te vinden zijn. Wanneer je met pech langs de weg staat, kan je via de app pechhulp van ANWB inschakelen. Dit doe je door linksboven in het menu te tikken op ‘Laat pechhulp komen’.

  • Flitsmeister is gratis verkrijgbaar op Android en iOS

Lekker ‘lezen’ in de file

bundelverbruik checken sim onlyNa de nodige kilometers fileleed zijn veel mensen de radio wel beu. Luisterboeken zijn een geliefd alternatief. Je hebt het genot van een boek lezen, terwijl je je ogen op de weg kunt houden. De gratis app LuisterBieb is hiervoor het perfecte hulpmiddel. Het is een app van de Openbare Bibliotheek, dus staan alle titels erop die de openbare bibliotheken beschikbaar hebben. Voor mensen die veel filerijden is LuisterBieb een heerlijk geschenk. Aangezien je veel titels helemaal gratis kunt downloaden. Heb je een bibliotheek-abonnement, dan kun je nóg veel meer luisterboeken laden. De app is makkelijk in het gebruik. Je kunt er bijvoorbeeld mee vooruit- of terugspoelen en versneld of vertraagd luisteren. En plaats je een bladwijzer, dan kun je bij de volgende file meteen verdergaan waar je was gebleven!

  • LuisterBieb is gratis verkrijgbaar op Android en iOS

Podcasts voor onderweg

Wat ook erg leuk is om in de auto te luisteren zijn podcasts. Er zijn veel podcasts te vinden op onder andere YouTube, iTunes, Spotify. Dit zijn een aantal voorbeeld van podcasts:

Voor de wetenschapper

Is er ergens anders in het universum leven, hoe gezond is sporten en worden we gelukkig van de natuur? Allemaal vragen die aan bod komen in de Wetenschap vandaag podcast van BNR.

Voor de verhalenverteller

In de podcast Echt Gebeurd komen waargebeurde verhalen aan bod. Cabaretiers vertellen in deze podcasts mooie, bijzondere of grappige verhalen van mensen.

Voor de rustzoeker

Als je vaak in de file rijdt, is het voor jezelf fijn om rustig en zen te blijven. Voor minder negatieve gedachtes en meer zelfvertrouwen luister je naar de Meditation Minis podcast.

Lees hier onze beste podcasttips.

BlaBlaCar: minder files met carpoolen

Met de app BlaBlaCar kun je gemakkelijk chauffeurs vinden, of juist medepassagiers die willen bijdragen aan jouw brandstofkosten. Daardoor is het drie keer goedkoper dan reizen per trein. Denk aan 35 euro voor de rit Amsterdam – Parijs, of 11 euro voor Rotterdam – Brussel. Vanwege de veiligheid werkt de app op basis van profielen en reviews. Communiceren met je toekomstige reisgenoot? Dat is eenvoudig dankzij de in-app berichtenservice. Bovendien kun je elkaar met één druk op de knop bellen. Het enige minpuntje is natuurlijk dat jouw rit wel toevallig beschikbaar moet zijn.

  • BlaBlaCar is gratis verkrijgbaar op Android en iOS

Met de kinderen op pad

Heb je kinderen mee in de auto? Dan zal het filerijden voor hen ook een lange zit zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg apps te downloaden die speciaal voor kinderen ontworpen zijn.

Leren en spelen

Met Squla worden kinderen spelenderwijs beter in alle vakken. De app biedt veel gevarieerde en leerzame spellen. De behaalde resultaten op de app staan uiteindelijk in een persoonlijk rapport en als ouder heb je hier ook altijd inzicht in.

Kleuren in neon

Vroeger deden we het allemaal: tekenen, krijten, kleuren etcetera. Met de app Doodle: Kid Joy kan je kind tekenen wat hij of zij maar wilt. Er zijn verschillende opties in penselen. Kies tussen regenboog, neon, parel, bloemenborstel en meer.

  • Doodle: Kid Joy is gratis verkrijgbaar op Android

De strijd aangaan

De Beste Vrienden Quiz zie je elke dag op Zapp en kinderen vinden het zo leuk dat er ook een app is ontwikkeld. Dit spel speel je tegen je vrienden, waarbij je allerlei vragen moet beantwoorden en opdrachten moet uitvoeren.

  • De Beste Vrienden Quiz is gratis verkrijgbaar op iOS

Zoet met video’s

Op onder andere Netflix en Videoland zijn genoeg series en televisieprogramma’s te vinden voor kinderen. Weet je van tevoren dat je een lange reis voor de boeg hebt? Download dan een paar afleveringen van een bepaalde serie en je kind is voor lange tijd zoet met zijn of haar favoriete programma.

 

Wat vind jij de beste app om files te vermijden, door te komen of zelfs te voorkomen?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.