7 slimme trucjes voor de WhatsApp-groep

Slimme tips

Hoeveel WhatsApp-groepen heb jij op je smartphone? Je familie, de buurt, collega’s – hartstikke handig om snel informatie uit te wisselen. Om dit nog efficiënter te maken, komt WhatsApp telkens met nieuwe trucjes en die zetten wij hier op een rij.  Daarnaast tips van etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema, zodat het ook een beetje gezellig blijft in de WhatsApp groep.

7 slimme trucjes voor de WhatsApp-groep

1. Reageer op een los berichtje en zie wie jouw berichtje heeft gelezen

Soms gaan er binnen no-time 20 berichtjes heen en weer in de WhatsApp-groep en wil je nog op een eerder bericht terugkomen. Dat kan nu op een hele duidelijke manier: houd je vinger een tijdje op een eerder verstuurd berichtje en het bericht verschijnt onderaan in het antwoordvenster. Je kunt dan je antwoord eronder tikken, zodat het meteen duidelijk is waar je op reageert. Wil je weten of iemand jouw berichtje heeft gelezen? Plaats je vinger dan op jouw verstuurde berichtje en swipe naar links.

 2. Tag mensen met @

Als je alleen een bepaald persoon wil aanspreken binnen de groep, kun je nu je zin beginnen met een ‘@’. Er verschijnt dan vanzelf een lijst met contactpersonen waar je uit kunt kiezen. Vervolgens krijgt de persoon die jij tagt altijd een notificatie, ook als hij of zij de notificaties voor Whatsapp uit heeft staan.

3. Gebruik WhatsApp op je laptop of computer

Gebruik WhatsApp nu op je computer of laptop met WhatsApp-web: dat tikt wel zo handig en je hoeft niet telkens je telefoon te pakken. Je logt in via een Q&R code en tadá: jouw WhatsApp-account verschijnt op je computerscherm. Ga naar deze website voor alle instructies. Let op: kan wel enorm afleiden als je eigenlijk probeert iets af te krijgen…

4. Plan apps in met WhatsApp Scheduler

Zorg dat jouw felicitatie als eerste aankomt, om middernacht precies, met de app WhatsApp scheduler. Met deze app kun je WhatsApp berichtjes nu heel precies inplannen. Helaas is de app alleen beschikbaar voor Android.

5. Tekst opmaken

Wil jij jouw tekst beter laten uitkomen in de stroom van berichtjes binnen de groeps-app? Dan kun je nu je tekst opmaken in cursief, doorgestreept of dikgedrukt. Houd je vinger op wat je hebt getikt en kies voor ‘meerdere opties’, naast Copy of Paste. Hier zie je een mooi lijstje met opmaakopties!

6. “Waar ben je?” Deel live je locatie!

Zijn jullie als groep in een onbekende stad of is het lastig te omschrijven waar je precies bent? Deel dan heel precies je locatie door op de ‘bijlage’ optie te klikken en te kiezen voor ‘Locatie’. Bovenaan kun je dan vervolgens kiezen voor ‘Deel live locatie’. Met deze optie kan je iemand bijvoorbeeld 30 minuten lang toegang geven tot je locatie. Extra handig als je in de auto zit en niet telkens op je telefoon kunt kijken, of als je elkaar moet terugvinden op het strand of in het bos.

7. Maak een snelkoppeling naar bepaalde WhatsApp-groepchats

In plaats van telkens de app te moeten openen, heb je met een Android telefoon ook de optie om een snelkoppeling te maken naar WhatsApp-chats. Open WhatsApp op je smartphone en ga naar je chatoverzicht. Selecteer het contact dat je op je homescreen wilt vastpinnen en tik op het Menu, Meer en daarna Snelkoppeling maken. Klaar!

Hoe ‘heurt’ het eigenlijk? Tips van Beatrijs voor de Whatsapp-groep

Ben jij iemand die zijn vork netjes links houdt en altijd met twee woorden spreekt? Lees dan nog even verder voor een paar tips als het om moderne manieren gaat. Wij vroegen etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema – elke zaterdag beantwoordt zij in krant Trouw de etiquettekwesties van lezers – naar de etiquette van de WhatsApp groep. Oftewel: hoe houd je het een beetje gezellig in de groep?

1. Een groep aanmaken: hoe pak je het beleefd aan?

“Voor informele groepen kun je dit even vooraf aankondigen. ‘Ik ga een Whatsapp-groep maken om het cadeau voor mama te regelen’, bijvoorbeeld. Of de groep bestaat misschien al, zoals een Whatsapp-groep met de buurt. In dat geval kun je zelf aangeven dat je er graag bij wilt, of de initiatiefnemer kan dit vragen via een persoonlijk appje.”

2. “Pipa deed vandaag voor ‘t eerst een grote bah op het potje!”

“Gespreksonderwerpen: wat kun je wel en beter níet in de groep gooien? Hier geldt: deel het liefst dingen die écht relevant zijn voor de desbetreffende groep. Dus niet te veel persoonlijke onderwerpen in een zakelijke groep.”

3. Foto’s delen

“Het is goed om te bedenken wíe in de groep iets aan heeft aan je foto, voordat je ‘m deelt. Verder kun je altijd meer foto’s op Facebook uploaden en mensen daarnaartoe verwijzen.”

4. Je bent de groep zat: wat nu?

Enkel de mededeling ‘Bart heeft de groep verlaten’ staat niet erg vriendelijk. Volgens Beatrijs is er dan ook niet écht een aardige manier om een groep te verlaten. “Het beste kun je het vooraf aankondigen, met daarbij een goede reden. Of je blijft zitten en zet de notificaties voor al je Whatsapp-groepen uit. Dit kun je doen onder Instellingen. Helaas kun je niet de notificaties voor alleen een bepaalde groep uitschakelen.”


Hoeveel Whatsapp-groepen heb jij op je telefoon? Of mijd je ze juist?