.

Terug naar overzicht
37,094x gelezen

Het coronavirus zet de wereld op z’n kop. Werken doen we massaal thuis; ons sociale leven vindt bijna helemaal online plaats. Hoe onderhoud je je sociale leven in dit soort omstandigheden? Of beter nog: kun je het zelfs een extra impuls geven? Nou, met apps voor videobellen! Van Pictionary op Houseparty via De Nationale Thuisborrel op Zoom tot poppenkast via Skype: dankzij de volgende tips wordt jouw sociale leven net zo glansrijk als in het tijdperk vóór corona.

Geruststelling: videobellen maakt net zo gelukkig

Vooropgesteld: de coronapandemie is een verschrikkelijke ramp van ongekende omvang. Maar gelukkig wordt er uit iedere ramp wel iets moois geboren. Zingende mensen op het balkon, teddyberen achter het raam, ondernemers die slimme manieren vinden om geld te verdienen: corona maakt veel creativiteit los. En dat geldt al helemaal voor ons sociale leven, dat vanwege het social distancing volledig online moet plaatsvinden. Apps voor videobellen vervullen daarin een sleutelrol.

Wees gerust: Oxford-wetenschappers vonden bewijs dat videobellen net zo goed is voor je brein en geluksgevoel als real-life contact. Daarom vertellen we je alles over apps voor videobellen, zodat jouw sociale leven bruist als nooit tevoren.

Het dak eraf met Houseparty

Tot voor kort totaal onbekend, nu een van de meest gedownloade apps wereldwijd: de videobel app Houseparty (Android en iPhone). Het is een soort combinatie tussen een huisfeestje, een sociaal medium en Skype. Je ziet welke vrienden online zijn en wie er met elkaar videokletsen, zodat je meteen kunt aanhaken (met een maximum van acht personen per party).

 

apps videobellen

Alsof dat al niet leuk genoeg is, kun je ook groepsspelletjes spelen zoals een quiz en Pictionary. Overige toffe functies: snel naar andere groepchats hoppen als daar vrienden zijn te vinden, videoboodschappen sturen naar vrienden die niet online zijn en meerdere party’s tegelijk aanzetten. Zó’n leuke app, logisch dat Fortnite-maker Epic Games de app in 2019 overkocht!

Volgens geruchten op sociale media is Houseparty niet veilig. Zo meldden gebruikers dat hun Spotify-account zou zijn gehackt na het gebruik van Houseparty. De BBC sprak met een aantal cybersecurity-experts, die uitleggen dat de app zo goed als zeker veilig is. Zij vermoeden dat de gehackte mensen overal hetzelfde wachtwoord gebruiken en dat hun wachtwoord ergens is buitgemaakt (niet via Houseparty). Tip: gebruik een wachtwoord app, dan kun je gemakkelijk overal een ander ijzersterk wachtwoord hanteren.

Inspiratie voor een online boost van je sociale leven

Of je nu WhatsApp, FaceTime, Facebook Messenger, Skype of Zoom gebruikt: de videobel app zelf is nogal rechttoe rechtaan. Om de boel een beetje te laten sprankelen, komt het dus aan op jullie invulling. Misschien kun je wat inspiratie opdoen uit de volgende voorbeelden.

1. Borreltijd

De coronacrisis was nog geen week oud of er werd al massaal geborreld via videobel apps. Socialmediabureau A Bigger Circle organiseert bijvoorbeeld iedere vrijdagmiddag om 17.00 u. op Zoom De Nationale Thuisborrel. Deze landelijke vrijmibo trapt af met een gezamenlijke proost op de coronahelden. Daarnaast zijn er talloze particuliere initiatieven, zoals Suzanne Kursten die voorafgaand aan het borrelen ook een virtueel koffie-met-vlaaimomentje had via Houseparty:

 2. Spelletjes spelen

Zoveel binnenblijven? Dat nodigt uit tot spelletjes spelen! Naast de spelletjes op Houseparty kun je – zo laat Eefke Boelhouwers zien – online een spel voor meerdere personen spelen via websites als Steam, waarbij je FaceTime of een andere app gebruikt om te videokletsen. Zoek je nog inspiratie? Lees dan ons artikel over spelletjes apps.

3. Poppenkast of voorlezen via een videobel app

Grootouders hebben het zwaar te verduren in deze crisis. Niet alleen omdat ze meer medische risico’s lopen, maar ook omdat ze hun kleinkinderen op een afstandje moeten houden. Veel opa’s en oma’s gaan door met wat ze al deden, maar dan via videobellen. Zo lezen ze bijvoorbeeld een verhaaltje voor het slapengaan voor, of voeren ze een poppenkastshow op.

apps videobellen

Zoals bij de gelukkige Figo (zie foto). Normaliter ziet hij zijn opa en oma bijna elke week, dus dat is even wennen nu. Gelukkig kwam opa op het idee om zijn befaamde poppenspel – dat hij regelmatig opvoert voor zijn vijf kleinkinderen – nu via Skype te houden. En dat werkt goed, getuige de kreten van Figo!

4. Bob Ross brengt rust in tijden van coronapaniek

Zijn kalme stem, zijn rustgevende levenswijsheden (‘we don’t make mistakes, just happy little accidents’) en zijn talent om in no time een prachtig landschap te schilderen: de kunstschilder, tv-maker en cultheld Bob Ross (1942-1995) is momenteel nodiger dan ooit. Hoe simpel: ga videobellen, zet op YouTube of de tv-zender Viceland een aflevering van The Joy of Painting op, keuvel gemoedelijk, schilder een prachtig landschap en voel die coronastress wegzakken... Aan het einde laten jullie je kunstwerk aan elkaar zien: wie heeft de mooiste Bob Ross geschilderd?

5. Een virtuele boekenclub

Nu je niet meer naar de sportclub, je lievelingsrestaurant of de bioscoop mag, heb je waarschijnlijk een hoop tijd over voor dingen waar je normaal gesproken niet aan toe komt. Zoals lezen. Breng het lezen naar een hoger plan en begin een virtuele boekenclub via een videocall app. Onze tip voor het eerste boek om te bespreken? Eyes of Darkness van Dean Koontz uit 1981. Daarin wordt beschreven hoe de wereld kampt met een extreem dodelijk virus dat is gemaakt in het Chinese Wuhan…

6. Een online etentje

Alle restaurants zijn dicht, hooguit kun je een maaltijd ophalen of laten bezorgen. Waarom zou je niet virtueel uit eten gaan met vrienden of familieleden? Kook aan beide zijden van de online verbinding hetzelfde gerecht, dek de tafel mooi, slinger een videoverbinding aan, trek een fles wijn open en gezellig virtueel tafelen maar! We zijn erg benieuwd: wat vind jij van de kookkunsten van de chef-kok vanavond ;-)?

Wat je vooral niet moet doen

Wees wel een beetje op je hoede tijdens het videobellen, want een kleine onachtzaamheid kan leiden tot grote online blunders. Zo vergat ene Jennifer in dit – al dan niet in scène gezette – filmpje om haar camera uit te zetten terwijl ze in een Zoom-gesprek met een tiental collega’s ging poepen. Instrueer ook je huisgenoten om goed op te letten. Vooral als zij graag in hun onderbroek door het huis lopen, zoals bij deze Italiaanse dame.

We zien de klassieke grap weer overal terugkomen: mensen die met nette kleding aan hun bovenlijf en badkleding aan hun onderlijf zitten te videoconferencen met hun baas. Welk grapje met videobellen zou jij weleens willen uithalen?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.