Deze Whatsapp trucjes mag je absoluut niet missen

Algemeen Slimme tips

Met meer dan 1 miljard gebruikers is WhatsApp een enorm populaire berichtendienst. Van het veranderen van je achtergrond tot het maken van een snelkoppeling van een gesprek, WhatsApp kent veel trucjes en functies. Ken jij ze al allemaal?

Achtergrond veranderen

Je kunt WhatsApp helemaal naar je eigen stijl personaliseren. Op een iPhone ga je naar Instellingen > Chats > Achtergrond. Kies ‘foto’s’ om uit je eigen filmrol een foto te selecteren. Wil je geen eigen foto? Dan kies je uit het menu voor een standaard achtergrond of effen kleur. Op een Android-toestel verander je de achtergrond in WhatsApp zelf. Ga hiervoor naar de drie bolletjes > Instellingen > Chats > Achtergrond.

WhatsApp berichten verwijderen

Het kan wel eens voorkomen dat je een berichtje stuurt naar iemand of een groep en dat dit per ongeluk in de verkeerde chat binnenkomt. Gelukkig kun je zo’n bericht ook nog verwijderen tot zeven minuten nadat je hem hebt gestuurd. Houd je vinger op je bericht > Bovenaan verschijnt een menu met een prullenbak > Kies voor de optie ‘Verwijder voor iedereen’.

Geen groep, maar wel verzendlijst

Wil je niet een hele app aanmaken voor een bericht dat je naar meerdere mensen wilt sturen? Dan kan je dat doen via een verzendlijst. Zo lijkt het alsof je één bericht naar iemand stuurt, maar in werkelijkheid heb je meerdere mensen op de hoogte gesteld. Een verzendlijst maak je op een Android-toestel als volgt: open WhatsApp > klik op de drie bolletjes rechts bovenin > Nieuwe verzendlijst > selecteer de personen. Op een iPhone doe je het als volgt: open WhatsApp > ga naar Chats > Tik op Verzendlijsten > Tik op Nieuwe lijst > voeg contactpersonen toe.

Snelkoppeling van favoriete personen of groepen

Is er een persoon of een bepaalde groep die je vaak een berichtje stuurt? Je kunt van deze chats een speciale snelkoppeling maken op je startscherm van je telefoon. Zo hoef je WhatsApp niet te openen om deze personen een bericht te sturen. Op een Android-telefoon doe je dit door het chatbericht ingedrukt te houden. Vervolgens klik je op de drie bolletjes > Snelkoppeling maken voor chat. De optie om een snelkoppeling te maken is voor iOS (nog) niet beschikbaar.

Belangrijke chats vastpinnen

Sommige chats wil je niet uit het oog verliezen en met al die verschillende groepen en personen verdwijnt je chat al snel. Gelukkig kun je belangrijke personen of groepen ook vastzetten. Dit doe je op een Android door het gesprek ingedrukt te houden en vervolgens op de punaise te klikken. Voor een iPhone schuif je over een chat heen en tik op ‘maak vast’.

Belangrijke berichten markeren

Het komt nog wel eens voor dat iemand een uitnodiging of adres verstuurt binnen een chat. Als het een gesprek is met veel mensen, kan zo’n bericht gemakkelijk verdwijnen tussen al het gebrabbel. Een bericht markeren doe je door een bericht langer vast te houden en op de ster te tikken. Je vindt berichten met een ster terug op het tabblad instellingen (iPhone) en op een Android onder de drie bolletjes > Berichten met ster. Zo vergeet je nooit meer een afspraak.

Gesprekken bewaren als mail

Wil je later de optie hebben om een chat terug te kunnen lezen of wil je het met iemand delen? Je kunt een bepaalde chat naar jezelf of naar iemand anders mailen. Hiervoor ga je met een iPhone naar Instellingen > Chats > Chatgeschiedenis > en kies vervolgens voor ‘email chat’. Hierna selecteer je welke chat je wilt versturen en of je ook de media wilt meesturen. Op een Android doe je dit door naar de drie bolletjes te gaan > Chats > Chatgeschiedenis > Chat exporteren > selecteer de chat die je wilt versturen.

Groepsapp aanmaken

Het leuke van WhatsApp is dat je met meerdere mensen een gesprek kunt starten. Denk bijvoorbeeld aan een familie app of met vrienden. Op Android-toestellen klik je op de drie bolletjes > Nieuwe groep. Vervolgens selecteer je de personen en maak je een groepsnaam aan. Voor een iPhone ga je naar het tabblad Chats > Potloodje > Nieuwe groep. Ook binnen een Whatsapp groep zijn er verschillende trucjes en tips.

Welke WhatsApp trucjes ken jij nog meer?