.

Telefoonnummers blokkeren, zo doe je dat
Terug naar overzicht
444,122x gelezen

Krijg jij vaak telefoontjes waarvan je het nummer niet kent (of niet kunt zien)? Neem je op en wordt de verbinding meteen verbroken? Irritant! Gelukkig kun je het heft in eigen handen nemen, en dit nummer direct blokkeren. Hoe dit werkt voor Android, Samsung, iPhone en WhatsApp leggen we in dit blog stap voor stap uit. Plus we geven je tips tegen ongewenste berichten en oproepen.

Telefoonnummers blokkeren, wat houdt dat in?

Door een telefoonnummer te blokkeren, heb je zelf in de hand wie jou kan bellen of sms’en. Zo weerhoud je bijvoorbeeld een ongewenste beller ervan jou continu lastig te vallen. Dit kunnen internetcriminelen zijn die proberen jouw inloggegevens te ontfutselen, dit is een vorm van spoofing of phishing. Maar het kunnen ook gewoon commerciële partijen zijn die jou een abonnement of product willen aansmeren. 

Wanneer jij het telefoonnummer blokkeert kan jij niet meer gebeld of ge-sms’t worden. Je blokkeert dus een specifiek telefoonnummer, maar niét een persoon. De persoon van wie je het telefoonnummer blokkeert, kan jou met een ander telefoonnummer nog wél bellen. Je kunt het telefoonnummer ook deblokkeren, mocht je dat in de toekomst willen.

Zo blokkeer je een bekend telefoonnummer

Een bekend telefoonnummer blokkeren is vrij simpel. Dit nummer verschijnt in beeld zodra je gebeld wordt en kun je dus gewoon op het scherm van je telefoon zien. Wil je een telefoonnummer blokkeren op je Android-smartphone, Samsung of iPhone?

Zo blokkeer je een bekend telefoonnummer op een iPhone

 • Open de ‘Telefoon’-app.
 • Druk onderaan op ‘Recent’.
 • Zoek het telefoonnummer op dat je wil blokkeren en druk rechts daarvan op het ‘I’-knopje.
 • Druk vervolgens op ‘Blokkeer deze beller’.

Zo blokkeer je een bekend telefoonnummer op een Android-smartphone

Er zijn verschillende versies van Android. Hieronder beschrijven we hoe je een bekend telefoonnummer blokkeert op de meest gebruikte Android-versie op een Samsung-telefoon. Het is mogelijk dat het op jouw smartphone net even op een andere manier werkt.

 • Open de 'Telefoon'-app.
 • Druk op het telefoonnummer dat je wil blokkeren.
 • Druk in het menu dat verschijnt op ‘Gegevens’.
 • Druk rechtsboven op de drie puntjes.
 • Druk op ‘Contact blokkeren’.

Je ontvangt nu geen oproepen of sms'jes meer van dit nummer. Dit nummer kan nog wel je voicemail inspreken. Wil je dat niet? Dan kun je je voicemail uitschakelen. Bel hiervoor 12339. Houd er wel rekening mee dat niemand je voicemail dan meer kan inspreken.

Zo blokkeer je een bekend nummer op WhatsApp

Krijg jij wel eens WhatsApp-berichtjes van iemand die je niet kent, en zie je deze berichtjes liever gaan dan komen? Kortom: wil jij een bekend nummer blokkeren op WhatsApp? Dat kan!

 • Open WhatsApp.
 • Ga naar ‘Instellingen’.
 • Klik op ‘Privacy’.
 • Klik op ‘Geblokkeerde contacten’ of ‘Geblokkeerd’.
 • Klik op ‘Voeg toe’ (op iPhone) of op de knop rechtsboven in het scherm, om mensen toe te voegen aan de geblokkeerde contacten.
 • Heb je (misschien per ongeluk) al mensen geblokkeerd? Dan zie je ze in deze lijst staan.

Zo blokkeer je een onbekend telefoonnummer

Wil je niet meer worden gebeld door iemand die jou met een onbekend telefoonnummer lastigvalt? Ook dan kun je het telefoonnummer gewoon blokkeren. Let op: hier zit wel een nadeel aan. Hiermee blokkeer je namelijk alle anonieme oproepen. Dus niet alleen van die ene anonieme beller die je lastigvalt. Dat is niet altijd handig, aangezien bijvoorbeeld je huisarts vaak met een anoniem-nummer belt. Mocht je trouwens de rollen willen omdraaien, dan kun je ook zelf anoniem bellen.

Zo blokkeer je een onbekend telefoonnummer op een iPhone

Op een iPhone werkt het zo, dat je niet kunt instellen dat alle anonieme oproepen worden geblokkeerd. Maar via een kleine omweg bereik je wel hetzelfde.

 • Open de ‘Instellingen’-app.
 • Druk op ‘Niet storen’.
 • Schuif de slider naast 'Niet storen' naar rechts.
 • Druk op ‘Sta oproepen toe van’.
 • Druk op ‘Alle contacten’.

Let op: deze manier van blokkeren heeft een nadeel. Hiermee kunnen alle telefoonnummers die je niet hebt opgeslagen jou niet meer bellen.

Zo blokkeer je een onbekend telefoonnummer op een Android

Dit is hoe het blokkeren van een onbekend nummer werkt op een Samsung-telefoon. Dit kan op jouw Android net iets anders werken.

 • Klik op de ‘Telefoon’-app.
 • Druk op ‘Recent’.
 • Klik op het telefoonnummer dat je wil blokkeren uit de lijst.
 • Klik op ‘Gegevens’.
 • Klik rechtsonder op ‘Nummer blokkeren’ en op ‘Blokkeren’.

Anonieme bellers voorkomen doe je zo

Door wat instellingen in je telefoon aan te passen, kun je overlast van anonieme bellers of ongewenste bellers al behoorlijk beperken. Wil je dat iemand er echt mee stopt? Maak dan een lijstje van wanneer je via de telefoon wordt lastiggevallen. Verzamel voor dit lijstje de datum en tijd van tien verschillende gesprekken of ontvangen sms-berichten. Gemiste oproepen tellen niet, want die zijn niet zichtbaar op het netwerk. Gemiste oproepen zijn belletjes die je niet hebt opgenomen. Het is dus belangrijk dat je de telefoon opneemt: alleen dan kan de beller door zijn provider worden aangesproken.

Stuur het lijstje door naar onze klantenservice. Simyo neemt daarna contact op met de provider van het nummer dat jou belt. Vervolgens ontvangt de persoon die je lastigvalt van zijn provider een waarschuwing. Hierin staat dat het belgedrag als storend wordt ervaren. Blijft diegene je daarna alsnog bellen? Blijf er dan een melding van maken, want dan kunnen er verdere stappen worden ondernomen.

Telemarketing blokkeren

Wil je niet dat telemarketingbedrijven je bellen? Voorheen kon je jouw telefoonnummer laten opnemen in het Bel-me-niet-Register. Wanneer jouw telefoonnummer hierin stond, mocht een bedrijf je niet (meer) bellen. Sinds 1 juli 2021 is dit opgegeven. Je kunt nu gebruik maken van je ‘recht van verzet’. Dat houdt in dat wanneer je verkooptelefoontjes krijgt (omdat je eerder hiervoor toestemming hebt gegeven)  je in het gesprek kunt aangeven dat je dit niet wilt. De verkoper in kwestie moet dan het gesprek afbreken én mag je niet meer bellen. Sterker nog, ze mogen alleen bellen als je vooraf toestemming hebt gegeven om jou te mogen bellen. Is dit niet het geval en word je alsnog gebeld? Dan kun je de partij aan de telefoon direct wijzen op jouw ‘recht van verzet’.

Nummers uit het buitenland blokkeren

Het is niet mogelijk om alle nummers uit het buitenland te blokkeren. Wel kun je zelf nummers blokkeren. Je leest bij ‘Een bekend telefoonnummer blokkeren’ hoe dat moet.

Dit hoort een geblokkeerde beller

Hè hè, dat is gelukt! Die beller is geblokkeerd. En als je zo’n vervelende beller geblokkeerd hebt, wat hoort diegene dan wanneer hij/zij jou belt? Daar zijn verschillende antwoorden op te geven.

Heb je het nummer op je telefoon geblokkeerd?

Dan wordt deze persoon direct doorgeschakeld naar je voicemail. Heb je je voicemail uitgeschakeld? Dan krijgt hij/zij (dit verschilt per provider) te horen dat je in gesprek bent of niet bereikbaar bent.

Heb je het nummer via je provider geblokkeerd?

Dan krijgt de persoon die jou belt te horen dat het nummer dat gebeld wordt niet in gebruik is en je het nummer moet controleren, of opnieuw moet proberen. Het kan ook zijn dat het lijkt alsof je in gesprek bent.

Liever een nieuw telefoonnummer? Regel ‘t bij Simyo!

Heb je een telefoonnummer geblokkeerd? Dan kun je door dit nummer niet meer worden gebeld. De persoon die jou lastigvalt, kan jou met een ander nummer echter alsnog bellen. Wil je er zeker van zijn dat dit niet gebeurt? Overweeg dan een nieuw telefoonnummer te nemen. Dit kost eenmalig 5 euro. Je vraagt een nieuw nummer aan door contact op te nemen met de Simyo Klantenservice.

Zodra je een nieuw nummer hebt, is het verstandig nummervermelding uit te zetten op Mijn Simyo. Het nadeel van een nieuw nummer is dat je familie, vrienden en collega’s op de hoogte moet stellen van je nieuwe telefoonnummer. Het voordeel is dat je niet meer telefonisch wordt lastiggevallen. De keuze is dus aan jou.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.