anonieme bellers

Anonieme bellers tegengaan: zo doe je dat!

Slimme tips

In dit artikel bespreken we tips om anonieme bellers tegen te gaan. Dit komt van pas als je niet wil dat een bedrijf of persoon je belt met een anoniem nummer.

Wat is anoniem bellen?

Simyo onderzoektAnoniem bellen is bellen zonder nummerherkenning. Als iemand je anoniem belt, zie je niet het telefoonnummer van deze persoon. Voorbeelden van anonieme bellers zijn mensen met een geheim nummer of mensen die nummerherkenning hebben uitgeschakeld. Ook veel bedrijven bellen je anoniem.

Hoe voorkom ik dat iemand mij anoniem belt?

Vind je het niet leuk als een bedrijf of persoon je anoniem belt? Je kunt zelf maatregelen nemen om anonieme bellers tegen te gaan.

Geef niet zomaar je telefoonnummer

extra kostenWees zuinig op je telefoonnummer. Als je jouw nummer aan veel personen en bedrijven geeft, vergroot je de kans op anonieme bellers. Er zijn op internet bijvoorbeeld sites en prijsvragen waar je alleen toegang tot krijgt als je je telefoonnummer geeft. Bedenk daarom goed of de toegang of deelname je jouw telefoonnummer waard is, want als je dit geeft, kun je gebeld worden.

Bel-me-niet Register

Wil je niet dat bedrijven je bellen voor commerciële doeleinden? Schrijf je dan in bij het Bel-me-niet Register. Bedrijven mogen je niet bellen als je op deze lijst staat, dus je hebt dan geen last meer van telemarketing. Er zijn uitzonderingen. Een bedrijf mag jou wél bellen als je daar zelf om vraagt. Ben je klant bij een bedrijf? Ze mogen jou dan alleen bellen als je daar zelf toestemming voor geeft.

Zo pak je stalkers aan

Simyo anonieme bellers lekker bezigEr is geen Bel-me-niet Register voor particulieren. Iemand kan jou in principe dus onbeperkt anoniem bellen. Je kunt daar wel wat tegen doen. Ben je klant bij Simyo? Maak dan een lijstje en verzamel hiervoor de datum en tijd van tien verschillende oproepen of sms-berichten van de anonieme beller. Het is belangrijk dat je de telefoon opneemt. Alleen dan is de oproep zichtbaar voor Simyo, omdat er verbinding is geweest. Heb je een oproep gemist? Dan is deze niet zichtbaar op het netwerk.

Heb je minimaal tien verschillende oproepen of sms-berichten op je lijstje staan? Stuur het lijstje dan naar de Simyo klantenservice. Simyo neemt dan contact op met de provider van de persoon die jou lastigvalt. Die zoekt op om wie het gaat en vertelt diegene dan dat zijn belgedrag als storend wordt ervaren. Stopt het lastigvallen daarna nog steeds niet? Blijf dan een lijstje bijhouden om melding van overlast te kunnen doen. Dan kunnen er verdere stappen worden ondernomen.

Bel Control: app die anonieme oproepen blokkeert

Bel Control appBel Control is een app voor Android-smartphones waarmee je anonieme oproepen kunt blokkeren. Het voordeel is dat je geen anonieme belletjes meer krijgt van bijvoorbeeld een telemarketingbedrijf. Het nadeel is dat de app het verschil niet ziet tussen verschillende anonieme bellers. Bel Control blokkeert dus de ongewenste anonieme belletjes, maar ook de anonieme belletjes die je wél wil opnemen. Denk maar aan de loodgieter die jou anoniem terugbelt om een afspraak in te plannen. Ook dit belletje wordt door Bel Control geblokkeerd. Voor de iPhone is TrapCall een soortgelijke app.

Whitelist Call Blocker: bepaal zelf wie jou belt

Whitelist Call Blocker appWhitelist Call Blocker is een Android-app die iets anders werkt dan Bel Control en TrapCall. Met deze app selecteer je zelf de nummers die jou mogen bellen. Alleen deze nummers kunnen jou dan nog bellen. Whitelist Call Blocker blokkeert de oproepen van alle andere telefoonnummers, waaronder anonieme bellers. Het voordeel is dat je degene die jou belt altijd kent.

De besproken app is te downloaden in de Google Play Store.

Nieuw telefoonnummer nemen tegen anonieme bellers

Nieuw nummer nummerbehoudWil je wél bereikbaar blijven voor anonieme nummers, maar niet meer worden lastiggevallen? Overweeg dan een nieuw telefoonnummer te nemen. Je vraagt een nieuw nummer aan via de Klantenservice, die bereikbaar is via Twitter, het Simyo Forum of e-mail. Simyo regelt voor jou dan binnen een werkdag een nieuw telefoonnummer. Het aanvragen van een nieuw telefoonnummer kost eenmalig 5 euro. Dit bedrag wordt automatisch opgeteld bij je telefoonrekening. Het nadeel van een nieuw telefoonnummer is dat je dit nummer aan al je familie, vrienden en collega’s moet doorgeven. Het voordeel is dat je niet meer wordt lastiggevallen.