Slimme instellingen van populaire apps: Spotify!

Slimme tips Telefoons & Tech

Het is de populairste muziekstreamingsdienst die er is: Spotify. Voor muziekliefhebbers is deze app op hun smartphone een echte ‘must’. En terecht, want met Spotify is het ontzettend makkelijk om de muziek van je lievelingsartiesten te luisteren én om nieuwe artiesten te ontdekken. De app biedt genoeg mogelijkheden en daarom geven we je graag een paar Spotify-tips!

Spotify, dé ultieme app voor muziek

spotify ultieme app muziek streamen simyoSpotify is een dienst waarmee je online muziek streamt. Via de app op je smartphone, het programma voor je computer of via de web-player kun je via internet muziek streamen op je smartphone. Spotify is in 2006 opgericht in Zweden en sinds 2014 is de dienst ook in Nederland beschikbaar. Via Spotify kun je gratis muziek streamen, maar je kunt ook een abonnement nemen dat maandelijks opzegbaar is.

Wereldwijd luisteren er bijna 160 miljoen mensen maandelijks muziek via Spotify. Bijna de helft, 70 miljoen mensen, heeft een abonnement waarvoor ze betalen. 6,2 miljoen Nederlanders gebruiken Spotify en ongeveer de helft daarvan betaalt daarvoor. Daarmee is het verreweg de populairste muziek-app. Zo heeft Apple Music in Nederland 1,1 miljoen gebruikers en Deezer 800 duizend.

Zoveel data verbruikt Spotify gemiddeld

dataverbruik spotify simyoMet Spotify luister je dus muziek via internet. Als je niet verbonden bent met een wifi-netwerk, verbruik hiermee je MB’s van je Sim Only internetbundel. We snappen dat je grip wil houden op je dataverbruik, zodat je niet opeens met een lege internetbundel staat. Nu hoef je daar met Spotify op zich niet zo bang voor te zijn, want het streamen van muziek verbruikt niet bijzonder veel data. Toch geven we je graag inzicht in het dataverbruik van Spotify.

Hiervoor gaan we uit van het luisteren naar een gemiddeld nummer van drie minuten. Die kun je in drie soorten geluidskwaliteit beluisteren:

 • Normaal: 96 kbit/s. Het luisteren van een nummer kost ongeveer 2 MB
 • Hoog: 160 kbit/s. Het luisteren van een nummer kost ongeveer 3,5 MB
 • Extreem: 320 kbit/s. Het luisteren van een nummer kost ongeveer 7,5 MB

Een gemiddeld album duurt ongeveer 45 minuten. Hoeveel MB van je Sim Only internetbundel gaat daar inzitten? Met normale geluidskwaliteit ongeveer 30 MB, hoge geluidskwaliteit ongeveer 52,5 MB en met extreme geluidskwaliteit ongeveer 112,5 MB.

Tips om Spotify te gebruiken

In de Spotify-app voor Android en iOS schuilen allerlei handige mogelijkheden als je een betaald abonnement hebt. Hieronder zie je een paar handige tips voor Spotify!

Muziek offline opslaan

Als je betaalt voor Spotify kun je muziek offline opslaan. Dit betekent dat de muziek op je telefoon wordt opgeslagen. Het handige hieraan? Het afspelen van de offline opgeslagen nummers kost geen MB’s meer. Zo kun je én muziek luisteren én MB’s besparen van je Sim Only internetbundel!

Zo sla je muziek offline op:

 • Open de Spotify-app.
 • Zoek een album of nummer dat je offline wil opslaan.
 • Schuif de slider naast ‘Downloaden’ naar rechts.
 • Zorg dat je bent verbonden met een wifi-netwerk en dat de app aanstaat. De muziek wordt alleen dan offline opgeslagen.

Geluidskwaliteit verbeteren

spotify geluidskwaliteit verbeteren simyoHet verbeteren van de geluidskwaliteit is een tip om Spotify optimaal te gebruiken. Heb je een grote internetbundel en ben je een echte muziekliefhebber? Je kunt de geluidskwaliteit van de gestreamde nummers verbeteren. Dit kost wel extra data, behalve als je de nummers offline opslaat. In dat geval nemen de nummers wel extra opslagruimte in. Het hangt dus van je abonnement en telefoon af of dat handig is. Voor de liefhebber is het in ieder geval een mooie optie!

Zo verbeter je de geluidskwaliteit van Spotify:

 • Open de Spotify-app.
 • Ga rechtsonder naar ‘Bibliotheek’.
 • Druk rechtsboven op het tandwieltje om de instellingen te openen.
 • Druk op ‘Geluidskwaliteit’.
 • Je kunt nu de geluidskwaliteit aanpassen.

Verrassende Spotify-tips om de app optimaal te gebruiken

De dienst biedt ook allerlei mogelijkheden waar je het bestaan misschien nog niet van wist. Wij zetten de leukste en handigste op een rij!

Kinderliedjes luisteren via Spotify

Op Spotify barst het van de heetste hits en legendarische albums. Wist je dat er ook veel kinderliedjes op staan? Harstikke leuk als je kinderen hebt en zij iets leuks willen luisteren. Zo staan er een heleboel cd’s van Kinderen voor Kinderen en K3 en liedjes van Annie MG Schmidt op Spotify.

Muziek afspelen via een ander apparaat

spotify casten chromecast streamen op ander apparaat simyoHeb je de Spotify-app op je smartphone? Je kunt via wifi ook muziek afspelen op een ander apparaat, zoals een Sonos-speaker of een tv die een Chromecast heeft. Met een Chromecast kun je beelden en geluid vanaf je telefoon of laptop af laten spelen op je computer. Op die manier kun je dus muziek luisteren via de speakers van je tv! Dit gaat via wifi en zo hoef je dus niet via de speakers of oortjes van je telefoon te luisteren. Omhoog met dat volume! Het handige aan muziek luisteren via wifi: je smartphonebatterij gaat veel minder snel leeg dan wanneer je via Bluetooth muziek afspeelt op een ander apparaat. Dit komt omdat je telefoon via wifi alleen als afstandsbediening dient. De Chromecast of Sonos streamt zelf de muziek: dit doet je smartphone dan dus niet meer. Handig!

Spotify Radio: nieuwe muziek ontdekken

spotify radio ontdekken nieuwe muziek simyoMet afspeellijsten en de ‘Ontdek’-functie biedt Spotify mogelijkheden om nieuwe muziek en artiesten te ontdekken. De luiste functie is misschien wel Spotify Radio. Je kunt naar artiestenradio’s en nummerradio’s luisteren. Hiermee krijg je de muziek te horen dat in hetzelfde straatje valt als de muziek van de artiest in kwestie. Ideaal als je een tof nummer hoort en meer van hetzelfde wil luisteren!

 • Zoek het nummer of de artiest op van wie je de radio wil luisteren.
 • Druk op de drie puntjes.
 • Druk op ‘Naar radio’.
 • Druk op ‘Radio afspelen’.
 • Genieten maar!

Podcasts luisteren via Spotify

Even geen zin in muziek, maar juist trek in een interessante radio-uitzending? Een handige tip voor Spotify: je kunt ook naar Podcasts luisteren. Internetradio dus! Ga hiervoor in de app naar ‘Bladeren’ en druk op ‘Podcasts’. Je kunt nu een uitzending uitzoeken om te gaan luisteren.

Superzuinig streamen

superzuinig streamen data besparen sim only internetbundel simyoZit je krap met de MB’s van je Sim Only internetbundel, maar wil je tóch wat luisteren? Met een druk op de knop kun je extra zuinig muziek streamen. Dit doe je door de Data Saver aan te zetten. De geluidskwaliteit wordt hierdoor wel iets minder goed.

 • Open Spotify
 • Druk rechtsboven op het tandwieltje.
 • Schuif de slider naar rechts.
 • Je streamt nu op de zuinigste manier MB’s.

Eén van de leukste Spotify-tips: muziek delen!

spotify muziek delen optimaal de app gebruiken simyoBen je een echte muziekliefhebber? Dan vind je het ongetwijfeld leuk om je nieuwe ontdekkingen te delen met muziekvrienden. Met deze slimme trick voor Spotify gaat dit ontzettend eenvoudig. Je kunt een liedje, artiest of album namelijk delen via populaire apps als WhatsApp en Facebook. Druk op het nummer dat je luistert en vervolgens op de drie puntjes. Vervolgens kun je via ‘Delen’ het nummer met iemand delen. Sympathiek!