.

Terug naar overzicht
32,195x gelezen

Het is de populairste muziekstreamingsdienst die er is: Spotify. Voor muziekliefhebbers is deze app op hun smartphone een echte ‘must’. En terecht, want met Spotify is het ontzettend makkelijk om de muziek van je lievelingsartiesten te luisteren én om nieuwe artiesten te ontdekken. De app biedt genoeg mogelijkheden en is in de jaren van zijn bestaan flink uitgebreid. We geven je daarom graag een paar Spotify-tips en hebben het in dit blog ook over de laatste grote updates!

Spotify, dé ultieme app voor muziek

Spotify is de bekendste dienst waarmee je online muziek kunt streamen. Via de app op je smartphone, het programma voor op je computer of via de web-player kun je via internet muziek streamen op je smartphone. Spotify is in 2006 opgericht in Zweden en sinds 2010 ook in Nederland beschikbaar. Je kunt er gratis muziek streamen, maar ook een betaald abonnement nemen dat op ieder moment opzegbaar is. Goed om te weten; kies je voor het laatste, dan krijg je geen advertenties te zien en te horen.

Zoveel data verbruikt Spotify gemiddeld

Met Spotify luister je muziek via je internetverbinding. Ben je niet verbonden met een wifi-netwerk, dan verbruik hiermee je MB’s van je Sim Only internetbundel. We snappen dat je grip wil houden op je dataverbruik, zodat je niet onnodig veel internet verbruikt. Nu hoef je daar met Spotify niet zo bang voor te zijn, want het streamen van muziek verbruikt niet veel data. Toch geven we je graag inzicht in het dataverbruik van Spotify! Hiervoor gaan we uit van het luisteren naar een gemiddeld nummer van drie minuten. Die kun je in drie soorten geluidskwaliteit beluisteren:

 • Normaal: 96 kbit/s. Het luisteren van een nummer kost ongeveer 2 MB
 • Hoog: 160 kbit/s. Het luisteren van een nummer kost ongeveer 3,5 MB
 • Extreem: 320 kbit/s. Het luisteren van een nummer kost ongeveer 7,5 MB

Een gemiddeld album duurt ongeveer 45 minuten. Hoeveel MB van je Sim Only internetbundel gaat daar inzitten? Met normale geluidskwaliteit ongeveer 30 MB, hoge geluidskwaliteit ongeveer 52,5 MB en met extreme geluidskwaliteit ongeveer 112,5 MB.

Tips om Spotify te gebruiken

In de Spotify-app voor Android en iOS schuilen allerlei handige mogelijkheden als je een betaald abonnement hebt. Hieronder een paar handige tips voor Spotify!

Muziek offline opslaan

Heb je een betaald lidmaatschap bij Spotify, dan kun je muziek offline opslaan. Zo worden afspeellijsten op je telefoon opgeslagen waarbij je geen internetverbinding nodig hebt. Het handige hieraan? Het afspelen van de offline opgeslagen nummers kost je geen MB’s. Zo kun je én muziek luisteren én MB’s besparen van je Sim Only internetbundel!

Zo sla je muziek offline op:

 • Open de Spotify-app.
 • Zoek een album of afspeellijst dat je offline wil opslaan.
 • Klik op het omcirkeld pijltje (die naar beneden wijst) om het downloaden te starten.
 • Zorg hierbij dat je bent verbonden met een wifi-netwerk om de muziek offline op te slaan!

Geluidskwaliteit aanpassen

Het verbeteren van de geluidskwaliteit is een tip om Spotify optimaal te gebruiken. Heb je een grote internetbundel en ben je een echte muziekliefhebber? Je kunt de geluidskwaliteit van de gestreamde nummers verbeteren. Dit kost wel extra data, behalve als je de nummers offline opslaat. In dat geval nemen de nummers wel extra opslagruimte in. Het hangt dus van je abonnement en telefoon af of dat handig is. Voor de liefhebber is het in ieder geval een mooie optie naast het streamen via wifi.

Wil je juist data besparen tijdens het streamen? Dan kun je de geluidskwaliteit uiteraard ook hierop aanpassen. Hoe lager de kwaliteit, hoe minder data je verbruikt!

Zo verander je de geluidskwaliteit van Spotify:

 • Open de Spotify-app en blijf op de pagina 'Home'.
 • Druk rechtsboven op het tandwieltje om de instellingen te openen.
 • Druk op ‘Audiokwaliteit’.
 • Je kunt nu de kwaliteit van het geluid aanpassen.

Verrassende Spotify-tips om de app optimaal te gebruiken

De dienst biedt ook allerlei mogelijkheden waar je het bestaan misschien nog niet van wist. Wij zetten de leukste en handigste op een rij!

Kinderliedjes luisteren via Spotify

Op Spotify barst het van de grootste hits en legendarische albums. Wist je dat er ook veel kinderliedjes op staan? Harstikke leuk als je kinderen hebt en zij iets leuks willen luisteren. Zo staan er een heleboel cd’s van Kinderen voor Kinderen, K3 en liedjes van Annie MG Schmidt op Spotify. Ook zijn er luisterboekjes te vinden voor kinderen! Handig als je even niet zelf kunt voorlezen.

Podcasts luisteren via Spotify

Even geen zin in muziek, maar juist trek in een interessant en informatief gesprek? Een handige tip voor Spotify: je kunt ook naar Podcasts luisteren. Ga hiervoor in de app naar ‘Bladeren’ en druk op ‘Podcasts’. Hier vind je alle genres die je maar kunt bedenken. Heb je een serie helemaal uitgeluisterd? Spotify houdt bij wat jij leuk vindt om te beluisteren. Zo zal je hier altijd voorstellen vinden die goed bij jou passen!

Spotify Radio: nieuwe muziek ontdekken

Met afspeellijsten en de ‘Ontdek’-functie biedt Spotify mogelijkheden om nieuwe muziek en artiesten te ontdekken. De leukste functie is misschien wel Spotify Radio. Je kunt naar artiestenradio’s en nummerradio’s luisteren. Hiermee krijg je de muziek te horen dat in hetzelfde straatje valt als de muziek van de artiest in kwestie. Ideaal als je een tof nummer hoort en meer van hetzelfde wil luisteren!

 • Zoek het nummer of de artiest op van wie je de radio wil luisteren.
 • Druk op de drie puntjes.
 • Druk op ‘Naar radio’.
 • Genieten maar!

Muziek afspelen via een ander apparaat

Heb je de Spotify-app op je telefoon? Je kunt via wifi ook muziek afspelen op een ander apparaat, zoals een Bluetooth speaker of een Smart-tv. Via de Bluetooth verbinding kun je beelden en geluid vanaf je telefoon of laptop af laten spelen. Op die manier kun je dus bijvoorbeeld muziek luisteren via de speakers van je tv! Dit gaat via wifi en zo hoef je dus niet via de speakers of oortjes van je telefoon te luisteren. Omhoog met dat volume! Het handige aan muziek luisteren via wifi: je smartphonebatterij gaat veel minder snel leeg dan wanneer je via Bluetooth muziek afspeelt op een ander apparaat. Dit komt omdat je telefoon via wifi alleen als afstandsbediening dient.

Superzuinig streamen

Zit je krap met de MB’s van je Sim Only internetbundel, maar wil je tóch wat luisteren? Met een druk op de knop kun je extra zuinig muziek streamen. Dit doe je door de Data Saver aan te zetten. De geluidskwaliteit wordt hierdoor wel iets minder goed.

 • Open Spotify
 • Druk rechtsboven op het tandwieltje.
 • Klik op de optie ‘Datasaver’
 • Schuif de slider naar rechts.
 • Je streamt nu op de zuinigste manier MB’s.

Wat zijn de nieuwste functies in Spotify?

De app bestaat al een tijdje en heeft vele updates doorgemaakt. Wist jij al van deze nieuwe en handige opties af?

Samen luisteren is een feestje met ‘Partymode’

Een langverwachte functie; het is mogelijk om samen Spotify te besturen! Zijn jij en je vriend(in) allebei premium-gebruikers? Dan kunnen jullie tegelijkertijd naar hetzelfde nummer of podcast luisteren. Hiervoor moet je wel bij elkaar in de buurt zijn.

Om van de functie gebruik te maken klik je op het connectie icoontje linksonder in het scherm. Hier vind je een code die te scannen is door zij die met je willen meeluisteren. Eenmaal binnen kan iedereen een nieuw muziekje opzetten, maar ook pauzeren of skippen naar het volgende nummer.

Makkelijk zoeken naar een afspeellijst die past bij jouw mood

Soms heb je gewoon even zin in een afspeellijst die je terugbrengt in de tijd. Lekker naar de nummers luisteren die je vroeger op de radio hoorde, of misschien wel de muziek die je ouders altijd opzette op de platenspeler. Wist je dat je hierop gemakkelijk kunt zoeken in Spotify? Ga naar het zoekbalkje en vul hier bijvoorbeeld “jaren:1990-1999”. De resultaten zullen nu een aantal albums en afspeellijsten laten zien die in die tijd zijn uitgebracht!

In één scherm alle nieuwe releases van je favoriete artiesten

Spotify houdt goed in de gaten welke artiesten en podcasts je graag afspeelt. Dit is handig als ze graag nieuwe nummers of podcast-afleveringen in de gaten wil houden. Hier hoef je niet meer zelf opzoek naar te gaan, maar vind je in een scherm binnen de app die alsmaar wordt geüpdatet. Overzichtelijker kan bijna niet!

Eén van de leukste Spotify-tips: muziek delen!

Ben je een echte muziekliefhebber? Dan vind je het ongetwijfeld leuk om je nieuwe ontdekkingen te delen met muziekvrienden. Met deze slimme trick voor Spotify gaat dit ontzettend eenvoudig. Je kunt een liedje, artiest of album namelijk delen via populaire apps als WhatsApp en Facebook. Druk op het nummer dat je luistert en vervolgens op de drie puntjes. Vervolgens kun je via ‘Delen’ het nummer met iemand delen. Sympathiek!

Spotify en je privacy

De meeste apps houden je gedrag in de gaten. Zo ook Spotify. Hoe komt het toch dat de app precies weet wat jij leuk zal vinden? Spotify verzamelt over de 100 miljard datapunten op een dag om daarmee inzicht te krijgen in waar de gebruikers graag naar luisteren. Maar ze houden ook in de gaten wat je aan het doen bent tijdens het luisteren om zo onder andere je stemming te kunnen bepalen. Luister je bijvoorbeeld vaak naar hedendaagse liefdesnummers, dan zal de app dit ook voorstellen als opvolgende nummer, of op de homepagina. Ook weet Spotify met welke andere apps je op dat moment bezig bent en ook of je bijvoorbeeld in de auto zit middels de Bluetooth verbinding!

Heb je dit liever niet? Dan bestaat er een kleine aanpassing die je kunt doen via de website. Zie hieronder een aantal opties:

 1. Ga naar je profiel en klik op Privacy-instellingen.
 2. Schakel hier het delen van je Facebook-gegevens uit. Zo kan Spotify niet bij je persoonsgebonden data van Facebook.
 3. Schakel hier ook Advertenties op maat uit.
 4. Ga naar Profiel bewerken om te beheren welke persoonlijke gegevens je met Spotify aan het delen bent.

 

Welke afspeellijst op Spotify is volgens jou echt een aanrader?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.