Is een ‘nep’-oplader slecht voor je smartphone?

Telefoons & Tech

Kies jij voor een originele oplader bij je telefoon als deze aan vervanging toe is? Of zijn de goedkopere versies té verleidelijk? En maakt het voor je telefoon of accu echt verschil? Sanny zoekt uit hoe het zit en geeft tips om een nep-oplader van een echte te onderscheiden.

We kennen het allemaal wel… Je oplader is kaduuk of kwijt: in de winkel kun je een nieuwe kopen van het originele merk. Maar, jij ziet in andere winkels veel lagere prijzen voor opladers van andere producenten. Aangezien het leven al duur genoeg is, kies je voor de goedkopere. Dan stop je deze (nep)oplader thuis in je telefoon en opeens staat daar: ‘Deze kabel is niet gecertificeerd en werkt mogelijk niet goed’. Vertwijfeld kijk je ernaar: is het een trucje om meer geld te verdienen, of is het écht niet goed voor mijn telefoon?

De ene oplader, is de andere niet

Gelukkig hebben meer mensen vraagtekens bij deze melding. Op internet worden door tech-fanaten dan ook fanatiek opladers uit elkaar geschroefd en vergeleken. Hoe ziet het binnenste van een nep-oplader versus een echte eruit? In dit blog zie je een duidelijk verschil tussen nep- en echte opladers. Wist je dat Chinese fabrikanten nep-opladers soms verzwaren met stukjes lood om ze meer ‘solide’ aan te laten voelen? Daarbij zijn de onderdelen die warm worden bij neppers minder goed geïsoleerd, met allerlei brandgevaren tot gevolg. Let op: deze test gaat vooral om Aziatische nep-opladers die verkocht worden als Apple of Samsung laders, maar voor een fractie van de prijs. Wat blijkt nu? De ene nep-oplader is de andere niet.

Sanny1

Deze kun je wél gebruiken

Zo geven HEMA opladers bij mij geen melding als ik mijn telefoon oplaad. Ze laden mijn telefoon sneller op dan het exemplaar dat ik ooit uit China haalde en kosten een fractie (zo rond de € 4) van de prijs van officiële opladers. Bij HEMA weten ze dan ook niets over de schade: “We hebben geen meldingen van ontploffende telefoons. Voor zover ik weet zijn al onze opladers veilig. Maar het blijft natuurlijk je eigen risico als je een onofficiële oplader koopt”, aldus de klantenservice.

Apple en Android: een wereld van verschil

Stiekem ben ik benieuwd wat een vertegenwoordiger van – in mijn geval – Apple hierover te zeggen heeft. Gaan ze mij overtuigen dat officiële opladers echt veel beter zijn? Tijdens mijn bezoekje aan de Genius Bar van Apple in Amsterdam ondervraag ik een vriendelijke jongeman. Hij geeft goudeerlijk toe dat opladers van andere producenten op de Europese markt aan alle veiligheidsvoorwaarden voldoen en dat je deze dus prima kunt gebruiken. “Ik heb er zelf ook eentje van de HEMA.”

En hoe zit het met Android-telefoons? Deze laad je op met micro-USB kabel en daarvan zijn er meer in omloop. Een e-reader kun je bijvoorbeeld ook opladen met een micro-USB kabel, net als Android-tablets. Om maar gewoon eerlijk te zijn (sorry Apple-fans): je bent beter af met een Android toestel als het om opladen gaat. De micro-USB kabel kun je gebruiken voor verschillende apparaten, Android telefoons geven géén melding als je er eentje van een ander merk gebruikt én de micro-USB oplader wordt hoogstwaarschijnlijk binnenkort de standaard in Europa.

telefoons_metemoji

2017: alle opladers voor de EU universeel

Goed nieuws omtrent opladers: er komt snel een einde aan al die verschillende snoertjes en stekkertjes. Om elektronisch afval te verminderen moeten in 2017 alle opladers universeel te gebruiken zijn in de EU. De micro-USB wordt waarschijnlijk de standaard. Die kun je dus meteen gebruiken voor je tablet, e-reader, telefoon en nog veel meer. Fijn! Daarnaast zijn er nog veel meer ontwikkelingen als het gaat om opladen, lees daarvoor onze blog over draadloos opladen.

Toch onveilige opladers in omloop?

De micro-USB oplader mag dan wel de standaard worden, uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt wél dat ook in Nederland lang niet alle USB-opladers aan de veiligheidsnormen voldoen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee: lees dus voordat je tot een aankoop overgaat het nieuwsartikel over USB-opladers en bekijk de lijst met reviews. Conclusie: ‘nep’-opladers zijn niet schadelijk, mits je de goede koopt. Pas op met buitenlandse aanbieders (via internet) van zogenaamde merkopladers die spotgoedkoop zijn: daar kan ook de NVWA niet voor garant staan.

opladen

4 tips om echt van nep te onderscheiden:

Je kunt de opladers van andere merken, verkocht door officiële verkopers in Nederland, dus veilig gebruiken. Kom je op de markt of op internet een merkoplader tegen maar twijfel je over de echtheid hiervan? Hierbij vier tips om echt van nep te onderscheiden:

  1. Koop je een oplader via Ebay en kost deze nog geen vijf euro maar lijkt hij wel op een officiële lader? Dat is net iets té mooi om waar te zijn.
  2. Bekijk goed het logo op een oplader; is het precies hetzelfde als het origineel?
  3. Wordt je telefoon of de oplader erg warm tijdens het laden? Dat is geen goed teken!
  4. Gaat het opladen erg langzaam? Ook dan is het waarschijnlijk een nepper.

Ga jij voor een echte of een nep-oplader?