.

fast charge smartphonebatterijen snel opladen
Terug naar overzicht
99,960x gelezen

‘Hè? Is de batterij van m’n telefoon nu alwéér leeg?’ Elk jaar krijgen smartphones nieuwe, betere functies. Soms lijkt het alleen of de batterij achterblijft op al deze technologische ontwikkelingen. We stellen onze telefoonbatterij elke dag flink op de proef. En helaas past zijn capaciteit niet altijd bij ons gebruik. Is dat straks eindelijk verleden tijd? Wij duiken in de wereld van nieuwe soorten batterijen, ‘fast charge’ en nieuwe technieken zoals opladen via wifi. Charge!

Wat voor batterij zit er nu in mijn telefoon?

welke batterij heeft mijn telefoonTelefoons hebben een lithium-ion accu. Deze batterij is specifiek gemaakt voor jouw smartphone. Dit type heeft altijd voor jouw batterij op maat gemaakte Battery Management Software. Dit zorgt ervoor dat de lithium-ion accu nooit helemaal leeg raakt of wordt overladen, zodat hij niet stukgaat.

De inhoud van lithium-ion accu’s wordt aangeduid met de eenheid milliampère uur: mAh. Hoe hoger het getal, hoe meer inhoud en hoe langer de batterij in principe meegaat. Al hangt dat ook helemaal af van hoe intensief de hardware aan het werk is. Dit kun je het beste vergelijken met een auto. Die verbruikt ook meer brandstof als hij continu met meer toeren rijdt.

Lithium-ion is momenteel het meest gebruikte type accu. Andere soorten zijn er ook, zoals:

  • NiCD: nikkel-cadmium accu, dat minder milieuvriendelijk is dan lithium-ion omdat het gemaakt is van cadmium. Dit type is verouderd.
  • NiMH: nikkel-metaalhydride. Ook dit type is verouderd.
  • Li-Po: lithium-polymeer. Dit type accu is in opkomst vanwege zijn lange levensduur en omdat het geschikt is voor dunne smartphones. Steeds meer vooral dure telefoons krijgen dit type, maar de meeste hebben nog de lithium-ion accu.

Voor- en nadelen van huidige smartphonebatterijen

voordelen nadelen huidige telefoonbatterijenJouw telefoon heeft vrijwel zeker een lithium-ion batterij. En hoewel je misschien vindt dat hij snel leeg gaat, heeft hij veel voordelen. Zo heeft dit type batterij een hoge energiedichtheid. Dit betekent dat hij langer op een lading meegaat dan een ander type accu met hetzelfde formaat. Op het zeldzamere, duurdere Li-Po na dan.

Een ander voordeel van lithium-ion accu’s? De oplaadcapaciteit van de batterij blijft ook goed als je ‘m oplaadt als hij nog niet helemaal leeg is. Handig als je tussendoor snel even je telefoon wilt opladen. Bij oudere smartphonebatterijen neemt hierdoor de 'inhoud' van de batterij af en gaat je telefoon in het vervolg nóg sneller leeg. Mede daardoor heeft lithium-ion ook een lange levensduur: ze gaan jaren mee.

Nadelen? Die zijn er ook. Zo neemt de capaciteit ook bij lithium-ion na verloop van tijd af, waardoor ze sneller leeg zijn. Zeker als de batterij wordt blootgesteld aan warme omstandigheden. Ook duurt het opladen lang, maar andere batterijtypes zijn hier niet sneller in. Het is helaas nog niet zo dat een batterij in korte tijd is opgeladen, al werkt 'fast charge' steeds beter. Maar daarover later meer. Het laatste nadeel van lithium-ion batterijen? De capaciteit is niet altijd niet ideaal. Bij intensief gebruik moet een telefoon vaak voor het einde van de dag weer worden opgeladen.

Hoe ziet de toekomst van smartphonebatterijen eruit?

toekomst telefoon opladenDe telefoon is gebruiksvoorwerp nummer 1: er zijn meer mensen die er wel één hebben dan geen. De vraag is daarom groot naar nieuwe technologieën en oplaadmanieren zodat smartphonebatterijen beter worden. Wetenschappers en fabrikanten zijn druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe batterijen en oplaadtechnologieën. Wij zochten uit wat er zoal in ontwikkeling is. Gaat het om toekomstmuziek of is het binnenkort écht werkelijkheid?

Lithium-ion batterij die drie keer zo goed presteert

lithium ion batterij drie keer zo snelSinds 2014 werken wetenschappers aan een ‘2.0’-versie van de huidige lithium-ion batterij. Het grote verschil? In de anodes worden siliconen gebruikt in plaats van grafiet. Een anode is de pool van een batterij waar de stroom de batterij inkomt. Een siliconen anode zou de batterij tot drie keer sneller kunnen opladen. Dit heeft ook de interesse van autofabrikanten gewekt. Zo investeren merken als BMW in een start-up die hiermee vooroploopt. Ook zij hebben, met het oog op elektrische auto’s, belang bij batterijen die snel opladen. Het is nog onbekend wanneer de eerste smartphone met dit nieuwe batterijtype uitkomt.

Draadloos opladen via wifi

telefoon opladen via wifiSteeds meer smartphones kunnen draadloos opladen. Binnenkort komt daar misschien wel een baanbrekende manier bij: opladen via wifi. Er is een nieuw soort antenne in ontwikkeling die elektromagnetische golven via wifi kan opvangen. In 2017 publiceerde het gezaghebbende Nature daar al een wetenschappelijk artikel over. Hierin staat dat je in theorie je telefoon kan opladen als je met wifi bent verbonden. Oftewel: nóg een reden om wifi te gebruiken. Het bespaart dan niet alleen MB’s van je Sim Only internetbundel, maar je telefoon laadt ook nog eens op. Twee vliegen? Eén klap! Het is alleen nog onbekend of en wanneer de techniek op grote schaal gebruikt kan worden.

Batterijen van schuim

Het bedrijf Prieto gooit het over een heel andere boeg. Het gebruikt koperschuim voor zijn batterijen, die in de basis nog wel van lithium-ion zijn. Het voordeel van koperschuim is dat een batterij driedimensionaal opgeladen kan worden. Dit houdt in dat stroom van meer dan één kant in de batterij terecht kan komen. Zo wordt een ‘oplaadfile’ voorkomen en laad je een batterij sneller op. Prieto werkt momenteel nog druk aan het optimaliseren, maar op dit moment heeft het zijn eerste klanten binnen. Wanneer de eerste telefoonbatterij volgt? Dat is nog onbekend.

StoreDot: huidige batterijen in halve minuut opgeladen

telefoon in halve minuut opladen storedotWaarom iets nieuws bedenken als het huidige beter kan? StoreDot is een start-up uit Tel Aviv dat mogelijkheden onderzoekt om huidige batterijen supersnel op te laden. Op die manier laad je je huidige smartphonebatterij in een paar minuten op. Prima oplossing, toch? Een het goede nieuws is: de massaproductie voor snel op te laden batterijen is nu gestart door StoreDot. Het slechte nieuws: dit is voor elektrische auto’s. Tip voor StoreDot: het zou een goede business voor het bedrijf zijn als het zich ook op smartphones gaat toeleggen.

Fast charge en andere (tijdelijke) oplossingen

De batterij van je telefoon houdt de gemoederen dus bezig. Niet alleen van jezelf, maar ook die van wetenschappers en fabrikanten. Zowel jij als zij hebben er baat bij dat batterijen sneller zijn op te laden en minder snel leeg gaan. Daarom zijn er al een heleboel dingen bedacht die het probleem (deels) oplossen.

Fast charge: in no-time voor een groot deel je batterij opgeladen

fast charge telefoon opladenSteeds meer smartphones ondersteunen fast charge, oftewel: snelladen. Je telefoon krijgt hiervoor een speciale adapter meegeleverd die energie extra snel richting je smarthonebatterij stuurt. Daar hoort ook een goede kabel bij met weinig energieverlies. Bij de meeste smartphones laad je zo in een half uur het toestel voor meer dan de helft op. Daarmee is fast charge voor veel mensen een handige, tijdelijke oplossing om tussendoor hun telefoon een opkikker te geven.

Externe batterij: altijd extra energie bij de hand

externe batterij opladenOndersteunt je telefoon geen fast charge? Of heb je daar geen tijd voor? Een externe batterij, vaak een powerbank genoemd, is ook een slimme keuze. Deze neem je mee in je tas met daarbij een kabeltje en is handig als je bijvoorbeeld een lange reis voor de boeg hebt. Een externe batterij met 10.000 mAh inhoud kost vaak een paar tientjes. Vaak kun je hiermee je smartphone meerdere keren volledig opladen.

Energiebesparende modus van je telefoon

Waarom opladen als je ook kunt besparen? Dat doet de energiebesparende modus van je smartphone. Die schakelt allerlei functies van je telefoon uit die op de achtergrond werken. Zoals het automatisch ophalen van mailtjes en berichten. Hierdoor ontzie je de hardware en gaat de batterij langer op een lading mee. Handig voor de laatste loodjes!

Batterij opladen straks verleden tijd?

batterij telefoon opladen verleden tijd?In smartphoneland wordt druk gewerkt aan het verbeteren van je telefoonbatterij. Wanneer opladen helemaal verleden tijd is? Dat is nog onbekend. Eén ding is zeker: het duurt niet lang meer voordat je batterij nóg langer meegaat en nóg sneller oplaadt. Ook zal draadloos opladen alleen maar vaker voorkomen. Zo komt er binnenkort een keukenblad uit dat ook dient als draadloos oplaadstation. Kwestie van je telefoon erop leggen en laden maar! En ben je niet in de buurt van een oplader en heb je écht nog maar een paar procent? Lees dan ons artikel over hoe je dag overleeft met een telefoon die bijna leeg is.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.