.

Motorola Simyo
Terug naar overzicht
50,792x gelezen

Ze domineerden jarenlang de markt van de mobiele telefonie, maar verdwenen later naar de achtergrond. Hoe gaat het met de topfabrikanten van mobiele telefoons van weleer? Van Nokia weten we dat inmiddels: die leveren inmiddels goede, voor Sim Only ideale, smartphones. Deze keer zoeken we uit hoe het nu met Motorola gaat, nog zo’n échte telefoonpionier!

Het ontstaan van Motorola

Motorola draait alweer een tijdje mee. Het bedrijf werd in 1928 opgericht als Galvin Manufacturing Corporation en heet sinds 1947 Motorola. Het bedrijf is altijd al bezig geweest met draadloze communicatie. Zo is Motorola bijvoorbeeld de maker van de eerste walkietalkie. Een andere uitzonderlijke prestatie van Motorola? De legendarische woorden ‘one small step for a man, one giant leap for mankind’ van Neil Armstrong – de eerste mens op de maan – werden verzonden via een Motorola-zender.

Fabrikant van de eerste échte mobiele telefoon

Motorola mobiele telefoon SimyoVoor de komst van de mobiele telefoon was Motorola dus allang bezig met draadloze communicatie. Daarom is het ook geen verrassing dat de Amerikaanse fabrikant zich eind jaren ’60, begin jaren ’70 begon te richten op de ontwikkeling van draadloze telefoons.

Die waren er toen al wél mondjesmaat. Zo had je autotelefoons en beschikte het leger over mobiele telefoons. Deze telefoons waren echter heel zwaar en kon je alleen meenemen in bijvoorbeeld een koffer. Niet bepaald ‘mobiel’ dus! Het doel werd daarom om draadloze telefoons te ontwikkelen die je gewoon in één kon dragen. En Motorola was in 1973 de eerste fabrikant die dat lukte.

Het ging hier om een prototype van de Motorola DynaTAC, dat in de jaren ’80 de eerste mobiele telefoon was die voor consumenten te koop was. Daarmee was Motorola dus echt vanaf het begin een koploper op het gebied van mobiele telefoons.

Populairste fabrikant ter wereld

Motorola populair SimyoHierdoor zat Motorola op de eerste rij toen de vraag naar mobiele telefoons onder consumenten toenam. Samen met Nokia was Motorola in de jaren ’80 en een groot deel van de jaren ’90 het populairste telefoonmerk. Waar Motorola’s eerste mobiele telefoon groter was dan een baksteen, waren nieuwere modellen stukken compacter. Hierdoor wilden veel mensen een Motorola, omdat dit ze gebruiksvriendelijker maakte dan telefoons van veel concurrenten. In 1998, op het hoogtepunt van de populariteit van Motorola’s mobieltjes, waren mobiele telefoons bij Motorola verantwoordelijk voor twee derde van de omzet.

In 1999 loste Nokia Motorola af als populairste telefoonfabrikant, maar ook in de jaren daarna bleef Motorola een grote speler. Pas bij de doorbraak van de smartphone (in 2007, met de komst van de iPhone) verloor Motorola meer en meer terrein. Andere fabrikanten werkten betere smartphones uit die meer mogelijkheden boden dan de telefoons van Motorola. Apple had het voor die tijd baanbrekende besturingssysteem iOS en Nokia redde zich aardig met Symbian. Android stond in die periode nog in de kinderschoenen. Motorola’s smartphones werden bestempeld als weinig innovatief en niet echt gebruiksvriendelijk, waardoor de verkoop van Motorola-telefoons kelderde.

Iconische Motorola-telefoons

De hoogtijdagen van Motorola komen waarschijnlijk nooit meer terug. Maar eerlijk is eerlijk: het bedrijf bracht iconische telefoons uit. Een mooi moment om ze er even bij te pakken!

Motorola DynaTAC 8000X

Motorola DynaTAC 8000X SimyoUiteraard staat de eerste mobiele telefoon die voor consumenten verkrijgbaar was in dit lijstje: de Motorola DynaTAC 8000X. Groter dan een baksteen, maar hij deed het wél! Je kon er een half uur mee bellen, daarna moest ‘ie tien (!) uur aan de lader.

Motorola StarTAC

Motorola StarTAC SimyoNog zo’n legendarisch Motorola-model is de StarTAC. Dit was de eerste uitklapbare mobiele telefoon, die een nieuwe rage veroorzaakte. Deze telefoon kon je dus dichtklappen, zodat ‘ie nóg makkelijker mee te nemen was. Hij kwam uit in 1996 en uiteindelijk verkocht Motorola er ongeveer 60 miljoen exemplaren van.

Motorola ROKR E1

Motorola ROKR SimyoTegenwoordig is je smartphone een Zwitsers zakmes dat alles kan. Dat was vroeger wel anders: bellen, sms’en en daarmee had je alle functionaliteiten van een mobiele telefoon grotendeels wel gehad. Met de ROKR E1 liet Motorola zien hoe het óók kon. Dit was namelijk de eerste telefoon met iTunes van Apple, waarmee je de meeste cd’s van alle artiesten voor het eerst legaal binnen handbereik had. En het opslaggeheugen? Dat bood ruimte aan een maximale whopping hoeveelheid van 100 nummers.

Motorola RAZR v3

Motorola RAZR v3 SimyoDe RAZR v3 is misschien wel Motorola’s meest legendarische mobieltje. Net als de StarTAC is de RAZR v3 uitklapbaar. In totaal verkocht Motorola er sinds 2004 maar liefst 130 miljoen exemplaren van. Bijzondere feature: het kleine schermpje dat aan de buitenkant van de telefoon zat. Zo kon je zien of er iemand belde of sms’te zonder dat je de telefoon hoefde open te klappen. Verder ondersteunde de telefoon WAP, zodat je ermee kon internetten, én had ‘ie een VGA-camera. Wat wil een mens nog meer!?

Hoe gaat het nu met Motorola?

Motorola hoe gaat het met Simyo2011 nam Google de mobiele afdeling van Motorola over voor een bedrag van 12,5 miljard dollar. Doel voor Google was vooral om in het bezit te komen van alle patenten voor mobiele telefonie. Daarnaast bracht Google nieuwe series Motorola-telefoons uit die op Android draaiden. Deze telefoons vielen vanwege hun snelle Android-versies en prima prijs-kwaliteitverhouding goed in de smaak, al konden ze qua populariteit het niet winnen van Samsung-telefoons en de iPhone.

Inmiddels is Lenovo de eigenaar van Motorola’s mobiele afdeling en komen er nog geregeld goede, degelijke Motorola-telefoons uit. Een typisch Motorola-toestel is de Motorola Moto G5, die niet voor niets in onze top vijf van beste goedkope telefoons staat. Daarmee staat Motorola na al die jaren nog steeds voor kwaliteit en zijn het ideale telefoons voor bij een Sim Only-abonnement. Ze zijn immers snel, mooi én betaalbaar.

Wat is jouw favoriete Motorola-telefoon?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.