.

mobiele games
Terug naar overzicht
19,289x gelezen

De dagen zijn kort, koud en vaak nat. Zie daar de zonnige kant van in: een mooie reden om lekker binnen te blijven voor een fijne game op je smartphone of tablet! Maar welke mobiele games zijn het leukst? Hier lees je onze vijf tips voor indoor winterpret. Deze games hebben we gekozen omdat ze zo heerlijk winters zijn. Of omdat ze in reviews worden geprezen. Sommige games zijn gratis, andere kosten een paar euro: een prima investering voor urenlang speelplezier!

Mobiele games: dat is geen kinderspel

Speel jij graag een videogame? Je bent niet de enige. Gaming is één van de grootste hobby’s ter wereld. Zo’n 2,1 miljard wereldburgers spelen weleens een videospelletje. In Nederland zijn dit er bijna 7 miljoen. Hoeveel Nederlanders op hun mobiel gamen? En het aantal spellen dat ze per jaar downloaden? Dat is niet bekend. Wel hoeveel geld in 2016 met die mobiele games verdiend is: 124 miljoen euro. Wereldwijd was dit een duizelingwekkende 32,7 miljard euro. We kunnen dus oprecht stellen dat videogaming op smartphones en tablets de kinderschoenen al lang en breed ontgroeid is. De meest opzienbarende mobiele game dit jaar? Pokémon GO natuurlijk! In de eerste week vlogen er al 10 miljoen exemplaren de appstores uit. Een half jaar na de release stond de teller van Pokémon-vangers al op meer dan 500 miljoen.

Lara Croft GO: puzzelend langs ruïnes en over zaagbladen

Lara Croft GO won veel prijzen, zoals voor Mobile game van het jaar 2015. En terecht. Tomb Raider’s Lara Croft dompelt je ditmaal niet onder in een wereld van actie en geweld, maar van puzzels en tactisch vernuft. Stap voor stap beweeg je Lara over 101 prachtig vormgegeven, bordspelachtige levels vol regenwouden, ruïnes, labyrinten, slangen, zaagbladen en rotsblokken. Het is bijna als schaken. Bij iedere beurt moet je analyseren, rekenen en vooruit denken: hoe krijg ik Lara naar het volgende scherm? Voor de geoefende puzzelaars zijn de vraagstukken misschien niet altijd even uitdagend. Maar door de fijne gameplay, oogverblinde graphics en doordachte geluidjes zal niemand zich daaraan storen.

Android: €0,99
iOS: €1,99

https://www.youtube.com/watch?v=J4reGUMCeLY

The Room Three: ontsnap uit een raadselachtig herenhuis

The Room Three sluit aan bij de razend populaire escape rooms, waarbij je in real life met een team uit een kamer moet zien te ontsnappen. Bij de mobiele game The Room moest je uit een doos ontsnappen, bij The Room Two uit een kamer en nu bij Three uit het mysterieuze herenhuis The Grey Holm. In de verschillende kamers van het huis vind je allerlei hints en voorwerpen. Die gebruik je om puzzels te maken, raadsels op te lossen, sloten te openen of mechanismen in werking te zetten. Het mooie van Three is dat je ook goed op de verhaallijn moet letten, alleen zo kom je de villa uit. Loop je vast? Dan kun je hints krijgen. Daarom is deze game leuk voor jong en oud. En voor zowel puzzelprofs als spelstuntelaars.

iOS €4,99
Android €4,99

https://www.youtube.com/watch?v=2g9pqTyEaXo

FIFA Mobile: befaamde voetbalgame gaat (heel erg) mobiel

De FIFA-serie van EA is al 23 jaar de onbetwiste nummer één voetbalgame. Met FIFA Mobile gaat de spelontwikkelaar nu heel erg mobiel. Dat wil zeggen: echt een wedstrijd spelen is er niet meer bij. Het draait vooral om kort-maar-krachtige spelsituaties en mini-games waarbij je bijvoorbeeld moet dribbelen of keepen. Tijdens het spelen verzamel je tokens om sterkere spelers mee te kopen. De nieuwe opzet is lekker verfrissend, maar wel eventjes wennen. Een leuke optie is de Attack Mode, waarbij je het opneemt tegen een vriend of wildvreemde door omstebeurt een aanvalssituatie uit een wedstrijd te spelen. Erg fijn: de game is minder dan 100 MB en laadt snel. En dus is hij ook geschikt voor mensen met een wat minder krachtige smartphone of tablet.

Gratis, iOS, Android en Windows (Tijdens de verschillende spelletjes verbruik je ‘energie’. Als die op is, moet je energy coins kopen voor meer speeltijd.)

mobiele games
Een trainingssituatie in FIFA Mobile

Ridiculous Fishing: Nederlands neusje van de zalm

Ridiculous Fishing is waarschijnlijk de beste en populairste Nederlandse mobiele game ooit. Het spel is al wat ouder, maar het is tijdloos, leuk voor alle leeftijden en overladen met talloze prijzen – zoals die van iPhone Game of the year 2013. Het spel draait om visser Billy, een ietwat vreemde eend in de bijt. Hij vist namelijk niet alleen met haken, maar ook met broodroosters, föhns en bazooka’s. Als Billy moet jij de lijn uitgooien, de vis vangen en vervolgens weer uit de lucht schieten om geld te verdienen. Van dat geld kun je betere visspullen kopen. Of bijvoorbeeld een piratenhoed, gewoon omdat het leuk is. De graphics, geluiden en hilarische taferelen doen een beetje denken aan Super Mario Bros op de eerste Nintendo. Dit retrosausje maakt het af: een spel om je vingers bij af te likken.

Android: €2,25
iOS: €2,99

A Good Snowman: knuffelbare kerstgame die je doet smelten

Tot slot. Kom jij helemaal natgeregend binnen? Hebben de buurjochies je net bekogeld met sneeuwballen? Pak dan je telefoon en speel even A Good Snowman. Je slechtemobiele games humeur zal verdwijnen als sneeuw voor de zon. ‘Nog nooit in mijn leven heb ik een videogame zo graag willen knuffelen’, zei een recensent over dit spel. Een ondefinieerbaar maar verschrikkelijk schattig monster moet uit grote sneeuwballen sneeuwpoppen puzzelen. Is even gemakkelijk als het klinkt. De opzet, althans. Evengoed is het spel namelijk uitdagend, ook voor volwassenen. Een beetje zoals Vier op ’n rij dat ook is. En smelt je nog niet van het knuffelmonster? Dan zeker van het vreedzame landschap of de betoverende wegzweefmuziek.

Android: €4,59
iOS: €4,99

Wat is jouw favoriete wintergame?

Hebben we een goed spel over het hoofd gezien? Heb jij een nóg betere game om Koning Winter mee te trotseren? Zet jouw tip dan even in de comments.

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.