iPhone 8 Simyo

iPhone 8: viert Apple hiermee het tienjarig bestaan van de iPhone?

Telefoons & Tech

De tijd vliegt! Dit jaar is het alweer tien jaar geleden dat Apple de eerste iPhone aankondigde. En daarmee automatisch het telecomlandschap, op z’n zachtst gezegd, nogal opschudde. Tijd om kort terug te blikken én vooruit te kijken. Want om het jubileum te vieren, zou Apple al dít jaar de iPhone 8 uitbrengen.

Doorbreekt Apple een lange traditie?

iPhone 8 Apple traditie SimyoDat is althans een hardnekkig gerucht dat steeds de kop opsteekt. Veel analisten die Apple dagelijks op de beurs volgen, houden er inmiddels sterk rekening mee dat de iPhone 8 al dit jaar uitkomt. Mocht dit inderdaad zo zijn, dan is dat het einde van een traditie.

In lijn met vorige jaren zou Apple dit jaar namelijk alleen de iPhone 7s en iPhone 7s Plus ‘moeten’ uitbrengen. Bij vorige telefoons ging dit ook zo. Zo kwam eerst de iPhone 6 uit, een jaar later de iPhone 6s. Apple zou deze traditie doorbreken om stil te staan bij de tiende verjaardag van de eerste iPhone. De iPhone 8 moet een jubileumeditie worden waarmee Apple de tienjarige verjaardag van deze telefoon viert.

Het is best begrijpelijk dat de fabrikant dit verjaardagsfeestje goed wil vieren. De eerste iPhone verlegde in 2007 namelijk de grenzen en eisen voor waar een smartphone aan moest voldoen. Tot die tijd waren smartphones nog niet echt ‘slim’ en gebruiksvriendelijk. Met de iPhone en het bijbehorende iOS-besturingssysteem legde Apple de lat een stuk hoger dan die tot dan toe lag. De smartphone had iets nieuws: apps, die je zelf kon downloaden in een App Store. Ook was de iPhone een stuk gebruiksvriendelijker dan andere smartphones.

Het gevolg? Een smartphone was niet langer iets voor alleen de ‘nerds’ en zakenlui. Dankzij de eerste iPhone wilden steeds meer mensen een smartphone.

iPhone 8 geruchten: Apple trekt alle registers open

De iPhone 8 moet het nieuwe pronkstuk van Apple worden. Apple schijnt ook wat andere namen voor de telefoon te overwegen, zoals iPhone Edition of iPhone X. Via verschillende bronnen, zoals de Twitteraars @evleaks en @onleaks en Apple-analist Ming-Chu Kuo, zijn er veel details naar buiten gedruppeld.

Nieuw design met dunnere randen

iPhone 8 dunnere randenApple zou het herkenbare ontwerp van de iPhone rigoureus omgooien. De dikke randen boven en onder het scherm verdwijnen, waardoor de iPhone 8 een futuristisch uiterlijk zou krijgen. De oude, vertrouwde startknop onder het scherm wordt als het goed is in het drukgevoelige scherm verwerkt. Waarschijnlijk komt de vingerafdruksensor aan de achterkant te zitten.

Super Amoled in plaats van IPS LCD

Voor het scherm gebruikt Apple zo goed als zeker een andere schermtechnologie. Vorige iPhones hadden een IPS LCD-display, de iPhone 8 krijgt een Super Amoled-scherm. Dit schermtype heeft een hogere helderheid en betere kleurweergave. Concurrent Samsung gebruikt deze technologie ook en oogst hiermee bij recensenten vaak veel lof. Het scherm krijgt een formaat van 5,1 inch, wat precies tussen het schermformaat van de iPhone 7 (4,7 inch) en 7 Plus (5,5 inch) in zit.

Nieuwe camera’s voor Augmented Reality

iPhone 8 camera SimyoDe iPhone 8 zou, net als de iPhone 7 Plus, een dubbele camera aan de achterkant krijgen. Met deze camera is optisch inzoomen mogelijk: inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Daarnaast moet dit mogelijkheden bieden voor Augmented Reality, waarbij ‘Virtual Reality’ en de echte wereld met elkaar gemengd worden. Voor hetzelfde doeleinde krijgt de camera aan de voorkant waarschijnlijk óók twee lenzen.

Hoe dit in de praktijk zal werken? Dat is nu nog gissen. Misschien dat de iPhone 8 je helpt met navigeren, door de route via het camerabeeld letterlijk op je scherm uit te stippelen. Ook zou de iPhone 8 wellicht objecten kunnen herkennen. Je richt de camera van de iPhone dan op iets waar je meer over wil weten. Op het scherm toont de iPhone 8 virtueel dan aanvullende informatie naast het echte, fysieke object dat je met de camera ‘scant’.

Overige specificaties

iPhone 8 specificaties SimyoHet gerucht gaat dat de iPhone 8 draadloos kan opladen. Op zich niet baanbrekend, want veel andere telefoons kunnen dit al. Er gaan daarnaast geruchten dat de telefoon wordt gemaakt van roestvrijstaal. Apple zou de telefoon gaan verkopen met 64 en 256 GB opslaggeheugen.

Wanneer komt de iPhone 8 uit?

Waarschijnlijk presenteert Apple de iPhone 8 in september, tegelijkertijd met de iPhone 7s en iPhone 7s Plus. Maar wanneer precies? Dat wordt duidelijk zodra Apple media gaat uitnodigen voor een groot persevenement. De telefoon is dan als het goed is in oktober te koop.

Het mag wat kosten

iPhone 8 prijs SimyoOok de prijs van de iPhone 8 is nog een vraagteken. Omdat de telefoon beter zou zijn dan de iPhone 7s en iPhone 7s Plus, verwachten analisten dat de telefoon meer dan 1000 euro gaat kosten. Dat is nogal wat. Niet alleen om eenmalig op te hoesten, maar ook als je de iPhone 8 op afbetaling wil kopen.

Dit is namelijk hetzelfde als een lening. Vanaf dit jaar moet je voor telefoons van 250 euro of meer een leentoets afnemen. De verkoper moet dan checken of je inkomen hoog genoeg is om de telefoon op afbetaling te kopen. Is dat niet het geval? Dan kun je de telefoon niet op afbetaling kopen. Ook beïnvloedt de lening het maximale leenbedrag voor andere leningen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een minder hoge hypotheek op een huis kunt nemen.

Zoek je een nieuwe smartphone voor je Sim Only abonnement? Voor minder dan 250 euro zijn er een paar zeer goede goedkope telefoons te koop. Koop je deze op afbetaling, dan wordt de lening niet geregistreerd.

Waar ga jij voor? Een goede smartphone die ook betaalbaar is, of heb je gespaard voor de iPhone 8?

Discussie