.

huawei telefoon eerste c300 simyo
Terug naar overzicht
28,941x gelezen

Kunstwerken zijn het, de smartphones van tegenwoordig. Leg je een topper van nu naast een verouderd model van dezelfde fabrikant, dan zie je dat er genoeg is veranderd. In deze serie blikken we terug op de eerste smartphones van de topfabrikanten van dit moment. Wie aan de beurt is in deze eerste aflevering? De allereerste Huawei telefoon en de eerste smartphone van dit merk!

Huawei komt van ver

huawei opmars simyoHet Chinese Huawei is geen traditionele telefoonfabrikant. Het bedrijf bestaat ‘pas’ sinds 1987 en is daarmee een relatief jong bedrijf. Van oorsprong is Huawei een aanlegger van telecommunicatienetwerken. Sinds 2012 is het daarin zelfs de grootste ter wereld. Nog groter dus dan gerenommeerde namen als Nokia, Alcatel en Ericsson.

Huawei stortte zich pas relatief laat in de wereld van smartphones. Ook vandaag de dag is het bedrijf zelfs nog meer een netwerkbedrijf dan een telefoonfabrikant. En dat terwijl Huawei inmiddels écht een van de grote spelers in smartphoneland is. Zo verkocht het merk vorig jaar maar liefst 153 miljoen smartphones wereldwijd. Uit onderzoek van marktonderzoeker Strategy Analytics blijkt dat Huawei in het tweede kwartaal van 2017 een marktaandeel van 10,7 procent heeft. Dit betekent dat toen één op de tien telefoons wereldwijd een Huawei was. Alleen Samsung (22,1 procent) en Apple 11,4 procent) verkochten er meer!

Huawei C300: de eerste Huawei telefoon

huawei c300 simyoDe eerste stapjes richting die enorme hoeveelheid verkochte telefoons neemt Huawei in 2004. Het brengt dan zijn allereerste telefoon uit. Geen smartphone, maar een ouderwetse GSM. De Huawei C300. Een voor die tijd geen opvallende telefoon. Fysieke toetsen om nummers te bellen en te typen, plus daarboven wat navigatieknoppen: dat is wat de Huawei C300 in huis heeft. Bijzondere functies zijn er niet: bellen, sms’en, adressen opslaan, dat is het wel zo’n beetje.

De eerste Android-smartphone van Huawei: de U8220

huawei u8220 simyoHet serieuzere werk van Huawei volgt vijf jaar later. In 2009 presenteert de fabrikant op het Mobile World Congress haar eerste Android-smartphone. Dit is de Huawei U8220, die draait op een van de eerste Android-versies: Android 1.5 Cupcake en hij krijgt al snel een update naar Android 2.1 Eclair. Kosten toentertijd? Zo’n 230 euro. Voor die tijd best betaalbaar voor Android.

Even wat feitjes op een rij: een compact 3,5 inch TFT-scherm met een resolutie van 480x320 pixels. Daarnaast 192 MB werkgeheugen en de mogelijkheid om 16 GB aan opslaggeheugen toe te voegen aan de telefoon. Camera? Heeft de Huawei U8220 gewoon: eentje met 3,15 megapixel. Een selfiecamera? Op dat moment nog iets te hoog gegrepen, maar wel iets waar Huawei zich in de jaren daarop ging onderscheiden. Hoewel de plastic behuizing van de Huawei U8220 een beetje goedkoop aanvoelde, werd de telefoon in reviews van bijvoorbeeld Engadget en CNet toch goed ontvangen. Een goed begin!

Huawei Ascend P1: eerste ‘flagship’ Huawei telefoon

huawei ascend p1 simyoRond 2010 wordt duidelijk dat Apple en Samsung de smartphonegrootmachten worden. Toch legt Huawei in de schaduw van deze giganten de basis voor het toekomstige succes. In 2012 brengt het de Ascend P1 uit, de eerste Huawei telefoon uit de inmiddels bekende P-reeks. Dit is Huawei’s flagship-lijn, te vergelijken met de Galaxy S-lijn van Samsung. Deze Ascend P1 is dus een voorouder van de Huawei P20, de Huawei topper van 2018.

De Ascend P1 is Huawei’s eerste echte toptelefoon. Met specificaties die zich in 2012 met de beste van de markt kunnen meten. Het opvallende is: de telefoon geeft met zijn ontwerp alvast een voorproefje van hoe nieuwere Huawei’s eruitzien. Slank, hoekig en licht. Al werd de Ascend P1 door bijvoorbeeld Tech Radar ook omschreven als een beetje krakkemikkig, door het plastic ontwerp.

huawei u8220 simyoNiettemin pakte de telefoon veel goede reviews, waaronder vier van de vijf sterren bij hetzelfde Tech Radar. Het scherm was met 4,3 inch voor die tijd behoorlijk groot, met een redelijke resolutie van 960x540 pixels. De processor had twee kernen en klokte 1,5 GHz, wat redelijk hoog was voor die tijd. Met 1 GB werkgeheugen kon de telefoon ook snel schakelen tussen apps, al had hij met 4 GB niet bijzonder veel opslaggeheugen. Overigens was dit wel uitbreidbaar.

Extraatjes? De telefoon had Android 4.0 Ice Cream Sandwich en kreeg een update naar Android 4.2 Jelly Bean, dat echt een degelijk besturingssysteem was. Bovendien had de telefoon een schone Android-versie, dus niet de zelfgemaakte Huawei-schil Emotion die op latere modellen kwam te staan en niet altijd even populair is.

Grote voordeel van de Huawei Ascend P1 was de prima 8-megapixelcamera en de selfiecamera van 1,3 megapixel. Reviewers waren het met elkaar eens: goed gedaan!

Huawei in Nederland

huawei sim only nederland simyoIn de periode dat Huawei de Ascend P1 uitbrengt, zet het merk ook in Nederland voet aan wal. Werd er misschien eerst nog een beetje vreemd opgekeken naar dat Chinese merk met die gekke naam en waren consumenten huiverig voor goedkope telefoons uit China, na verloop van tijd steeg het vertrouwen in het merk.

Huawei’s bleken betrouwbaar te zijn. En, voor Nederlanders ook altijd fijn: betaalbaar. Huawei was aanvankelijk een echte prijsvechter die kwaliteit bood. Kortom: de ideale smartphones voor bij goedkope Sim Only abonnementen. Een goede telefoon voor een bodemprijs in combinatie met een betaalbaar Sim Only abonnement met lage maandlasten: dat klonk voor veel mensen als muziek in de oren.

Toch steeg de prijs van Huawei’s steeds meer. Kostten de eerste Huawei toppers een paar honderd euro, nu betaal je voor de Huawei P20 Pro rustig 799 euro. Een prijsvechter, dat is Huawei – in ieder geval qua toptelefoons – dus niet meer. Qua prijs concurreert het nu ook met de iPhone en topmodellen van Samsung.

De beste Huawei telefoon van dit moment

huawei p20 pro simyoOndanks de prijsstijging van zijn toptelefoons is Huawei een grote speler in Nederland. Het merk staat inmiddels voor kwaliteit en innovatie. Zo is de P20 Pro de eerste telefoon met een camera die drie lenzen heeft. Deze zit aan de achterkant van de telefoon en kan extra goed in het donker foto’s maken. In deze Huawei telefoon zit een zelfgemaakte processor die zich met de krachtigste chipsets kan meten. Huawei heeft daarmee echt een krachtpatser afgeleverd die zich met de top van de markt kan meten. Niet alleen qua prestaties, ook qua design: het merk heeft dus een lange weg afgelegd sinds de Ascend P1!

Een andere interessante Huawei telefoon van dit moment is de P10 Lite, die vorig jaar uitkwam. Dit is een van de beste goedkope smartphones. Deze telefoon heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding, is snel in gebruik en biedt mooie extra’s. Kortom, het overwegen waard als je een betaalbare smartphone zoekt voor bij je Sim Only abonnement.

Nadat we herinneringen ophaalden aan topfabrikanten van weleer, zoals Nokia en Motorola, weten we nu ook weer een beetje meer van een nieuwe topfabrikant: Huawei. Heb jij een Huawei (gehad)? We zijn benieuwd!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.