.

Nokia 3310 Simyo
Terug naar overzicht
67,758x gelezen

Hij deed het altijd en zijn batterij leek nooit leeg te gaan. Daarnaast had ‘ie met Snake II het leukste spelletje ooit. Over welke mobiele telefoon we het hebben? De legendarische Nokia 3310 natuurlijk. Maar liefst 126 miljoen exemplaren werden er van deze telefoon verkocht. Dat worden er binnenkort meer, want vanaf 5 juni is de nieuwe versie van deze telefoon te koop. Nokia is namelijk terug van weggeweest!

Nokia, pionier van mobiele telefoons

Nokia 3310 mobiele telefoon dumbphone

Eerst even een korte geschiedenisles over Nokia, een belangrijke grondlegger van mobiele telefonie. In de jaren ’80 legde het Finse bedrijf mobiele netwerken aan en startte het met de verkoop van mobiele telefoons. Deze apparaten werden in de jaren negentig steeds betaalbaarder, waardoor het voor iedereen makkelijker werd om een mobiele telefoon te kopen.

Dat kon een Motorola of Ericsson zijn, maar de consument wilde het liefste een Nokia. Deze mobiele telefoons waren betaalbaar, makkelijk in gebruik en lieten je niet in de steek. En sommige Nokia-telefoons kon je met ‘frontjes’ ook nog eens personaliseren. Mede hierdoor verkocht Nokia vanaf 1998 jarenlang de meeste mobiele telefoons. Tot 2012, toen de wereldwijde vraag naar smartphones steeds meer toenam.

Het maken van smartphones ging Nokia niet zo goed af. Het besturingssysteem dat de fabrikant gebruikte, Symbian, bood minder mogelijkheden dan het populaire iOS. Ook was het minder gebruiksvriendelijk. Vervolgens probeerde Nokia via een samenwerking met Microsoft en Windows Phone het tij te keren. Tevergeefs: ook Windows Phone legde het af tegen iOS en Android, dat ook steeds populairder werd. In 2014 verkocht het in verval geraakte Nokia zijn afdeling voor mobiele telefoons aan Microsoft.

Einde Nokia? Echt niet!

Nokia 3310 Nokia terug

De verkoop van de mobiele afdeling aan Microsoft betekende het einde van het Nokia-tijdperk. Microsoft Mobile was geboren. Je zou zeggen dat we Nokia nooit meer terug zouden zien. Alle kennis en de werknemers van de mobiele telefoon-afdeling waren immers door Microsoft overgenomen.

Niets is minder waar: na de overname werden de verkoopcijfers van Microsoft Mobile niet beter. Hierdoor moest de fabrikant saneren. Vooral veel Finse medewerkers kwamen op straat te staan. Maar die wilden helemaal niet stoppen met het maken van smartphones! Daarom richtten ze vorig jaar hun eigen bedrijf op: HMD. Dit bedrijf heeft inmiddels het wereldwijde alleenrecht om tot 2024 smartphones en tablets met de naam Nokia op de markt te brengen.

De ambitieuze plannen van HMD

Nokia 3310 plannen

De Nokia-naam is dus terug in smartphoneland. Strikt genomen is het niet Nokia zelf die de telefoons maakt. Al worden de telefoons wél gemaakt door dezelfde mensen die vroeger ook Nokia’s maakten.

HMD heeft grootste plannen voor Nokia-smartphones. Zo brengt het dit jaar in elk prijssegment (low-end, midrange en high-end) een Android-smartphone uit. De eerste nieuwe Nokia, de Nokia 6, was in China al snel uitverkocht. Dit is het topmodel van de nieuwe generatie Nokia’s. De Nokia 6 is één van de drie Nokia-smartphones die deze zomer ook in Nederland in de verkoop gaan. Daarnaast brengt het de Nokia 3 en Nokia 5 uit. Deze telefoons zitten in een lagere prijsklasse en hebben voor budgettelefoons goede hardware.

Nokia’s publiekstrekker: de Nokia 3310

Nieuwe-Nokia-3310Voordat Nokia de 3, 5 en 6 in de verkoop doet, brengt het een nieuwe versie van een oude bekende uit. Vanaf 5 juni is namelijk de nieuwe Nokia 3310 in Nederland te koop. Deze mobiele telefoon is een zogenaamde ‘dumbphone’. Oftewel: een klassieke mobiele telefoon zonder slim besturingssysteem zoals Android. Je kunt ermee bellen, sms’en en misschien een simpele vorm van mobiel internet op gebruiken. Meer niet.

De nieuwe Nokia 3310 is een compacte, stevige telefoon die tegen een stootje kan. Dat mag, gezien zijn legendarische voorganger, ook wel! De telefoon heeft een 2,4 inch kleurenscherm en er past een Micro SD-kaart in voor maximaal 32 GB aan opslag. Dat is misschien wel handig, want het opslaggeheugen van de telefoon is 16 MB. En nee, dat is geen typfout: dit gaat inderdaad om megabytes!

Net als de vorige 3310, heeft de Nokia 3310 een ijzersterke batterijduur. In de stand-bystand hoeft de telefoon een maand niet opgeladen te worden. Bij intensief gebruik zou de batterij minimaal 55 uur op een lading mee moeten gaan. Véél meer dan de meeste smartphones!

Dit gaat de Nokia 3310 kosten‘Last’, maar zeker niet ‘least’: wat mag het kosten? HMD geeft de nieuwe Nokia 3310 een prijs mee van 59 euro. Een prima bedrag voor als je een telefoon nodig hebt bij je Sim Only abonnement. De fabrikant mikt met de telefoon op mensen die een tweede mobiele telefoon willen hebben. Handig voor als je bijvoorbeeld naar een festival gaat. Je dure smartphone blijft ‘veilig’ thuis en kan zo niet stuk gaan. Een onverwoestbare Nokia 3310 komt dan goed van pas. Overweeg jij om de nieuwe Nokia 3310 te kopen?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.