.

Dit is hoe je gifjes maakt op je telefoon
Terug naar overzicht
67,704x gelezen
Terug naar overzicht
Slimme tips |

Gifjes maken? Dat doe je snel en creatief met deze 5 apps

Een gifje zegt meer dan 1000 woorden. En weet je wat nóg toffer is dan een bestaand gifje versturen? Zelf gifjes maken! En dat doe je snel, gemakkelijk en creatief met deze 5 apps. Wist je dat je ook gifjes kunt maken in WhatsApp?

Het gifje: what a gift!

Gif staat voor Graphics Interchange Format. Een gifje is een kort stukje video of een reeks plaatjes, al dan niet vergezeld van teksten of grappige effecten. Ze zijn geluidloos, snel en spelen af in een eindeloze loop. Omdat het kleine bestandjes zijn, kun je ze gemakkelijk versturen en ontvangen (maar is de kwaliteit wel wat lager).

Gifs zijn, in internettermen althans, al hartstikke oud. In 1987 werd het bestandformaat bedacht door Steve Wilhite, die er later een Lifetime Achievement Webby voor kreeg. De afgelopen jaren zijn gifjes ineens weer razendpopulair geworden, met name op social media en in berichtenapps. Waarom? Nou, gifjes zijn grappig, haken in op de tijdgeest en brengen een boodschap vaak op een hele rake manier over.

5 apps waarmee je een gifted gifmaker wordt

Voorheen moest je aan de slag met Photoshop of andere ingewikkelde software. Maar dankzij deze 5 handige apps kan iedereen gifjes maken!

1. Giphy Cam

Giphy is ’s werelds grootste en bekendste database met gifjes. Niet gek dus dat deze gif-fanaten een app hebben ontwikkeld waarmee mensen zélf gifjes kunnen maken: Giphy Cam (Android en iPhone, gratis).

Open je Giphy Cam, dan start je selfiecamera automatisch. De camera filmt een kort stukje video, waarvan je binnen een handomdraai een gif maakt. Hoeven niet álle gifs om jou te draaien? Dan smeed je foto’s of video’s uit je galerij om tot gifjes. De app barst van de filters, stickers en tekstmogelijkheden.

Met de iOS-app kun je ook van de Live Foto’s op je iPhone, oftewel foto’s met enkele seconden video eromheen, gifjes maken.

 

Een gifje gemaakt met Giphy Cam

2. GIF Maker by Momento

GIF Maker by Momento (Android en iPhone, gratis) is enorm gebruiksvriendelijk en daarom razendpopulair. Ondanks zijn eenvoud biedt de app veel functies en mogelijkheden voor de gaafste gifs, zoals muziek, filters, stickers en tekst. Momento werkt supersimpel. Open de foto, voeg effecten of tekst toe en delen maar! Met de app is het ook mogelijk om foto’s snel te pimpen.

De app neemt de foto’s en video’s in je galerij als uitgangspunt om gifs mee te maken. Maar vanzelfsprekend kun je ook gewoon je eigen camera gebruiken als input voor gifjes. Ook Live Foto’s worden ondersteund.

In de gratis versie verschijnt er een klein watermerkje links onderin je gif. Wil je meer? Dan zit er niets anders op dan betalen. De premium versie kost 3,99 euro per maand.Niet alleen gaat daarmee het watermerkje weg, ook heb je onbeperkt toegang tot alle frames, muziek, effecten en stickers.

 

Een gifje gemaakt met GIF Maker by Momento

 

3. 5SecondsApp

In 5 seconden een fraai gifje fiksen: die belofte wordt waargemaakt door de app 5SecondsApp (Android en iPhone, gratis). Ook hier kan een kind de was doen. Gewoon een kwestie van foto’s selecteren, de app een gifje laten bouwen en zelf even de finishing touch aanbrengen. 5SecondsApp heeft wel wat coole extra mogelijkheden, zoals frames uitsnijden, de snelheid waarmee de foto’s na elkaar komen veranderen en de frames van plaats verwisselen.

Een gifje gemaakt met 5SecondsApp

4. Giffer

Helaas niet gratis. Maar tel je 3,49 euro neer voor de app Giffer (alleen iPhone), dan maak je geheid de gaafste gifjes! Trek die trukendoos maar open en maak bijvoorbeeld:

 • Cinemagraphs (stilstaand beeld met één bewegend element, bijvoorbeeld wuivende palmen of een druppelende kraan)
 • Stop-motion gifjes
 • Gifjes die zowel vooruit als achteruit kunnen loopen
 • Time-lapse gifs
 • Slideshow gifs.

 

Een gifje gemaakt met Giffer

 

5. Pixel Animator

Een gifjesapp voor creatievelingen, dat is Pixel Animator (Android en iPhone, gratis) in een notendop. Uniekere gifs dan deze krijg je niet! Je bouwt je eigen gifjes namelijk helemaal zelf in pixel art-stijl. Teken geinige poppetjes of figuren, laat ze lachen of huilen en zet de beelden achter elkaar. Het duurt misschien eventjes voordat je de app in de vingers hebt, maar deze YouTube-tutorial helpt je op weg.

 

Een gifje gemaakt met Pixel Animator

Gifjes maken met WhatsApp

We onthulden het al eens in ons artikel over slimme WhatsApp-instellingen, maar het is nog steeds een goed bewaard geheim: met WhatsApp kun je óók gifjes maken. En dat is zelfs supersimpel! Kijk maar.

Een gif maken van een nieuw filmpje:

 • Druk in een chatgesprek op de cameraknop
 • Houd de opnameknop lang ingedrukt om een kort filmpje te schieten
 • Druk rechtsboven op het icoontje ‘gif’
 • En verzenden maar!

Een gif maken van een bestaand filmpje:

 • Druk in een chatgesprek op de paperclip
 • Selecteer in de galerij een korte video
 • Druk rechtsboven op het icoontje ‘gif’
 • En verzenden maar!

Maak jij weleens zelf gifjes?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.