.

Wat betekenen deze emoji echt?
Terug naar overzicht
292,898x gelezen

Berichtjes versturen met alleen woorden erin? Een beetje smartphone-bezitter strooit lustig met emoji’s. Deze digitale stickertjes maken je berichtje niet alleen leuker maar in sommige contexten zelfs duidelijker. Maar weet je eigenlijk wel wat emoji’s betekenen? We zetten de populairste voor je op een rij inclusief betekenis van de emoji.

Hier komen emoji’s vandaan

Wist je dat emoji’s geboren zijn in Japan? De ‘e’ staat voor plaatje en ‘moji’ voor karakter. Deze plaatjes geven dus letterlijk karakter aan je berichtjes. De Japanse kunstenaar Shigetaka Kurita maakte de eerste emoji’s in 1999, puur om sneller informatie over te kunnen brengen. In de jaren 2000 werden emoji’s massaal gebruikt op internetfora en berichtenapps als MSN en Hyves. En daardoor is de populariteit van emoji’s heel snel gegroeid. In 2009 waren ook Google en Apple er als de kippen bij, zij vonden dat emoji’s voor iedereen toegankelijk moesten worden.

Daarom vroegen zij het Unicode Consortium (de organisatie die wereldwijd de standaarden voor digitale letters en andere vormen van communicatie bepaalt) om de emoji te accepteren als officieel communicatiemiddel. In 2010 was het zover: een nieuwe taal was geboren. Inmiddels gebruiken zelfs het Witte Huis en overheidsinstellingen emoji’s. Unicode beoordeelt jaarlijks nieuwe emoji’s. Nadat deze zijn goedgekeurd worden ze via de Apple- en Android-updates toegevoegd aan de emoji’s.

Betekenis emoji’s: verschil tussen emoji’s en emoticons

Emoji’s zijn inmiddels niet meer weg te denken in elke vorm van berichtjes. Want buiten WhatsApp om worden ze ook fanatiek gebruikt op sociale media om Stories, posts of feeds mee op te fleuren. We geven je geen ongelijk!

Wel kan er wat verwarring ontstaan over het verschil tussen emoji’s en emoticons. Soms worden deze termen door elkaar gebruikt, maar er is wel een duidelijk verschil.

Zo kun je de twee uit elkaar houden:

  • Betekenis emoji’s: digitale plaatjes
  • Betekenis emoticons: typografische symbolen zoals ;) en :(

Betekenis emoji: de bekendste emoji’s

Zonder aarzelen gebruik je dagelijks de lachende drol, of de aap met handen voor de ogen. Je denkt feilloos te weten hoe en wanneer je deze emoji moet inzetten, maar, verrassing! De meeste emoji’s vinden hun oorsprong in de Japanse cultuur en kunnen zomaar iets héél anders betekenen. Daarom serveren we bij deze de échte betekenis van de populairste emoji's.

De grimas

Grimas emojiDit is dus geen breedlachende mond, maar deze emoji gebruik je als je in een ietwat ongemakkelijke situatie verkeert.

 

De lachende drollachende drol emoji

Je zou denken: dit is een drol, meer dan dat zal hij niet betekenen, toch? Niets is minder waar! Het Japanse woord voor poep (unko) begint met dezelfde klank (“oen”) als het Japanse woord voor geluk. En hierdoor is er in Japan een soort rage ontstaan als het gaat om lachende-drolobjecten, gerelateerd aan gelukwensen. Eigenlijk zeg je met het drolletje dus iets in de trant van “veel geluk”.

kusje of fluiten emojiKusje of… fluiten?

Fluit deze emoji écht een vrolijk deuntje… of tuit hij zijn lippen voor een lekkere pakkerd? Mocht je hierover regelmatig discussies hebben met je vrienden, wij hebben het verlossende antwoord voor je: deze emoji is klaar om een klapzoen uit te delen.

 

Ik weet het niet! Of... juichen? emoji

 Ik weet het niet! Of... juichen? emoji

Zit deze dame met de handen in het haar? Of juicht ze juist van blijdschap? Verrassing: geen van beide. Deze dame maakt het Japanse gebaar voor ‘oké’! Goed om te weten als je nog eens in Japan bent én met je handen in het haar zit: je kunt dan beter op een andere manier duidelijk maken dat je hulp nodig hebt!

boos of trots emojiBoos, of trots?

Deze emoji gebruik je als je op een trotse, maar minachtende manier je neus ergens voor ophaalt en je distantieert. Een beetje ingewikkeld, vinden wij ook hoor.

 

Zorgelijk… of juist je gezicht na een workout?
Zorgelijk… of juist je gezicht na een workout?

Deze emoji betekent eigenlijk ‘teleurgesteld, maar opgelucht’. Het is moeilijk te bepalen in wat voor situatie je teleurgesteld en opgelucht tegelijk bent, maar mocht de situatie zich voordoen, dan weet jij welke emoji je kunt gebruiken.

Héél diep nadenken emojiHéél diep nadenken

Sorry, we gaan je teleurstellen, want het betekent iets heel anders. Weer komt de Japanse cultuur hier naar voren: dit is namelijk een poppetje dat een diepe buiging maakt. Een teken van dankbaarheid in Japan.

De aap komt uit de mouw…aap emoji

Dat is niet helemaal wat de makers van deze emoji in gedachten hadden. Dit aapje is onderdeel van de trilogie ‘zien, horen, zwijgen’ - samen met de andere twee aapjes: eentje met handen over zijn oren en de ander met handen voor zijn mond - en is gericht op het niet zien, horen of spreken van kwaad. Dubbel oeps!

bidden of high five emojiBidden, of een high-five?

Dit is nog een Japans gebaar dat wij niet zo vaak gebruiken in het dagelijks leven: de handen bij elkaar houden om ‘bedankt’ te zeggen. Zoals tijdens yoga mensen vaak de handen bij elkaar houden, buigen en ‘namasté’ zeggen.

Verkouden of toch een traan?verkouden of traan emoji

Verrassing: deze emoji is niet verkouden, noch verdrietig. In de Japanse Manga-stripboeken is de snottebel een teken dat iemand aan het slapen is.

Huilen van het lachen of verdrietigHuilen van het lachen of verdrietig?

Gebruik je deze emoji wanneer je aangeeft dat je ergens verdrietig om bent? Oeps! Deze emoji betekent namelijk dat je huilt van het lachen.

Fantastisch of spannend?Fantastisch of spannend?

Spot jij het vlammetje? Dan weet je dat iets echt ‘fantastisch’ of ‘tof’ is. Het heeft dus niets te maken met een echt fikkie, al kun je hem natuurlijk altijd gebruiken zoals je zelf wilt.

Dikke knuffel of blijdschap?knuffel of blijdschap emoji

Eigenlijk allebei! Wil je iemand een dikke knuffel sturen? Dan zit je met deze emoji helemaal goed. Maar ook als je iemand wilt troosten kun je deze emoji sturen. Al is het blije gezichtje niet hélemaal passend.

Teleurgesteld of gek?Teleurgesteld of gek emoji

Deze emoji beeldt een glimlach uit, terwijl je niet 100% content bent. Deze emoji omschrijft het gevoel wanneer je het ergens niet helemaal mee eens bent, maar er niets aan kunt doen om de situatie te veranderen. Een beetje een whatever-gevoel dus.

dikke kus of liefsDikke kus of liefs

Deze lieve emoji is mateloos populair en niet zonder reden. Het is de perfecte afsluiter voor berichtjes aan je vlam, je vrienden of familie. Hij betekent ‘liefs’ en ‘dikke kus’.

Hartstikke verliefdhartstikke verliefd emoji

Ben je helemaal verliefd op het nieuwe huisdier van je beste vriendin, je nieuwe schoenen of wil je je vlam laten weten wat je voelt? Dan zit je in alle gevallen met deze emoji goed. Deze emoji betekent namelijk - hoe kan het ook anders - ‘verliefd’.

Eindeloos emoji’s sturen met Simyo

Nu je precies de betekenis van emoji’s weet, wil je natuurlijk ook zorgeloos je kennis kunnen inzetten. In het geval van emoji’s betekent dit dat je voldoende data moet hebben om gebruik te kunnen maken van social media en WhatsApp.

Gelukkig kun je bij Simyo je Sim Only-abonnement altijd aanpassen via Mijn Simyo of de Mijn Simyo-app. Wil jij een maandje extra data? Zo gepiept! Ben je juist meer in de buurt van wifi-netwerken die maand? Pas dan je bundel naar beneden aan. Handig!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.