.

levensduur smartphone
Terug naar overzicht
66,533x gelezen

We staan ermee op en gaan er soms mee naar bed: onze smartphone. Met dagelijks gebruik van waarschijnlijk wel een paar uur, is het niet zo gek dat ‘ie er na verloop van tijd ietsje minder mooi uit gaat zien of minder goed werkt dan gehoopt. Simyo schiet je graag te hulp om de levensduur van je smartphone te verbeteren, met tips voor het verlengen van de levensduur van de batterij, tot cosmetische kansen. Benieuwd wat jij kan doen om je telefoon weer een tweede leven te geven? Lees dit blog!

Een smartphone kan langer meegaan dan je misschien denkt

Omdat je jouw smartphone dagelijks gebruikt, is het onvermijdelijk dat ‘ie er na verloop van tijd niet meer als nieuw uit ziet. Vaak is dat gewoon onvermijdelijk. Eerst zijn het wat vlekken en vegen, daarna wat krasjes en uiteindelijk laat je je telefoon een keer per ongeluk vallen.

Voordat je gelijk weer een gloednieuw toestel koopt, kijken we eerst graag naar wat we nog kunnen doen aan je telefoon. Zeker als je telefoon gewoon nog werkt is het zonde als deze alweer vervangen moet worden. Het verlengen van de levensduur van je smartphone is dan misschien een beter idee. Vaak is er iets wat je kunt doen om ‘m weer op te frissen of te repareren – of het in ieder geval te proberen. Want zeg nou zelf: het is toch zonde om een goede telefoon weg te gooien?

Updatebeleid van besturingssystemen

Voordat we overgaan op wat je kunt doen om de levensduur van je smartphone te verlengen, is het ook goed om te kijken hoe oud je telefoon überhaupt is en wat een redelijke tijd is om ‘m te gebruiken. Het updatebeleid van het besturingssysteem is namelijk een goede manier om de gemiddelde levensduur van een telefoon te schatten.

  • Apple geeft iPhones meestal minstens vijf jaar aan beveiligings- en software-updates. Is jouw iPhone jonger dan vijf jaar? Dan zou ‘ie het voorlopig nog goed moeten doen – mits er niet iets anders mis mee is.
  • Android telefoons krijgen minstens twee jaar nog beveiligingsupdates. Het precieze aantal jaar wisselt sterk per merk en prijsklasse. Zo update Google de Pixel 8 en de Pixel 8a zeven jaar lang en Motorola geeft niet twee, maar drie jaar updates. Zonder die beveiligingsupdates kun je je telefoon nog wel gewoon gebruiken, maar er zijn dan meer beveiligingsrisico’s. Samsung biedt meestal zo’n vier jaar aan updates.

Verleng de levensduur van je smartphone via de hardware

Er zijn verschillende onderdelen van je telefoon die je kunt vervangen of kunt opfrissen. Hieronder gaan we een aantal veelvoorkomende problemen langs die je vaak zelf kunt oplossen. Zo verleng je ook gelijk de levensduur van je smartphone.

Maskeer een kapotte achterkant

De achterkant van telefoons ziet er soms na verloop van tijd niet meer mooi uit. Er zitten bijvoorbeeld deuken in de aluminium behuizing, de plastic achterkant krijgt steeds meer krassen of het glas is inmiddels op meerdere plaatsen gebroken. Dit beïnvloedt niet zozeer de prestaties of levensduur van je mobiele telefoon, maar het oog wil natuurlijk ook wat. De makkelijkste manier om hier iets aan te doen? Koop een nieuw hoesje. Het beschermt je scherm bij een val en het ziet er al een stuk beter uit. Zo lang je telefoon verder gewoon werkt, kun je zo de levensduur van je smartphone heel makkelijk verlengen. Het ziet er al gelijk een stuk frisser uit!

Maak je scherm (goed) schoon

Niet alleen de achterkant, ook de voorkant van je telefoon kan na een tijdje wel een opfrisbeurt gebruiken. Je raakt het scherm immers de hele dag door aan. Vingervlekken zijn hierdoor onvermijdelijk. Het scherm maak je het beste schoon met een brillendoekje. Heb je die niet? Je kunt ook een vaatdoekje een beetje vochtig maken en 'm daarmee goed schoonmaken. Maar let op: lang niet alle telefoons zijn waterdicht. Een beschadiging aan de binnenkant van je telefoon is al snel blijvend. En we willen de levensduur van je telefoon verlengen, niet inkorten!

Oké, met een goede poetsbeurt van het scherm ziet je telefoon er weer lekker fris uit. Je scherm is beter leesbaar en ‘t reageert beter op aanrakingen. Dat scheelt jou weer frustraties! Wil je je scherm niet alleen schoonmaken, maar ook krassen verwijderen? Een verrassende tip: tandpasta! Ja echt. Het klinkt een beetje raar, maar wel waar. Gebruik een wattenstaafje en smeer een klein beetje je tandpasta in de kras. Maak ronddraaiende bewegingen tot de kras weg is. Zo polijst je de beschadiging langzaam onzichtbaar! Pak vervolgens een doekje om eventuele tandpastaresten weg te halen. Nou, wie had dat gedacht! Goed om te weten: gebruik geen tandpasta waar gel in zit.

Tip: koop een screenprotector. Want hoe sterk het glas van je smartphone ook mag zijn, het blijft kwetsbaar. Samen met een hoesje aan de achterkant – zeker één met een goede rand – kan het de levensduur van je smartphone flink bevorderen.

Vervang de (vervangbare) batterij

Tijd om ook even naar de binnenkant van de telefoon te kijken. Laten we beginnen bij de batterij. De batterij verliest na verloop van tijd capaciteit. Dit betekent dat ‘ie sneller leeg is dan wanneer de batterij nog nieuw is. Voor veel mensen is dit de reden dat ze een nieuwe smartphone kopen.

Eigenlijk is dat best zonde, want de rest van de telefoon werkt immers nog prima. In plaats van een nieuw toestel kopen, kun je ook kijken of de batterij vervangen kan worden. Soms kun je dit zelf doen, zoals bij een Fairphone. In dat geval haal je ‘m zelf gemakkelijk uit de telefoon en zet je er zo weer een nieuwe in. Kan je zelf de batterij niet vervangen? Dan kun je kijken of dit door een reparateur kan laten doen. ‘t Kost je wat extra’s, maar het scheelt je wel weer de hoge kosten van een nieuw toestel.

Heb je een nieuwe batterij? Je kunt het een ander doen om je batterij minder vaak op te laden en zo de levensduur van de batterij te verlengen:

  1. Zet de schermhelderheid lager en schakel onnodige functies uit
  2. Zet automatisch ophalen berichten uit
  3. Schakel de spaarstand in

Lees in ons blog fabels en feiten over je smartphone opladen meer over hoe je optimaal gebruik maakt van je batterij?

Speakers en microfoons uitzuigen

Je telefoon heeft verschillende speakers en microfoons. Zodat je kunt bellen, audio op kunt nemen of een podcast kunt luisteren. Het kan gebeuren dat een microfoon of speaker het opeens niet meer goed doet. De kans is groot dat stof of ander vuil in de microfoon of speaker de oorzaak is. In dat geval kun je het beste de telefoon uitzuigen met een stofzuiger of kruimeldief om te zien of dit het verhelpt. Maar wees voorzichtig: dit zijn kwetsbare onderdelen.

Tip: hou je toestel goed schoon. Vuil, bijvoorbeeld in de speaker of microfoon, heeft invloed op de levensduur van je smartphone. Stof kan naast je speakers of microfoon ook de oplaadpoort verstoppen.

Laat je telefoon repareren door een professional

Bij de meeste toestellen is het een flinke uitdaging om losse onderdelen te vervangen. In dat geval kun je het beter overlaten aan een professional. Die kan bijvoorbeeld wél de kapotte microfoon of speaker vervangen, je scherm repareren of de niet-verwisselbare batterij vervangen. Dus is je telefoon kapot en weet je niet wat je kunt doen, of lukt het niet om een onderdeel te vervangen en de levensduur van je smartphone zo te verbeteren? Laat ‘m repareren voordat je je telefoon als verloren afschrijft.

Toch echt tijd voor een nieuwe telefoon?

Heb je er alles aan gedaan om de levensduur van je smartphone te verlengen, maar is het niet gelukt? Soms is het beter om een toestel te vervangen – en daar helpen we je graag bij. Bij Simyo kun je een nieuwe telefoon kiezen in combinatie met een extra voordelig Sim Only abonnement. Ben je al klant bij Simyo en wil je graag een telefoon bij je abonnement? Dat kan ook: log dan in op Mijn Simyo of de Mijn Simyo app om jouw nieuwe toestel te regelen.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.