.

De beste vouwbare telefoons
Terug naar overzicht
15,782x gelezen

Met de komst van de smartphone, en zeker met die van de iPhone, verdwenen vouwbare telefoons snel uit het straatbeeld. Maar niet volledig. In 2019 blies Samsung de vouwbare telefoon weer nieuw leven in met de Galaxy Fold. Dit was een grote stap vooruit, weg van de vouwbare seniorentelefoons.

En alhoewel een vouwtelefoons voor de meeste mensen toch nog herinneringen oproept van T9 sms’en en het jaar 2000, zijn ook andere fabrikanten niet de kant op van een simpele Nokia. Vouwbare telefoons zijn langzaamaan weer onderdeel geworden van het telefoonaanbod, alleen dan nu barstensvol goede specs. Benieuwd naar de beste vouwbare telefoons, nieuwe modellen en voordelen? Lees dan vooral verder!

Hoe doen ze dat, een opvouwbare smartphone?

Het klinkt misschien onmogelijk, een opvouwbare smartphone, maar het kan. Deze toestellen worden van dun, maar éxtra flexibel glas gemaakt. Wanneer je het toestel opvouwt, zit er een klein beetje ruimte tussen de twee schermen, waardoor het scherm niet zichzelf beschadigt. En je hoeft je geen zorgen te maken dat je na een paar keer je telefoon checken toch een barst in je scherm vouwt: volgens Samsung is de Galaxy Z-serie getest om meer dan 200.000 keer vouwen aan te kunnen.

De voordelen van opvouwbare telefoons

Welke voordelen zo’n opvouwbare telefoon heeft, verschilt per type opvouwsysteem. Je hebt bijvoorbeeld toestellen die verticaal inklappen en openvouwen tot het formaat van een normale smartphone. Dit lijkt nog het meeste op de klaptelefoons uit 2000, maar het blijven toch écht een smartphone. Zo vouw je een normaal formaat toestel tot een smartphone van een klein formaat die makkelijk in je broekzak of tas past.

Andere toestellen – de zogeheten ‘foldable’ telefoons – vouwen horizontaal uit, net als een boek dat openvouwt. Zo zorgen ze juist voor een éxtra groot scherm, waardoor je een smartphone kunt uitklappen tot een kleine tablet. Je hebt dan een groter scherm dat tóch nog makkelijk is om mee te nemen. Dichtgeklapt is dit type ook als een normale smartphone te gebruiken, want op de voorkant zit vaak ook nog een scherm.

In beide gevallen betekent het dat je twee keer zoveel scherm makkelijk kunt meenemen. Of je nu een ‘flip’ of ‘fold’ telefoon hebt: je neemt ‘m makkelijk mee terwijl je eigenlijk een groter scherm op zak hebt. Zeker als je een normale smartphone te groot vindt, is een vouwbare telefoon van het ‘flip’ type hartstikke handig. Een ander groot voordeel is dat de vouwbare telefoons vaak toch wel onder de toptoestellen vallen qua specs. Je kunt ze hierdoor een beetje zien als de betere smartphones gestoken in een vouwbaar jasje.

Vervangt de opvouwbare telefoon de gewone smartphone?

Het is onwaarschijnlijk dat vouwbare telefoons de gewone smartphones zullen vervangen. De extra technologie die nodig is voor vouwbare telefoons, zal ook extra kosten met zich meebrengen, wat maakt dat een flashy toestel ook een bijbehorend flashy prijskaartje zal hebben. Voorlopig blijven de foldable telefoons voor degenen die wat meer over hebben voor hun toestel.

Dit zijn de beste vouwtelefoons

Hoe de nieuwste opvouwbare en inklapbare smartphones eruitzien, verschilt per merk en model. De ene maakt een ‘flip’ telefoon, de andere een ‘fold’ – in het geval van Samsung beide. Hieronder vind je in ieder geval de nieuwste vouwbare en inklapbare telefoons, stuk voor stuk zo’n beetje de paradepaardjes van elk merk.

Samsung Galaxy Z Flip6

De Samsung Galaxy Z Flip was één van de eerste vouwbare smartphones. Ook nu er meer merken zijn gevolgd, weet Samsung zich nog te onderscheiden.

De Flip6 vouwt verticaal op tot een klein, vierkant toestel, met ook aan de buitenkant nog een scherm dat je kunt vergelijken met een homescreen: het laat je tijd zien, of bijvoorbeeld de muziek die je afspeelt. De hoofdcamera, die je ook bij het externe scherm ziet zitten, is er een van 50 MP en daarmee de krachtigste op een Galaxy Z Flip tot nu toe. Daarnaast heeft het toestel een ultra-wide camera van 12 MP, plus een selfiecamera van 10 megapixel.

De Samsung Galaxy Z Flip6 komt daarnaast met 256 GB of 512 GB opslagruimte en 12GB RAM. Ook met de processor zit het dankzij de Snapdragon 8 Gen 3 chip meer dan goed. Wel zal je het moeten doen met een 4000 mAh batterij, wat aan het einde van de dag misschien nét wat te wensen overlaat.

Samsung Galaxy Z Fold6

Behalve het formaat – de Samsung Galaxy Z Fold6 klapt horizontaal uit, tot een kleine tablet – lijken de Fold6 en Flip6 qua specificaties bijna op elkaar. De Fold6 heeft alleen wel een 4400 mAh batterij, die meer dan welkom is met zo’n groot schermoppervlak.

Opgevouwen heb je een telefoon die oogt als een normaal toestel van 6,3 inch. Klap je ‘m uit, dan heb je een 7,6 inch scherm tot je beschikking met een resolutie van 2176 x 1812. Niet slecht.

Net als de Flip6, heeft de Samsung Galaxy Z Fold6 met de Snapdragon 8 Gen 3 chip een van de beste opties voor een processor. Qua opslag heb je net als bij de Flip6 ook weer de keuze uit 256 of 512 GB en 12 GB RAM. Al met al goede specificaties voor deze vouwbare smartphones!

Motorola Razr 50 (Ultra)

Net als de Samsung Galaxy Z Flip6 heeft Motorola met de Razr 50 een ‘flip’ variant vouwbare telefoon op de markt gebracht. Onder de Razr naam had het eigenlijk ook niet anders gekund, dat was natuurlijk al in 2003 de lijn van Motorola’s klaptelefoons.

Qua specs ziet de Razr 50 (Ultra) er wel wat anders uit dan de modellen van 20 jaar geleden: een 6,9 inch scherm met 2640 x 1080 pixels. 4K video had je toen ook niet op je toestel gevonden, laat staan een camera van 50 megapixel! Verder heeft de Razr 50 (Ultra) een werkgeheugen van 12 GB en 512 GB opslag. De Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 is ook top of the line. Met een adviesprijs van € 1199 is de Motorola Razr 50 trouwens relatief gezien de meest budgetvriendelijke vouwbare smartphone.

OnePlus Open

Oneplus is een relatief nieuw smartphonemerk. Toch hebben ze ondertussen ook hun eigen eerste vouwbare telefoon. Ze zijn maar meteen goed begonnen, dus dat kunnen we wel waarderen. De OnePlus Open vouwt uit tot 7,82 inch en draait op een Snapdragon 8 Gen 2-chip. Daar komt ook nog eens maximaal 16GB aan RAM en 512GB bij. Dankzij het scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1900 x 2160, zal je qua soepelheid weinig te klagen hebben.

Google Pixel Fold

De Google Pixel Fold is de eerste vouwbare smartphone van Google. Ook zij hebben gelijk goed uitgepakt. De Pixel Fold vouwt uit tot een 7,6 inch tabletformaat met OLED scherm. Het volledige scherm heeft een verversingssnelheid van 120 Hz. Al je favoriete beeldmateriaal zal hierdoor soepeltjes te bekijken zijn.

Ook technisch gezien maakt de Pixel Fold gelijk een goede indruk. Onder de behuizing vind je een Octa-core processor – een goed begin. 256 GB opslaggeheugen en 12 GB werkgeheugen zijn op dit niveau eigenlijk ook wel te verwachten. Met een 48 megapixel camera plus 4k videokwaliteit mist er ook niks aan de foto- en videokwaliteit van het toestel.

Honor Magic v2

Wat als eerste opvalt aan de Honor Magic V2, is de dikte – of eigenlijk de dunheid. Dichtgeklapt is het toestel namelijk maar 9,9 millimeter. Dat is niet veel dikker dan een standaard smartphone. Uitgeklapt zal de Honor Magic ultra-dun aanvoelen. Dat de Magic V2 alsnog een batterij van 5000 mAh heeft, maakt het des te indrukwekkender. Met 66 watt laadt ‘ie nog snel op ook.

De andere specs mogen er trouwens ook wel zijn: een scherm van 7,92 inch scherm met een resolutie van 2344 x 2156 pixels en een verversingssnelheid van 120 Hz. Binnen huist ook nog een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 processor, dus Honor heeft zo een eerwaardig toestel op de markt gebracht. V3 komt trouwens ook binnenkort – dus daar houden wij alvast onze ogen voor open!

Opvouwbaar bundelen met Simyo

Om nog even in het thema te blijven: wil jij je bundel inklappen of verder uitrollen? Dat kan! Jij bepaalt namelijk zelf per maand je bundel, zowel omhoog als omlaag. Je kunt dit supersnel en makkelijk aanpassen in de Mijn Simyo app of via Mijn Simyo. Met je Sim Only abonnement betaal je nooit te veel, maar zit je ook nooit zonder internet.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.