Alles over de opvouwbare telefoon

Telefoons & Tech

Wordt 2019 het jaar waarin de opbouwbare telefoon doorbreekt? Het zou zomaar kunnen. Meerdere fabrikanten werken aan deze ‘smartphone 2.0’. Hoe ziet zo’n opvouwbaar toestel eruit? Wat kun je ermee? En welke voordelen heeft het? Wij praten je bij over de ins en outs.

Wat is een opvouwbare telefoon?

wat is een opvouwbare telefoon sim only simyoHet is één van onze voorspellingen over de telefoon van de toekomst: de opvouwbare telefoon. Nu duiken we dieper in de wereld van deze interessante telefoonsoort. Bij een opvouwbare telefoon kun je het scherm opvouwen, oprollen of inklappen. Lekker makkelijk mee te nemen dus! Heel anders dus dan de rigide, rechthoekige smartphone die we nu kennen.

Welke opvouwbare telefoons zijn er al?

Dat klinkt als iets dat je wil hebben, toch? Zo storm loopt het alleen nog niet, want het aantal opvouwbare telefoons is nog op één hand te tellen. Toch leuk om alvast een blik te werpen op de exemplaren die nu beschikbaar zijn of waaraan wordt gewerkt. Of deze opvouwbare telefoons ook een hit worden, dat valt nog te bezien, maar bijzonder zijn ze wel!

Smartphone én tablet: de opvouwbare telefoon van Samsung

opvouwbare telefoon samsung sim only simyoEen van de fabrikanten die al jaren werkt aan opvouwbare schermen is Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant is inmiddels ook bezig met een opvouwbare telefoon. En het leuke is: daar geeft het ook al wat meer informatie over. Zo liet topman DJ Koh tegen CNet weten dat je het toestel van Samsung ook als tablet kunt gebruiken. ‘Gewoon’ door het scherm uit te klappen. De grote vraag is alleen of Samsung het apparaat gaat uitbrengen. Koh is daarover duidelijk: “Als we een opvouwbare telefoon uitbrengen, moet ‘ie wel nuttig zijn voor de gebruikers. Zolang de gebruikerservaring niet voldoet aan mijn eisen, dan brengen we ‘m niet uit.”

Inklapbaar en compact: de opvouwbare telefoon van LG

opvouwbare telefoon lg sim only simyoLG is de grote concurrent van Samsung op het gebied van displays. Ook een échte pionier. Het bracht al buigbare telefoons uit en zet inmiddels ook zijn eerste stappen in de wereld van opvouwbare telefoons. Leuk is dat de aanpak van LG volgens LetsGoDigital weer anders lijkt te worden dan die van Samsung.

Uit een patentaanvraag blijkt dat LG een scherm wil maken dat inklapbaar is of op te rollen valt. Het toestel heeft dezelfde verhoudingen – rechthoekig – als een gewone telefoon en het op te vouwen scherm zit tussen een boven- en onderkant in die je naar elkaar toe haalt. Het is nog onbekend wanneer LG met meer informatie hierover komt.

Onbekende primeur: de Royole FlexPai

Grote merken als Samsung en LG zijn dus al druk bezig, maar de primeur? Die liepen ze mis. Deze eer gaat namelijk naar Royole, een klein merk dat in november 2018 de FlexPai uitbracht. Dit apparaat kun je gebruiken als tablet en is op te vouwen naar telefoonformaat.

Het scherm is, volledig uitgevouwen, 7,8 inch groot en heeft een resolutie van 1920×1440 pixels. Eenmaal opgevouwen is het scherm ongeveer 4 inch groot en in dat geval kun je het andere deel van het display uitzetten om stroom te besparen. De Royole FlexPai is in Azië beperkt beschikbaar en is behoorlijk aan de prijs. Hij kost omgerekend tussen de 1150 en 1280 euro. Het is nog onbekend of de telefoon ook naar Europa komt.

Werken Apple en Huawei ook aan een opvouwbare telefoon?

opvouwbare telefoon apple huawei sim only simyoSteeds meer fabrikanten verdiepen zich in de wereld van opvouwbare telefoons. De ‘gewone’ smartphone bepaalt heus nog wel een paar jaar het straatbeeld, maar het zou zomaar kunnen dat ‘de telefoon’ er over een paar jaar radicaal anders uitziet. Zeker nu steeds meer grote fabrikanten onderzoek doen naar opvouwbare schermen en een meer flexibele vormen.

Zo presenteert Huawei mogelijk dit jaar nog een opvouwbare smartphone. Deze werkt volgens ET News volgens hetzelfde principe als de uitklapbare tablettelefoon van Samsung. Een opvouwbare iPhone zou bij Apple ook in de pijpleiding zitten. Mogelijk wordt deze in 2020 wordt gelanceerd. Het is nog wat pril, maar het begin van opvouwbare toestellen lijkt nu écht te zijn gemaakt!

Android: werkt aan ondersteuning voor opvouwbare telefoons

opvouwbare telefoon android sim only simyoNiet alleen fabrikanten richten hun pijlen op dit nieuwe telefoonsoort. Het besturingssysteem van je smartphone moet er ook voor geschikt zijn. Bij Android hebben ze al laten weten te werken aan ondersteuning voor opvouwbare schermen. Hierdoor is dit besturingssysteem ook straks makkelijk te gebruiken op een smartphone met zo’n nieuw soort scherm. De fabrikant van dit toestel hoeft zelf dan niet veel werk te steken om Android hiervoor geschikt te maken.

Wat is het voordeel van een opvouwbare telefoon?

Leuk natuurlijk, zo’n fancy opvouwbaar toestel. Maar wat heb je er nou eigenlijk aan? Een opvouwbare telefoon kan zo zijn voordelen hebben. In het geval van de inklapbare LG-telefoon is ‘ie bijvoorbeeld makkelijk mee te nemen, want het scherm hiervan is volledig oprolbaar en zo nemen alleen de boven- en onderkant ruimte in. Heb je een opvouwbaar toestel zoals Huawei of Samsung dat voor ogen heeft? Dan is ‘ie ook als tablet te gebruiken: een groter scherm, makkelijk mee te nemen en ideaal om video’s op te kijken. En ja, voor de liefhebber is het ook een voordeel dat zo’n opvouwbaar toestel er futuristisch uitziet natuurlijk.

Vervangt de opvouwbare telefoon binnenkort de gewone smartphone?

opvouwbare telefoon toekomst sim only simyoDe technologie rondom flexibele en opvouwbare displays staat nog in de kinderschoenen. Het futuristische ontwerp lijkt veel mensen aan te spreken, maar zo waren er wel meer smartphonedesigns die meer een gimmick dan een succes waren. Of opvouwbare telefoons de markt gaan veroveren? Dat is nog te vroeg om te zeggen. De telefoons zullen ongetwijfeld met een flink prijskaartje komen. Niet ideaal als je een smartphone zoekt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een ideale opvouwbare telefoon voor een Sim Only abonnement? Dat zal dus nog wel even duren. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Kwestie van afwachten!