.

Terug naar overzicht
8,912x gelezen

Smartphones zijn er in de eerste plaats om contact te leggen met anderen. Dat kan door ermee te bellen, sms’en en te e-mailen, maar je kan ook sociale media-apps gebruiken. WhatsApp, Twitter, Facebook, Instagram en nog veel meer apps zijn hiervoor ontworpen. Met deze apps kunnen naast berichten, ook foto’s, bestanden en videofilmpjes worden uitgewisseld. De vier genoemde sociale media-apps worden in Nederland het meest gebruikt.

Voor sociale media-apps is een smartphone met een mobiele internetverbinding nodig, of met een WiFi-verbinding. Zonder internet zijn deze apps niet te gebruiken.

WhatsApp

sociale-media-en-berichten-apps-waWhatsApp is in Nederland veruit de populairste manier om contact te leggen via een smartphone. Vijftig procent van de Nederlanders prefereert WhatsApp voor persoonlijke communicatie, blijkt uit het Nationaal E-mail onderzoek van Blinker. Via WhatsApp kunnen berichten worden uitgewisseld, uitsluitend tussen telefoons. Ook is het met deze app mogelijk om foto’s te versturen vanaf het toestel en videofilmpjes. Geluidsbestanden via deze app opsturen is eveneens mogelijk.

In WhatsApp kan men ook berichten inspreken en die als geluidsbestand versturen. Dat is te zien als een soort voicemail.

Met WhatsApp is het tevens mogelijk om groepen aan te maken van mensen die collectief contact met elkaar willen houden. Zoals een groep collega’s of een schoolklas. Als een leerkracht de hele klas in één keer wil melden dat hij ziek is, is zo’n WhatsApp-groep ideaal om iedereen in zo’n groep op hetzelfde moment hetzelfde bericht te sturen. Ook in de WhatsAppgroepen is het mogelijk om bestanden met elkaar te delen, zoals foto’s en video’s. WhatsApp is een ‘persoonlijke’ app. De app kan maar op één telefoon tegelijk worden gebruikt, en is niet te gebruiken op tablets of computers.

sociale-media-en-berichten-apps-wa5

Twitter

sociale-media-en-berichten-apps-twitterTwitter is bestemd om zeer korte berichten met de hele wereld te delen. Gelijktijdig is het mogelijk om anderen te ‘volgen’. De berichten hebben een maximale lengte van 140 tekens. Dat is nog minder dan een SMS, die er 160 bevat. De korte berichten kunnen echter wel worden uitgebreid met een foto, een link naar een filmpje op YouTube of een website. Links worden automatisch ingekort, zodat ze niet ten koste gaan van de lengte van het bericht.

Op Twitter heeft men geen ‘vrienden’,  maar ‘volgers’. Het kunnen vrienden zijn, maar evengoed  onbekenden. Via Twitter is het ook mogelijk om met bedrijven te communiceren. Bijna alle bedrijven hebben een officiële Twitteraccount, en soms is het nuttig hier contact mee op te nemen in geval van problemen met een product of dienst.

Via Twitter zijn berichten altijd voor iedereen mee te lezen, maar privéberichten aan één persoon sturen is ook mogelijk. Deze Direct Messages blijven tussen twee personen en zijn voor de overige volgers of anderen niet te zien. Je kan dit alleen doen als beide mensen elkaar volgen.

Twitter is een zeer vluchtig en snel medium. Het sociale netwerk wordt door talloze nieuwsorganisaties gebruikt om zo snel mogelijk nieuws te brengen. Maar vaak zijn ‘gewone’ twitteraars nog sneller dan de nieuwsdiensten. Bij veel branden of ongelukken staan er vaak al foto’s en informatie op Twitter voordat er een persfotograaf ter plaatse is.

Ook de politie gebruikt Twitter. Wijkagenten die merken dat er in hun wijk veel wordt ingebroken, waarschuwen hun volgers daarvoor. Omgekeerd kunnen twitteraars elkaar ook weer waarschuwen voor de politie, bijvoorbeeld als ergens een flitscontrole plaatsvindt. Via Twitter is meestal snel verklapt waar de politie staat te controleren.

Talloze beroemdheden hebben een Twitteraccount. Die hebben meestal honderdduizenden of miljoenen volgers. Wie fan is van een voetballer of filmster en het laatste nieuws direct uit de eerste hand wil hebben, kan zich eenvoudig op diens account abonneren. Daarvoor volstaat een muisklik als wordt getwitterd op een computer, of een tikje op de juiste knop op een smartphone. Twitter is daarmee een erg toegankelijk medium.

Twitter kan gelijktijdig op een computer, tablet of smartphone worden gebruikt.

Facebook

sociale-media-en-berichten-apps-fbFacebook heeft twee apps. Een die alles laat zien wat er op de Facebooktijdlijn van de gebruiker gebeurt, en de berichtendienst Facebook Messenger. Ook heeft Facebook nog een app gemaakt waarmee meerdere Facebookpagina’s kunnen worden beheerd.

Facebooken op een smartphone betekent dat er de hele dag updates van de tijdlijn op het toestel binnenkomen. Ook directe berichten van Facebookvrienden worden op het toestel getoond. De standaard Facebook-app biedt zeer verschillende mogelijkheden om in contact te komen met anderen en het nieuws te volgen wat zij te melden hebben.

Het nieuwsoverzicht in de app biedt hetzelfde als de tijdlijn op de computer. Met de berichtensectie kunnen privéberichten worden uitgewisseld die niemand anders kan meelezen, en er kunnen groepen worden aangemaakt voor mensen die samen iets te delen hebben met elkaar of met de wereld. Zowel besloten, open als geheime groepen kunnen worden aangemaakt.

sociale-media-en-berichten-apps-fbmDe Facebook Messenger richt zich geheel op de persoonlijke communicatie via het sociale netwerk. De berichtensectie is uitgebreid met de mogelijkheid om via een dataverbinding met andere Messenger-vrienden te bellen. Dat kan alleen als zij ook online bereikbaar zijn. Deze mogelijkheid is alleen te adviseren voor mensen met een onbeperkt mobiel data-abonnement, want het dataverbruik van bellen via internet is vrij hoog. Het is raadzaam om deze mogelijkheid vooral te proberen op een WiFi-netwerk, waardoor hoge kosten door het dataverbruik worden vermeden.

Instagram

 sociale-media-en-berichten-apps-igAls Facebook het delen van tekst met plaatjes is, is Instagram precies het omgekeerde: plaatjes met tekst. Deze app gebruikt de camera van de telefoon om foto’s te maken die direct gedeeld kunnen worden met vrienden op Facebook of volgers op Twitter, of volgers op het eigen sociale netwerk van Instagram.

Instagram is met name populair vanwege zijn filters. De gemaakte foto’s kunnen bijvoorbeeld van een jaren zeventig-sausje worden voorzien. Of er een geloofwaardig ‘oud’ fotorandje omheen krijgen. Er zitten genoeg filters in om elke foto er anders uit te laten zien, en een bepaalde sfeer neer te zetten die bij de foto past.

Volgens opgave van Instagram zelf gebruiken inmiddels 200 miljoen mensen deze app. De foto’s die via Instagram op internet worden geplaatst, kunnen door iedereen worden bekeken. De app is ook populair omdat iedereen de foto’s een waardering kan geven. Foto’s met een hoge waardering kunnen ook worden bekeken in het tabblad ‘verkennen’. Dan komt een eindeloze lijst foto’s voorbij, van Jan en Alleman over de hele wereld.

Instagram heeft zijn mogelijkheden de laatste maanden flink uitgebreid. Zo kunnen er behalve foto’s ook zeer korte filmpjes op het sociale netwerk worden geplaatst. De foto’s die met de app worden gemaakt, kunnen een kleine nabehandeling ondergaan. Niet alleen met de filters, maar ook kunnen ze worden ‘rechtgezet’, voor het geval de horizon scheef in beeld is gekomen tijdens het fotograferen.

Instagram biedt de keuze om gemaakte foto’s of filmpjes direct aan de hele wereld te laten zien, maar ook kunnen ze aan iemand worden toegezonden. Die moet dan wel lid zijn van Instagram. Dit heet Instagram Direct.

Google Hangouts

sociale-media-en-berichten-apps-gmZoekgigant Google heeft ook een poging gedaan om zowel Twitter als Facebook te beconcurreren met een paar sociale apps. Google+ is te zien als een concurrent voor deze sociale netwerken, waarbij de belangrijkste afwijking van Twitter is dat berichten niet aan een limiet van 140 tekens worden gehouden. Ze mogen best langer zijn.

Google Hangouts is een concurrent voor WhatsApp en andere berichtendiensten. Via Hangouts kan er gecommuniceerd worden met mensen via een pc, tablet of smartphone. De app met dezelfde Google-account mag op meerdere apparaten worden geïnstalleerd, in tegenstelling tot WhatsApp.

Google Hangouts is te zien als een uitgebreid chatprogramma. Chatten, bellen en videobellen via een internetverbinding – 3G, 4G of WiFi – is allemaal mogelijk met deze app, of via een browser op een computer.

Hangouts haalt de mensen met wie contact kan worden gelegd, uit het adresboek van Gmail. Voor een direct chatgesprek moet de gesprekspartner wel online zijn, wat meestal wel zo is, als die persoon een Androidtelefoon bezit. Op een iPhone of iPad moet de Hangouts-app zijn geïnstalleerd, op een Androidtelefoon staat die standaard al.

Net als bij WhatsApp kunnen ook met Hangouts groepen worden ingesteld van bijvoorbeeld collega’s, familieleden of een groep klasgenoten die samen dingen te bespreken hebben. Zo’n vergadering kan ook met video worden uitgebreid, tot tien mensen op één scherm.

Hangouts wijkt af van WhatsApp door het gebruik op meerdere apparaten. Een gesprek dat is begonnen op een smartphone, kan worden voortgezet op een pc of een tablet of omgekeerd. Google synchroniseert alles wat in Hangouts wordt uitgewisseld naar alle aangesloten apparaten met dezelfde account. Via Hangouts kan ook de eigen locatie worden gedeeld, waar een ander dan heen kan navigeren met bijvoorbeeld Google Maps. Raak je iemand kwijt in een onbekende stad, dan vind je elkaar zo snel terug.

Emoticons, ook bewegende, kunnen de gesprekken verluchtigen en er kunnen ook foto’s worden verstuurd via deze app.

In de tabel hieronder is te zien wat de mogelijkheden zijn van de besproken apps.

voor vrienden,
bekenden
ook voor
vreemden
foto's
delen
video's
delen
bestanden
delen
met een
groep chatten
op meerdere
apparaten
Whatsapp x x x x x
Twitter x x x x
Facebook x x x x x
Instagram x x x x
Hangouts x x x x x x

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.