contactloos betalen met je telefoon sim only simyo

Alles over contactloos betalen met je telefoon

Favoriete apps Telefoons & Tech

“Dat is dan 5,95 alsjeblieft”, hoor je de kassière zeggen. Je checkt je broekzakken, maar je portemonnee is in geen velden of wegen te bekennen. Geen probleem, want jij hebt je smartphone op zak en kan contactloos betalen met je telefoon. Dit is met steeds meer banken en telefoons mogelijk. Hoe werkt betalen via je telefoon? En is het eigenlijk wel veilig? Wij vertellen je alles wat je moet weten over contactloos betalen met je smartphone!

Wat is contactloos betalen met je telefoon?

contactloos betalen met je telefoon wat is dat simyoMet contactloos betalen via je telefoon betaal je door middel van je smartphone. Hierbij dient je telefoon als een digitale versie van je pinpas. Dit werkt via NFC dat staat voor Near Field Communication, dezelfde techniek waarmee je ook met je pinpas contactloos betaalt en waarmee je in het openbaar vervoer in- en uitcheckt met je OV-chipkaart. De techniek achter contactloos betalen met je telefoon is precies hetzelfde, alleen de manier is anders: je betaalt niet met je pas, maar met je telefoon! Dit kan bij sommige banken al sinds 2014.

Hoe werkt contactloos betalen met je smartphone?

hoe werkt contactloos betalen met je telefoon simyoHet is onbekend hoeveel mensen contactloos betalen met hun smartphone. Wat we wel weten? Dat het heel makkelijk werkt. Contactloos betalen werkt via de speciale contactloos betalen-app van je bank. Deze app open je en vervolgens houd je jouw smartphone naast de betaalautomaat met het contactloos betalen-logo.

Voor bedragen onder de 25 euro hoef je niet de mPIN-code in te voeren. De mPIN-code is een pincode die je zelf instelt als je contactloos betalen activeert in de app van je bank. Is het bedrag 25 euro of hoger? Dan moet je de mPIN-code wel invoeren in de betaalautomaat. Je houdt eerst de telefoon tegen de automaat. Vervolgens voer je de pincode in op je telefoon en daarna hou je ‘m er weer tegenaan. Vervolgens geven drie korte piepjes aan dat je hebt betaald. Zo gebeurd!

Een vraag die je misschien hebt: kost contactloos betalen met je smartphone data? Nee, en dat is wel prettig ook: sta je in de supermarkt, kun je niet betalen omdat de internetbundel van je Sim Only abonnement op is. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn. Sterker nog: je kunt zelfs zonder internetverbinding betalen. Zolang NFC maar aan staat, kun je contactloos betalen.

Wat heb ik nodig om contactloos te betalen met mijn telefoon?

Om contactloos te betalen met je telefoon heb je een Android-smartphone nodig. Deze heeft softwareversie 5.0 Lollipop of recenter nodig. Ook moet de telefoon over een NFC-chip beschikken en moet je een NFC-simkaart hebben. De meeste grote Nederlandse banken ondersteunen contactloos betalen en hebben daarvoor een speciale app:

Goed om te weten: je ‘gewone’ mobiel bankieren-app komt er dus niet aan te pas als jij je boodschappen afrekent met je smartphone.

Is contactloos betalen veilig?

contactloos betalen met je telefoon zo werkt hetContactloos betalen met je smartphone is net zo veilig als met je pinpas. Bedragen onder de 25 euro kun je zonder pincode in te voeren betalen. Je kunt ook aangeven dat je altijd een pincode moet invullen. Bereiken meerdere contactloze betalingen een totaal van 50 euro? Dan moet je sowieso de pincode invullen. Vervolgens begin je weer opnieuw. Tot je weer een totaal van 50 euro bereikt. Wordt je telefoon gestolen, dan kan iemand dus voor maximaal 50 euro betalingen doen. In dat geval moet je doen wat je altijd moet doen: je bankpas blokkeren.  Zo word je digitale bankpas ook geblokkeerd, want dit is een digitale kopie hiervan.

Contactloos betalen met je iPhone: hoe zit dat?

Sinds juni 2019 is Apple Pay in Nederland beschikbaar en kun je ook met je iPhone contactloos betalen. Dit kan vooralsnog alleen bij ING. Contactloos betalen met je iPhone gaat via de ingebouwde NFC-chip. Je kunt de betalingen voltooien door middel van Face ID of Touch ID. Goed beveiligd dus!

 

Betaal jij al contactloos met je smartphone?