.

Google Pay en Apple Pay: alles over contactloos betalen
Terug naar overzicht
100,156x gelezen

Contactloos betalen met je telefoon, een futuristisch snufje waar we sinds een tijd allemaal gebruik van kunnen maken. Dit wordt met de komst van Google Pay en Apple Pay alleen maar meer gebruikt. Je portemonnee? Die kun je thuislaten. Maar hoe zit dat eigenlijk? Hoe werkt het en wat doe je als je telefoon of smartwatch gestolen worden? We leggen het uit.

Wat is contactloos betalen met je telefoon?

Met contactloos betalen via je telefoon betaal je met een digitale versie van je pinpas op je telefoon. Dit werkt via Near Field Communication (NFC), een chip die in je telefoon zit: dezelfde techniek waarmee je met je pinpas contactloos betaalt én waarmee je in het openbaar vervoer in- en uitcheckt. De techniek achter contactloos betalen met je telefoon is precies hetzelfde, alleen de manier is anders: je betaalt niet met je pas, maar met je telefoon!

Op Android werkt contactloos betalen via de mobiel bankieren-app van je bank of via een speciale app voor contactloos betalen, zoals Google Pay. Pas sinds november 2020 kunnen we in Nederland gebruikmaken van Google Pay. De eerste bank die vol enthousiasme stond te popelen om met Google Pay te gaan samenwerken is Bunq. Later volgde ook ABN AMRO - de bank had ooit al de optie in hun eigen app om contactloos te betalen, maar daar werd volgens de bank te weinig gebruik van gemaakt. Welke overige banken zullen volgen is vooralsnog niet duidelijk. Veel banken, zoals ING en Rabobank, hebben contactloos betalen een paar jaar geleden al toegevoegd in hun eigen mobiel bankieren apps en hebben Google Pay dus niet per se nodig.

Op Android, met Google Pay of je bank-app, betaal je met je telefoon door ‘m naast de betaalterminal te houden. Net als met een NFC-pinpas. Bij de meeste apps hoeft alleen het scherm van je telefoon aan te staan om mobiel te betalen. Voor Apple Pay op iOS heb je geen speciale app nodig. En het fijne is dat het gros van de Nederlandse banken Apple Pay ondersteunt. Bij Apple Pay tover je de digitale pinpas tevoorschijn door twee keer op de startknop te drukken.

Apple Pay instellen

Wil jij je Apple Pay gaan gebruiken, maar moet je het nog installeren? Geen probleem! We helpen je graag op weg, want je bent maar een paar stappen verwijderd van betalen met je telefoon. Daar ga je!

 1. Ga naar ‘Wallet’ en druk op het zwarte rondje met het plusteken (+) erin.
 2. Volg de stappen in het menu om een nieuwe kaart toe te voegen. Heb je de app van jouw bank nog niet op je telefoon geïnstalleerd? Dan wordt je gevraagd eerst deze app te installeren, voordat je verder kunt. Heb je de app wel op je telefoon staan? Dan kun je verschillende bankpassen toevoegen en selecteren.
 3. Klaar met selecteren? Druk dan op ‘Volgende’. Vervolgens wordt jouw aanvraag geverifieerd.
 4. Is de kaart geverifieerd? Dan kun je op ‘Volgende’ klikken en is je Apple Pay klaar voor gebruik.
 5. Betalen met Apple Pay? Druk twee keer op de home-button en de kaarten verschijnen. Houd deze vervolgens naast de lezer bij de pinautomaat en je aankoop wordt betaald.

Google Pay instellen

Ga jij contactloos betalen met Google Pay, maar heb je de app nog niet geïnstalleerd? Met de onderstaande stappen heb jij in no-time Google Pay op je telefoon en kun je beginnen met contactloos betalen.

 1. Heeft jouw telefoon Android-versie Lollipop (5.0) of hoger? Mooi, dan kun je gebruikmaken van Google Pay!
 2. Anders dan bij Apple Pay moet je bij Google Pay een app installeren: download de app.
 3. Is de app geïnstalleerd? Open de app en druk op ‘Starten’.
 4. Een bankpas toevoegen? Druk op het icoontje met de pas onderin en druk op ‘Toevoegen’.
 5. Of: ga naar de app van jouw bank en voeg geselecteerde bankpassen toe aan Google Pay. Bevestig je keuze en ga akkoord met de voorwaarden.
 6. Betalen met Google Pay? Houd de achterkant van je Android-telefoon kort naast de lezer van de pinautomaat en je aankoop wordt afgerekend.

Zo werkt het: betalen met je telefoon

Je koffietje of aankoop afrekenen met Apple Pay of Google Pay? Zo gepiept. Lees hieronder hoe het in zijn werk gaat, zodat je niet staat te klungelen bij het afrekenen.

Betalen met Apple Pay

Betalen met Face ID:

 1. Druk twee keer op de knop aan de zijkant en je passen verschijnen. Kies de pas die je wilt gebruiken.
 2. Gebruik Face ID of voer je toegangscode in.
 3. Houd het scherm van je iPhone bij de lezer voor het contactloos betalen totdat er ‘Gereed’ in je beeldscherm verschijnt en je het piepsignaal van de pinautomaat hoort.

Betalen met Touch ID:

 1. Gebruik je vinger om met Touch ID je scherm te ontgrendelen en kies de juiste bankpas.
 2. Houd vervolgens je scherm naast de lezer van de pinautomaat totdat je ‘Gereed’ in je scherm ziet verschijnen en je het piepsignaal van de pinautomaat hoort..

Contactloos betalen met Android en Google Pay

 1. Houd de achterkant van je Android-telefoon kort naast de lezer van de pinautomaat.
 2. Volg de instructies op de pinautomaat. Sommige oude pinautomaten vragen alsnog om een pincode. Wanneer je over je contactloos betalen-limiet heen bent moet je je pincode invoeren op je telefoon en houd je hem opnieuw tegen de pinautomaat.
 3. Klaar met betalen? Dan zie je een succesmelding van je bank-app op je telefoonscherm verschijnen. Bij Google Pay zie je een blauw vinkje.

Zo werkt het: betalen met je smartwatch

Ben jij in het bezit van een smartwatch? Goed nieuws! Want dan heb jij twee contactloze betaalmogelijkheden: met je telefoon of met je smartwatch. Hoe werkt het betalen met je smartwatch? Dat lees je hieronder.

Betalen met smartwatch en Apple Pay

 1. Druk twee keer op de zijknop van je horloge.
 2. Scroll op het scherm en kies de juiste bankpas.
 3. Houd het scherm van je smartwatch vlakbij de lezer van de pinautomaat.
 4. Voel je een kleine trilling en hoor je een geluidssignaal? Dan heb je betaald!

Betalen met smartwatch en Google Pay

 1. Open de Google Pay app op je horloge.
 2. Houd het scherm van je horloge boven de betaalautomaat totdat je je horloge voelt trillen of een subtiel geluidssignaal hoort. Je hebt betaald!
 3. Bij sommige pinautomaten wordt alsnog om je pincode gevraagd, voer deze in.

Is contactloos betalen met je telefoon veilig?

Contactloos betalen met je smartphone is net zo veilig als met je pinpas. Er zit namelijk standaard een limiet op van 50 euro. Dit bedrag was eerst 25 euro maar is verhoogd in verband met Corona. Is het te betalen bedrag hoger dan 50 euro, of heb je in totaal al twee keer 50 euro contactloos betaald? Dan moet je de pincode invoeren in de app en vervolgens je telefoon opnieuw naast de betaalautomaat houden. Ditzelfde geldt voor Apple Pay en Google Pay. Wil je het nog een tandje veiliger aanpakken? Dan heb je ook de optie om bij elke betaling om een pincode te vragen.

Tips om veilig contactloos te betalen

Dat contactloze betalen is misschien wel heel handig en vooruitstrevend, het voelt ook een beetje gek om je telefoon of smartwatch de leiding te geven over jouw betalingen. Daarom is het zaak om zo discreet en veilig mogelijk om te gaan met je betalingen, telefoon en smartwatch. Hieronder sommen we een aantal handige weetjes en tips voor je op.

 • Verlaag je daglimiet voor contactloos betalen naar een zo laag mogelijk bedrag.
 • Bij Apple Pay kun je de functie ‘ontgrendel met iPhone’ uitschakelen. Stel jouw smartwatch wordt gestolen, dan kan iemand Apple Pay gebruiken op jouw smartwatch wanneer je telefoon is ontgrendeld. Door de functie uit te schakelen dus niet meer.
 • Is je telefoon of smartwatch gestolen? Blokkeer dan direct de toegang tot jouw bankapps door in te loggen op een pc of laptop en ‘contactloos betalen’ uit te schakelen.
  Google Pay kan niet worden gebruikt wanneer je toestel is vergrendeld. Dus wanneer jouw telefoon of smartwatch gestolen is Google Pay niet beschikbaar. Daarnaast worden je betalingsgegevens uit veiligheid verwijderd wanneer je apparaat ‘onbereikbaar’ is, zodat écht niemand toegang heeft tot jouw Google Pay.
 • Je kunt je Apple Pay blokkeren, wanneer jouw telefoon of smartwatch gestolen is. Log in bij iCloud op je pc of laptop en kijk bij ‘Instellingen’ om Apple Pay op je smartwatch of telefoon uit te schakelen.
 • Bij contactloos betalen moet je bij bedragen boven de 50 euro altijd je pincode invoeren, dit geldt voor Apple Pay en Google Pay.
 • In totaal kun je twee contactloze betalingen van 50 euro per dag doen (100 euro in totaal), hetzelfde geldt voor Google Pay en Apple Pay.
 • Je kunt ervoor kiezen om bij elke contactloze betaling alsnog een pincode in te voeren, dit kun je in je eigen bankapp instellen of bij Google Pay en Apple Pay.

Elk moment je budget bekijken

Wil jij elk moment in je mobiel bankieren app kunnen bekijken wat je hebt uitgegeven met contactloos betalen en hoeveel je die maand nog te besteden hebt? Je wil uiteraard nooit zonder MB’s komen zitten. In de Mijn Simyo app of via Mijn Simyo kun jij maandelijks je Sim Only internetbundel wijzigen of inzien. Voor het contactloos betalen maak je geen gebruik van je internetbundel, dus dat scheelt!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.