Alles over contactloos betalen met je telefoon

Favoriete apps Telefoons & Tech

“Dat is dan €5,95 alsjeblieft”, hoor je de kassière zeggen. Jouw portemonnee? Die ligt thuis. Die heb jij niet nodig, want jij kunt betalen met telefoon. Bij steeds meer banken is dat mogelijk. Hoe werkt betalen via je telefoon? Is het eigenlijk wel veilig? En met welke telefoons kan het? Ontdek het hier.

Wat is contactloos betalen met telefoon?

wat is contactloos betalen met telefoonMet contactloos betalen via je telefoon betaal je met een digitale versie van je pinpas op je telefoon. Dit werkt via Near Field Communication (NFC): dezelfde techniek waarmee je met je pinpas al contactloos betaalt én waarmee je in het openbaar vervoer in- en uitcheckt. De techniek achter contactloos betalen met je telefoon is precies hetzelfde, alleen de manier is anders: je betaalt niet met je pas, maar met je telefoon!

Hoe werkt contactloos betalen met je smartphone?

hoe werkt contactloos betalen met telefoonOp Android werkt contactloos betalen via de mobiel bankieren-app of via een speciale app voor contactloos betalen. Je betaalt met telefoon door ‘m naast de betaalterminal te houden. Net als met een NFC-pinpas. Bij de meeste apps hoeft alleen het scherm van je telefoon aan te staan om mobiel te betalen. Voor Apple Pay op iOS heb je geen speciale app nodig. Hierbij tover je de digitale pinpas tevoorschijn door twee keer op de startknop te drukken.

Is contactloos betalen met telefoon veilig?

contactloos betalen met telefoon veiligContactloos betalen met je smartphone is net zo veilig als met je pinpas. Er zit namelijk standaard een limiet op van 25 euro. Is het te betalen bedrag 25 euro of hoger, of heb je in totaal al meer dan 25 euro contactloos betaald? Dan moet je de pincode invoeren in de app en vervolgens je telefoon opnieuw naast de betaalautomaat houden. Wil je het extra veilig, dan heb je ook de optie om de app bij elke betaling om de pincode te laten vragen.

Wordt je telefoon gestolen? Ga dan zo snel mogelijk naar de online bankieren-omgeving van je bank. Hier kun je contactloos betalen uitschakelen. Is je pinpas kwijt of gestolen? Blokkeer deze dan. Je kunt dan wél contactloos blijven betalen met telefoon.

Kost betalen met telefoon MB’s van mijn Sim Only internetbundel?

Nee, en dat is wel prettig ook: sta je in de supermarkt, kun je niet betalen omdat de internetbundel van je Sim Only abonnement op is. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn. Het belangrijkste is dat NFC aan staat.

Wat heb ik nodig om contactloos te betalen met mijn telefoon?

contactloos betalen met telefoon nodigOm contactloos te betalen met je telefoon heb je een Android-smartphone of een iPhone nodig. Voor Android heb je softwareversie 5.0 Lollipop of recenter nodig. Dat is niet zo moeilijk, want deze versie kwam in 2014 uit. Net zo belangrijk: je telefoon moet een NFC-chip hebben én je moet een NFC-simkaart hebben.

De meeste grote Nederlandse banken ondersteunen contactloos betalen en hebben daarvoor voor Android een speciale app:

  • ABN AMRO heeft ABN AMRO Wallet. Die is gratis, maar ABN AMRO stopt medio januari 2020 met deze app. Dan kun je niet meer met een Android-telefoon contactloos betalen.
  • Rabobank heeft Rabo Wallet, die is gratis.
  • ASN Bank heeft ASN Mobiel Betalen, die is gratis. ASN geeft wel aan dat de app op termijn wellicht 50 cent per maand gaat kosten per rekening.
  • SNS Bank heeft SNS Mobiel Betalen, dit kost 50 cent per maand.
  • RegioBank heeft RegioBank Mobiel Betalen, dit kost 50 cent per maand.

Goed om te weten: je ‘gewone’ mobiel bankieren-app komt er dus niet aan te pas als jij je boodschappen afrekent met je smartphone. Uitzondering is de app van ING. Contactloos betalen met telefoon via ING is gratis.

Contactloos betalen met je iPhone: hoe zit dat?

contactloos betalen iphone apple pay nederlandSinds juni 2019 is Apple Pay in Nederland beschikbaar en kun je ook met je iPhone contactloos betalen. Dit kan bij steeds meer banken, waaronder ING, ABN AMRO en de Rabobank. Contactloos betalen met je iPhone gaat via de ingebouwde NFC-chip, die alleen via Apple Pay aan te sturen is. Je kunt de betalingen voltooien door middel van Face ID of Touch ID. Goed beveiligd dus!

Betaal jij al contactloos met je smartphone?

Discussie