.

betalen met smartwatch
Terug naar overzicht
38,466x gelezen
Terug naar overzicht
Slimme gadgets | Telefoons & Tech |

Betalen met smartwatch? Zo doe je dat!

Bij de kassa de boodschappen afrekenen? Of die mooie schoenen kopen? Steeds vaker kun je betalen met smartwatch. Wij praten je bij over hoe dat werkt én of het veilig is om te betalen met je wearable.

Wearables: steeds vanzelfsprekender om te hebben

wearablesSteeds meer mensen hebben een wearable als een activity tracker of smartwatch. Tijdens het sporten hebben 4,1 miljoen Nederlanders al zo’n polssieraad om en ook in het dagelijks leven gebruiken ‘we’ met z’n allen steeds vaker een smartwatch. Niet voor niets, want de beste smartwatches zijn een verlengstuk van je telefoon. Ideaal om berichtjes supersnel te beantwoorden, iemand snel even te bellen of om door de stad te navigeren. Een nieuwe functie van smartwatches? Contactloos betalen, oftewel betalen met je smartwatch!

Hoe werkt betalen met smartwatch?

hoe werkt betalen met smartwatchBetalen met smartwatch gaat via een digitale kopie van je pinpas die op de NFC-chip van het horloge staat. NFC staat voor Near Field Communication. Dit is een techniek om op een korte afstand van maximaal 10 centimeter data uit te wisselen tussen je mobiele apparaat en de ontvanger. Het is dezelfde techniek om contactloos te betalen met je huidige pinpas en om mobiel te betalen via de NFC-simkaart in je telefoon. Ook gebruik je NFC om met je OV-chipkaart in te checken in het openbaar vervoer.

Voordat je kunt betalen met je smartwatch, moet je de digitale kopie van je pinpas installeren op het horloge. Dit doe je via de betaal-app van je smartwatch. Garmin-toestellen die deze functie ondersteunen hebben bijvoorbeeld Garmin Pay, Fitbit werkt met Fitbit Pay en de Apple Watch heeft Apple Pay. Het kan wel alleen als je smartwatch de techniek ondersteunt en je bank de functie aanbiedt. Sinds juni 2019 is Apple Pay in Nederland beschikbaar en kun je ook met je Apple Watch contactloos betalen.

Zo werkt het:

Bij welke banken kun je al mobiel betalen met je smartwatch?

mobiel betalen met smartwatch bankenSteeds meer banken bieden je de mogelijkheid om te betalen met je smartwatch. De enige voorwaarde is dat het horloge hiervoor geschikt is. Inmiddels kun je onder andere bij de Rabobank, ABN Amro, ING Bank en SNS Bank betalen met smartwatch. Op de website van je bank check je of ook jouw bank mobiel betalen ondersteunt.

Betalen met je smartwatch instellen

betalen met smartwatch instellenJe stelt betalen met je smartwatch in door een digitale pas aan de NFC-chip van je smartwatch toe te voegen. Per bank verschilt hoe dit werkt, dus dit check je het beste op de site van je bank. Sommige banken hebben een speciale smartwatch-app van hun mobiel bankieren-app waarmee je dit instelt. Bij sommige smartwatches werkt het alleen via de meegeleverde mobiel betalen-app. Het verschilt dus per bank en per smartwatch hoe je mobiel betalen op je wearable instelt.

Hoe betaal je met je smartwatch?

betalen met smartwatch handigZodra de digitale pas op je smartwatch is geactiveerd, is het zover: je kunt betalen met je smartwatch! Dit werkt precies hetzelfde als met bijvoorbeeld je NFC-pinpas: je houdt het horloge tegen de betaalterminal in om te kunnen betalen. Bij bedragen van boven de 25 euro moet je de pincode invoeren. Dit doe je op het scherm van het horloge of via de betaalterminal.

Is dat wel veilig, betalen met je smartwatch?

Betalen met smartwatch is net zo veilig als betalen met een pinpas. De gebruikte techniek is namelijk precies hetzelfde. Ook is de verbinding via NFC beveiligd en moet je bij betalingen van boven de 25 euro standaard de pincode invoeren.

Betalen met andere wearables: ook heel makkelijk!

Wist je dat je ook met andere draagbare apparaten contactloos kunt betalen? Daar heb je écht niet per se een smartwatch voor nodig! Zo kun je ook betalen met een NFC-ring, die je voor een paar tientjes kunt kopen. Kwestie van om je vinger schuiven en afrekenen maar: betalen was nog nooit zo makkelijk.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.