.

duurzame telefoon
Terug naar overzicht
2,333x gelezen

Zodra je in de wereld van de duurzame telefoons stapt, gaat er een wereld voor je open. Want naast de vele voordelen en criteria van duurzame telefoons, is er ook nog de vraag welke telefoon het beste bij jou past. Zie dit blog als een handige gids om daarachter te komen! We hebben de top 5 duurzame telefoons voor je verzameld.

Een duurzame telefoon kopen: waar let je op?

Wanneer je op zoek bent naar een duurzame telefoon, dan wil je natuurlijk dat de impact op het milieu zo laag mogelijk is. Daarom zijn het uiterlijk en de specificaties van je telefoon iets minder belangrijk. Je telefoon moet vooral heel lief zijn voor het milieu! Daarbij kun je de onderstaande criteria in het achterhoofd houden.

Levensduur

Het zal geen verrassing zijn dat het fabriceren van een smartphone heel wat grondstoffen kost en zorgt voor afval. Het is dan ook niet goed voor het milieu. Wanneer jij een telefoon kiest met duurzame aspecten (zoals een sterke processor of de opties hem makkelijk te kunnen repareren), dan heb je vanzelfsprekend minder snel een nieuwe telefoon nodig. Uit recent onderzoek van Telecompaper en GfK blijkt dat 41% van de Nederlanders een telefoon bezit die drie jaar of ouder is.

Updates

Ook de beveiligings- en software-updates zijn bepalend voor de levensduur van je telefoon. Een telefoon met een uitgebreid updatebeleid gaat namelijk een stuk langer mee. Updates zorgen er namelijk voor dat je telefoon niet alleen lekker snel blijft, maar vooral ook veilig. Hierdoor blijven alle functionaliteiten en apps te gebruiken, waardoor dat in ieder geval geen reden hoeft te zijn om een nieuwe telefoon aan te schaffen. Per merk en vaak ook per prijsklasse is dit updatebeleid verschillend.

Om een idee te geven hoe dat zit bij de populairste telefoons: Samsung belooft sinds 2023 vier jaar aan Android-updates en vijf jaar aan beveiligingsupdates. Met de introductie van de Galaxy S24 doen ze er nog een schepje bovenop met zeven jaar Android- en beveiligingsupdates. Of dit ook geldt voor goedkopere Samsungs die dit jaar nog gaan verschijnen, is niet bekend. Apple doet daarentegen niet echt beloftes, maar tot nu toe werden iPhones vijf tot zes jaar ondersteund met iOS-updates. Op dit moment worden iPhones uit 2016 nog steeds voorzien van beveiligingsupdates.

Merk Software-updates Beveiligingsupdates
iPhone 5 tot 6 jaar 8 tot 9 jaar
Samsung vanaf 4 jaar vanaf 5 jaar
Nokia 3 jaar 3 jaar
Fairphone 5 jaar 5 jaar
Overige merken 2 jaar 2 jaar

Duurzame materialen voor telefoons en telefoonhoesjes

Zoals je hierboven bij ‘levensduur’ hebt kunnen lezen, is het maken van een smartphone niet goed voor het milieu. Daarom zijn veel duurzame telefoons gemaakt van duurzaam of gerecycled materiaal. Fairphone doet er nog een schepje bovenop, dit merk kiest voor milieuvriendelijke fabrieken en let nauwlettend op de arbeidsomstandigheden.

Elk merk is op zijn beurt aan het verduurzamen. Zo krijg je bij Apple en Samsung geen oplader meer bij de aankoop van een telefoon, en heeft Nokia sinds 2022 veel toestellen die voor een groot deel uit gerecyclede materialen bestaan.

Handig: wil je het helemaal goed doen? Zorg dan voor duurzame telefoonhoesjes. Of koop een telefoonhoesje dat lekker lang meegaat!

Repareren kun je leren

Laadt je telefoon niet goed meer op of is hij om de haverklap leeg? Doet je selfiecamera het niet meer? Of ligt je scherm aan diggelen? Vaak kun je een onderdeel van je smartphone heel goed laten repareren. Dat is veel duurzamer dan het kopen van een nieuwe telefoon.

Heb je een Fairphone? Dan is jouw reparatie zo gepiept. Hier kun je ook zelf mee aan de slag! Je kunt op deze telefoon - zelfs als je geen techneut bent - makkelijk een camera of batterij vervangen. Nieuwe onderdelen bestel je op de website van Fairphone en dan kun je direct aan de slag. Ook Nokia moedigt het zelf repareren van telefoons aan en heeft voor enkele toestellen een samenwerking met de populaire doe-het-zelf-site iFixit.com.

Refurbished telefoons

Een andere duurzame optie is een refurbished telefoon kopen. Dit is een tweedehands telefoon die helemaal is opgeknapt en opgepoetst. Zo kun jij een bestaande telefoon een tweede leven geven.

Wil je er zeker van zijn dat jouw refurbished telefoon aan de keuringscriteria voldoet voordat jij hem koopt? Let er dan op dat hij voldoet aan het juiste keurmerk. Meer weten over refurbished telefoons en het keurmerk? In dit blog lees je er alles over.

Wist je dat we bij Simyo ook refurbished telefoons verkopen? Nu wel! Neus rond op onze website, wie weet zit jouw ‘nieuwe’ telefoon er wel tussen!

Duurzame telefoons op een rijtje

Ben jij (bijna) overstag en wil je een duurzame telefoon kopen? Dan wil je uiteraard weten welke smartphones van het moment het meest duurzaam zijn. Hierbij vijf voorbeelden van uitstekende telefoons die gemaakt zijn om lang mee te gaan, in willekeurige volgorde.

Fairphone 5

Zeiden we willekeurige volgorde? Dat klopt stiekem niet helemaal. De Nederlandse fabrikant Fairphone heeft namelijk de duurzaamste smartphone van het moment op hun naam staan. De Fairphone 5 staat volledig in het teken van duurzaamheid. Als je al een klein beetje handig bent, kun je deze smartphone helemaal zelf repareren. Met een paar schroefjes kun je makkelijk en snel onderdelen vervangen, die je bestelt op de website van Fairphone. Ook qua updates is het vooruitzicht uitstekend: Fairphone belooft hun nieuwste telefoon nog tot augustus 2031 te voorzien van Android- en beveiligingsupdates.

Processor Qualcomm QCM6490 (extended life chipset)
Display 6,46 inch amoled-scherm + 90 Hz ververssnelheid
Batterij 4200 mAh
Camera’s 50 megapixel hoofdcamera en 50 megapixel ultra-wide camera 
Selfiecamera 50 megapixel
Duurzame pluspunten Zelf te repareren, onderdelen makkelijk te bestellen  + lang updatebeleid.
Prijs € 648 in combinatie met een Simyo Sim Only-abonnement

Nokia G42 5G

De Nokia G42 5G staat niet zonder reden in dit lijstje! De G42 is namelijk niet alleen erg betaalbaar, hij is ook heel makkelijk zelf te repareren. Zo kun je makkelijk zelf sleutelen aan je telefoon en shop je nieuwe onderdelen en het juiste gereedschap al voor een paar tientjes, via het eerder genoemde iFixit.com. Ook vind je daar hele duidelijke handleidingen om de klus te klaren. Daardoor gaat je telefoon een stuk langer mee en dat is natuurlijk hartstikke duurzaam!

Ook qua prijs is hij duurzaam en daarmee is er bespaard op de specificaties. Maar zijn flinke batterij van 5000 mAh - hiermee gaat je telefoon tot wel drie dagen mee - compenseert ruimschoots! Daarnaast heeft de Nokia G42 een fijn 6,56 inch-scherm met 90 Hz ververssnelheid. De G42 heeft drie camera’s van 50, 2 en 2 megapixel. Een selfie schiet je met de 8 megapixel camera aan de voorkant.

Processor Snapdragon 480 Plus-processor
Display 6,56 inch amoled-scherm + 90 Hz ververssnelheid
Batterij 5000 mAh
Camera’s 50, 2 en megapixel
Selfiecamera 8 megapixel
Duurzame pluspunten Zelf te repareren + duurzame materialen
Prijs € 240 in combinatie met een Simyo Sim Only-abonnement

iPhone 12 Refurbished

Met een iPhone 12 op zak zit je sowieso goed, maar in het kader van duurzaamheid kun je ook kiezen voor een refurbished iPhone 12. Met andere woorden: een tweedehands iPhone. En dan bedoelen we een iPhone 12 met een officieel refurbished keurmerk. Dat betekent dat jouw telefoon altijd aan een strenge test is onderworpen en zich goed leent voor een tweede eigenaar.

Bovendien betaal jij natuurlijk veel minder voor een refurbished iPhone, dan wanneer je een nieuwe iPhone 12 zou aanschaffen. De iPhone 12 is een iPhone met alle functies die de duurdere iPhone Pro ook heeft, maar dan voor een veel lagere prijs.

Zo heb je een snelle A14 Bionic-chip en een loepzuiver 6,1 inch-Super Retina oled-scherm, met fijne functies. Met zijn twee 12 megapixel camera’s en 12 megapixel selfiecamera maak je prima kiekjes! De lenzen blinken niet uit in megapixel of technische extra’s, maar je maakt er in de basis uitstekende foto’s mee!

Chip A14 Bionic-processor
Display 6,1 inch Super Retina oled-scherm + 60 Hz ververssnelheid
Batterij 2815 mAh
Camera’s 12 en 12 megapixel
Selfiecamera 12 megapixel
Duurzame pluspunten Refurbished, gaat lang mee
Prijs € 456 in combinatie met een Simyo Sim Only-abonnement

Samsung Galaxy S23 FE

De Samsung Galaxy FE is een populaire telefoonserie. Hij heet niet voor niets de ‘Fan Edition’. Want deze smartphone heeft alle high-end features en snufjes, maar dan met een zacht prijskaartje. De Samsung Galaxy S23 FE heeft een heel sterk design dankzij zijn Gorilla Glass-scherm en aluminium frame. En met sterk bedoelen we letterlijk sterk!

Ook met zijn uithoudingsvermogen is niets mis. Integendeel! Zijn Exynos 2200-processor kan veel taken tegelijk aan. De camera’s zijn erg goed en bieden veel high-end features. Het software- en beveiligingsbeleid van Samsung is ook dik in orde. Zo krijg je vier jaar software-updates en vijf jaar aan beveiligingsupdates. Daar kun je dus flink een tijd mee vooruit! Tel daar een 4500 mAh-batterij bij op, en je hebt een sterke smartphone aan de S23 FE!

Geen wonder dus dat dit toestel behoorlijk duurzaam in gebruik is!

Chip Exynos 2200-processor
Display 6,46 inch FHD+ amoled-scherm + 120 Hz ververssnelheid
Batterij 4500 mAh
Camera’s 50, 12 en 8 megapixel
Selfiecamera 10 megapixel
Duurzame pluspunten High-end features + lang updatebeleid
Prijs € 528 in combinatie met een Simyo Sim Only-abonnement

Duurzame telefoon shoppen bij Simyo

Na het lezen van dit artikel helemaal om: jij gaat een duurzame telefoon kopen! Dan hebben we goed nieuws - want alle telefoons uit dit artikel shop je in combinatie met een Sim Only-abonnement gewoon bij ons in de telefoonshop. Naast de telefoons uit het artikel verkopen we natuurlijk nog meer smartphones met een duurzaam tintje. Dus neus vooral even rond en neem ook een kijkje bij onze Refurbished telefoons!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.