Fairphone, de modulaire, duurzame en eerlijke Sim Only smartphone

Sim only Telefoons & Tech

Heb jij er genoeg van dat je smartphone na twee jaar aan vervanging toe is? Een modulaire smartphone lijkt de oplossing te zijn. En laat nou nét een Nederlands bedrijf hier pionier in zijn: Fairphone! De smartphones van dit bedrijf gaan langer mee en zijn zo ideaal voor Sim Only. Ook zijn de telefoons eerlijker geproduceerd. Tijd om de wereld van modulaire smartphones en eerlijke productie in te duiken.

De korte levensduur van smartphones

Fairphone korte levensduur smartphones SimyoKijk je naar andere apparaten die je dagelijks gebruikt, dan gaan deze best lang mee. Een tv hebben veel mensen meestal wel langer dan vijf jaar, net als veel laptops en tablets. Terwijl een smartphone doorgaans toch écht na twee tot drie jaar wordt vervangen.

Deze oude telefoon verdwijnt dan in de onderste la van het bureau of wordt ‘gewoon’ weggegooid. Zonde! Op een onderdeel hier en daar na werkt zo’n telefoon vaak nog prima. Vervang je de haperende onderdelen, dan heb je weer een prima werkende smartphone. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Daar is nu wat op gevonden met de komst van modulaire smartphones.

Wat is een modulaire smartphone?

Fairphone wat is modulaire smartphone SimyoEen modulaire smartphone is een smartphone waarvan je zelf de onderdelen kunt vervangen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het scherm, de batterij, het cameraatje en de microfoon waarmee je belt. Is een onderdeeltje aan vervanging toe? Met een modulaire smartphone hoef je de telefoon dan niet weg te gooien of naar een reparateur te gaan. Je kunt het zelf vervangen! In theorie kun je met een modulaire smartphone ook zelf je telefoon ‘upgraden’, zoals je dat ook met computers kunt doen, door bijvoorbeeld werkgeheugen toe te voegen. Dit zou met een paar onderdelen mogelijk moeten zijn.

Scherm: tijd voor een hogere resolutie

Fairphone scherm telefoon SimyoMet modulaire smartphones is het de bedoeling dat je ‘m ook kunt vervangen als je hem wil verbeteren, dus niet alleen als hij stuk is. Je kunt dan een scherm kopen met een hogere schermresolutie, of een scherm waarvan jij weet dat de helderheid hoger kan dan bij je huidige display. Je oude display kun je daarna doorverkopen of inwisselen bij de modulaire smartphone-winkel.

Camera: makkelijk meer megapixels toevoegen

Fairphone modulaire camera SimyoSmartphones krijgen steeds betere camera’s die in steeds meer megapixel foto’s maken. Een camera uit 2016 is tegenwoordig ‘antiek’. Met een modulaire smartphone kun je de oude camera vervangen voor een betere. Je oude modulaire camera kun je bijvoorbeeld op Marktplaats verkopen: wie weet voldoet het nog wel aan de eisen van iemand anders!

Batterij: voor wanneer hij het wél een dag moet volhouden

Fairphone batterijduur verbeteren SimyoBij het samenstellen van een modulaire smartphone kun je ook zelf de grote van de batterij bepalen. Waarom zou je een duurdere batterij met meer inhoud uitzoeken als je denkt genoeg te hebben aan een kleinere, goedkopere batterij? Dat is een voordeel van een modulaire smartphone. Net als dat je de batterij kunt vervangen voor een betere als de oude te snel leeg is.

In de praktijk zijn er alleen nog niet veel modulaire smartphones en zijn onderdelen niet breed beschikbaar. Maar er is één uitzondering: het Nederlandse Fairphone!

Fairphone, een eerlijke en ideale smartphone voor Sim Only

Fairphone ideale Sim Only telefoon SimyoFairphone is een Nederlandse telefoonfabrikant die is opgericht in 2013 en zich sindsdien sterk maakt voor de productie van eerlijke telefoons. En om erachter te komen wat het daarmee precies bedoelt, brachten we een bezoekje aan hun kantoor in Amsterdam.

“Wij willen ook het verhaal achter de telefoon delen”, vertelt Daria Koreniushkina van Fairphone. “Waar komt je telefoon vandaan? Hoeveel mensen hebben eraan gewerkt? Wist je bijvoorbeeld dat er wel veertig verschillende mineralen (delfstoffen) in een telefoon gaan? Er moet een hoop gebeuren voordat een smartphone in jouw handen belandt. Des te beter voor het milieu is het om langer met je telefoon te doen dan anderhalf tot twee jaar.”

Voor het huidige model van de fabrikant, de Fairphone 2, is momenteel een wachtlijst. Je kunt je hiervoor aanmelden via de Fairphone website. Heb je deze telefoon, dan kun je in de webwinkel van Fairphone een heleboel onderdelen los bestellen. Ideaal als het scherm bijvoorbeeld stuk is, of de knopjes van het volume niet meer werken zoals het hoort. Hiermee kun je langer met je telefoon doen dan ooit: ideaal voor Sim Only. Daarnaast draag je dus écht bij aan een betere wereld, want Fairphone gebruikt – zo veel mogelijk – eerlijk verkregen materialen.

Inmiddels is de Fairphone 2 ruim 2,5 jaar oud. De specificaties kun je vergelijken met toptelefoons van diezelfde periode. Voor huidige maatstaven is de Fairphone 2 een middenmoter. De topman van Fairphone, Bas van Abel, liet in mei 2017 weten dat de Fairphone 3 eind 2018 uitkomt.

De eerlijke smartphone

Fairphone eerlijke smartphone SimyoDe mineralen die Fairphone noemt zijn een groot deel van het probleem als het om ‘eerlijk’ produceren van telefoons gaat. Deze delfstoffen komen uit mijnen en die bevinden zich vooral in conflictgebieden als Congo. Sommige mijnen worden bewaakt door gewapende legers. Door hier mineralen af te nemen ‘sponsort’ de elektronica-industrie min of meer deze conflicten.

“Dit probleem is met name relevant voor de vier belangrijkste mineralen in een telefoon, wij noemen ze ook wel de ‘conflictmineralen’: tantaal, tin, wolfraam en goud”, aldus Koreniushkina. “We zijn er nu in geslaagd om drie van deze mineralen uit meer verantwoordelijke, conflictvrije mijnen in Congo te halen. Ook zijn we nu heel dicht bij de integratie van conflictvrij wolfraam uit Rwanda.” Veel andere smartphones gebruiken nog wél mineralen die afkomstig zijn van mijnen uit conflictgebieden.

Modulaire wereld?

Fairphone modulaire wereld SimyoMondjesmaat komen er steeds meer modulaire smartphones uit, al zijn ze nog wel op een hand te tellen. Fairphone heeft twee modulaire telefoons en LG probeerde het in 2016 ook met de LG G5. Dat werd geen succes: de telefoon verkocht slecht en was volgens reviewers een beetje breekbaar. Motorola bracht in een paar landen Moto Maker uit, een site waarbij je onderdelen voor je telefoon kon bestellen. Dit had echter meer als doel om je telefoon te ‘pimpen’.

Een ander mooi Nederlands initiatief, Phonebloks, lijkt een stille dood te zijn gestorven. Dit initiatief ging uit van een telefoon waarbij écht elk onderdeel vervangen kon worden. Dus ook onderdelen als de processor, die het brein van een telefoon vormen. Het geheel zou met magneten en kliksystemen werken. Project Ara van Google werkt volgens hetzelfde principe, maar het bleek dat prototypes regelmatig uit elkaar vielen. Tot een eindproduct is het zowel met Phonebloks als Project Ara nooit gekomen.

Daarmee is Fairphone nog altijd de enige die succesvol een – deels – modulaire smartphone uitbracht. Een mooi initiatief om in het nieuwe jaar te ondersteunen?

Discussie