.

Ga je voor een refurbished telefoon? Zo zit het
Terug naar overzicht
69,466x gelezen
Terug naar overzicht
Algemeen | Telefoons & Tech |

Ga je voor een refurbished telefoon? Zo zit het

Een alternatief voor een gloednieuwe smartphone met dito prijskaartje? Ja, die is er! Refurbished telefoons zijn helemaal hét ding. Naast een zacht(er) prijskaartje is het duurzaam én zijn veel telefoons gewoon zo goed als nieuw. Wat de voor- en nadelen zijn van ‘opgeknapte’ telefoons, en waar je op moet letten lees je in dit blog.

Refurbished telefoons: wat zijn het?

‘Refurbish’ is Engels voor opknappen. Kies jij voor een refurbished smartphone? Dan krijg je een gebruikt toestel dat opnieuw in de verkoop gaat. Nadat de vorige eigenaar ‘m heeft ingeleverd, wordt hij gereset, getest en opgepoetst. Eventueel worden de kapotte of beschadigde onderdelen vervangen.

En wat kost dat dan?

Goede vraag! Want als je voor een refurbished telefoon gaat betaal je uiteraard veel minder dan je voor een nieuw toestel zou betalen. Maar hoeveel dat scheelt? Dat hangt af van het toestel zelf. Want is het toestel iets nieuwer, heeft het steengoede specs of kleine uiterlijke beschadigingen (zoals een klein krasje op de achterkant), dan beïnvloedt dat de prijs. Daarnaast zijn refurbished iPhones duurder dan refurbished Android-telefoons, dit omdat iPhones voor een langere periode software-updates krijgen. Maar over het algemeen geldt ook dat de prijsverschillen tussen verschillende aanbieders groot zijn, dus je doet er zeker goed aan om even een flink rondje prijzen te vergelijken. Daarnaast kun je met een refurbished telefoon redelijk goedkoop een Sim Only abonnement afsluiten, omdat je geen toestelkosten hoeft te betalen. Dat levert je al snel flink wat euro’s op.

Hoelang gaat een refurbished telefoon mee?

Een rondgang langs aanbieders als Renewd, 4Launch, Centralpoint, Forza en Coolmix leert dat het leeuwendeel van de refurbishment-markt bestaat uit iPhones en Samsung Galaxy-toestellen, , want deze staan bekend als de beste refurbished telefoons. Waarbij Apple het in populariteit wint van Samsung. Een enkele aanbieder zoals Smart2have biedt ook gereviseerde telefoons van bijvoorbeeld Huawei, Sony en HTC aan.

De hardware van iPhones is erg bestendig en de toestellen ontvangen bijzonder lang updates van het besturingssysteem iOS. Vanaf iPhone 6S kunnen iPhones worden geüpdatet naar de nieuwste versie iOS 15 (maar nóg oudere iPhones niet meer). Android-telefoons van bijvoorbeeld Samsung krijgen weinig software-updates. Het maximum voor nieuwe Android-updates ligt vaak op twee jaar, voor beveiligingsupdates is dit vaak wat langer. Een voordeel van Samsung is dan weer dat vervangende onderdelen veel makkelijker zijn te krijgen, waardoor een refurbished Android-telefoon vaak iets goedkoper is. Over het algemeen zijn iPhones en Galaxy telefoons nieuw behoorlijk prijzig, vooral iPhones doen er lang over om in prijs te zakken. Daarom is een refurbished telefoon een minder kostbaar en slim alternatief.

Waar moet je op letten bij het kopen van een refurbished telefoon?

Nu je iets meer weet over refurbished smartphones, gaat er misschien wel een klein vuurtje branden. Overweeg je om een refurbished telefoon te kopen? Wat goed! Want je bent daarmee niet alleen heel duurzaam bezig, wanneer je een goede aankoop doet ben jij de grootste winnaar in dit verhaal. Er is veel aanbod van refurbished smartphones, en de kwaliteit is in Nederland over het algemeen dik in orde. Maar uiteraard ben je in het maken van je keuze kritisch en vooral voorzichtig, want je wil te allen tijde een miskoop voorkomen. Daarom hebben we de punten waar je op moet letten voor je op een rijtje gezet.

Het ‘Keurmerk Refurbished’

Om jou als koper het vertrouwen te geven een refurbished telefoon te kopen, is er in 2019 speciaal voor refurbished iPhones een officieel refurbished keurmerk in het leven geroepen: Keurmerk Refurbished. Dit keurmerk zorgt ervoor dat de kwaliteit en de betrouwbaarheid van verschillende refurbished verkopers wordt gewaarborgd. Daarnaast zorgt het ervoor dat jij als koper meer duidelijkheid hebt over je potentiële aankoop én meer vertrouwen hebt in wat je koopt. Heb je een telefoon op het oog? Kijk dan of de verkoper aan dit keurmerk voldoet, want alleen verkopers die voldoen aan de strenge kwaliteitseisen die bij dit keurmerk horen, mogen dit keurmerk gebruiken. Daarnaast wordt elk jaar opnieuw gekeken of deze verkopers nog voldoen aan deze eisen en worden ze opnieuw gekeurd. Wanneer een refurbished telefoon niet aan de eisen van het keurmerk voldoet, dan krijgt hij dit keurmerk niet. Dan is de kans op een misser dus vele malen groter.

Het vervangen en repareren van haperende of kapotte onderdelen

Wanneer je een refurbished telefoon koopt, dan mag je verwachten dat de verkoper inderdaad alle haperende, beschadigde of kapotte onderdelen heeft vervangen. Meestal worden hiervoor originele onderdelen van de fabrikant gebruikt, maar het kan ook zijn dat de onderdelen uit een andere telefoon worden gehaald of dat er namaak onderdelen in de telefoon gezet worden. Wanneer jouw verkoper het Keurmerk Refurbished heeft, dan is de verkoper verplicht om originele onderdelen in de telefoon te zetten en weet je zeker dat het goed zit. Wanneer je een telefoon koopt bij een zaak zonder dit keurmerk, moet je extra goed opletten. Want aan de buitenkant kun je niet zien wat er aan de binnenkant is vervangen.

Het controleren en repareren door de verkoper

De meeste aanbieders van refurbished telefoons hebben een eigen manier waarop ze een telefoon nalopen en repareren. Een goede aanbieder legt op zijn website uit hoe hij dit doet. Dit gebeurt steeds vaker met robots, omdat deze apparaten gebreken kunnen detecteren die het menselijk oog niet kan zien. Het is dus niet zo dat refurbished telefoons op een zolderkamertje gereed worden gemaakt voor herverkoop. Maar mocht het zo zijn dat de verkoper niet duidelijk is over hoe de telefoons worden gecontroleerd en gerepareerd, dan is het verstandig daar naar te vragen. Bij een vaag antwoord weet jij eigenlijk al dat het zaakje stinkt.

Wat doe je met je oude telefoon?

Heb je een mooie refurbished telefoon gekocht voor je telefoonabonnement? Kijk eens aan! Dan is het een mooi moment voor de volgende stap, namelijk: wat te doen met je vorige telefoon? Het zou zonde zijn als je deze laat slingeren in een la tussen andere vergeten oude toestellen, toch? Wellicht kun je je smartphone verkopen.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.