Onstuitbare opmars refurbished telefoons: geschikt voor jou?

Algemeen Telefoons & Tech

De verkoop van refurbished telefoons schiet door het plafond. Niet zo vreemd, want de gereviseerde toestellen zijn goedkoop, duurzaam én zo goed als nieuw. Maar hoe goedkoop is refurbishment nu echt? Welke modellen zijn er voorhanden? En hoe lang gaat zo’n opgelapt toestel mee? Plus: dit zijn de voor- en nadelen van een refurbished smartphone.

Refurbishment: een opfriscursusje

‘Refurbish’ is Engels voor opknappen. Kies jij voor een refurbished telefoon bij je Sim Only abonnement? Dan krijg je een gebruikt toestel dat opnieuw in de verkoop gaat. Nadat de vorige eigenaar ‘m heeft ingeleverd, wordt hij gereset en getest. Eventueel worden de kapotte of beschadigde onderdelen vervangen. Hoe dat precies in z’n werk gaat, lees je in ons artikel ‘Refurbished telefoon: eerstehands kwaliteit voor tweedehands prijs?

Onstuitbare opmars

youtube instellingen dataverbruik sim only simyoHet aantal refurbished smartphones dat wordt verkocht stijgt explosief. Wereldwijd zijn er al 140 miljoen gereviseerde toestellen in omloop, dat is 13 procent meer dan een jaar geleden. Uit cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper blijkt dat begin 2016 nog 100.000 Nederlanders een refurbished (of tweedehands) toestel hadden dat is gekocht bij een winkel of telecomprovider. Inmiddels zijn dat er al 300.000!

Fabrikanten pikken graag een graantje mee

Fabrikanten pikken hier graag een graantje van mee. Zo gaat Samsung minder middenklassers ontwikkelen en biedt het in plaats daarvan zelf refurbished topklassers aan. Ook Apple verkoopt tegenwoordig gereviseerde iPhones en andere producten.

Is een refurbished smartphone iets voor jou? Vind het uit in onderstaande infographic. Wil je weten hoe lang een refurbished telefoon meegaat en welke toestellen er allemaal worden refurbished? Vergeet dan vooral niet om door te scrollen.

Prijsvraag: wat kost dat?

Refurbished is logischerwijs goedkoper dan nieuw. Maar hoeveel goedkoper? Dat is een verhaal vol mitsen en maren. Is het toestel nieuwer, intensiever gereviseerd en in betere staat? Dan is de prijs hoger en de besparing ten opzichte van een nieuw toestel lager. Ook geldt dat gereviseerde iPhones duurder zijn dan Android-toestellen, onder andere omdat ze langduriger software-updates ontvangen.

Verwacht overigens niet dat je honderden euro’s bespaart. Uit een onderzoek van de Consumentenbond bleek dat de 18 bestelde iPhone 6s-toestellen gemiddeld 17 procent goedkoper waren, wat zo’n 70 euro scheelt. De prijsverschillen tussen aanbieders zijn echter groot, dus vergelijken loont!

Hoe lang gaat een refurbished telefoon mee?bespaar data my data manager sim only simyo

Dat is afhankelijk van een paar factoren. Een algemene regel is: hoe ouder het model, hoe sneller je ‘m moet afschrijven. Verder is de staat belangrijk. Als het goed is zijn alle beschadigde en kapotte onderdelen vervangen. Maar het zou kunnen dat de beschadiging of het defect niet is opgemerkt, of kort na de aankoop optreedt. Bovendien worden vervangende onderdelen soms uit andere gebruikte telefoons gehaald, terwijl de nieuwe onderdelen die worden geplaatst van een B-merk kunnen zijn.

Tip: staar je niet blind op kwalificaties van winkels zoals ‘zo goed als nieuw’ of ‘zichtbaar gebruikt’. Dat gaat vooral over zichtbare onderdelen zoals de behuizing, het scherm en (eventueel) de accu. Het zegt weinig over de staat van onderdelen binnenin, zoals het moederbord en de camera.

Tot zes jaar gebruiken

Volgens de Consumentenbond doen Nederlanders gemiddeld 2,5 jaar met hun smartphone, maar zou dat veel langer kunnen zijn. Refurbished-aanbieders stellen dat toestellen die iedere twee jaar worden nagekeken, schoongemaakt en eventueel opgeknapt, tot wel zes jaar na de lancering van het model kunnen worden gebruikt.

Welke toestellen worden refurbished?

telefoon beveiligen apps extra goed beveiligen simyoEen rondgang langs aanbieders als Renewd, 4Launch, Centralpoint, Forza en Coolmix leert dat het leeuwendeel van de refurbishment-markt bestaat uit iPhones en Samsung Galaxy-toestellen. Waarbij Apple Samsung ruimschoots overtroeft. Een enkele aanbieder zoals Smart2have biedt ook gereviseerde telefoons van bijvoorbeeld Huawei, Sony en HTC aan.

De hardware van iPhones is erg bestendig en de toestellen ontvangen bijzonder lang updates van het besturingssysteem iOS. Zelfs een iPhone 5s uit 2013 kan worden geüpdatet naar de nieuwste versie iOS 12 (maar nóg oudere iPhones niet meer). Android-telefoons van bijvoorbeeld Samsung ontvangen ‘hardnekkig’ weinig software-updates, oordeelt de Consumentenbond. Het maximum voor nieuwe Android-updates ligt vaak op twee jaar, voor beveiligingsupdates is dit vaak wat langer. Een voordeel van Samsung is dan weer dat vervangende onderdelen veel makkelijker zijn te krijgen.

Koopje van de eeuw of miskoop?

Hoe zorg je dat die refurbished telefoon voor je Sim Only abonnement het koopje en niet de miskoop van de eeuw wordt? Goedkoop, duurzaam én een zo goed als nieuw toestel: op papier klinkt refurbishment als puur goud.

De praktijk is weerbarstiger. Zo bleek uit de test van de Consumentenbond dat de batterij doorgaans niet meer de oorspronkelijke capaciteit heeft. En bij een enkel toestel zat bijvoorbeeld het scherm niet goed vast of was de camera niet meer 100 procent scherp. Kleine maar vervelende dingen dus.

Geruststelling: gaat er op een gegeven moment iets kapot? De meeste aanbieders geven twee jaar garantie op refurbished toestellen. En een enkele aanbieder zelfs drie jaar. Je bent je toestel dan wel eventjes kwijt voor reparatie.

Tip: budget smartphone

Neem jij liever geen risico, vind je duurzaamheid niet zo belangrijk en wil je toch besparen? Lees dan eens ons artikel ‘De vijf beste goedkope smartphones uitgelicht’ en vind uit of een budget smartphone iets is voor jou.

Hoe denk jij over refurbishment? Waarom zou je het wel of niet doen?